Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Terézágyú

0 bejegyzést írt és 17743 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
USA (Zanuck/Brown, Universal), 124 perc,Technicolor, thriller/kalandRendező: Steven SpielbergProducer: Richard D. Zanuck, David BrownOperatőr: Bill ButlerForgatókönyv: Peter Benchley, Catl GottliebZene: John WilliamsSzereplők: Roy Scheider, Robert Shaw, Richard Dreyfuss, Lorraine Gary, Murray…..
Az hiszem a tavalyi legértelmesebb Netflix produkció, kétségkívül ez a film volt, amely több mindenre is bizonyíték. A legfontosabb, hogy úgy néz ki, még 2023-ban is lehet úgy készíteni filmet a leszbikusokról, hogy a film ezt nem tolja ötperceként az ember pofájába, ezzel máris elvágva magát…..
Minden szülő legrosszabb rémálma felvenni egy ismeretlen számról érkező hívást és azt hallani, hogy a gyermeke segítségért kiált. Aztán az állítólagos "emberrabló" szól bele a telefonba, és váltságdíjat követel, ellenkező esetben soha többé nem láthatjuk a fiunkat vagy a lányunkat. Szakértők szerint…..
Terézágyú 2024.02.29 11:58:25
1919. Charles Godefroy francia pilóta repül át a párizsi Diadalív alatt. Filmen is megnézhető..
Terézágyú 2024.02.27 11:53:32
@queenagi:
Hááááát, ez már a mai emberek "elpuhultsága"... Vo: felszáll a tini a buszra, előveszi a mobilját, bedugja a fülhallgatóját, elkezdi keresni a zenét, elkezdi hallgatni - és a következő megállóban leszáll, ahol a haverjai várják, tehát kiveszi a fülhallgatót stb.

Merthogy ha buszra/villamosra száll, akkor zenét K E L L hallgatnia. Két percig utazik??? Akkor is. !!!!!!!

Vissza a sétáláshoz:
Herczeg Ferenc írja, hogy egy régi katonatiszt ismerőse meglátogatta a hűvösvölgyi házában. Az illető gyalog jött - Gödöllőről!!!!!

De saját magam példája (igaz húsz évvel ezelőttről): a zuglói vasútállomásról gyalog mentem ki a Budaörsi útra... nyár volt, sétáltam, ráértem, megnéztem Budapestet stb. Gyalog mentem...
MovieCops A PÁRDUC 2023.12.14 06:00:00
„A dolgoknak meg kell változniuk,  hogy ugyanazok maradjanak.” Az 1963-ban bemutatott A párduc különleges helyet foglal el a zseniális olasz rendező, Luchino Visconti életművében. Egyes vélemények szerint az életmű csúcspontját jelenti, míg mások szerint a Maestro hanyatló korszakának nyitányaként…..
Tudni akarod mi fán terem az igazi sci-fi? Gyere el a HungaroConra! Egész napos sci-fi tematikájú rendezvény az Avana Egyesület szervezésében. A rendezést segíti a Szkeptikus társaság. Az időpont: 2023. október 14. A helyszín: FMK – Ferencvárosi Művelődési Központ (1096 Budapest, Haller u. 27.)…..
Terézágyú 2023.12.15 09:03:35
@scal:
és azok kedvéért, akik szívesen olvassák a "régimódi", folyamatos szövegű, értelmes, "maradandó" bejegyzéseket.
A mai válogatás alkalmából kérem, hogy a tegnapi, támogatott bejegyzésünkre is kattintsatok rá, így segítve a blogot, hogy továbbra is fennmaradhasson. Köszönöm! 1937. Gengszterek által a Potomac folyóba lökött lopott taxi Washingtonban..
Terézágyú 2023.12.12 11:54:16
@larvar0:
"közkeletű vélekedés szerint Ringo Starr nem nagyon értett a doboláshoz"
Ezt nem tudom, honnan veszed. A wiki erről ezt írja:
"Starr dobstílusa fontos szerepet játszott a Beatles hangzásában. Világszerte sok dobos példaképei között tartja számon, például Max Weinberg az E Street Bandtől, Liberty De Vitto (Billy Joel dobosa), Phil Collins és Andy Sturmer a Jellyfishből. Collins szerint Ringót „mérhetetlenül alábecsülik. Az »A Day in the Life« dobszólója nagyon összetett. Kiválaszthatnánk mai nagyszerű dobosokat és megkérhetnénk őket, hogy így játsszanak. Nem tudnák, hogyan csinálják.” Mark Lewisohnnak a Beatles lemezfelvételeire vonatkozó széles körű felmérése megerősítette, hogy Starr következetes, professzionális és rendkívül megbízható volt: a zenekar nyolcéves történetében aligha egy tucat alkalommal kellett leállítani felvételeket az ő hibájából"
Terézágyú 2023.12.13 16:39:30
@gintonic.azigazi:
"miert volt sotet a kozepkor? Erdekel miert irtad ezt."

Nem én írtam, de azért beleszólok. Tudom manapság nem "illik" sötét középkorról beszélni - de azért mindenképpen, és szinte minden téren hanyatlás volt a Római Birodalom nyugati felének elveszése után.
Hogy mást ne mondjak: Julius Caesarról szinte mindent tudunk, hogy miket csinált, milyen ételeket szeretett, fennmaradtak a saját feljegyzései, fennmaradt egy csomó feljegyzés róla mások által - az ezer évvel később élt Árpád vezérről viszont mit tudunk???.... Valójában semmit. Csak azt, hogy ő volt a honfoglalás irányítója - ha ő volt, és nem Kurszán, hiszen Árpád (Alpaut?) a "szakrális fejedelem" volt csak... stb. stb.
Julius Caesarról ezért írhattak ezernyi könyvet - mert vannak írásos források. Ilyen civilizált kor volt. Ezért tekintjük civilizáltnak, és nem "barbárnak". Az ezer évvel későbbi kor viszont...
És ez csak egy momentum, hogy miért tekinthetjük továbbra is "sötét(ebb)"-nek a középkort... annak ellenére, hogy ez nem píszí...
Terézágyú 2023.12.14 12:08:21
@gintonic.azigazi:
"Nem gondolom hogy ez minosegi jelzo, "sotetebbek" lennenek."
Ez filozófiai dolog, ebbe nem szeretnék belemenni: hogy kik a "civilizáltak", és kik a "barbárok".

"Sotet volt e a kozepkor: csak abbol hogy nem tudja a mai kor embere hogy mi tortent pl a 12. szazadban - ebbol levonni szerintem nem lehet."
Nem csak mi tudunk kevesebbet, hogy mi történt akkor - hanem a korszak többi embere is kevesebbet tudott. Nyugaton is pl. a honfoglalókról, de a honfoglalók is egymásról...

Mellesleg az aztékok/inkák azért (is) értek ilyen gyászos véget, mert fogalmuk sem volt arról, hogy kik ezek a fehérbőrű emberek... amikor az egyik indián birodalmat már leigázták a spanyolok, a MÁSIK indián birodalom még évtizedekig semmit nem tudott erről, és szépen bele is sétált ugyanabba a csapdába... mert nem volt köztük kommunikáció, soha nem találkoztak "idegenekkel", ez a lehetőség fel sem merült... Míg ezzel ellentétben (minimum) Julius Caesar óta már nagyon is tudta az európai ember, hogy máshol másmilyen emberek élnek, nagy valószínűséggel ilyen és ilyen fejlettségúek, és leigázásukhoz ilyen és ilyen stratégia szükséges.

"a 476-tol 1640-ig tarto idoszak a kozepkor, eddig senki nem tudta "bebizonyitani" hogy miert volt sotet."
Bocs, de millió érv van rá (nem itt, máshol olvashatóak), de ez a mondat meglehetősen hm... kategórikus. Bocs, a példákért, de az evolúcióellenesek is ezt mondják, hogy "eddig senki nem tudta bebizonyitani hogy létezik az evolúció". A holdraszállás-tagadók szerint is "eddig senki nem tudta bebizonyitani, hogy valóban jártak a Holdon emberek" stb. stb.
Ugyanakkor meg a mondatodban: ""a 476-tol 1640-ig tarto idoszak a kozepkor, eddig senki nem tudta "bebizonyitani" hogy miert volt sotet." csúsztatás van: Ilyen mondatot nem is mondott soha egyetlen történész sem. Ha mást nem is, de a reneszánszot, vagyis a 14-15-16. évszázadot természetesen senki nem tartja sötétnek.

Az ókorban (ezen persze a klasszikus görög-római ókort értjük) rengeteg olyan dolog volt, amit aztán a középkorban évszázadokra eltűnt.
  Csupa remek dolog történik a kerületünkben: Senkit nem hagy magára az önkormányzat!, Nyugdíjasképzés!, Díjakkal ismerték el a munkájukat!, Újra megnyitott a Herminalabor!, Tündérvarázslat a Civil Házban!, Szépkorúköszöntés!, Ellenzéki gondoskodás válság idején! -  megjelent a Zuglói Lapok Disney…..
Támogatott tartalom, kérem segítsd a blogot azzal, hogy megnézed, köszönöm! Fedezze fel a szerencsejáték és a kaszinók ritkán látható történetét, az ősi civilizációk játékaitól a modern online kaszinók digitális forradalmáig. Source: unsplash.com A szerencsejáték és a kaszinók története   A…..
Showtime! Hyppolit, a lakáj 2/1 2023.11.22 09:02:00
Az ígéret szép szó, ha megtartják, úgy jó – tartja a régi mondás, és ehhez tartja magát a blogger is. Tavasszal a Csortos és Gózon posztok alatt szó került arról, hogy a 30-as évek jelentős színművészei közül még egy Gyuláról, az általam non plus ultrának tartott Kabos Gyuláról is lesz külön poszt.…..
Terézágyú 2023.11.29 15:31:44
@Gabba:
"az, hogy '56 decemberétől ismét játszották a Hyppolitot a mozikban pár hétig, számomra csak azt jelenti,"

Miért meddig kéne játszani a mozikban egy 25 éves filmet...?

"nem néztem utána, hogy a magyar tévében pontosan mikor kezdtek 30-as évekbeli filmeket sugározni"

az a baj, hogy senki nem néz utána, és mindenki (még az úgynevezett szakmunkák is) ilyen lózungokkal jön, hogy a "hetvenes években" játszották "ugyan", de azért "letiltották", s "majd csak a nyolcvanas években" kezdték újra játszani...
Nem beszélve arról, hogy a korabeli/friss magyar filmeket se nagyon nyomatták annak idején. Nem volt divat, hogy leadják, aztán gyorsan meg is ismétlik stb. egyszerűen a televíziós struktúra miatt sem (egy csatorna volt, az se adott 24 órában stb.)

"de arra emlékszem, hogy Karádyról, Gózonról, Kabosról a szüleimtől hallottam először, illetve a 80-as évek elejétől gimisként a rendszeresen hallgatott Szabad Európából."

Ó istenem, ez is mekkora lózung, már ne is haragudj... :(
Én sosem hallgattam a szabadeurópát de biztos vagyok benne, hogy már a hetvenes években is tudtam ki az a Kabos... nyilván már láttam a tévében.
Showtime! Hyppolit, a lakáj 2/2 2023.11.22 09:03:00
Schneiderné egyre éhesebb, valami rendes kaja után kajtat és bemegy a konyhába, ahol Tóbiás falatozik jóízűen. A kocsis nem bírja a megváltozott házi kosztot, inkább rendelt magának a Rezeda kocsmából jóféle sült libacombot. A nasasszony csorgó nyállal nézi a szép darab sültet. Férjura eközben…..
Terézágyú 2023.11.28 15:17:23
hdmozi.hu/movies/hyppolit-a-lakaj/

Színezve (elég gyengus)
MovieCops A SAKÁL NAPJA 2023.11.23 06:00:00
Az algériai háború (1954–1962) megviselte és megosztotta Franciaországot. Charles de Gaulle elnök éveken át hangoztatta, hogy Algéria minden körülmények között megmarad francia gyarmatnak, ám idővel kénytelen volt belátni, hogy a gyarmati rendszernek leáldozott. 1961. január 8-án Franciaországban…..
Terézágyú 2023.11.24 12:10:03
@Field64:
"ha az igazi Carlosra gondolunk, meg általában a terroristákra és hasonló népségekre, akkor szerintem ők tényleg gyakran változtatják a személyiségüket"

De konkrétan ennyire, mint a regénybeli Sakál?... az egyik bevetésen egyik nap szőke amerikai diák, a másik nap feketehajú norvég pap...? az egyik nap lefekszik egy nővel, a másik nap egy pasival, mint homi, hogy elbújhasson...?

(tehát nem arra gondolok, hogy a "munka" után leborotválja a bajuszát, és álnéven meghúzódik valahol, mert az más tészta...)
MovieCops ÓVAKODJ A TÖRPÉTŐL! 2023.11.20 10:40:00
Fergie: Miért akarta megölni magát? Gloria: Ki? Tony: Hát a sebhelyes. Gloria: Nem tudom. De az a gyanúm, hogy a cigaretta miatt. Tony: Egy cigarettát akart? Gloria: Nem, az egész dobozt akarta. Fergie: A kis mohó… Gloria: És az albínó is azt akarhatta. Fergie: Így aztán megölte a sebhelyest, hogy…..
Terézágyú 2023.11.21 12:35:06
MovieCops AGÓNIA 2023.11.06 06:00:00
Az 1917-es bolsevik forradalom – vagy ahogyan 1989-ig neveznünk kellett: a nagy októberi szocialista forradalom – ötvenedik évfordulóját 1967-ben a szovjet vezetés méltó módon kívánta megünnepelni. Az eseménysorozat fényének emelése érdekében jubileumi filmeket is rendeltek, melyek nem igazán…..
Terézágyú 2023.11.14 13:32:53
@Field64:
"Sose kedveltem igazán Koncz Zsuzsát, énekesnőként nem tartom különösebben kiemelkedő tehetségnek. De legalább nem okozott olyasfajta csalódást, mint például Kovács Kati"

Hangilag/éneklésileg stb. egyértelmű, hogy (a fiatal) Kovács Kati sokkal jobb énekes, mint Koncz Zsuzsa. Ő maga is elismerte pl., hogy az ismertté váláskor, a duettpartnere (akivel Kimittudot nyertek[?]), Gergely Ági SOKKAL jobb énekes. És mégis Koncz lett a sztár.
Jelentős különbség Koncz és Kovács között, hogy az előbbi tudatosan építette a karrierjét, mindig megtalálta a tehetséges és fontos szerzőket, akik dalt írtak neki, addig Kovács Kati egyre lejjebb adta a színvonalat, tulajdonképpen táncdalénekesnő lett.

Olyasmi ez, mint amikor összehasonlítják Bródy Jánost meg Vámosi Jánost: Vámosinak összehasonlíthatatlanul jobb hangja van, Bródynak tulképpen nincs is hangja - mégis egyértelmű, hogy Bródy a jelentősebb énekes/zenei személyiség...
1895. A híres baleset a párizsi Montparnasse állomáson, egy ritkán látható szögből fotózva..
Terézágyú 2023.11.14 11:44:13
@Ződ2000:
"A GM Europe eladásával az ausztrál piaci nem volt tartható, így gyakorlatilag átadták a japánoknak."

Tudtommal az egész "fehér-Ausztrália" tétel is fel lett adva. Tudomásul vették Ausztráliában, hogy Ázsia sokkal közelebb van, mind bevándorlás, mint árucikkek tekintetében.
Vonatrablás, robbantás, gépeltérítés, túszejtés, forradalom, diktatúra. Mára ezt dobta a gép. Nézzétek! 1980. 20 dolláros bankjegyeket mutatnak be a sajtónak, miután a sorozatszámuk ellenőrzése kimutatta, hogy azok megegyeznek a gépeltérítő D. B. Cooper által elrabolt bankjegyekkel. A pénzt egy…..
Terézágyú 2023.11.06 10:55:48
@queenagi:
"Férfiak meg csak kalapban, még kapálni is. Érdekes jelenség, nem tudom mire vélni."
Hát a kapáláskor, a tűző napsütésben nem árt a kalap - de egyébként meg igen, szokás...
100 évvel ezelőttről van az a sztori, hogy egy betőrőt vagykit, úgy kaptak el az utcán, hogy nem volt rajta kalap(!) - merthogy utcán kalap nélkül.... elképzelhetetlen, gyanús.

Másrészt meg ma is látjuk akár a tévében is, hogy a bézbólsapit nem veszi le az egyszeri celeb, mert neki ez a védjegye... Gondolom, ha valaki rászólna, hogy egyrészt meleg van, nem kell sapi, másrészt szobában nem illik sapkát viselni, fel lenne háborodva...
A mexikói származású Ramon Novarro (1899–1968) a némafilmkorszak egyik legnagyobb férfi sztárja volt, aki Rudolph Valentino halála után Hollywood első számú latin szeretőjének számított. Karrierje beindításában nagy szerepet játszott Rex Ingram rendező és felesége, Alice Terry színésznő. Novarro…..
USA (Lucasfilm, Coppola Company, Universal), 112 perc, Technicolor, vígjátékRendező: George LucasProducer: Francis Ford CoppolaOperatőr: Ron Eveslage, Jan D'AlquenForgatókönyv: George Lucas, Gloria Katz, Willard HuyckSzereplők: Richard Dreyfuss, Ron Howard, Paul Le Mat, Charles Martin Smith, Candy…..
Bizonyára mindenkihez eljutott már a hír, de ha nem, akkor megírjuk mi is: 2023. október 27-én, pénteken reggel nyit ki utoljára a balkányi OTP bankfiók, és ezt követően véglegesen bezárják. Nem csak a hétvégére, hanem örökre. Tudom, és személyesen is tapasztalom, hogy mennyi embert érint ez a…..
Jó régen volt a sorozat előző része, itt az idő hogy folytassuk!  ..
Terézágyú 2023.10.06 09:17:03
@Nagy Zo:

A stadion valóban mértékegység volt a görögöknél - azt, hogy a császárkorban épült RÓMAI lóversenypálya hosszát is ebben a mértékegységben számolták volna (és nem római mérföldben pl.) azt én nem tudom...
... de a szöveg, a képaláírás azt mondja ("a világ legnagyobb befogadó-képességű stadionja volt"), hogy ez a létesítmény egy stadion (nevű épület), aminél biztos, hogy az ókoriak ezt nem (ezt sem) nevezték stadionnak... nyilván arról lehet szó, hogy MI 2023-ban tekintjük ezt egy stadionnak - erre mondtam én, hogy ez egy lóversenypálya, amit - tudtommal - mi sem szoktunk stadionnak hívni...
Szovjetunió (Moszfilm), 168 perc, Szovkolor, sci-fiRendező: Andrej TarkovszkijProducer: Vjacseszlav TaraszovOperatőr: Vagyim JuszovForgatókönyv: Andrej Tarkovszkij és Fridrik Gorenstein, Stanislaw Lem regényébőlZene: Eduard ArtyemjevSzereplők: Donatas Banionis, Natalja Bondarcsuk, Jüri Järvet,…..
Terézágyú 2023.10.03 16:04:35
@Terézágyú:
"a bolygó azokat az emlékeket teremti újjá, amiket az alany EL AKART FELEJTENI."

Még pontosabban (a könyv alapján)
Kelvin barátnője öngyilkos lett, és Kelvin saját magát vádolta emiatt
Gibarian tudós létére egy tenyeres-talpas tudatlan néger nővel folytatott viszonyt
Sartorius gyerekeket molesztált, illetve kiskorában őt is molesztálták.
Snaut - nos, róla maga Lem sem döntötte el, hogy mi történt, és ki teremtődött neki...
1877. Dohányáru-stand Japánban..
Terézágyú 2023.09.27 16:59:32
@Tejinashi.:
""1943. Afro-amerikai hadtest katonái az olaszországi Paestumban található, ókori görög, Poszeidon (vagy II. Héra) templom romjai között"

Úgy tudom, Hérából csak egy volt. Mi az hogy II. Héra? :D"
Igen, Hérából csak egy, de templomból meg több. Vagyis ezen a képen a Poszeidon-templom látható VAGY a II. Héra-templom :)
Tipikus, mindennapos jelenet, mondhatni jelenség a hazai vasútállomásokon: együtt, nemritkán egy-egy szál cigivel egymást kisegítve veszik semmibe vasúti dolgozók (közfeladatot ellátó személyek) és utasok a törvényeket - és a nemdohányzók jogait.  Cigiznek - gyakran  együtt - ott, ahol szigorúan…..
Terézágyú 2023.09.15 12:43:38
@Pályamágus, a sínész:
"a szabály úgy szól, hogy az "utasforgalom számára megnyitott területen"

A hangosbeszélő nem ezt mondja, hanem, hogy "a pályaudvar egész területén"...

"Attól, hogy a nyílt placcon valaki tőlem 5-10-20 méterre dohányzik, még nem kell "fuldokolni"."

Márpedig én fuldoklom - nem a füsttől, hanem a méregtől, hogy ebben a k*rva országban ennyit érnek a szabályok/törvények.
Terézágyú 2023.09.22 12:02:13
@Pályamágus, a sínész:
"A kérdés az lenne, hogy most akkor jó netes agyhalottak módjára próbáljunk földbedöngölni mindenkit, aki vélelmeink szerint ellenséges álláspontot képvisel"

Akkor még jó, hogy nem te írtad ezeket: "Attól, hogy a nyílt placcon valaki tőlem 5-10-20 méterre dohányzik, még nem kell "fuldokolni". Akit így érint, az sürgősen forduljon orvoshoz, mert már nincs sok hátra!"
Ja, de te írtad.

Szerintem meg a bagósok édes anyukája forduljon orvoshoz, merthogy náluk foglalkozási ártalom a nemi betegségek elkapása és terjesztése...
És most finom voltam és visszafogott.

"Én azért még mindig inkább megoldást keresnék, mert mindannyian emberek vagyunk igényekkel, problémákkal, körülményekkel és kényszerpályákkal."

Igen, megvan a megoldás. Ne bagózz ott, ahol tilos.
Főleg ha ezt a szabályt az a párt hozta, amire te is biztosan szavaztál, bagós.

"Eddigi megfigyeléseim szerint, ha valakit ilyen apróságok enyire ki tudnak borítani"
Igen. Pl. ha valaki odaszarik a járdára. Vagy kitépik anyád kezéből a cekkert.