Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Stefan Derrick

0 bejegyzést írt és 771 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Bocs, kicsit későn fut be a márciusi Now, de még talán időben (bár holnap Fallout sorozatpremier, szóval megértem, ha előbb azt daráljátok le). Márciusban mindent vivő hír nem volt, ezért nincs most hónap témája, több kisebb majdnemhónaptémájáról beszéltünk helyette. (Aki nem tudná még: a Now az a…..
Stefan Derrick 2024.04.11 14:37:22
@sykth.com: Ez azért nem ennyire egyszerű, hogy van egy szövegkönyv, amit bedobunk a DeepL-be. Egy játékban sok és sokféle szöveg van általában, pl. UI, párbeszédek, leírások, tutorial, plusz a marketinganyagok, a store-ok leírásai, egyéb játékon kívüli cuccok. Ezekben ráadásul rengeteg a változó, amit – főleg magyarul – az "AI" egyelőre nem tud elfogadhatóan kezelni. Sokat tudnék erről mesélni, de leginkább pl. egy sör mellett személyesen. Az egész folyamatra kb. ahány cég, annyi megoldás. Rengeteg fordítássegítő (CAT) szoftver létezik már sok éve (pl. a magyar MemoQ az egyik legjobb) és egyre több is lesz. Sok cég sajátot is ír. Ezekbe a saját szoftverekbe / folyamatokba kezdtek el pár éve beszivárogni az ún. "AI"-cuccok. Mondok egy példát, de van, ahol totál másképpen működik, és van olyan manapság is, ahol egyáltalán nem használnak semmilyen "AI" megoldást, de ez olyan lesz, ahol igen: a cégnek van egy saját, vagy használ egy külsős CAT-szoftvert, amibe vagy berakják a szövegeket előre. Ez már eleve rendelkezik egy TM-mel (korábbi fordítások szövegei) és a cégnek is van saját TM-je, akár több téma/műfaj szerint is. Ezek alapján, valamilyen szintű "AI" segítséggel vagy generálnak egy előzetes fordítást vagy a szoftverben (ami lehet akár egy online platform is) kapsz "javaslatokat" az előzetes fordításra. Emellé kapsz hol több, hol kevesebb mennyiségű anyagot a játékhoz (artwork, mockup trailer, ilyen-olyan cuccok, akár egy korai build a játékból, vagy az is lehet, hogy csak 10 sor szöveg, attól függ, milyen stádiumban van a fejlesztés). Általában ehhez jön még egy Q&A-felület a fejlesztőkkel. Az előzetesen generált fordítást/javaslatot vagy átírod vagy kukázod az egészet, ha túl nagy hülyeség. Amikor kész vagy, azt optimális esetben (az én megbízóimnál 90%-ban így van, ez 15-20 különböző cég, akik viszonylag rendszeresek, elég sokféle területről a gamingen belül) megnézi még egy lektor, aztán van tesztelés is, kifejezetten a lokalizációra (ez sokszor kimarad). De ahogy írtam, ez egyféle folyamat, vannak, akiknél teljesen más a dolgok menete. Van olyan is, aki megpróbálja az 1/1 DeepL-t, és utána "szalad" a fordítókhoz. Láttam már olyat is, hogy "kéne játszani 10 órát ezzel a játékkal tesztelésként, aztán írni egy reportot róla a megadott szempontok szerint". Kiderült, hogy valami "AI"-t rászabadítottak, a játék meg is jelent, csak kicsit sok volt a negatív visszajelzés. Végül az elejétől kezdve emberekkel lokalizálták az egészet inkább.
Stefan Derrick 2024.04.11 17:35:07
@sykth.com: Változó, mert sok múlik azon, hogy az AI hogy van becsatornázva a folyamatba. Ez az, amibe nem teljesen látok bele, mármint, hogy a különféle CAT-platformok melyik, milyen AI-t, és pontosan hogyan használják fel (nyilván ez a lényeg, hogy ezt ne is lássa senki, főleg ha saját belsős cucc) az adott cég adott projektjében. Nagyon nagy a szórás, de igazából amit fixen úgy 75-80%-ban jól meg tud oldani, az a UI-fordítás (vagyis ahol egyszerűbb 1-1 szó, kifejezés szerepel). Addig, amíg fel nem merül valami, aminek magyarul több jelentése van. :) Minél bonyolultabb egy mondat és a rétegeltebb a kontextus, annál többet hibázik. Ami meg nem hibás, az is többnyire magyartalan a sok szó szerinti átírás miatt. Vagyis igen sokszor kuka, amit fordít az AI, de néha meglepően jól elkapja, feltehetőleg olyan esetekben, amikor teljesen ugyanaz (vagy kicsit más) mondat már szerepel a TM-ben. Mivel a törlés szerencsére egy gombnyomás, így általában nem hátráltat, és bizonyos esetekben segít. Olyan helyzetben, amikor pl. egy Games as a Service-modellben sok az újra felhasznált, időről időre kicsit módosított szöveg, komoly segítség. Mivel láttam már előre lefordított angol-német szöveget is, azt mondanám, a magyar nyelvbe nagyon beletörik a bicska egyelőre.
Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor…..
Bocsbocs, kicsit megcsúszott most az esedékes Checkpoint Now, nehéz volt összeegyeztetni a nyaralást, adásfelvételeket és -vágásokat. De ami késik, az már itt is van: egy viszonylag eseménytelen hónapban is simán összejött egy combosabb Checkpoint Now-ra való anyag. (Aki nem tudná még: a Now az a…..
Itt az idő, Now vagy soha, már megint kicsit később, mint ideális lett volna (egy betegség és egy érettségi találkozó szólt közbe). De ami késik, már itt is van: egy újabb, játékokban szegény, de hírekben gazdag nyári hónapot dolgoztunk fel. (Aki nem tudná még: a Now az a podcast-spinoffunk, amiben…..
Stefan Derrick 2022.09.13 11:38:20
@desperado: Triviai Geralt
labdabiztos VBK 2022.01.03 12:24:52
Így rögtön az elején szeretnék gólokban és sikerekben gazdag ,boldog új évet kívánni, minden kedves régi- és új olvasónak !  Az idei első poszt - mint azt a címe is mutatja - a Videós Bíró Kolléga-ról fog szólni, amit az angol szlengben csak VAR-nak rövidítenek. Nyilván ángílus nyelven így is van…..
Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor…..
Mindig jó, ha volt kollégát láthatunk vendégül a stúdióban (ami alatt most a Zoomot kell érteni), úgyhogy örömmel beszélgettünk Kozma Zoltánnal, akit Kozyként ismerhettek kilencvensok-kétezerkevés környékén a gémerújságok olvasói. Kozy nyakig benne volt a konzolos lapokban, aztán amikor azok…..
Negyedszer jön a Checkpoint Now, kicsit megcsúszva, bocsi (majd próbálom korábban kilőni legközelebb). Tudjátok, ez az előző hónap legfontosabb híreit végigkommentáló adásunk, néhány egyéb aprósággal. Visszajelzések továbbra is jöhetnek bátran. Áprilisban még márciushoz képest is alig volt hír,…..
Önkéntes házi száműzetésnek köszönhetően már sikerült megnézni a tévében a '86-as magyar-brazil meccset, a Videoton UEFA-kupa meneteléséről készült dokumentumfilmet, és keddre már be van jelölve az osztrák-magyar EB meccs ismétlése. Ha még sokáig tart a szünet, akkor valószínűleg a Grashoppers…..
labdabiztos Kongó....stadionok 2020.03.16 19:24:31
" Kedves Labdabiztos olvasók, Honfitársaim, Tisztelt hölgyeim és Uraim, Sanyi!Megcsináltuk! Mi magyarok arra szövetkeztünk, azt fogadtuk meg, hogy a hazai futballt végre sosem látott színvonalra emeljük, és összefogásunk verejtékes munkája ímhol eredményt hozott. Az elmúlt hétvégén minden felmérés…..
IDDQD Checkpoint 3x09: Amiga 2017.05.21 22:53:56
Először is egy szolgálati közlemény: tovább szeretnénk pimpelni a podcastet, ezért kilőttünk egy Patreon-oldalt, vagyis mostantól pár fityinggel lehet támogatni a Checkpointot, hogy még pöpecebb lehessen. Csomó új tervünk van, és a pénzt visszaforgatnánk a podcastbe illetve a támogatóknak. Itt írtam…..
IDDQD Checkpoint Mini #85: Piracy 2018.10.28 00:00:18
Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor…..
Stefan Derrick 2018.11.04 17:44:11
Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor…..
Stefan Derrick 2018.09.09 01:33:41
@Stöki: Most azt lehet kapni, de pl. nekem a "sima" Lumines van meg Steamen, mert még 2009-ben vettem.
Véget ért válogatott meccs miatti szünet - van akinek már két hete, van akinek csak most. Utóbbiak kedvéért gyors távirati stílusban összefoglaljuk miről is maradtak le, majd kíméletlen őszinteséggel megnyitjuk a hét végi fordulót...
Nehéz az amatőr bloggerek élete. Hiába a tökéletes terv, hogy márpediglen csütörtök este nekiáll a beharangozó megírásának, háttérben a Junosztyon a Viid bemasírozik az Európa Ligába, és a meccs végén már csak a dupla ünneplés marad, egyfelől a magyar csapat sikere végett, másfelől a jól végzett…..
Ismered a számítógépes játékokat? Vagy inkább örülsz, hogy a gyerek csendben elvan a szobájában? Debbie McDaniel egy átfogó képet ad a számítógépes játékfüggőségről, a jelenségről, amely mögött gyermekek milliói vannak. Gondoltam beágyazom a videókat, de elég…..
Stefan Derrick 2017.09.07 14:05:17
- Hogy hívják a focimeccsen szurkoló szerzetest?- Szurkoló barát.- És ki a kedvenc játékosa?- Pap(p) Kristóf.Kicsit megcsúsztunk a beharangozóval, ez van, ha a leendő szerző képes megfázni +36 fokos hőségben, és minden mással foglalkozik, csak a posztírással nem. A poszt elején levő indokolatlan…..
A hétvégi fordulóban a Fradi és a Honvéd kivételével mindenki más idegenben játszik majd - ez annyi mint 10 csapat - és ismét lesz párcserés meccs, csakúgy mint 2 fordulóval ezelőtt ; most a Loki megy Felcsútra, de a Vidivel játszik, cserében a Puskás nevével - és nem annak teljesítményével -…..
Túl vagyunk az NB1 szezonjának 1/11-ed részén, és már csak 12 csapat van versenyben a bajnoki címért. Öldöklő verejtékes küzdelem várható, a verejték legalábbis biztosnak tűnik az időjárás-előrejelzés alapján. Tegnap este élőben volt szerencsém végignézni Videoton TV-men, ahogy a tévégyáriak…..
Az utóbbi héten a vizes világbajnokság körül forog minden, tele vannak a strandok is amatőr műugrókal és önjelölt úszó-fenoménekkel, akik fröccs-lángos kombó mellett ecsetelik, hogy bezzeg ha ők annak idején nem hagyták volna abba víziszony miatt, akkor most mi minden lenne. A foci kicsit…..
Kis technikai leállás után újra beharangozóval jelentkezünk, amihez természetesen tippjáték is tartozik. Ha valaki esetleg - a 'biztoshoz hasonlóan - átaludta volna az elmúlt hónapokat, az most úgy érezheti magát, mint Pamela a Dallasban, lévén, hogy szinte semmi nem történt, és az egész EB…..
Stefan Derrick 2017.07.23 18:55:09
labdabiztos Artie Kispesten 2017.05.03 19:48:16
Miközben a biztos szerkesztősége messzebb van korábbi csúcsformájától, mint Gellei Imre aktuális csapata a bajnoki címtől,  a posztsivár időszakban nem várt helyről kaptunk segítséget. Az ősz folyamán, mikor a Honvéd menetelése még csak a szárba szökkenés fázisában volt, Artie sporttárs felelőtlen…..
  Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogy fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor…..
labdabiztos Eltitkolt dokumentumok 2017.04.05 14:43:29
Miután a róla elnevezett akadémia is megható sorokkal, a „Kispest” és „Honvéd” kifejezések kerülésével emlékezett Öcsi bácsi születésének 90. évfordulójáról, úgy érezzük, a korszellem jegyében, nekünk is a nyilvánosság elé kell tárnunk eddig soha nem látott dokumentumokat...
labdabiztos Pintér Felcsúton 2016.12.22 22:01:25
Sok szeretettel üdvözöljük Pintér Attilát a Puskás Akadémia kispadján, két Felcsút-közeli archív nyilatkozattal...