Regisztráció Blogot indítok
Adatok
óriás

4 bejegyzést írt és 97 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Órjásblog Órjások 2012.04.23 21:44:26
Órjás, Órjás, Órjás, Órjás és Órjás...
óriás 2012.04.23 21:45:49
Az elmúlt öt évben a világgazdasági növekedés négyötödét a fejlődő országok adták. Míg a fejlettek mostanában jócskán a lehetőségeik (potenciális kibocsátásuk) alatt teljesítettek, a fejlődők (legalábbis a Nyugatról nézve amúgy is félelmetesen dinamikus részük)…..
óriás 2011.07.05 22:27:31
@greg_econ: Talán pont azért kell a maginflációt komolyan venni, mert a "nyersanyagárak alakulása meg tipikusan olyan dolog, hogy ki tudja, mi lesz 1 év múlva?", míg a maginflációnál speciel tudható, hogy ha egyszer meglódul, akkor mi lesz egy év múlva (jó eséllyel magas marad).
Plusz tisztán elméleti/jóléti szempontból valszeg egy maginfláció-szerű mutató lenne az optimális target, népszerűen például itt:
mattrognlie.com/2011/05/01/why-target-the-cpi/
Más kérdés, hogy explicit magkövetést egyetlen jegybank sem csinál, vajon miért?
A közgazdászok kormányzati kudarcnak hívják azt, amikor az állami beavatkozás ront a helyzeten, vagy kicsit szakszerűbben: az erőforrások kevésbé hatékony elosztásához vezet. A kormányzati kudarc gyönyörű, tankönyvi esetéről a New York…..
óriás 2011.07.01 13:53:20
@Mr Thompson: Azért a szintén nem túl zöld McCain is buzgó etanol-párti volt, amíg tartott a kampány. Azóta már nem az. Valszeg ennek tényleg semmi köze a zöldséghez.
75 évvel ezelőtt jelent meg Keynes leghíresebb műve. Paul Krugman erre az alkalomra írt konferencia beszédét közli a Vox. Nem tagadja meg magát, a szokásos ellenfelekkel való vagdalkozás ezúttal is kellő szerepet kap, de nem csak az. A mai gazdaságpolitikai dilemmákban valóban…..
Órjásblog Órjás 2011.05.07 17:36:14
Négy. Négy. Öt...
A kérdés továbbra is az, hogy szűrjük-e ki a különösen változékony tételeket a fogyasztói árindexből. Elvileg így számoljuk az ún. maginflációt: kivesszük a teljes inflációból a különösen nagy kilengéseket produkáló fogyasztási cikkek áremelkedését. Jellemzően a…..
óriás 2011.04.19 23:23:37
@Gondolkodjunk: Szerintem azért csalóka, mert a kérdés nem az, hogy a magifláció is emelkedik-e 60%-ot, vagy csökken-e 40-et, ezt nyilván nem teszi. De hogy felmegy-e 4-ről 4.5-re vagy 2-ről 3-ra, azt erről az ábráról nem lehet leolvasni, pedig az lenne az érdekes.
De persze lehet, hogy másra gondoltatok.
Órjásblog Öt 2011.04.17 22:15:09
Öt. Öt. Öt...
A fejlett világ valamennyi jegybankja ezzel a dilemmával küzd. A világpiaci olaj- és élelmiszerárak emelkednek, és bizony látszódnak már az inflációs mutatókban is. Ugyanakkor az ún. maginflációs mutatók (amelyekből kiszűrik a különösen változékony áralakulású tételek…..
óriás 2011.04.04 09:52:35
@stoppard: Ez nem speciális magyar jelenség, Európában legalábbis eléggé általános, hogy a CPI jobban nő, mint a maginfláció. Tudja valaki, hogy az USA-ban hogy van?
Az, hogy egy euró mennyit ér egy másik valutában vagy valami jószágban mérve, az naponta változhat. Egy dolog azonban biztos, egy euróért mindig adnak egy másik eurót. Vagy lehet, hogy ez sem lesz már így sokáig?  Ha valakinek mondjuk Németországban van bankszámlája euróban…..
Órjásblog Négy 2010.11.09 20:48:23
 Négy. Négy. Négy...
A legtöbben a legelső találkozón arra koncentrálunk, hogy "csak el ne szúrjuk".  Vagyis tartózkodóak vagyunk, igyekszünk megtudni sokat a partnerről, de óvatosan adagolni magunkat, hiszen nem tudjuk még, mi tetszhet neki és mi nem. És nem merünk igazán érdekes…..
A legtöbbet idézett magyar közgazdász abból a generációból, amelynek legjobbjai már a mindenséggel mérhették magukat: vezető amerikai egyetemeken szereztek doktori fokozatot, és nem a tranzitológiát vagy más közép-európai sajátosságokat választották kutatási területüknek.…..
óriás 2010.09.13 08:45:30
@VIII. Nagyapó: A legtöbb magyar felnőtt elhízott, jellemzően önhibájukból, azaz igenis felelőssé tehetők érte. Ezt persze leverhetjük rajtuk (ízlés szerint tegyük, vagy ne), de ettől még nem volna jó egy olyan világot berendezni nekik (nekünk), ahol nem lehet kellően nagy méretű ruhát vagy bútort kapni, nem férünk be a liftbe, és lelógunk a buszon az ülésről. Úgy tenni, mintha minden felnőtt magyar fitt és karcsú volna, óriási elemzői/tervezői és szabályozói hiba volna - mindenféle világképtől és felelősségektől függetlenül.
Az 1970-es években születettek többségét hason altatták, mert Benjamin Spock akkor divatos útmutatásai szerint ez így volt helyes. Többségük megúszta. Mintegy hatvanezer csecsemő bölcsőhaláláért viszont pont ez a bölcs tanács a felelős. Rettenetes? Szerintünk is. Pedig nagyon…..
Ha már Bernankénak elhittük, hogy nem a pénzben, most Dan Gilbert harvardi pszichológustól azt is megtudjuk, hogy bizony, belül van. (Húsz perc, és nagyon vicces, tessék meghallgatni!) Pszichológiai immunrendszerünk sokszor mesterségesen állítja elő a boldogságélményt, ezért…..
óriás 2010.05.18 23:34:43
@VIII. Nagyapó: Ezért jó, ha megkülönböztetjük a boldogságot az elégedettségtől - mondja Bernanke, az eggyel lejjebbi posztban.
"..., sometimes, happiness is nature’s way of telling us we are doing the right thing. True. But, by the same token, ephemeral feelings of happiness
are not always reliable indicators we are on the right path. Ultimately, life satisfaction requires more than just happiness. Sometimes, difficult choices can open the doors to future opportunities, and the short-run pain can be worth the long-run gain. Just as importantly, life satisfaction requires an ethical framework. Everyone needs such a framework. In the short run, it is possible that doing the ethical thing will make you feel, well, unhappy. In the long run, though, it is essential for a well-balanced and satisfying life."
Elég évzárós-emlékkönyves, de rendben van, nem?
Ilyen trendek látszódnak a legtöbbet idézett cikkekből az 1995 és 2008 közötti időszak alapján. Bónuszként némi töprengés a közgazdaságtan divatjairól és trendjeiről Andrew Oswaldtól, aki (hm, sokunkkal együtt) az iskolában még azt tanulta, hogy a közgazdaságtan a…..
Talán soha nem fogunk tudni megnyugtató választ találni a Nagy Kérdésekre, például arra, hogy miért szegények a szegények, vagy hogy mennyit számít a segélyezés. Ha tudjuk azonban, hogy hogyan lehet a legkönnyebben elérni, hogy az indiai gyerekek eljussanak az iskolába, vagy hogy…..
Mostanában ismét fellángolt a vita az üzletek vasárnapi nyitvatartásáról - mintha ez lenne a legnagyobb gondunk -, és mivel ezzel kapcsolatban elég nagy kavar van a fejekben, hadd’ írjak le pár dolgot. Kereskedelemben dolgozom pályakezdő korom óta, alkalmazottként és…..
Magatartáskutatók kötik az ebet a karóhoz, hogy a házasságban élő emberek tovább élnek, egészségesebbek és boldogabbak, mint házasságon kívül élő embertársaik. Persze ebből csak az egészen naivak vagy az ökonometria tudományában járatlanok ugranak rögtön arra a…..
Esther Duflo kapta idén a John Bates Clark emlékérmet...
óriás 2010.04.24 16:07:56
@Rostos: Szerintem inkább olvass róla egy kicsit, hátha esetleg valami mélyebbet és kevésbé szexistát is találnál mondani:
www.vanderbilt.edu/AEA/PDF_files/Duflo_Bio_2010.pdf
vagy akár korábban itt is:
eltecon.blog.hu/2009/09/27/viselkedjenek_ugy_mintha_kockazati_tokesek_lennenek
Nehéz úgy újraszabályozni valamit, hogy közben még nem is igazán tisztáztuk, mit is szeretnénk valójában. Persze, az kellene, hogy ne legyen ilyen válság, mint legutóbb, ám a pénzügyi szektor túlságosan bonyolult ahhoz, hogy ilyen egyszerű és általános jelszavakból…..
A Soros György által alapított új tudományos think tank alakuló ülésének helyszínválasztása - Cambridge, King's College - nem véletlen, egyértelműen Keynesre utal. Soros szándékai szerint az intézmény célja a kozgazdaságtan elméletének megújítása, annak az elméletnek,…..
óriás 2010.04.18 04:23:50
Az Economist értékel:
www.economist.com/business-finance/economics-focus/displaystory.cfm?story_id=15908207
Érdekes lenne megkérdezni néhány menő, feltörekvő, fiatal közgazdászt, hogy beáldoznának-e néhány évet az életükből, hogy az ún. Nagy Kérdéseken gondolkozzanak. Vagy ez a mainstream-ellenes megújítás-dolog már örökké csak Stiglitz (és a magyar MTA:) vadászterülete marad?
Van-e hasonlóság az 1907-es bankpánik és a 2008-as hitelpiaci turbulenciák között? Lehet, hogy több is, mint elsőre gondolnánk. A jelzálogalapú hitelek és a belőlük gyártott értékpapírok egy részének bedőlése önmagában nem magyarázza meg, hogy miért zuhant szinte minden…..
Relációanalízis megvan még? Lássuk. Európa három legjobb focibajnoksága a spanyol, az angol és az olasz, mert ezekben az országokban a legalacsonyabb a játékosfizetések marginális adókulcsa. Nos?  Ez a remek ábra azt sugallja, hogy az állítás első fele igaz, a második…..
óriás 2010.02.22 10:43:23
@Avatar: Talán azért, mert ők könnyebben migrálnak az alacsony adókulcsok felé? Gondolom, a tévébemondókra (mondjuk) nem igaz, hogy sokat nyerne a költségvetés az adójuk csökkentésével.
Akkor már inkább abba lehet belekötni, hogy mindez csak addig igaz, amíg a többi ország nem kezdi el ugyanezt a stratégiát játszani. Race to the bottom a focisták adóztatásában?
A jövőben várt és szinte biztosra vett költségvetési kiadáscsökkentés - muszáj lesz, az adósságszint fenntarthatatlan - jótékony hatású lehet a mai hosszú kamatokra. Ennek pedig - egészen addig, amíg a megszorítás ténylegesen el nem kezdődik - keresletélénkítő hatása…..
óriás 2010.02.09 07:52:30