Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gunther Zsolt

19 bejegyzést írt és 13 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Köztér A hely mint ürügy 2009.10.13 07:00:00
  2009. okt. 3-án Győrben a Városi Művészeti Múzeum "Párhuzamok_02" címmel minikonferenciát rendezett. Az esemény az öt évvel ezelőtti Párhuzamok_01 című rendezvény folytatása volt. Az akkori beszélgetések, előadások ürügyéül Magyarország európai…..
 Burgenlandi építészek kiállítása Balatonfüreden   A kiállítás emberközelből tudósít a kis tartomány jelenkori építészetéről. A galériában német és magyar nyelvű pannók mutatnak be a közelmúltban megvalósult középületeket. A terveket egy német nyelvű,…..
A környezettudatos épület két alappilléren nyugszik. Az egyik a megújuló energia használata, a másik pedig az épületek energiahatékonysága. Az előbbi aktív, az energiabevitel modus operandiját határozza meg, míg az utóbbi passzív, gyakorlatilag az optimális hőszigetelési…..
Úgy látszik, technológiai fejlesztés és a környezettudatos építészet GDP-rakétaként működik. Legalábbis az előadók szerint.Hilde Tonne: a telekommunikációs piac 10%-os növekedése 1.5%-os GDP-növekedést generál. Tán ezért mondta, our business matters.Ürge-Vorsatz Diána: az…..
Az epiteszforum.hu-n megjelent egy meghívó, melynek a következő sora ütött szöget a fejembe: “Kérik, hogy - a protokoll szabályait betartva - időben érkezzen. A parkolóhelyek korlátozott száma miatt kérik a vendégeket, hogy a rendezvényre tömegközlekedéssel, vagy taxival…..
Gunther Zsolt 2009.09.22 09:38:06
@CtrlAltDelMedicoImre: A telefonszolgáltató ott mosódik össze a telefongyártóval, hogy akciósan arra ösztökéli a vásárlókat, hogy új telefont vegyenek. És mi lenne az olyan akcióval, ami a régi telefon megtartását segíti elő pl. úgy, hogy a telefonálási díjak csökkennek? Én nem akarok ötleteket adni, csak ha egy szolgáltató a fenntarthatóságot ennyire fontosnak tartja, akkor nemcsak a fenntarthatóság eddigi közhelyeit kell alkalmazni (megújuló energia stb.), hanem pont azokra a dolgokra kell odafigyelni, ami az iparágban ezen túl van és specifikus (mitől környezettudatosabb a szolgálatatásom a konkurenciáénál).
Kiállításunk megnyitójának napján az előző megnyitó szövegét rakjuk fel blogunkra kedvcsinálóként. A budapesti kiállítást Varga Mátyás bencés szerzetes nyitotta meg, aki arról híres, hogy a kortárs kultúra  területei között értő módon jár át, és az elválasztó…..
Köztér Főtér remix 2009.09.03 07:00:00
Győr, Széchenyi tér Győr központjában volt egy régóta halódó tér, a valamikori piactér, melyet jobb híján parkolásra és galambetetésre használtak. A győriek és némely kívülálló szerint ez Közép-Európa legszebb barokk tere (???). A lokálpatriotizmus eme báján túl az…..
Gunther Zsolt 2009.09.03 11:33:07
@pirxx: az igaz, hogy nem írtam le, hogy élhető v. nem, de szerintem rettenetesen élhető. Nem én találtam ki, a városlakókat sem hatökörrel rángatták ki, hanem egyszerűen szeretnek ott lenni...
Gunther Zsolt 2009.09.03 11:36:31
@KentaurBen: szerintem a legszebb barokk szökőkutakat a barokk korban csinálták. Mi már nem tudjuk ezt a színvonalat. Tehát helyesebb mait csinálni magas színvonalon. És ez itt sikerült.
Gunther Zsolt 2009.09.03 11:41:13
@Álmos: Közép-Európa legszebb barokk tere nem attól lesz valami, hogy extra barokk épületek veszik körül. Mert az K-E egyik legszebb barokk épülete lenne. Itt viszont térarányokról van szó, és egységességről. Az egységességet nem lehet csípőlövésekkel elérni.
Köztér Rehabirritáció 2009.06.04 07:00:00
Rehab-irritáció. A sporaarchitects építésziroda szállodaterve a zsidónegyedben. Építészek: Dékány Tibor, Finta Sándor, Hatvani Ádám, Vadász Orsolya. Az utóbbi években bontások és botrányok véget nem érő sorozata jellemezte a budapesti zsidónegyedet. Többször szerepelt…..
Gunther Zsolt 2009.06.11 10:00:32
@Masznyik Csaba: Kedves Csaba,

megtartás kontra bontás. Én úgy vagyok ezzel, hogy mindkét út járható. Spóráék csináltak egy előremutató tervet, mely példaértékű lehet a zsidónegyed kortárs építészete fényében. Nem precedens a bontás területén, dőreség lenne azt hinni, hogy precedens tudna lenne az új épületek esetében. Tehát innen nézve rendben van. Egyetértek Balázs Attilával, hogy a régi megtartása sokkal többet adhat, de a tervezők itt egy másik utat választottak, és egy jó épületet terveztek.
Hdm épülete sajnos tényleg geg, főleg műemléki szempontból. Ha nem emelték volna el, hanem egy kiegészítés történt volna fent, számomra abszolút hitelesnek tűnne, a kontraszt nem zavaró - hiszen ha az lenne, ua. vonatkozna a Spóra-féle épületre. A másik két észt példa pedig - ismereteim szerint - nem belvárosi iparterület, hanem egy külvárosi rész, ahol ennyi extravagancia bele kell hogy férjen. Mert ha nem, akkor marad az "érzékeny bütykölés", ami annyira rányomja bélyegét mai építészetünkre.
Nem támogatom feltétlenül az öreg, düledező épületek megtartását,
Mi építészek, úgy vélem, akkor viselkedünk helyesen, ha nem vesszük magunkat mindig túlzottan komolyan. A klasszikus műépítész fekete, magas nyakú garbóban, hozzá fekete öltönyben, természetesen fekete zokniban és cipőben pózol. Sokszor elmaradhatatlan kellék a fekete…..
Köztér Uszoda a Dunán 2009.05.11 07:00:00
Már írtam úszómedencéről, de akkor a zöldtetők hasznosítási lehetőségeiről volt szó. Most azonban egy olyan kézenfekvő dologról van szó, mely majdhogynem triviális: miért nem úszunk a Dunában? Mert 1) piszkos a vize, 2) erős a sodrása, 3) általában hideg a vize. Ezt azonban…..
Gondolom, sokan ébredtünk éjszaka tolató és meg-megálló vagonok zajára. Csattogás, csikorgás, mindez fém a fémen, tehát minden, amit szívesen mellőznénk. Mit tehetünk? Vagy tegyük föld alá, vagy csomagoljuk be a síneket, a pályaudvarokat. Győrben próbálkoztunk már az…..
Varázsa van a régi, nagy épületek tágas irodákká való átalakításának. Kérdés, mi az érték, és mi az, aminek pusztulnia kell? A IX. kerület Nagyvásártelepénél (azaz a Kvassay Jenő út, a Soroksári út, az Illatos út folytatásában tervezett Duna-híd és a…..
Köztér Futókörök máshol 2009.04.15 07:00:00
Budapesten egyetlen hely van a belvárosban, ahol ténylegesen lehet futni: ez a Margitsziget. Tudjuk jól, hogy nyáron zsúfolt, a nevetségesen keskeny futószőnyeg arra sem elég, hogy ha szembe jön valaki, akkor ne kelljen oldalra lépni. Gondolt-e már arra valaki, hogy a rakpart…..
Köztér Buhera-analitika 2009.03.30 07:00:00
Képzeljük el a boldog békeidőket, amikor 1. nem voltak büdös autók. 2. mindenki aránylag csinosan öltözködött. 3. a körutak a korzózást jelentették. Adott volt egy szerethető, olykor nagyvárosi, sőt helyenként mondén környezet mint a városi élet platformja. Ez a hangulat…..
Gunther Zsolt 2009.03.30 14:32:42
@Nostro: Kedves Nostro, sajnos írásaink többnyire felvetések, melyre várom / várjuk a kiegészítéseket. Ha olyanokat kapunk, ami azt taglalja, hogy mi hiányzik belőle, meg milyen szánalmas, annak is örülünk, de ez a többi látogató számára nem különösöbben érdekes. Viszont ha elmondtad volna, hogy mi történt a pár évvel korábbi bódélikvidáció kapcsán, az mást is érdekelne, és hozzátenne valamit a témához.
Én hiszek abban, hogy néhány problémát nem komplexen kell megragadni, hanem egyszerűen. A képeken is látszik, hogy a Nagykörút szánalmasan néz ki a rendezetlen üzletportáljaival, amit nem urbanisztikai eszközökkel kell megoldani. Pl. elsőlépésben fővárosi szinten összehangolt kerületi rendeletek az üzletek arculatáról. Továbbiakban összehangolt térinformációs rendszer (a VII. kerületben volt szerencsém ebben vitát folytatni a főépítésszel). Ugyanúgy nem urbanisztikai kérdés a szegélykövek összevisszasága, sokkal inkább igényesség kérdése. Vagy a kutyaszar léte / nem léte a járdán.
Abban is hiszek, ha néhány dolgot kicsiben, és alulról kezdeményezünk, annak hamarosan nagyobb lesz a társadalmi elfogadottsága, mintha felülről jönne.
Látod, ezért nem törekszem most a komplexitásra.
Gunther Zsolt 2009.04.06 10:07:08
@városjáró: Én sajnos nem tudok erről. De az organizáltság hiányához egy példa. Tagja vagyok az erzsébetvárosi tervtanácsnak. Egy alkalommal szóba kerültek az információs táblák. Volt egy hosszú vitám a főépítésszel arról, hogy az egész belvárosra egységes (mind tartalmilag, mind külakját tekintve) rendszert kellene használni. Válasza tipikusan "magyaros": jobban szeretné, ha a kerületnek önálló identitása lenne. Ettől nem lesz más a kerület, maximum a turista lesz ideges, mert nem érti, hogy a Király utca két oldalán miért van angolul és magyarul, a másik oldalán csak magyarul kiírva minden, az egyik oldalon miért barna alapon fehér betűvel és piktóval, a másik oldalon fehér alapon fekete betűvel, az egyik oldalon miért rozsdátlan acél tartóban, a másikon miért historiázáló, az egyik oldalon miért a ház falára szerelve, a másikon miért külön oszlopra... Folytassam? Ez egy nem létező példa, de a kombinatorika alapján akár ez is előállhatna. Az alternatíva az arculati kézikönyv, ami ahhoz jelentéktelen, hogy politikai tőkét lehessen kovácsolni belőle, ahhoz macerás, hogy csak munkaidőben túl lehessen rajta jutni.
Köztér Reitter Ferenc álma 2009.04.06 07:00:00
Reitter Ferenc a XIX. században elkészítette a mai Nagykörút helyén kialakítandó hajózható csatorna terveit. Erről tartotta akadémiai székfoglalóját is 1867-ben A pesti Duna-csatorna s a hozzá kapcsolt minden remények valósítására alkalmas utak és módokról címmel. Terveit a…..
Ha már nem találunk sportolásra alkalmas helyet a föld alatt, akkor nézzük meg mégis a foghíjakat a föld felett (ha a belvárosban két épület között elbontanak egy harmadikat, az így létrejövő üres telket foghíjnak nevezzük). Ha a foghíjak elég tágasak, akkor mód nyílik…..
A Corvin-Szigony projekt kapcsán merül fel a pesti bérházak tömeges bontásának problematikája. A korabeli ingatlaspekuláció nagy sűrűséget, kisméretű, de még elviselhető léptékű belső udvarokat hozott létre. Az utca felé nagypolgári lakások, a gangra pedig kisebb, sokszor…..
Gunther Zsolt 2009.04.01 11:08:48
@arrogancia: Az egyik fő bajom az új beépítéssel még, hogy a szintterületmutató (röviden a beépítés sűrűsége, pontosabban az összes beépített alapterület elosztva a telek területével) nagyon magas. Ezen a területen, vagy beljebb a Palotanegyedben ez a sűrűség 3, helyenként 2.5, az újonnan épített részeken pedig 5 - 5.5! Ez számomra az élhetőséget veszélyezteti.
A belső cselédlakásokat természetesen össze lehetne nyitni, erre pl. Bécsben jól sikerült projektek vannak. Bekerül egy +lépcsőház és lift a gang közepére, innen lehet megközelíteni az összenyitott lakásokat, az eredeti gangok pedig keskeny, de használható erkélyekké alakulnak át. Tehát a lakások előtti belátás nagyrészt megszűnik.
Kispórolták az anyagokat... de nem mindenhol. Egy eklektikus bérházban most újítottunk fel egy lakást, melyet irodaként használunk. A vakolatot tégláig leverettük. Én még életemben nem láttam ilyen szépen rakott téglafalat. És a métervonal úgy volt behúzva, hogy néhány tégla magasságban előtte egy mészcsíkot festettek fel, hogy jobban látszódjék. A gondosság mindenesetre jelen volt. Természetesen vannak ellenpéldák, de akkor (is) építettek minőséget.
Ha egy sűrű városi területen sok bontás árán hozunk létre új épületeket, felmerül a hangulat megteremtésének dilemmája. Minden budapesti kerület, sőt kerületrész önálló arculattal rendelkezik, melyet felülírni kockázatos vállalkozás. Ez már megtörtént a panelépületek…..
Gunther Zsolt 2009.03.27 13:28:42
@garageinc: Kedves garageinc, nagyon alaposan végigvizslattad a házat, ezért külön köszönet! Felvetéseidnek egy része szervezési dolog (részben önkormányzati, részben magántulajdon), melyet most már sajnos nem lehet orvosolni. Ez az öszvérmegoldás mindenképpen kerülendő lett volna, mert így valóban egy túrós hátú lóval állunk szemben.
Én nem elsősorban esztétikai szempontból értékelem a házat, ez talán a szövegben elsikkadt. A használati érték (mikrotér, megnyitás a tömbbelső felé) sokkal fontosabb, azon aztán lehet már vitatkozni, miért nem került kerámiaburkolat a belső, északi falakra.
A lakók reakciójából látszik, ha ki vannak mozdítva a megszokott gondolkodásmódjukból, nincsenek általánosan követendő minták, melyek alapján ösztönösen jól tudnának viselkedni. A mintákat pedig már 15 éve kellene gyártani. Ehelyett marad a buhera... Való igaz, ekkor először az építészt vagy a beruházót (jelen esetben a Rév8 rt.-t) kellene megkérdezni. Ha nincs válasz, akkor viszont kikerülhetetlen a buhera.
A mélygarázzsal kapcsolatban az a meglátásom, hogy az új épületek alá sajnos kell, mert pár éven belül biztosan betelnek. Ez így volt a belsőbb részeken, és így lesz itt is. Nekem szimpatikusabb lenne, ha mélygarázsban elhelyezett autók arányában csökkentenék az utcán parkoló autók számát...
Gunther Zsolt 2009.03.28 06:24:26
@goldengiccs: Fontos valamit tisztáznunk. Egy város akkor egységes, ha nem építészeti remekművek halmaza, hanem nagy része csupán "tisztességes" épületekből áll. Azonban helyenként le kell tenni egy ikonikus vagy jellegzetes épületet, mely karaktert ad annak a városi masszának, amelyben található. A Blahánál két lehetőség kínálkozik. Vagy a szóban forgó épület - itt az építészeti remekmű kategóriáról már lekéstünk - vagy a corvin áruház átépítése, feltéve, ha jól sikerül.
Ha a lakópark stílus alatt a felületi díszítőelemek tobzódását érted (na rakjunk rá erre az oldalra egy kis faburkolatot, burkoljuk a földszintet kővel, a másik oldalon legyenek az ablakok közti sávok bézsszínűek, csak hogy izgalmasabb és eladhatóbb legyen), akkor teljesen egyetértek veled.
A Főpolgármesteri Hivatal egy szűkös utcára, a Városház utcára nyílik. A 2008-ban lezajlott építészeti tervpályázat ezt az áldatlan állapotot kívánta felülírni azzal, hogy a városházát megnyitja a Károly körút felé. Az ún. új budapesti főtér is a Károly körút mellé…..
Gunther Zsolt 2009.03.27 09:47:49
@hundertbasser: A homlokzat hullámzása reakció a pesti házsorok homlokzati rizalitjainak játékaira (függőleges oszlopok, pillérek és vízszintes párkányok). Ha pl. a Nagykörúton skurzban nézed az épületeket, egy hasonló hullámzást tapasztalhatsz, hiszen az egymást követő épületek különböző szintmagasságúak. Ennek egyfajta költői átirata a homlokzat hullámzó mozgása.
Gunther Zsolt 2009.03.27 09:50:13
@István (soundblog): Nagyon örülök, hogy megosztó a homlokzatunk. Az esztétikai nóvum nem mindenkinek jön be, a középszernek viszont sokkal nagyobb az esélye...
Gunther Zsolt 2009.03.28 06:13:21
@*Anna: Ha csak a homlokzatot "műalkotásként" szemléljük, akkor a modern művészet recepciójával analóg módon annál jobb, minél tágabb jelentéssel bír. Nem szájbarágós, mint Makovecz épületei (itt a homi szeme, szája, orra), hanem kinek ez jut eszébe, kinek az. Megjegyzem, a víz hullámzása részünkről is benne volt az értelmezési lehetőségek között.
Egy építészeti mű fogadtatása - csakúgy mint egy képé - sok síkon kell, hogy történjen. Meg kell szólítania az utca emberét, ugyanakkor a vájtfülűek számára is mondania kell valamit. Szerintem egy ilyen dolog akkor szép, ha lépésről lépésre lehet az épület jelentéséhez közelebb kerülni, míg Peter Zumthor szavaival élve el nem érjük a "szépség kemény magvát".
Súlyosság - könnyedség = ambivalencia. Szerintem az utóbbi szintén fontos, hogy egy építészeti mű nem azonnal egyértelmű, hanem állásfolglalásra késztet. Amit szóvá tettél, tipikusan erről szól. Bizonyos szögekből az épület súlyosnak tűnik, ha a homlokzatra merőlegesen nézel, akkor pedig transzparensnek, átlátszónak és könnyednek tűnik.
Köztér Jogging a tetőkertben 2009.03.25 10:15:00
Jómagam a hétvégét Győrben, a munkahetet Budapesten töltöm. Ami a félvidéki életet előnyben részesíti a budapestivel szemben, az elsősorban a természetközelség. Bár Győrben a belvárosban lakom, 2-3 perc alatt autóval vagy biciklivel kiérek a Püspökerdőbe (ártéri erdő a…..
Ha valaki átsétál a VIII. kerületi Futó utca Üllői úthoz közel eső részén, már sejtheti, milyen nagy változás van készülőben. A Corvin mozi mögötti, lepukkant eklektikus épületek eltűntek, helyükön most betonkolosszusok állnak. A körút felé egy bevásárlóközpont…..
  Ha összehasonlítjuk Budapest és Bécs kb. egyidőben kialakult körgyűrűit, rögtön szembetűnő, milyen nagyvonalú a bécsi, és milyen szűkös a budapesti. Bécs nem engedhette meg magának, hogy a császárváros pompáját másolja az elnyomott szomszédvár. A városfal…..