Regisztráció Blogot indítok
Adatok
पेतॅर

4 bejegyzést írt és 22 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mondhatnám, hogy a blog bővül, terjeszkedik :) Bő egy héttel ezelőtt feltöltöttem első videómat újdonsült hindí nyelvű YouTube-csatornámra, persze magyar és angol felirattal. A csatorna címe Dunijá szócs szé barí, azaz A világ nagyobb, mint gondolnád. Remélhetőleg még sok tartalom fog következni,…..
Bezzeg a németek, a franciák, a nyugatiak, a felvilágosultak. Bezzegék bezzegországból bezzegik, hogy nekünk, magyaroknak mi lenne helyes. Aztán ott vannak ezek az atomliberális, alibi vallásos, migráns buci simogató, közben önsanyargató életet élő emberek, akik minden…..
Az alább mellékelt térkép alapján (kattintva megnyílik nagyban) most már úgy érzem, van annyi tapasztalatom az Indiában való utazás mikéntjéről, hogy összeállítsak 10 oldalnyi útmutatót mindazoknak, akik eljátszottak már a gondolattal, hogy Dél-Ázsiába, azon belül is Indiába utazzanak. Általános…..
Sziasztok! Hogy van-e kontraszt Magyarország és India között? Nem, nem is. Rossz a kérdés: mekkora  a kontraszt a két ország között? A válasz: óriási! Mind a jó, mind a rossz eltérésekre igaz ez... Van, ami Indiában működik szerintem jobban, és van természetesen olyan, ami…..
Megjöttünk. Tizenhárom órával és 300 euróval később, mint terveztük, de megjöttünk. Előrebocsátanám, hogy nem volt egyszerű, bár a tervek nagyon szépek voltak. Úgy volt, hogy Pópa hozza Tomit Gödről, felvesznek engem Komáromban, majd pedig Bécsben fölszállunk az egyenesen…..
Julcsi és Tomi Indiában 2014.08.17 19:14:12
Mú   Mú – mondá a Magasságos, és szolgái boldogok valának. Nagy nap ez a mai – ma hallottuk először megnyilatkozni az ablakunk alatt szentkedő teheneink egyikét. Ez mind a kettőnket eléggé meghatotta, ezért gondoltuk, megemlékezünk róla a blogban. Ámen.   Amúgy a mai…..
Visszaértünk és a jetlag (magyarul időzónaváltás-szindróma!) miatt úgysem tudok aludni, ezért nekikezdek végre az írásnak, hogy valóban 90 évesen is fel tudjam majd idézni, milyen is volt ez az utunk. Eddig nem tudtam magamat megfelelő ideig ébren tartani, az extrém…..
Az eddigi legjobb szilveszterünket Malajziában a tenger partján töltöttük (itt olvashatsz róla). Én mindig is nagyon vágytam rá, hogy ne fagyos körülmények között köszöntsem az új esztendőt, és három évvel ezelőtt bebizonyosodott, ez nagyon jó ötlet. Sajnos az elmúlt két…..
पेतॅर 2014.04.04 09:47:03
Személyes élményeink a multikulturalizmussal nagyjából kimerülnek a kínai, thai, indiai vagy egyéb éttermek látogatásával, a külföldiek által kedvelt romkocsmákban tett rövid kiruccanásokkal, vagy a bevásárló körúttal az Ázsia Centerben. Magyarországon a nyugati államokhoz…..
Nos, én is körülbelül így érzem magam. Meg hulla fáradt vagyok. Ma délután háromra már olyan állapotban voltam, mint otthon egy egész estig tartó ELTE – Corvinus vesszőfutás után. Eseménydús napom volt. Reggel a biztosítóban kezdtem. Mivel én EU-s állampolgár vagyok,…..
Kedves Olvasók! Már elmúlt egy teljes éve, hogy utoljára frissítettem a blogot. Persze távol álljak attól, hogy a napjaimat ne India töltse ki. A szünet oka abban rejlik, hogy nagyon is kitölti. A múlt tavasszal elsősorban a szakdolgozatírás, majd az elfoglaltságokban bővelkedő…..
Egy újabb hihetetlen felirat Indiából. Bevallom ez nem saját gyűjtés, de annyira jó, hogy muszáj vagyok megosztani veletek. Egy szépségszalon hirdetése Angolul nem tudóknak: DYE - hajfestés DIE - halj meg; FACIAL - arcpakolás FACHIAL - semmit nem jelent; MASSAGE - masszás MESSES -…..
पेतॅर 2012.08.30 16:52:46
Nos, vége a nyári szünetnek, egy kicsit elhúztam az első poszt írását, most már két hete itt vagyunk újra. Elnézést visszamenőleg, hogy nyáron nem írtam semmit, de végül is a blog indiai kalandjainkról szól, nem Budapestről. Előre pedig elnézést, mert a poszt biztosan nagyon…..
पेतॅर 2012.08.13 23:36:13
Nemrégiben kisfiam alsós osztálya kirándulást szervezett Delhiben egy utcagyerekeket mentő alapítványhoz. Mivel ott még én sem jártam, jelentkeztem kísérőnek, és el is fogadtak. A Salaam Baalak Trust egyik otthonába mentünk. A kirándulás fő célja az volt, hogy növelje a…..
Úgy gondolom, nem csak innen tűnik úgy, hogy India nagyon „divatba jött”. Sokat és sok helyen lehet arról olvasni, hogy India milyen fontos piac a világon, India lesz majd a világgazdaság motorja, az indiai fogyasztás (is) fogja újra felpörgetni az világgazdaságot. Nos, ezt…..
पेतॅर 2012.03.18 09:48:33
Ez a poszt eredetileg egy kommentre adott válasznak indult, de aztán olyan hosszú lett, meg talán másnak is érdekes lehet, hogy poszt lett belőle. A kommenteket azt hiszem, kevesen olvassák. Sajóval kezdtünk eszmét cserélni India fejlettségéről a „Mennyi az annyi” poszt kapcsán.…..
पेतॅर 2011.12.12 21:06:15
Első sorban a társaság miatt. Csak úgy repül az idő. Minden nap van suli, de minden nap legalább egy óra elmarad, aminek mi diákok csak örülünk. Minden kedden és csütörtökön kis találkozót tartunk, ahol mindenki szabadon felléphet a saját kis produkciójával. Én már mind a…..
Április 6 Kolkata, Nyugat-Bengál, India Mai napunk megint korán kezdődött, mert mielőtt visszamentünk volna a reptérre Guwahátiba, még reggel elmentünk egy újabb elefántszafarira. Most a korábbira kaptunk helyet, és kiderült az indiaiakra teljesen jellemzőtlen (tudom, hogy nincs…..
Talán olvastátok az Index internetes hírportál cikkét, hogy Indiában a mobiltelefon előfizetők száma meghaladta a 600 milliót. Mivel az 1,2 milliárdos lakosság jóval több mint fele csatornázatlan helyen lakik, kis túlzással el lehet mondani, Indiában több mobiltelefon van mint WC.…..
  Na végre jöttek kommentek. Már teljesen elkeseredtem, hogy felvetek egy ilyen jó, és megosztó témát, és még erre sem hajlandó írni senki. Köszönöm Kati és Sanyi, hogy nem hagytátok annyiban. Gondoltam inkább posztot írok, azt talán többen elolvassák, mintha csak…..
पेतॅर 2009.10.11 21:08:28
Elnézést, hogy újfent zavarok, az előző kommentet jelen cikk előzményéhez fűztem. Most láttam, hogy született folytatása, nem állom meg, hogy erre is reagáljak.

A szerző mindenáron abból indul ki, hogy a jólétet az képviseli, amihez szeretett Európánkban hozzászoktunk. Ezzel én sem vagyok másként. Ezzel szemben az indiaiak másképp vannak, ugyanis ellentétben a szerzővel, ők negyvenöt (vagy ki hány) évig itt szocializálódtak.

Nemrég került a mozikba ENSZ-személyiségek reklámjától kísérve a Hülyeség kora (The Age of Stupid) című dokumentumfilm. El lehet dönteni, hogy bolygónk jelen helyzetében azzal teszünk-e jót, ha "felébresztjük" az egymilliárd indiait, miszerint: "Fogyassz!", vagy pedig - legalábbis ez idő szerint - meghagyjuk őket abban a "tudatlanságban", amely nekik nem azt jelenti, mint a fehérgalléros nyugatinak.

Ha valaki azt szeretné, hogy a bolt tizenkét kicsi fölösleges dolgozója a nyugati szinten éljen, ahhoz az kell, hogy a földből kibányásszanak még ki tudja mennyi vasat a botmixerek pengéihez, vagy kiöntsenek még tízmilliárd G.I. Joe/Barbie-figurát, éppen akkor, amikor a körülmények arra intenek mintket, hogy talán saját négy (és fél) évtizednyi szakadatlan szocializációval megszerzett igényeinkből lefaragjunk egy fenntartható élőhely, a Föld érdekében.

Remélem tudják, hogy az elmúlt évtizedben volt olyan időszak az indiai vasúton, amikor a teát-kávét a kis kiégetetlen agyagpoharakban, kullarokban szervírozták. A műanyag előtt ez a - nyugatiaknak talán túl "sajátos"...? - alkalmatosság - alig érthető módon - háromezer éven át bizonyított, ám egy következő vasúti tótumfaktum visszatért a műanyagpoharakhoz. Csak arra tudok gondolni - holott nem vagyok az összeesküvéselméletek híve - hogy valamely műanyaggyártó (nem szükségszerűen nyugati, csak egy nyugati szemléletű indiai!) kilobbizta a beszállítást; a fazekasok meg elestek a lehetőségtől. Szó mi szó, most ki-ki megnézheti, hogy a fölbe visszatérő föld helyett a műanyagokat dobálják ki az ablakon.

Az elmúlt időben az emlegetett széles indiai középosztály felöltözött. Atléta, ing, mellény, zakó - kit érdekel, hogy ötven fok van! Mindenki szereti a kényelmet, a kollégiumi szobámban is forog a ventillátor, de az angol éghajlatra kitalált ruházathoz persze ez, vagy az ún. kúlar (cooler) már kevés, és fölszerelik a klímaberendezéseket. Csoda hogy a kusza indiai elektromos hálózat túlterhelt, illetve hogy elképesztő mértékben növeli a szennyezőanyagkibocsátást? --- No persze, ha valakit hagyományos, és a szezont a fazonnal nem keverő öltözetben lát a nagyérdemű azott pozícióban, esetleg úgy ítéli meg, az illető nem üti meg a mércét jómodorban.

Csak két elcsépelt példa a nyugati szocializáció gyümölcseire.
पेतॅर 2009.10.12 16:49:25
@zdyzs: Kedves zdyzs!

Megértem az aggályokat. A kulturális kételyekhez csak annyit fűznék, hogy a fenti példák nem az adott kultúra egészében voltak szokásosak, másrészt a mi teljesen önhitt bábáskodásunk nélkül is történtek kísérletek, illetve születtek megoldások az adott problémákra. (Itt elég csak a hinduizmus, és a muszlim hódításig Indiában is töretlen buddhizmus belső eredetű szemléletbeli ellentétére gondolni, vagy az afgán ellenállásra…)

Természetesen arra gondoltam, hogy a Földet a magunk számára kellene megmenteni. Ha kipusztulunk, helyrejöhet, de nemünknek ez már nem jelent sokat. Ha valaki azt mondja, hogy ha nem megy másképp, egy ”utolsó nagy zabálás” után pusztuljunk mindnyájan, az egyszersmind a saját gyermekei, illetve a leendő unokák vagy dédunokák (attól függően, hogy mikor történik meg a baj) világra hozatalának, másfelől világra jöttének értelmét kérdőjelezi meg

Különben a Földet - meglátásom szerint - ma már nem tudjuk - úgymond - gátlástalanul kizsákmányolni, hiszen ez megtörtént és jelenleg is zajlik. Más szavakkal annyi, minthogy változatlan hozzáállás mellet lehetőségeink végére értünk, és a sok nevetésnek sírás lett a vége.

A megoldást abban látom, hogy világviszonylatban szabályozzuk a népességet és a nyersanyaghasználatunkat (együtt számos ostoba kedvtelésünkkel), amíg környezetünk - néhány nemzedéknyi idő alatt - helyre nem jön, és a mahárádzsa palotájában nem folyik olyan sárga víz, amilyent a világ tájain nem kevesen isznak is.

A vetőmagokat illetően a következőre gondoltam. A Nestlé és hasonszőrű társaságok ár alatt adnak el génkezelt vetőmagot promócióban. A család feléli a hagyományos vetőmagokat, a következő évi vetéshez pedig a génkezeltből tesz félre. Ez második körben rosszabbul terem, miközben a fillérekből élő család hitelt vesz fel és adósságspirálba került. Az indiai gazdálkodók körében nőtt az elkövetett öngyilkosságok száma, Ez nem képzelődés.

A jelenlegi nyomort úgy kell felfogni, mintha menekülttáborról lenne szó. Jelen esetben a háború a forrásaink végletességével folyik. Ha erre sikerül megoldást találni, akkor idővel jobb lehet majd a szegényeknek, egyre többen hagyhatják el a ”tábort”. Ha viszont ámokfutásban gyorsan lerágunk mindent, mint a sáskák, akkor a változás ideje nem jön többé el. Természetesen, ha a megtizedelődés nem is mindekit ér majd el, ugye nem kérdéses, hogy nem a ”csak segíteni próbáló” USÁ-t vagy Európát fogja sújtani, hanem azokat, akiket annyira igyekszünk ”támogatni fejlődésükben”.

Valóban, Európában csak egy szűk évszázada elképzelhetetlen ez a "nyomor", a jólétünk a maradék nem egész évszázad terméke, mint ahogy a bolygónk jelen helyzete is.

Kerek-perec ki kell mondani, hogy a lehetőségek nem adottak, hogy a mostani korszakban egyenlő életszínvonalat teremtsünk a bolygó lakosainak. Ez csak - ismétlem - népességcsökkenés és gondos nyersanyaghasználat mellett valósítható meg, vagyis úgy tűnik, ha most elkezdjük. eredmény akkor is csak a későbbiekben lesz.

Ennek ellenére nem kell lesajnálni a világ többségét, hiszen a nagyszüleink - legalább is az enyémek igen - emlékeznek a cifra szegénységre, sőt ez a cifra néhány századdal előbb még cifrább volt. De itt vagyunk? Itt. Felmenőinket, mint ahogyan az indusokat sem abból a puha anyagból gyúrták, amelyből minket, és képesek megélni a jég, azaz a föld hátán.

Ha valaki nem fogadja el a környezetkárosítással kapcsolatos problémákat, annak továbbra is javaslom a fent említett (különben n+1.) film megtekintését.
  Lányaink egyik évfolyamtársa pénteken tartott születésnapi bulit (ez Gandhi születésnapja, ezért itt ünnep) egy újonnan megnyitott bevásárlóközpontban található bowlingpályán. Így mi is eltöltöttünk ott néhány órát, mivel ahhoz messze volt, hogy közben…..
पेतॅर 2009.10.11 20:04:34
Jelenleg az országban tartózkodó indológushallgató vagyok, és - noha én más oldalát tapasztalom ennek e világnak, hozzátéve, nagy örömmel - teljesen egyetértek a fent vázoltakban rejlő veszélyekkel. Mindemellett, néhány kiegészítéssel élnék.

Beszélek hindíül. Ez legalább annyit számít, hogy példának okáért nem vernek át minden sarkon, illetve már ki tudom küszöbölni. A Big Bazaarban egy kilogramm alma 120 Rs, míg a sarki gyümölcsösnél 50. A Budapestnyi Ágrában éppen ezért van szerintem csak két ilyen bevásárlóközpont: a középosztályon belül is csak a nyugati mániák iránt fogékony réteget lehet e Tescóval kevert Skálával lázba hozni. (Ők vesznek turmixgépet, de a többiek, ahogyan én is, az utcai facsarótól szerezzük be még a citromlevet is.)

Az európából ide érkezettek, akiknek nincs meg a lehetőségük a hétköznapok százmillióival azonosulni, csak nehezen láthatják meg, hogy az ország - zömében falusi - népének az életében egyszerűen nincsenek meg az igények a Big Bazaarok kínálata iránt, mivel nemigen tudják, hogy így is lehet élni.

Ennek ellenére az emberek - ha nem kerülnek a küszöbön álló nyugati génkezeltvetőmag-forgalmazók csapdájába (nemrég egy jó előadást tartott a témában az ELTÉ-n egy Indiában hat évet töltött mérnök), valamint az időjárás nem fordul ellenük - élik egyszerű életüket. Ne felejtsük el azonban, hogy a városi nyomor, illetve a vidéki szegénység nem egymás szinonimái.
Ágrá már kisebb város, és itt csak elvétve találkozni koldussal. A hétköznapi ágrólszakadtak itt nem tudnak alamizsnából megélni, így vagy úgy, de dolgoznak. Egyelőre szerencsés, hogy kis létük nem függ üzletláncoktól. Mint mondtam, Ágrában gyakorlatilag semmilyen nincs.

Az indiai kormány, legalábbis ma még, gondoskodik arról, hogy a tágabb népesség ne ismerje a vagyon újraelosztásának más módját, mint amely az elmúlt néhány évszázad során kialakult. Ilymódon az emberek itt még nem mosógépekben, hanem dhóbíkban, azaz mosóemberekben gondolkodnak, de ha otthon mosnak, akkor is jön vasalóember, nem vesznek tehát vasalót; nincs kukásautó, hanem szemétszedők, és így tovább.

Valódi tragédia lenne, ha ez a mai nap működőképes rendszer megbomlana, és teret adna a külföldi tőke önkényének - de szerencsére ez még nem következett be. Delhi, Bombay és Kalkutta nem feltétlenül képviseli az indiai többséget.