Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Alexandra Sydneyből

0 bejegyzést írt és 64 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Terveztem egy tyúkólat és kíváncsi vagyok a szakértő véleményekre.   10-12 darab tyúk lenne max. egy időben a portán. A kisebb helységbe kotlós lenne ültetve, amikor nem ül a kotlós, akkor a kacsák (3-4darab) helye lenne. A kifutójuk ~20-22m2 lesz.   Méretek: Nagy helység: ~2,1m2 Kis…..
Ausztrál-hét 3. Ma a legkorábban készült fotókat láthatjátok Sydneyből. Utcajelenetek, életképek a hirtelen megnőtt városból. 1861-ben 56 ezren éltek Sydneyben, a képek készültekor pedig már körülbelül háromszázezren...
Alexandra Sydneyből 2014.11.02 09:01:44
@teddybear01:
Én meg pont úgy tudom, hogy azokat hozták ide, akik komolytalan bűntényt követtek el (pl. kenyeret loptak), viszont megfelelő kondícióban voltak.
Mindez azért, mert ingyen munkaerőnek használták őket: Tasmaniában például hajókat építettek.
Csak képzeld el, ha a legveszélyesebb bűnözőket hozták volna ide, néhány foglárral...

A fogvatartottak egy része családdal együtt jött, akik természetesen szabadon élhettek, miközben vaz elítélt szabadulására vártak.
"A mai bejegyzés az első része lesz egy - az ausztrál múlt érdekességeit bemutató - sorozatnak. Szombatig a kontinensnyi országból láthattok fotósorozatokat. Változatos témákból igyekeztem válogatni, így talán mindenki talál kedvére valót. Ausztráliára hajlamosak vagyunk úgy gondolni, mint egy…..
Alexandra Sydneyből 2014.10.30 01:49:24
@Crusaider:
Én még soha nem hallottam senkit se, aki használta volna a szót.
Az ausztrál férjem szerint sem jellemző.
Rendszeres olvasója vagyok a tyukudvar.blog.hu-nak és Skeletron néven szólogattam hozzá pár alkalommal. Egyrészt a "Valami véget ért" írásodra reflektálva, másrészt pedig azért írok hogy bemutassam az én tyúkudvarom, amihez nagyon sok inspirációt adott…..
Egy tengerparti üdülőhely! A németországi Krausnic-ban található volt szovjet katonai bázison hoztak létre egy igazi trópusi tengerpartot. Az egész projektnek otthont adó brutális méretű hangár 60 km-re található Berlintől. A homokos tengerpart mellett egy komplett hotel is…..
Alexandra Sydneyből 2013.11.06 06:23:37
Gyors leszek és tényszerű. Néha meg kell látogatni a régi szép idők letűnt helyeit. Van, hogy csak azt hisszük, hogy letűntek és miközben enyhe sajnálattal adunk nekik újabb esélyt vagy csak a biztos borzongás ígérete vezérel bennünket oda, kiderül, hogy nem is tűntek le,…..
Örkény az egyik legtermékenyebb beküldőnk, a várólistán is legalább tíz remek darabja kesereg (ezúton kérünk türelmet és elnézést többi lelkes beszállítónktól is), de most két, viszonylag friss találatát élvezhetitek. Az első a táfelspiccről van: Mire gondolhatott a…..
Remélem nem bánjátok, hogy ez a poszt egy kicsivel hosszabb lesz, mint az eddigiek. Ez azért van, mert egyrészt egy 6-szintes tortáról beszélünk, másrészt egy világraszóló esküvőről...no meg azért is, mert egyszer megy férjhez az ember, ezért leginkább egyszer van lehetősége,…..
Bébicsirke Paleo almarózsa torta 2013.06.04 12:20:00
Ez a gyönyörű almatorta anyukám szülinapjára készült, és bár gondosan figyeltem rá, hogy teljesen paleó elvekre alapuljon az elkészítése, a végén azért mégiscsak kellett csalnom egy-két dologban. Aki évek óta tejszínnel, liszttel, cukorral és keményítővel dolgozik a…..
Tyúkudvar Kotlós ültetés 2013.03.13 07:11:50
Annyi tévhit kering erről a kotlós témáról, hogy megpróbálok tiszta vizet önteni a pohárba. Ha visszaolvasom a korábbi bejegyzéseimet ebben a témában, jól látom, hogy bizony az irodalom pont a lényeget nem tudatta velem tudatlannal. Kezdjük a legfontosabbal! Olyat nem érdemes,…..
Alexandra Sydneyből 2013.05.23 09:03:19
@Tooodi:
A baromfiudvar egy sarka lett lekerítve neki, ahol kapott egy külön dobozt (eredetileg egy kutyaszállító doboz, tehát felülről is védett).
Két tyúkkal is kísérleteztem.
Az egyik nézte a többit, meg úgy egyáltalán, nem akart visszamenni. Felült a doboz tetejére vagy ha visszatettem, akkor nem a tojásokra ült.
Raktam be neki egy kis vizet, azt kiöntötte, onnantól meg persze elázott a doboz és vizes lett a hasa.
A másik tyúknak sokkal kevesebb vizet tettem be, hogy ne tudja kiönteni. Reggelente kiengedtem, szart (hihetetlenül sokat), evett, majd a kerítés mellett járkált fel-alá. Minden alkalommal vissza kellett tennem a dobozba és bezárni. Ő akkor már ráült ugyan a tojásokra, még sem lett az egésznek semmi eredménye.

Amikor az eredeti helyükön hagytam a kotlóst, csak lezártam egy kis ráccsal a fészkét, akkor sikerült a kelesztés. Ő három hétig szinte kómában volt. Kapott enni és inni, de akkor sem jött ki, ha a rácsot felemeltem, hogy mehet. Oda szart, ahol volt, de nem a tojásokra, hanem az egyik sarokba, amit időnként igyekeztem kitakarítani. Nálunk olyan az ól, hogy nem tudtam azt megcsinálni, hogy először csak őt engedem ki, hogy egyen és elvégezze a dolgát, majd utána a többit.
Alexandra Sydneyből 2013.05.23 09:06:29
@Tooodi:
Azt mondta a nagymamám, hogy az nem jó, ha mellétoj a többi, mert nekik más a hőmérsékletük, mint a kotlósé és azok nem melegítik eléggé a meglévő tojásokat.
A most következő tyúkól építője Gábor, nem bízta a véletlenre, milyen is legyen az az ól. A tyúkól építését gondos tervezéssel kezdte, az alaprajzon, elöl-és oldalnézeteken kívül látványterveket is készített. Itt most egy olyan tervet láthattok, ami pontos és…..
Játékunk utolsó "versenyzője" Barack, aki maga meséli el történetét! Olvassátok, lájkoljátok! Az egész úgy kezdődött, hogy volt nekem egy dolgos, munkában megtöpörödött, tündéri kis dédnagymamám, aki ugyan távol, vidéken élt, de minden alaklom, amikor meglátogattuk,…..
Egy kedves olvasó kéri a segítségeteket! Ilyet láttatok már? Egy tyúk hatalmas, gyűrött tojásokat tojik. Mitől lehet ez? Van esetleg valakinek ötlete? Beszéljenek helyettem a képek! ..
Alexandra Sydneyből 2013.04.14 12:21:34
A tyúkot stressz érte, miközben a tojás még a testében formálódott. Forrás innen: www.the-chicken-chick.com/2012/01/how-hen-makes-egg-egg-oddities.html

Nem lehet, hogy valami ragadozó ilyesztgeti őket éjszakánként? Sokan vannak kis helyen? Egy másik tyúk állandóan piszkálja? Csak néhány tipp.
Már régóta közkinccsé szerettem volna tenni ezt a receptet, mert amióta először kipróbáltuk, csak ilyet készítünk. Rengeteg érvet tudok felsorakoztatni mellette: először is olcsó, sőt lényegesen olcsóbb, mint bármelyik bolti változat. Nem hagy maradandó nyomot, ruhából…..
Tyúkudvar Kotlós - még öt nap 2013.04.11 08:33:20
Ha minden jól megy, akkor jövő héten, 16-án kedden ki kellene kelni a csibéknek. A kotlósom rendíthetetlenül ül. Reggel van egy öt perces sétája, evés, ürítés, porfürdőzés, kis járkálás, aztán vissza a tojásokra. Készítettem egy videót is róla, de amikor a youtube…..
A mai (elismerem, meglehetősen furcsa című, de majd minden időben kiderül) poszt alcíme lehetne az is: Hogyan készítenek fel a szülésre Ausztráliában?. A választ szerzőnk, SMG természetesen első kézből adja meg, hiszen személyes tapasztalatairól számol be. "- Elnézést,…..
Tyúkudvar Beszélgessünk! 2012.01.27 08:51:00
Szóval beszélgessünk!Ha van olyan dolog, amit szeretnél megosztani, esetleg kérdésed lenne, vagy csak beszélgetni szeretnél, a mondanivalód pedig sehogy sem kapcsolódik az épp megjelent poszthoz, akkor itt a lehetőség.Ha mégis egy adott témához szólnál, amiről már volt szó,…..
Magyarország nagy jelentőséget tulajdonít az ázsiai kapcsolatok építésének, és Ausztrália ebben szerephez juthat, hiszen az ország helyzetéből adódóan egyfajta katalizátora lehet az Európa és Ázsia közötti együttműködés alakításának – mondta Németh Zsolt, a…..
Alexandra Sydneyből 2013.03.22 09:54:14
"Ausztráliában az egyik meghatározó kisebbség a kivándorolt magyarok csoportja”
Nincs ez egy kicsit túldimenzionálva? Mi alapján meghatározó kisebbség?
A cikk 80 ezres magyar közösségről beszél, amit egyébként is túlzónak találok, mivel a 2006-os népszámlálás 20 ezer Magyarországon születettet említ (a 2011-es felmérésről nem találtam nyilvános dokumentumot, és ehhez természetesen hozzájön azok száma, akik nem Magyarországon születtek, de magyarnak vallják magukat, illetve már Ausztráliában születtek, de magyarul is beszélnek). Sydneyben ahhoz is alig lehet elegendő magyart összeszedni, hogy a magyar nyelv ne szűjön meg mint lehetséges érettségi tantárgy, és az is kétséges, hogy az SBS-en maradhat-e az az óraszám, amit eddig a magyar nyelvű adásokra szántak.
Másfelől, ha Ausztrália 22,95 milliós lakosságához viszonyítjuk a jószándékú 80 ezret, akkor 0,34%-ot kapunk - nem nevezném a számot jelentős kisebbségnek.
Ha csak azt nézzük meg, hogy egyes hivatalos formanyomtatványokra milyen nyelveket írják rá azt az információt, hogy ha fordítóra van szükséged, hova fordulj, a tizenvalahány nyelv közül egyik sem magyar.

Ausztrália népességének összetétele, benne a 10 legnagyobbal:
www.arts.monash.edu.au/mapping-population/--documents/statistics-tables.pdf
Népesség: www.abs.gov.au/ausstats/abs%40.nsf/94713ad445ff1425ca25682000192af2/1647509ef7e25faaca2568a900154b63?OpenDocument
Alexandra Sydneyből 2013.03.22 12:40:35
@Csakazértisbéla:
Speciel a sydney-i konzulátust 3 éve zárták be, akkor is kértük, ne tegyék, azóta megy a lobbi, hogy nyissák meg újra.
Nevetséges, hogy pont Sydneyben nincs állandó konzul.
Egy újabb sorozatra gondoltam - már megint...  Hogy mennyire lesz hosszú életű? Fogalmam sincs, de igyekszem, hogy sok érdekes és ritkán látott filmecskével lepjem meg az tyúkudvar olvasóit! Most jöjjön az első, ami az ötletet adta! ..
Emlékeztek még erre a posztra? Tarthatunk-e egyáltalán otthon tyúkot? És erre? A tyúk haszonállat, a kutya házikedvenc - de miért??? Most újra aktuális. Amikor az első cikket olvastam, rendesen megörültem... talán valaki, aki a tűz közelében csücsül olvassa a blogomat - á,…..
Félrefordítások Golf és Kefir 2012.05.05 09:57:00
Egy talán véleményes darab krisktől (TK, stb.): Félrefordítás a Google-ben. Mert igen, ott is van. Mégpedig elég méretes darab. Néztem az új adatvédelmi elveket, majd ezt láttam: "Ilyenkor jobban megértjük, hogy mire gondol, ha a Kefir vagy a Golf szóra keres, [...]"…..
Miközben Magyarországon sok-sok szülő arra törekszik, hogy a gyerekeit mielőbb megismertesse egy idegen nyelvvel (pl. Helen Doron angolra viszi a kisbabáját, beíratja az óvodai nyelvoktatásra, esetleg ő maga beszél vele otthon idegen nyelven), mi, a külföldön élő magyar családok,…..
Alexandra Sydneyből 2011.11.27 06:35:41
Nagyon tetszik a cikk, nem csak ez, de a többnyelvű családokról szóló is.
A hozzászólások is igazán érdekesek.

Magam is vegyes házasságban élek, a férjem ausztrál. Apósom magyar, anyósom Ausztriában nevelkedett, ennek ellenére a férjem (és a testvérei) nem beszélnek magyarul, németül pedig csak az egyetemen tanult meg valamilyen szinten (inkább csak alapfokon).
Két gyermekünk van, egy 2 éves 8 hónapos fiú és egy 10 hónapos kislány.
Én a gyermekeimhez születésüktől kezdve kizárólag magyarul beszélek, a férjem és idegenek jelenlétében is. Engem nem érdekel, hogy ez udvariatlanság, sőt igazából nem is vagyok meggyőződve arról, hogy az lenne. Sok esetben a testbeszéd is elárulja, hogy vajon mit mondhatok nekik, de ha kell, összefoglalva elmondom angolul is.
A fiam 2 éves már elmúlt, amikor elkezdett beszélni és egy ideig az angol mintha jobban ment volna neki. 2 és fél volt, amikor haza látogattunk Magyarországra 4 hétre, és ez idő alatt nagyon szépen meglódult a nyelvtudása, fejlődött a magyar szókincse. A magyar azóta is erősebb neki, de angolul is szépen fejlődik. Ahogy mondtad, Felicitasz, mondok neki valamit magyarul, ő pedig továbbítja az apjának angolul.
Néha, mivel a magyar szókincse bővebb, mint az angol, magyar szavakkal helyettesíti be a mondatokból hiányzó angolt.

A magyar fejlesztése érdekében csak magyar nyelvű mesefilmeket nézhet a tévében és az angol egyszerű nyelvezetű meséket is magyarul olvasom fel neki. Persze, van magyar mesekönyve is :)
Rendszeresen együtt játszóterezünk egy közelben élő magyar barátnőmmel, akinek hasonló korú gyermekei vannak és egyébként szintén ausztrál a férje. Sokat jelent, hogy a gyermekeim más forrásból is hallják a magyart.
Mindezek mellett persze ott van még a Skype, a telefon, illetve alkalmanként a sydney-i magyar rendezvények látogatása, ahova azonban viszonylag ritkán jutunk el, mert a város másik felébe kell átutazni.

Köszönöm, Felicitasz mindazt, amit leírtál, mert megerősített abban, hogy jó úton haladok :)

Az még érdekelne, hogy hogyan lehet megtanítani őket magyarul írni? Hogyan történik a tantárgyak magyar szókincsének megtanítása? Pl. matek, földrajz, stb.