Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Veder1

0 bejegyzést írt és 2046 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A tízmillió karanténszakértő és epidemiológus országában elég kockázatos erről a járványügyi kényszerintézkedésről írni, de mivel az elmúlt napok koronavírusos témái (és konteói) között kiemelkedő helyet foglaltak el a főváros lezárásának lehetőségeit taglaló topikok, úgy éreztem, hogy a…..
  7,7 milliárd ember él a Földön, de fenntartható módon csak 3,4 milliárd számára lehet élelmiszert előállítani – hívja fel a figyelmet egy tanulmány, amely a Nature Sustainability-ben jelent meg. Biztosítani mindenki számára az élelmiszert a természet pusztítása nélkül: ez korunk legnagyobb…..
2019. november 1-én indult a 8 részes sci-fi – inkább posztapokaliptikus – sorozat az Apple TV+ kínálatában. A Netflix, Amazon és egyéb streaming szolgáltatások sikerein felbuzdulva lassan, de biztosan gombamód elkezdtek szaporodni a konkurens szolgáltatások is – példa gyanánt a Disney+ –, amelyek…..
A klímaváltozást tagadók kedvenc célpontjai a klímaváltozást leíró modellek és azok viszonylagos pontatlansága. Gyakori érv az, hogy az évtizedekkel ezelőtt elkészített számítógépes modellek nem tudták pontosan megjósolni a klímaváltozás mértékét. Egy mostani, széleskörű felmérés szerint a régi…..
Veder1 2020.02.13 09:06:34
.
„Az új híd akár 35-50 ezer autóval is csökkenthetné a belvárosi hidak, és napi 6 ezer autóval a belső Üllői út forgalmát” – ezzel az érvvel igyekszik indokolni a kormány a Galvani-híd megépítésének tervét. Az eddigi tapasztalatok viszont ezt egyáltalán nem támasztják alá. A Galvani híd és a…..
Veder1 2020.01.24 10:48:10
@Buchhalter: inkább több tízezer milliárd forint, annyi pénz amit Magyarország egy évszázad alatt se termelne ki. De Legyen tánc!
Nem nagyobb a füstje, mint a lángja, de dolgoznak rajta. A bal-jobb média képtelenné vált objektív képet bemutatni a vitathatóan sosem látottnak nevezett és átpolitizált amazonas-i vagy ausztráliai bozóttüzekről. És ahelyett, hogy a tragédia egyesítene minket, még megosztottabbakká válunk. Olaj a…..
Veder1 2020.01.21 12:33:41
@Muhammad Balfas: 2012-es cikk, és azóta sincs változás ebben a kérdésben. Laikusként igencsak nehezen hiszem el, hogy Mikolczi teóriáit a több százezer nemzetközi tudós közül senki sem kapná fel (minimum nobel-díjat ér, ha valós amit a cikkeiben ír, az energialobbi meg dollár milliárdokat fizetne ezért), és ne akadna akár egy olyan magas impakt-faktorú nemzetközi tudományos lap, ami akár csak vitaindítóként is ne hozná le a cikkét. Azt inkább el tudom hinni, hogy azért nem jelentek meg a cikkei, mert nincsenek tudományosan kellően alátámasztva, és ezért visszadobták őket, azóta meg nem próbálkozik. Kicsit olyan Égely Györgyös ez a történet az elnyomott magyar zsenivel...
Veder1 2020.01.21 12:36:18
@CCnick: igen, ez ellentmondás. Azonban az atomerőmű még ha papíron a legjobb megoldás is, azért ne felejtsük el, hogy a hibázás itt hatványozottan nagyobb katasztrófát tud okozni. Minél több erőmű van, sajnos annál nagyobb ennek is az esélye, de én is a kisebbik rossznak gondolom legalább arra a sz időszakra amíg nem tudunk mást (pl.: fúziós)
Veder1 2020.01.21 12:48:52
@Muhammad Balfas: Az a nő egy vicc, minden szempontból (bocs mindenkitől, akinek szimpatikus...)
Az előző részben, Mark P. Millis a HartEnergy oldalán megjelent írását szemlézve, azt tárgyaltuk, hogy vajon mennyi (lítium-ion) akkumulátorra lenne szükség ahhoz, hogy például az Amerikai Egyesült Államok energiaigényét akár két napra ki tudjuk elégíteni. [A megoldás: kb. ezer évnyi Gigafactory…..
Veder1 2020.01.17 15:43:25
@comblog: ket harom ev alatt nullazodik a 6%os co2 csokkentes (2017rol 2018ra 2.7%os volt a globalis kibocsatas novekedes). Magyarul ha minden szemelyautot lecserelunk elektromosra es az ehhez szukseges energiat kizarolag megujulokbol allitjuk elo, akkor is nehamy even belul ott vagyunk ahol korabban.
CineArt Blog Bukott a Macskák 2020.01.02 11:36:13
Elképesztően rossz eredménynél jár a Macskák hollywood-i produkcióhoz képest. A világszerte ismert Andrew Lloyd Webber musical feldolgozása rémesen teljesít a kasszáknál. Bár musical-rajongók körében is vitatottak a Macskák érdemei (sokan nem ezt tartják a legjobb Webber musicalnek, aki olyanokat…..
Veder1 2020.01.04 13:18:06
@paráznabillegető: nem hozza vissza, a kulfoldi beveteleknek csak a toredeket kapja a studio, ezert figyelik csak az amerikai beveteleket.
Hogy elfogadhatatlannak tartom-e azt, hogy szinte lehetetlen vitát nyernem 50-70 éves pöffeszkedők ellen, mert nekik nem kell a kinyilatkoztatásukat érvekkel alátámasztaniuk – nem vitás: igen; s rendkívül zavar, hogy sokáig magamban kerestem a hibát, mert nem értettem meg, hogy oké, kislány. Ha…..
Veder1 2019.11.25 11:17:22
@midnightcoder2: szerintem max elmeletben van ilyen technologia, aminek a globalis hatekonysaga teljesen kerdojeles, az energiaigenye meg plane. De hajra, legyen neked igazad, csak ne olyan legyen mint Hitler csodafegyvere...
Veder1 2019.11.25 11:27:52
@Kikívánkozott belőlem: pedig ez igy van. Az elet alapveto tulajdonsaga hogy maximalisan kiaknazza a rendelkezesre allo eroforrasokat. Ez olyan melyen van belenk kodolva hogy nehezen hiszem, hogy lehetne ezen valtoztatni. De igazabol ez lenyegtelen, amig Indiaban (ami csupan meretenel fogva eroteljes szennyezo) ha szarazsag van es 50+ fok akkor annyit tudnak irni a hatosagok hogy az emberek imadkozzanak az esoert, vagy mint most a tarloegetes miatt mergezo levegoju Delhiben is csak sargarepa fogyasztasat es termeszetesen az imat javasolta egy miniszter mint ellenlepest. Egy ilyen vilagban mibol gondoljuk hogy akar fikarcnyit is valtozni fog az emberek hozzaallasa?
Veder1 2019.11.26 20:07:37
@Rideg Sándor: ok boomer...
A szocialista televíziózás hajnalán - 1954-ben - készült képsorozatban a televíziózás akkori állapotát mutatják be a szerzők, természetesen erősen szovjetközpontúan. Mert az nagyon rosszul venné ki magát ha proletár megtudná hogy nem a Szovjetunióban hanem a náci Német Birodalomban kezdődött meg…..
Veder1 2019.11.22 14:43:16
Régen nem igazán szerettem ősszel, télen "nyaralni" menni, de tavaly a két ünnep között voltunk Bécsben és most úgy döntöttünk, hogy ősszel elmegyünk Salzburgba. Nem volt komolyabb elgondolás, hogy miért pont ősszel és miért pont Salzburgba, de mivel itt még egyikünk sem volt és vonattal is könnyen…..
IDDQD Napi rovat a Retro.Landen 2019.08.08 22:11:42
Ahogy egyre hosszabbak lettek a cikkek a Retro.Landen, természetes következményként úgy lett egyre rikább ezek megjelenése is. Hogy ez ne fajuljon el teljesen, elindítottam egy új, naponta legalább egy új bejegyzést tartalmazó rovatot az oldalon. A Napi Retro tulajdonképpen futhatna Facebookon vagy…..
Az 1999-ben elhunyt sikeres rendező, Stanley Kubrick, akit a filmes szakma a legjobbak közt tart számon és akit napjainkban is minden idők legtehetségesebb filmes direktorai közt emlegetnek, 1987-ben készítette el legsokkolóbb  háborús drámáját, az Acéllövedéket. Ennyi "leg" után következzen egy…..
Veder1 2019.08.07 10:06:37
Mi van? Hunnak neveznek minket? 2019.07.30 13:36:41
(Kép: Atilla és Leó, miniatúra a Képes Krónikából) Rövden: nem! Kicsit bővebben: azok sem nevezik hunnak a magyarokat, akiknél a magyar népnév, vagy az országnév a hun- szótaggal kezdődik. Ezek nincsenek is olyan sokan, mint elsőre gondolnánk, lényegében a középkori latinból (hungarus) közvetlenül…..
Veder1 2019.07.31 08:03:27
@Benkő István: Izidornal nem magyarok vannak hanem "hugnos" ami az onogurokat takarja. De ezt te is tudos csak nem vagy hajlando elfogadni, ezert atirod. Rubruk, Bacon XIII. szazadi, beleillik az akkori archaizalo sorba. Beauvais szinten archaizal es atkolti Orosiust, hiszen Orosius szovegben NINCS Hungaria vagy barmi hasonlo, de idezz ide egyet ha nem igy van! Julianus a jelenteseben nem ir semmilyen hunokrol, az az akkori archaizalo kronikairo hagyomany resze. A tobbinel ugyanilyen problemak vannak, de ezek is ezerszer ki lettek targyalva, te meg meg mindig a regi dolgokat hozod.
Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor…..
Veder1 2019.07.15 17:21:16
@AarPoe: c64es Dark Sun mikor, hogy?!? 15mb volt pc-re (onnan tudom hogy le kellett mentenem a windows egy reszet a 20 mb-s vinyorol hogy jatszani tudjak vele, majd jatek utan vissza :))
A klímakérdés évről évre egyre jobban foglalkoztatja az embereket szerte a világon. Léteznek már a témával foglalkozó világszervezetek, vannak zöld pártok és olyan tudósok is, melyek vagy az említett testületeknek dolgozva, vagy bizonyos államok hivatalaiban publikálnak tanulmányokat a témáról. A…..
Veder1 2019.07.14 10:42:50
@ulpius66: ja, csak kozben a tapanyagtartalom meg csokken.
Én próbálom megfogadni okos emberek tanácsait: merek nagyot álmodni. Most például azt a nagyot álmodtam, hogy a klímaváltozás és megoldása nem csak azt eredményezheti, hogy meg lesz oldva a klímaváltozás, de akár az emberiség is szintet léphet általa. Mire gondolok? Képzeld el, hogy 2050-re, vagy…..
Veder1 2019.07.12 00:41:56
@Andy73: mi a pocsomet jelent az hogy "Fold koszoni jol van"?! Egy elettelen kodarabra miert mondod hogy jol van?!
Napjainkra a Föld szinte minden talpalatnyi területét és régióját felfedeztük már, sőt a természeti kincsekben gazdag részek kiaknázása is nagyban zajlik. Ugyanakkor vannak még mindig olyan övezetek, ahol maradtak kiaknázatlan források. Ilyen az Arktisz is, azaz az Északi-sarkvidék régiója. Ez a…..
Veder1 2019.07.02 11:26:30
@Argus.: en erre nem lattam tanulmanyt eddig. Marmint hogy mennyi ido alatt szabadul fel a permafrosztbol meg a tenger melyerol a metan. Ami eddig tudhato hogy mindenki szamol ezzel a veszellyel, de idointervallumot nem irtak. Ahol van utemezes az a regi modelleken alapul ami meg nem vette szamitasba a metan felszabadulast. Ez azert elegge aggaszto. (bizonyos honlapok nehany eves kiszabadulassal es a teljes okoszisztema kihalasaval szamolnak, termeszetesen ezek sincsenek alatamasztva).
Mintha túl magabiztossá vált volna attól a magyar kormánypárt, hogy finoman szólva is egyszerű propagandaeszközök bevetésével sorra nyerte a különböző választásokat az utóbbi években. Pedig a győzelmek mögött volt egy fontos változás, ami erősen hathat a Nemzeti Együttműködés Rendszerének jövőjére.…..
Veder1 2019.06.30 13:14:50
@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: semmi, ez a midnight egy csoro kisnyugdijjas, aki a partkozpontbol kap nemi gombot hogy provokaljon, az meg igy sikerul.
Törzsolvasóink tudják, hogy mi itt a Lemilnél imádjuk a listázást (ebben is hasonlítunk egynémely, sportot kedvelő magyar politikushoz) és az ehhez kapcsolódó szavazóposztokat. Sorozatunkban foglalkoztunk már kiemelkedő hadvezérekkel, a papírformát felrúgó ütközetekkel, történelemformáló…..
Veder1 2019.06.18 15:34:06
@pulsarito: "Ha legyőzik a magyarokat akkor helyettük jöttek volna keletről más népek, semmi nem változott volna.
(kivéve hogy nem lenne magyar nyelv)
hát persze mesélj még..."

Besenyők, kunok?
Manapság lépten-nyomon találkozhatunk a klímaváltozásról és annak negatív következményeiről szóló hírekkel, amelyek akarva-akaratlanul, de valamilyen formában hatással vannak gondolkodásunkra, mindennapjainkra. Ideális esetben az elrettentő adatok és hírek pozitív irányba befolyásolják az…..
Veder1 2019.05.05 23:41:59
@Pal Konstantin: ezt a 300 evet honnan veszed? Csak azert kerdem, mert a pesszimista klimakutatok nehany evet az optimistak egy- max harom evtizedet josolnak a civilizacio osszeomlasa elott. A problema ott van hogy a rendszerben mar benne van az emberiseg szamara elhetetlen klima. Az uveghazhatasu gazokat meg mindig eregetjuk (novekvo utemben, bar ez mar vegulis mindegy) , de amit mar eddig beletoltunk a legkorbe az is eleg a +3-+5 fokos homerseklet emelkedeshez a fenti idotartamon belul, ami a fold nagy reszet elhetetlenne teszi. Nem azert mert hogutat kapunk (lesznek ilyenek is Afrikaban, Indiaban, Ausztraliaban) hanem mert az elelem amit termelunk, es minden egyeb noveny nem fogja birni a szelsoseges idojarast es a nyari tartos extrem magas homersekletet. A tobbit elintezzuk egymas kozt...
Néhány nő kikéri magának, amikor egy pasi tárgyiasítani próbálja őt, és mindent megtesz azért, hogy egyenlő partnerként legyen kezelve, tiszteljék és adjanak a szavára... De hiába szónokolnak, mégis olyan férfiakért vannak oda, akik pont azt művelik velük, amit nem…..
Régóta lehetett sejteni (mit sejteni, TUDNI), hogy az AMC hosszú távra tervez a zombiapokalipszissel. Ennek első jele a Fear The Walking Dead volt, aminek a pilotja alapján jobb sorozatnak kellett volna lennie, mint az eredetinek, de valahol a kreatív koncepció és a csatorna elvárásai közötti fekete…..