Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tarasp

0 bejegyzést írt és 28 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A MÁV-nak sikerült elérnie, hogy évtizedek stabilan posztszocialista minőségű szolgáltatása mellett újabb kellemetlenséggel tesztelje kitartó ügyfelei türelmét: Megérkezett a válasz a MÁV-tól a kérdésemre, miszerint milyen megfontolásból szüntették meg a retúr jegy…..
Sok képernyőoldalnyi olvasnivaló született már arról, hogy elméletben hogyan kell jó menetrendet készíteni, és hogy – ugyancsak elméletben – hogyan határozza meg a jó menetrend a beruházásra rendelkezésre álló véges források felhasználását. Legutóbb Cegléden és…..
A vasút és autóbusz közötti átszállások nehézségéről szóló bevezető bejegyzésben három alapproblémát jelöltem meg: a közös megállóhelyek hiányát, a menetrendek összehangolatlanságát, valamint a komfortra ható szubjektív tényezők (például biztonság,…..
Talán ismerik a viccet az egyszeri vasutasról, aki 40 év szolgálat után nyugdíjba ment. Megkérdezték tőle, hogy "Bátyám, mint csinált a vasúton 40 évig?" Az öreg ezt válaszolta: "Kopogtattam a vonatkerekeket kalapáccsal." Mire jött a kérdés, vajon miért? Mire…..
tarasp 2012.02.29 23:04:55
A vasúti és közúti közlekedésnek együtt, mint közösségi közlekedésnek kell versenyképes szolgáltatást nyújtani az egyéni közlekedéssel szemben.
A vasúti és közúti rendszer integrálásában a vasúti menetrend a meghatározó. Bár a menetrend ütemes, de az ITF rendszer kiépítése mintha meg is állt volna az ütemességgel. A csatlakozások (pókok) kiépítése, a gyors átszállás feltételeinek javítása mintha feledésbe merült volna.
A vasúti menetrend azonban önmagában is integrálásra szorul, melyben külön rendszert alkot az InterCity vonatok hálózata. A pótdíjazás már önmagában is megosztja az utasáramlatot, és pótdíj nélküli hálózatot is ki kell építeni, ezen a módon is biztosítva az eljutást. A vonatok párhuzamosan közlekednek a két rendszerben, ami gazdaságtalan, versenyképtelen és drága üzemeltetést eredményez.
Ezt a versenyképtelen vasút rendszert kell az autóbusz közlekedés rendszerével integrálni, megszüntetve a párhuzamosságot.
A vasúti és közúti rendszer csatlakozásánál gondot jelent, hogy sok városban nincs helyi közlekedés. A helyi járatokat a helyközi autóbuszjáratok városon belüli megállásával pótolják. Ezek a járatok pedig többnyire a helyközi gyorsjáratokhoz csatlakoznak és nem a vasúhoz.
A jelenlegi közösségi közlekedésünkre a megosztottság, a párhuzamosság és a gazdaságtalan üzemeltetés a jellemző. Ahhoz, hogy az egyéni közlekedéssel versenyképes közösségi közlekedés jöjjön létre, alapvetően fontos lenne menetrendileg az utasáramlatok koncentrálása, a csatlakozások (pókok) kiépítése és az ehhez szükséges technikai, technológiai feltételek javítása.
Érdekes cikket olvastam az előbb a Napi Gazdaságon: a MÁV egyik igazgatósági tagja, Lantos Csaba harmadával csökkentené a MÁV tarifáit, főleg azért, hogy a közösségi közlekedés újra előnyben legyen az egyéni közlekedési módokkal szemben. Ezt társítanák a jelenlegi…..
Lyken nemzetközi jegyet szeretett volna venni a Keletiben, szerintem nem mondok el újdonságot, hogy rá is faragott erre. Végül is ő a hibás, hiszen tudvalevőleg aki jegyet akar, az menjen ki napokkal korábban, nemzetközi jegypénztárnál esetleg már hetekkel korábban - de itt most nem…..
B-oldal TOP10 halandzsa dal 2010.12.09 07:35:00
A Nekrológ blog álhalálhírekkel foglalkozik. Több neves vagy éppen hirhedt blogszemélyiség vagy éppen közéleti személyiség lelte már méltó halálát sorai között. Ezt a vendégposztot a Nekrológnak köszönhetjük, ezek szerint a temetéseken szokott lenni zene... A kilencvenes…..
Szekszárdi gyorsbuszokkal temetjük a vasútreformot Új, a vasútnál gyorsabb és kényelmesebb buszjáratok indulnak mától a fővárosból Szekszárdra, kihasználva az M6-os sztráda új szakaszát. A tolnai megyeszékhelyig meg sem álló, majd Pécs, Harkány, Mohács, Villány, Siklós,…..
tarasp 2010.04.14 12:45:22
@xclusiv: "fel vagyok háborodva azon, hogy ilyen kis hatékonysággal költünk el ekkora mennyiségű pénzt."
Döntően a tulajdonos intézkedéseinek következménye a kis hatékonyság. Mind a két ágazatnál megrendeli ugyan azt a szolgáltatást.

"Ne haragudj, ezt nem értem.
Én vagy el akarok jutni Szekszárdra vagy nem. Vagy van erre igényem vagy nem. Az államnak ehhez elég kevés köze van."
Nincs mindenkinek pénze saját gépkocsira és vannak akik koruk vagy egészségi állapotuk miatt nem alkalmasak gépjármű vezetésre.
Ezért kell a közösségi közlekedés.
Ez pedig állami feladat, kell hogy köze legyen hozzá.

"Zokog a szívem, de tényleg. Ha ne megy akkor be kell fejezni."
Azt már korábban, véleményed szerint kicsit sarkítva leírtam, hogy miért nem lehet megszüntetni.

"A személyszállítás miatt tehát nem érdemes fenntartani."
Erről talán kérdezd meg a Sárbogárdon, Dombóváron, Pécsen és környékükben élőket.

"Tehát szerinted van nagy mennyiségű teherforgalom arrafelé?"
Ennyire tájékozatlan nem lehetsz. Dunai Finomító, Dunaújváros, Gyékényes határátmenet vasúti forgalma nagy.

"Akkor kéretik abból eltartani a vonalat."
Erre már nincs lehetőség csak akkor, ha az állam visszavásárolja az osztrákoknak eladott árufuvarozási üzletágat, mint tette azt a MALÉV-vel.

"Figyelj, elmondom az utas érdekét."
Az utas érdekét nem vitatja senki.
A párhuzamos vasútra milliárdokat kell költeni akkor is, ha az utazási igény kisebb vagy ha szünetel a személyszállítás.
A régen nem használ vasútvonalak és pályaudvarok (Szolnok rendező, Rákosrendező, Józsefváros) felszámolása is sokba kerülne. Az államnak sóra sincs pénze, hogy felhintse a vasutat, de párhuzamos közlekedésre van.

"És most a 2 ágazat együttesen (busz+vonat) versenyképesebb lett az egyéni közlekedéssel szemben."
Nem lett versenyképesebb. Az autópálya elsősorban az egyéni közlekedést tette gyorsabbá, biztonságosabbá, ami a közösségi közlekedést igénybevételét csökkenti.
tarasp 2010.04.14 13:11:01
@xclusiv: Kérlek definiáld a közérdek fogalmát."
Ebben a témában az aköz érdeke, hogymindenki által hozzáférhető, színvonalas, kihasznált szolgáltatás legyen, az elérhető legalacsonaybb ráfordítással.

"Jól értem, hogy azt írtad, hogy tök mindegy, hogy az utas jobban jár vagy rosszabbul?"
Nem. Arra akartam rávilágítani, hogy egy fejlesztésnek elsődlegesen minden közösségi közlekedésben résztvevő érdekeit kell szolgálni. A csoportérdek az másodlagos.
tarasp 2010.04.14 23:32:42
@combo: "Ha már egyszer ott a pálya, akkor az expresszbusz beindítása versenyképesebbé a tömegközlekedést, mint anélkül, ezt leszögezhetjük."

Félreértjük egymást. Én a tömegközlekedést nem csak az autóbuszra értelmezem. Az expresszbusz beindítása az autpályán a vasúttal szemben tette versenyképesebbé a közúti tömegközlekedést. Hatására a vonatról a buszra terelődik az utasforgalom. A busz és a vasút együtt nem lett versenyképesebb az egyéni közlekedéssel szemben.
Ezt bizonyítja a KSH statisztikája.
www.nkh.hu/vasut/content/blogcategory/28/67/lang,hu/
2003-tól mutatja be az adatokat.
A korra jellemző az autópálya építés.
A vasuton és a buszon szállított személyek száma és az utaskm is csökkenő tendeciát mutat. Ezért írtam, hogy az autópálya elsősorban az egyéni közlekedést tette gyorsabbá, biztonságosabbá, ami a közösségi közlekedés igénybevételét csökkenti.
Kötött pálya Tömpe-interjú 2009.02.01 21:00:00
Szokatlanul őszinte hangvételű interjút adott A vasút így totál reménytelen címmel a Zoom.hu-nak Tömpe István, a MÁV-Start üzleti vezérigazgató-helyettese. Mindenkinek érdemes elolvasni, én csupán egyetlen témát emelnék itt most ki. Feltehetően a legkevésbé fontosat. De engem…..
tarasp 2009.02.04 21:18:50
„– A mi menetrendjeink sajnos ma is úgy készülnek, hogy van egy gondolat, van egy meglévő menetrend, és akkor a gondolatot ráfésüljük a már meglévő menetrendre.”
A menetrend az elsődleges, ez fogja össze a vasúti szakszolgálatok munkáját. A menetrend határozza meg az üzemi technológiát, a jármű és személyzet szükségletet, az üzemeltetés költségét, a fejlesztési, beruházási igényeket, a szolgáltatás minőségét, eladhatóságát, versenyképességét. Arra kell törekedni, hogy a menetrenden évente csak kisebb módosításokat kelljen végrehajtani, nagyobbat csak akkor, ha a műszaki és technológiai fejlesztések eredményeként, az optimálisabb üzemeltetés vagy a versenyképesség javítása szükségesé teszi.

A következő években érkező Uniós források ésszerű felhasználása érdekében már most kellene tudni, hogy a következő 10-20 évben mekkora árufuvarozási és személyszállítási teljesítményre kell számítani, milyen lesz a vonali, állomási személyszállítási technológia. Évente változó menetrendre és technológiára csak olyan beruházást lehet tervezni, ami minden igényt próbál kielégíteni vágányszámban, vágánykapcsolatban, peronhosszban, biztosítóberendezésben, épületekben, helyiségekben. Ez a legdrágább, s mire a beruházás megvalósul, 2-3 menetrendváltozás után már nem felel meg a technológiai igényeknek. Lásd Cegléd.

A stabil ütemes menetrend és technológia mindennek az alapja. Csak ezzel lehet a felújítási forrásokat ésszerűen felhasználni, az üzemeltetési költségeket csökkenteni, a szolgáltatás minőségét és a vasút versenyképességét javítani.
Ez nem minisztériumi feladat. Ha a helyzeten a MÁV-Start nem tud változtatni, akkor hiába több vagy sok jövőben a vasút fejlesztésére fordítható pénz, a szolgáltatás versenyképtelensége konzerválódik. A leggyorsabb vonataink mellett a párhuzamosan közlekedő autóbusz is megél, pedig mások már régen az egyéni közlekedéssel versenyeznek.

Vác felé is megjelennek hétvégén a Stadler Flirtjei Határidő előtt megérkezett a második 30 darabos Flirt-rendelés első két járműve a MÁV-hoz. A svájci Stadler több mint két hónappal az eredeti határidő előtt szállított. A Kötött pálya információ szerint a 30. (vagy…..