Regisztráció Blogot indítok
Adatok
eMBé

127 bejegyzést írt és 26 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Bár nagy tömegeket sosem vonzott ez a blog, de azoknak, akik rendszeresen olvasták, tartozom némi magyarázattal a bő két éves kihagyás miatt. 2013 nyarán beállt egy elég komoly változás az életemben: új munkahelyem lett, ami sok szempontból hatalmas kihívást jelentett. Ez több…..
Filmes szempontból nagy zombi rajongó vagyok. Még ha nem is ismerem kimerítően a műfaj minden alkotását, de a klasszikusokkal és az elmúlt két-három évtized meghatározó filmjeivel azért képben vagyok. A World War Z-ről is először mint filmről hallottam, később tudtam csak meg,…..
Az idei Ünnepi Könyvhét szerzeményei közül ez volt az első kötet, amit elolvastam. Több érv is szólt mellette, úgy mint a rövid terjedelme; a szerző személye; de leginkább a könyv témája. Az első nem szorul magyarázatra, a második és a harmadik már inkább. Nagy Abonyi…..
Májusban - szinte a semmiből - egyik hölgy ismerősöm meglepett Sylvia Plath Az üvegbura c. regényével. Fenn volt a molyos kívánságlistámon a könyv, amolyan "egyszer majd jó lenne sort keríteni rá" jelleggel, de miután megkaptam, ajándékkötetként nem szerettem volna sokat várni…..
Czakó Gábor regényének befejezése és jelen sorok írása közt másfél hónap telt el úgy, hogy azóta már a negyedik könyvemet olvasom, ráadásul munka- és lakóhelyváltással tarkított időszak áll mögöttem. Magyarán úgy kell utólag érdemi értékelést írnom a kötetről,…..
Hosszú évek óta gondot jelent, hogy sokkal több érdekes könyv kerül a látóterembe, mint amennyit ténylegesen el tudok olvasni, így a könyves kívánság- és várólistám egyre csak gyarapodik. Ezt a helyzetet időnként súlyosbítja az, amikor hirtelen jött ötlettől vezérelve,…..
Több szempontból is nagyon más volt az idei könyvhét, mint az egy évvel ezelőtti, vagy legalábbis nagyon másképp éltem meg. Ha úgy tesszük fel a kérdést, hogy félig üres vagy félig tele volt-e a pohár, akkor persze mindenképpen az utóbbi. Amikor hetekkel ezelőtt kiderült,…..
Minden társadalomban vannak olyan kortárs alkotók, akikről - életkorukra, munkásságukra való tekintettel - csak a tisztelet hangján illik szólni. Teljesen mindegy, hogy a művészetek vagy a tudományok melyik ágát képviselik, és lényegében az is, hogy aktívak-e még vagy már nem.…..
Nem szeretnék túl sok időt pazarolni ennek a kötetnek az értékelésére. Igazából borítótól borítóig úgy volt botrányosan szar az egész, ahogy csak egy igénytelenül megírt, de remek marketing érzékkel agyonreklámozott tömegkönyv lehet. Ez sajnos már az a szint, aminél nem…..
Évekkel ezelőtt volt az egyetemen egy Ökopolitika c. kurzusom, ott hallottam először erről a könyvről. Ha a Néma tavasz egy lett volna a többi ajánlott szakirodalmi munka között, jó eséllyel nem marad meg az emlékezetemben, hiszen egy 1962-ben íródott környezeti-biológiai…..
Kepes Andrást televíziós személyiségként ismertem mindig is, bár kicsi voltam még, amikor műsorai fénykorukat élték a Magyar Televízióban. Tudtam persze, hogy időről időre megjelent egy-egy könyve, de mint író sosem került a látóterembe. Bő egy éve egyik munkatársam…..
Ha Stephen Kingről van szó, ugyanolyan lelkesedéssel várom az új megjelenéseket, mint amennyire szeretem a régi könyveit. Ezzel párhuzamosan viszont egyre inkább felhúzom magam azon, ha egy-egy új regény kapcsán az örök-fintorgó kritikusok rázendítenek a már tíz éve is…..
Utólag azt kell, hogy mondjam, kissé megfeküdte a gyomromat ez a regény. Nem voltam rá felkészülve, vagy legalábbis nagyon nem ilyenre számítottam. Még nyáron láttam a filmadaptáció sötét hangulatú ajánlóját, és - mint a brit filmek lelkes rajongója - egyből eldöntöttem,…..
Nem tudom, hogy másnak van-e ilyen érzése, de a családi könyvgyűjtemény egyes darabjai számomra kicsit olyanok, mint valamilyen gyerekkori emlékek, vagy olyan kapcsok, amik még ahhoz a korszakhoz kötnek. Ha belegondolok, hogy azon tárgyak közül, amik gyerekkoromban körbevettek, milyen…..
Az idei Ünnepi Könyvhét előtt vettem meg Baráth Katalin A fekete zongora c. regényét kifejezetten azzal a céllal, hogy a Vörösmarty téren dedikáltassam a szerzővel, még ha elolvasni nem is tudom majd rögtön. Sikerült aláíratni, és örömmel láttam, hogy Baráth Katalin…..
Lehet-e még bármi újat mondani Robin Cook regényeiről? Azt gondolom, nem nagyon. A történeteinek egy-két kivételtől eltekintve évtizedek óta ugyanaz a közege, hasonlóak vagy éppen ugyanazok a karakterei, a konfliktushelyzeteikben sincs már túl sok újdonság, és a regények által…..
Az egész egy hirtelen jött ötlettel kezdődött. Október 7-én, vasárnap este valahogy az Európa Kiadó Facebook-oldalára tévedtem, ahol premier plánban hirdették Vámos Miklós új regényének másnapi könyvbemutatóját. Ilyenen még úgysem voltam soha, gondoltam, miért ne mennék…..
Ennek. A regénynek. Semmi. Értelme. Nem. Volt. Na jó, ez így talán egy kicsit erős - de a lényegen igazából akkor sem változtat. Joseph Heller története a második világháborús amerikai katonaélet mindennapjait mutatja (mutatná?) be szatirikus és groteszk értelmezésben, ami…..
Korábban írtam már arról, hogy a politikai témájú könyveknél sokaknak nehéz különválasztaniuk a kötet tartalmát szerzőjének megítélésétől vagy a mű aktuálpolitikai vonatkozásaitól. Akarva-akaratlanul van mindenkinek valamilyen érzelmi és/vagy értékrendi viszonya az…..
Kicsit kellemetlenül érzem magam. Itt van Gárdonyi Gézának ez a kedves, szerethető kötete, benne két-három oldalas rövidke fejezetekkel, ékes-régies stílusú, egyszerű mondatokból felépítve - de engem valahogy mégsem fogott meg. Hetek óta gondolkodtam azon, hogy mi lehet ennek az…..
Amikor május közepén elkezdtem olvasni Kondor Vilmos ötrészes sorozatának első kötetét, a Budapest Noir-t, valamiért jó ötletnek tűnt egy nagy bejegyzést szentelni a teljes ciklusnak, és nem külön-külön írni a könyvekről. Nem akartam azt a hibát elkövetni, amit a Harry…..
Éljenek az élet apró örömei! A múlt hétvégén egy régi álmom vált valóra: végre eljutottam az Ünnepi Könyvhét központi helyszínére, a fővárosi Vörösmarty térre! A szegedi és a pécsi éveim alatt a földrajzi távolság és/vagy az ezzel járó anyagi vonzatok miatt sajnos…..
Kicsit olyan számomra Stephen King, mint egy origo: gyakran teszek kitérőt a szépirodalom, a szakirodalom vagy az ismeretterjesztő könyvek világába - hol külföldi, hol magyar szerzők munkáit olvasgatva -, de Kinghez előbb-utóbb visszatérek egy-egy történet erejéig. Ő évek óta…..
Jeles nap a mai: kereken két éve regisztráltam a Moly.hu könyves közösségi portálon. Gondolom, ettől nem sokan kerültek most heves izgalmi állapotba - és ez rendben is van így -, de akit már "magába szippantott a rendszer", pontosan tudja, hogy miért tölti el ez…..
Parlamenti (+ tartományi), helyhatósági és elnökválasztás május 6-án Boris Tadić, az áprilisban lemondott volt köztársasági elnök emlékezteti választóit arra, hogy három a szerb igazság a vasárnapi urnapartin is. A nyugat-balkáni ország történelmében most vasárnap…..