Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sdani

7 bejegyzést írt és 612 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az itt leírtak egy erősen szubjektív véleményen alapulnak, sok anekdotával, kevés tényanyaggal. Szívesen látnék ellenvéleményt vagy erősebb bizonyítékokat. Amíg ilyen nincs, kérem a fentiek figyelembevételével értelmezni a következőket. Az észrevételem, hogy a dedikált bioinformatikusok szerepe…..
sdani 2024.02.06 11:45:54
Egy-két dolgot én is hozzátennék: az EBI-ban kb egy éve "mérsékelt" létszámstop van. Ez azt jelenti, hogy belső finanszírozású állásra csak akkor lehet új embert fevenni, ha bizonyítható, hogy a pozíció esszenciális a bioinformatikai szolgáltatások fenntartásához (véleményem szerint az EBI épül lefelé).

Azok a csoportok, akik külső finanszírozáshoz is hozzáférnek, akármikor vehetnek fel új munkatársat. Mi egy viszonylag rövid idő alatt 3 új "bioinformatikus" munkatárssal bűvülünk: "Senior Computational Biologist" (Sanger-es pozíció a genetics csoportba, erre már kiment az offer), "Single Cell Data Scientist" (EBI pozíció, pénteken interjú), és lesz egy bioinformatikus pozíció, de ez még nincs kiírva.

Ahogy írtad te is, egy kicsit árnyalódik a "bioinformatikusi" munka, és megjelennek ilyen furcsa munkakörök, de ezekre valamennyire szükség volt, a jelentkezők szűrése miatt.

Ezen túlmenően a bioinformatikába is begyűrűzött a magas kamatok által hajtott ITs leépítési hullám. Két éve, komolyan mondom, hetente több megkeresést is kaptam a linkedin-en, mert az összes környező bio-startup bioinformatikusokat keresett. Ennek vége, hatalmas leépítések voltak a Sanofi, a GSK, a Benevolent, és Illumina cégeknél (ezek csak azok, amikről biztosan tudok).

Volt olyan állás kiírás, hogy nem is interjúztattunk, mert egy jó jelölt sem volt. Most, 4-5 remek jelentkező egészen erős tapasztalattal. Most épp ilyenek a munkerőpiaci viszonyok.

"A szekvenálási szolgáltatások szinte mindegyike tartalmaz bioinformatikai elemzést."
Ez abszolút így van. Ezeknek az elemzéseknek jó része automatizálható, így ez egy viszonylag olcsó módja, hogy értéket adjanak a szolgáltatásukhoz. Aztán az Illumina is elküldi azokat a bioinformatikusokat és fejlesztőket, akik implementálják ezeket a teszteket, ha már kész.
sdani 2024.02.28 14:26:58
@Orsolya Szén: Orsi, ha esetleg szeretnéd kipróbálni magad nemzetközi közegben, a csapatom most éppen keres egy bioinformatikust az EBI-ba: www.embl.org/jobs/position/EBI02226

A munka oroszlán része szoftverfejlesztés, ami szinte kizárólag Python nyelven. Ezek a data team által fejelsztett főbb eszközök:
github.com/opentargets/gentropy
github.com/opentargets/evidence_datasource_parsers

Ha szereted a kódolást és szeretnéd elmélyíteni ezirányú ismereteid, érdekelnek a cloud technológiák, szereted ha munka helyett nem kell olyan apróságokkal vesződni, hogy gép időt szerezz, akkor jelentkezz bátran! Vagy ha ismersz valakit aki tehetéges, lelkes, akkor légszi oszd meg.

Bocs Tibi, hogy itt a blogodon fejvadászok. :D
sdani 2024.03.01 13:19:34
@Travis.CG: Egy kis szerencse sosem árt. :D
Két év értelmetlen huza-vona után az egyetem Informatikai titkársága eljutott arra a pontra, hogy érdemben foglalkozzanak a kérésünkkel. Mi ugyanis akartunk venni egy szervert. Erre a titkárság azt mondta, itt egy asztali PC. Mi ismét elmondtuk, hogy szerver kell, mire a titkárság ismét mutatott egy…..
Megmondom őszintén, én nem értem, mi ez a nagy hype a DumcsiBot körül. Jönnek az arcomba a hírek, hogy a Google felvenné, mint programozót, emberek lelki szemetesládának használják, tízszeresére növeli a produktivitást, vagy egyszerűen csak verset ír Hamupipőke ürítési szokásairól. Összehasonlítva…..
Mikor elkezdtem tanulni a Go-t, egyszerű kis progikkal kezdtem, amik megkönnyítették valamely munkafolyamat egy lépését. Az idők során összefogtam őket BUG néven, utalva rá, hogy a tanulás korai szakaszában még nem ment minden zökkenő mentesen. Ahogy gyarapodtak a programok, úgy elkezdett érlelődni…..
Az idei félévben valami miatt a hallgatók egyéb problémákkal is megkerestek, amelyek nem tartoznak a bioinformatika témakörébe. Ez egyrészt megtisztelő, mert azt jelenti, hogy bíznak bennem annyira, hogy elmondják ezeket a dolgokat, másrészt jó látni, mivel múlatják számítógépes idejüket. Az egyik…..
                        „Senkinek nem akarom azt hagyni, hogy jogilag támadható legyek, és egyszer a vagyonom felét magával vigye” – Levélírónk egyik exe 7 hónap után el akarta vetetni magát, és emiatt arra a következtetésre jutott, hogy a kapkodás mögött valószínűleg nem a szerelmi mohóság áll.  …..
sdani 2022.09.28 07:41:16
@fkv.119: Esetleg, esetleg... nem egy háztartásbelivel élek kapcsolatban, akinek az az egyetlen lehetősége a jó életre, hogy más vagyonán élősködik. A párommal közel azonos jövedelmünk van, közösen dolgozunk a család gyarapodásán. Tudom, hogy nehéz ezt elképzelni, de ilyen létezik, sajnálom, hogy anyádék erre nem tudtak megfelelő példát mutatni.
Ami évekkel ezelőtt még április 1 ugratásnak indult, ma már valóság. Megvan a teljes humán genom minden egyes nukleotidja. Úgy is mondhatnánk, hogy idén az a poén, hogy volt régen egy poén, ami többé nem poén. A Science egy teljes számot szentelt a témának, de akit érdekel a dolgok háttere, annak a…..
Viszonylag ritkán fordul elő, hogy szakítás után a férfi nem a barátnőjét hibáztatja, hanem saját magát, de a legkínosabb az, amikor az igazság mindenki számára nyilvánvaló. Kellemes ünnepeket minden olvasónknak & levélírónknak !   Ha esetleg nem tudtad: a Csajok és Pasik társkereső egy…..
A 2016-os Öngyilkos Osztag ugyan nem teljesítette be a várt reményeket, ám James Gunn által új esélyt kaptak a bizonyításra, és ezúttal még több bűnözővel bővült a csapat. Ugyan ki ne szeretné látni, hogy vérbeli rosszfiúk az akaratuk ellenére jótetteket hajtanak végre, egy Nick Furynál is mogorvább…..
Nemrég jelent meg az általam egyébként rendkívül sokra tartott Charaf Hassan, a BME VIK dékánjának interjúja, amelyben azt mondta a dékán úr, hogy: “Diploma nélkül nem informatikus az informatikus, legfeljebb kékgalléros asszisztens.” Elsőre ezen igen felhúztam magam, aztán eszembe jutott,…..
Nemrég az egyetemi levelezésen keresztül, egyetemi email címről kaptam egy béna malware-t. Annyira béna volt, hogy letöltöttem elemzési céllal. Az eset remekül példázza azt, hogy kártékony kód írásához nem kell különös képzettség, tudás, de még igényesség sem, csupán rosszindulat. A szakértők a…..
Jó kis Csopy volt pedig még egyszer, olyan ígéretesen indult (akárcsak ez a blog úgy 12 éve), csak hát... szar lett (akárcsak ez a blog úgy 12 éve), ellepték a 0 teljesítményért kedvezményes ingyenlakást követelő, egymásra rálicitálni próbáló népségek, és ez lett belőle. Nos, kedves, "G*ci drága…..
Az ünnepek alatt elstartolt a szittya Facebook! December 28-án egy fizetett PR cikk jelent meg a 24.hu oldalon amely hírt adott arról, hogy elindult egy újmagyar új magyar közösségi oldal, a Hundub. "Az új magyar közösségi oldal ugyanis a megtévesztésig hasonít megjelenésében és funkcióiban az…..
sdani 2020.12.30 22:25:55
"„dub” – az oldal leírása szerint – ősi magyar szó, „méhkast” jelent,"
OK, akkor engem itt el is veszítettek. :D Pedig isten bizony én is örülnék valami olyan facebooknak, ami nem a facebook (
xkcd.com/918/). Bár, végülis nem véletlenül töröltem a profilom: azok az ismerőseim, akiknek a gondolataira kíváncsi voltam nem posztoltak, míg azok, akikre egyáltalán nem voltam kíváncsi, éjjel-nappal. És ez sajnos nem a közösségi oldal hibája. :D
Ahogy a konferenciák legtöbbje, úgy a Magyar Bioinformatikai Társaság éves konferenciája is on-line került megrendezésre. Ennek egyik vitathatatlan előnye volt, hogy több külföldön dolgozó magyar kutató is beszélhetett munkájáról. Hátránya pedig (az ingyen kaja hiányán kívül) az informális…..
Nemrég kíváncsi lettem, mióta is írok blogot. Mint kiderült, pontosan tíz éve. Egy másik kerek évforduló is van, ugyanis ez az 500. bejegyzés (van három bejegyzés, amit visszavontam, az 500-ba azokat is beleszámoltam). Bevallom, azért egy kicsit manipuláltam a dolgokat, hogy pont mára jöjjön ki, de…..
Hasonlóan élnek, mint a legtöbb korukbeli fiatal: egyetemre készülnek, elköltöznek otthonról, és buliznak, de közben négy nyelven beszélnek, számukra a gödöllői kastély és a bécsi Hofburg voltaképpen családi múzeum, és már most azon gondolkodnak, hogy talán egyszer majd édesapjuk, valamint…..
sdani 2020.07.26 14:01:54
@négyláb: "Büszkeseggel tölthet el minket magyarokat, hogy ilyen kiralyi csaladunk van. "
Kérlek ne beszélj a "magyarok" nevében. Téged az tölt el büszkeséggel, amit akarsz, de kérlek ne általánosíts. És a magyaroknak nincs királyi családja, mert Magyarország nem királyság.
MadBlog The Last of Us Part II 2020.06.24 22:39:58
Ez az ismertető 100% spoiler mentes. Amit nem egyszerű betartani egy olyan játéknál, ahol a sztorinak ilyen központi szerepe van, és ekkora szakadékot kreál az azt gyűlölők, és imádók között. Éppen ezért a későbbiekben fel fogok tölteni egy újabb írást, amiben részletesen kivesézem a sztorit…..
sdani 2020.06.25 14:39:14
@ügyfélszolgálatos: Neked fogalmad sincs, hogy miről beszélsz. Persze, aki nem a te véleményed szajkózza, az csak fizetett reklám lehet...
Az olvasók körében nagy sikert aratott a 2016-ban megjelent A mi jégkorszakunk című könyv. A sorozat most megjelent kötete egészen más világot mutat be a földtörténet eocén korszakából, amikor még nyoma sem volt a jégkorszaknak, sőt kifejezetten forró éghajlat uralkodott a Földön. Írta: Dulai…..
  Megjelent idén egy-két olyan lemez, amit már csak hivatalból is, a zenekar neve alapján is magasztalni kellene. Igen, volt idén egy Candlemass, egy Nebula, egy....sorolhatnám. Szó se róla, kitűnő lemezekkel örvendeztettek meg minket, azonban ez már már szinte elvárás tőlük. Nem újították meg…..
Már az oldal indulásakor magától értetődő volt, hogy a Kickstarter vonzani fogja a csalókat. Szerencsére igazán jól megtervezett (értsd: működő) csalással nagyon ritkán találkozni, mert abba legalább annyi energiát kellene ölni, mint egy becsületes projektbe. Helyette itt vannak nekünk az idióták,…..
sdani 2019.10.23 17:54:10
@Mocsár: @Tzimisce: Hamár SJV és kickstarter, akkor érdemes megemlíteni ezt a társasjátékot is: www.kickstarter.com/projects/williamdalebout/virtue-signal-the-game-of-social-justice

Bőven összejött a pénz, reméljük a csávó leszállítja.
  Nemrégiben jelent meg az Indexen az a cikk, amely a Spanyolországban működő apai gyes folyományait elemzi. A fizetett szülési szabadságot tizenkét éve vezették be a férfiak számára, jelenleg öt hetes időintervallumról van szó és a spanyol apák többsége él is e lehetőséggel. A Barcelonai Egyetem…..
sdani 2019.09.23 18:06:29
@KalmanBlog: "Nehogy már felvállaljuk hogy dönteni kell és a döntéseinkért felelősséget kell vállalnunk!"
Brutálisan el vagy te tévedve: éppenhogy a szabadelvű ember a vállalja a tettei következményét, míg a birka szintre butított "kötöttpályások" uszadékfa módjára sodródnak az életben, és az életüket meghatározó döntéseket teljesen átadják külső erőknek. Az imbeciliseknek nehogy véletlenül döntést kelljen hozniuk: ha bármi szar történik velük, akkor egyből lehet mutogatni, hogy ki más miatt van szar.
A mai egy rendhagyó poszt lesz, hiszen Tímea és családja a ti segítségetek, tanácsotok kéri. Levele nem hosszú, de a blog egyik célja mégiscsak az, hogy az övékhez hasonló helyzetben a közösség ha tud, segítsen. Szóval ha tudtok, segítsetek tanáccsal, ötletekkel! A kép illusztráció..