Regisztráció Blogot indítok
Adatok
PMirko

19 bejegyzést írt és 19 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Politikai blogokat vizsgáló projektünk adatait kibővítettük és megvizsgáltuk hogyan hivatkoznak egymásra a magyar politikai blogok és híroldalak. Ezzel főztünk Crawlerünk egy nyolcvan magyar politkai blogot tartalmazó listán indult el és tízes mélységben vizsgálta a link…..
PMirko 2015.03.05 16:06:55
@Vittore.: Nem az oldal Google szerint használt PageRank-jét használták itt, hanem ebben a hálózatban létrejövő PageRank-et. Bármilyen hálózatra létre lehet hozni PageRank-et a csomópontokra. Ez csupán egy centralitás mutató, amely valóban elég jól mutatja meg az adott hálózatban egy csomópont befolyásosságát.
Politikai elemzők szerint a választási évek előtti karácsonyi köszöntők a választási év nélküli karácsonyi köszöntőknél akár 25-40 százalékkal is nagyobb eséllyel befolyásolhatják a tavaszi eredményeket. Nézzük, milyen kommunikációs stratégiával próbálnák a…..
Sokan vagyunk, de elegen?  A Socialtimes adatai szerint közel 4 és fél millió aktív magyar Facebook felhasználó van, akárhogy is nézzük ez a szám 44.5 százalékos penetrációt jelent. Tény, hogy a fiatalok nagyobb arányban reprezentálják magukat, ám ők képviselik azt a…..
A hoffmani oktatásirányítás első igazi sikerét ünnepli a napokban. Nem a második próbálkozásra elfogadott közoktatási törvény koncepciójára gondolok, hanem arra, hogy a NEFMI bejelentése szerint  jelentősen csökkent a több, mint 50 órát igazolatlanul hiányzó diákok…..
Nyilvánvaló Ez így néz ki 2010.01.22 00:48:00
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse…..
A bevásárlóközpontok csillogása – összehasonlíthatatlanul jobban űzik ezt a műfajt mint mi - és a hihetetlen választék mellett, a privát és állami alkalmazottakból áradó roppant kedvesség, az este 10-ig és 2 sörig tartó sörözések mögött mintha az alapító atyák…..
PMirko 2010.01.03 23:16:49
@langostejfol: Nem újabb szabályokra gondoltam én sem, hanem a mostaniak betartására.
Egyébként nem hiszem, hogy mondjuk Dániában vagy éppen Finnországban ne lennének kiskapuk. Az emberek mégsem csalják el az adót. Szerintem valóban az alapvető hozzáállás a különbség. Ha az emberek azt gondolják, hogy az állam belőlük van, ők alkotják és működtetik, akkor nem az lesz a cél, hogy hol lehet az államot átvágni. Bár sajnos nálunk a szocializmus államiságát nagyon nehéz a fejekből kitörölni és az emberekhez közel hozni az államot.
Tengelytörés blog HNY 2010.01.02 04:23:41
Boldog Új Évet. Tegnap holnapra ígértem a bejegyzést és bár otthon már holnapután van, itt még időben vagyok. A Times Square-en minden évben van közös nagy banzáj. A 42 utcától az 59. utcáig töltik fel az utcákat. Tegnap 9 körül sikerült odaérni és akkor már csak az 59…..
Egy hónap telt el azóta, hogy hazaérkeztem Finnországból. Indulásom előtt még gyorsan vonatoztam az országban mintegy 3000 kilométet, felnéztem a Lappföldre, meglátogattam egy sí-világkupa helyszínét, megnéztem Finnország régi és új fővárosát, sőt még egy börtön…..
Otthon lassan újra tojást lehet sütni a betonon, azonban Finnországban éppen a tavasz közepén járunk. (Legalábbis itt Tamperében, fenn északon még mindig van hó.) Esik az eső, zöldell a fű, sirályok repkednek, kacsák hápognak, egészen idilli állapot uralkodik egészen addig,…..
PMirko 2009.05.12 14:05:14
@frostdemon: Sajnos nem, de elég sok videójuk fenn van a youtube-on, onnan meg a dvdvideosoft programjával le lehet emelni a zenét állítólag. De nekem is csak egy barátom mesélte, aki már hallott olyanról, aki látta ezt működni.:)
Van egy majdnem két magyarországnyi terület Finnország dél-keleti határánál, amelynek neve Karélia. Ez a terület hosszú évszázadokon keresztül ütközőzóna volt Oroszország és a Svéd Birodalom között. Oroszország úgy tekinti Karéliát, hogy bizony az mindig is az Orosz…..
PMirko 2009.05.11 22:16:46
@mbm: Valóban nem Erdély, történelmileg teljesen más a szituáció. Azzal, hogy azt írtam, Karélia olyasmi a finneknek, mint nekünk Erdély, azzal az érzelmi töltetre utaltam. De én is megjegyeztem, hogy valójában ez a terület sohasem volt igazán Finnország része. A karéliaiaknak pedig van egy saját nemzet tudatuk valóban, de mégis sok karéliai számára boldogság lenne Finnországhoz tartozni. Mondjuk ennek megvan a racionalitása.:)
PMirko 2009.05.12 01:48:26
@promontor: Alapvetően nem készültem egy komoly történelmi beszámolóval, a célom a sör bemutatása volt, meg az olvasó számára elhelyezni a dolgot valahogy. De köszönöm a pontosításokat, bár azért néhányhoz nekem is van megjegyzésem.
1. Karélia nagyobbik része már a nystadi béke óta Oroszországhoz tartozott. Bár nagyon nehéz pontosan körbehatárolni Karéliát, mert ugye beszélhetünk magáról a köztársaságról, de abban nincsenek benne a mai finn területek, illetve ugyancsak nincs benne a Finn-öböl és a Ladoga tó közötti terület.
2. Igen, maga az egész konfliktus egy külön bejegyzést érdemelne, természetesen nem Finnország volt az agresszor az oroszok ellen. Azért az egerek is viszonylag kevésszer esnek neki az elefántnak.
3. Az etnikai problémák ugyancsak egy egész bejegyzésre valót kitöltenének. (Dehogy, könyvek tömkelegét megtöltenék.) Itt az a probléma, hogy elve elkezdték kitelepíteni módszeresen a finneket az elcsatolt területekről, illetve ahogy írod menekültek is tömegével. Az, hogy pontosan mennyi finn maradt ott, illetve mennyi karéliai mondta később magát finnek, nos ezt csak becsülni tudjuk úgyszintén. Az is lehetséges persze, hogy egész egyszerűen meghalt a háborúban a karéliaiak 20 százaléka, bár azért az irgalmatlanul nagy szám lenne.
Még egyszer köszönöm a kiegészítéseket!
Május elseje gyakorlatilag a legnagyobb finn ünnep. Annyira nagy, hogy nem is fér el egy napra, ezért az egész már április 30-án elkezdődik. Sőt a legvérmesebb ünneplők az egész hetet a Vappu jegyében töltik (értsd: megállás nélkül isznak). Ezekben a napokban a finnek…..
PMirko 2009.05.03 10:49:28
@emzéperiksz: Jogos. Azt hiszem valóban revideálnom kell a nézeteim.:) A Szent Iván Éjszakája még valóban komoly próbatétel lesz a helyi májaknak. Legalábbis ezt mondják a környékbeliek.
Mi mással is búcsúztathatnánk a szezon végén lassan bezáró Hütténket, mint kedvenc visszatérő témánkkal: egy jó kis pályán meztelenkedéssel. Most azonban nem pucér szánkózásról, meg fedetlen seggű hóba lógásról lesz szó, hanem luxusgondolázásról. Egy finn pályán…..
Egy nép gondolkodásmódjáról, előítéleteiről és sztereotípiáiról sokat elárulnak a vicceik. A finnek viszonylag zárkózott, félénknek tűnő emberek és tele vannak komplexusokkal, amikor Svédországgal való kapcsolatukról kérdezzük őket. Emellett "hagyományosan"…..
Bizonyára sok olyan dolog van, amely egy jól működő piacgazdaságban természetes, azonban egy átlagos, közép-kelet-európai országból jött ember számára mégis meglepő. A pénzkezelés Finnországban biztosan ilyen. A számlaadás vagy esetleg a bankkártya használat a finn…..
PMirko 2009.04.30 00:52:49
@Meszaros: Szerintem senkinek nem kell kussolnia a véleményével. Másrészt meg a vitában azért próbáljunk meg ne személyeskedni, különösen, hogy nem is ismerjük egymást.

@kapasz: Én a Hessburgerben is mindig kaptam cechet. Néha a menzán nem adják egyből, hanem csak teszik a hátuk mögé, mert iszonyú nagy a tempó.

És még egy kiegészítés: Azért az is szembeötlő, hogy a kártyás fizetés nem tart hosszabb ideig itt, mint a készpénzes fizetés. Egy-két pillanat alatt már meg is van. Aki ért ezekhez a masinákhoz mondja már el, hogy otthon miért olyan sok idő, míg sikerül a tranzakció?! A boltokban nem egyszer kap rosszindulatú megjegyzést az a vásárló, aki kártyával fizet, csupán azért, mert mindenki tudja, hogy ez kétszer annyi időbe telik, mintha előhúzná a pénztárcájából a megfelelő címletet.

A cím akár egy Star Trek képregénynek is lehetne a címe, azonban meglepő módon a Media Policy and Economy című órámhoz kapcsolódik. A történet főszereplői Picard kapitány, egy intergalaktikus konfliktus és a hozzákapcsolódó gyenge fedősztori, no meg Mr. Nordenstreng, aki…..
PMirko 2009.04.29 18:46:09
@vidra84: Lassan felzárkózunk a nyugathoz. Remélem még a sör árát is felemelik duplájára és akkor minden jót átvettünk.
Remélem sok részes sorozat első fejezete ez. Szeretném megmutatni, hogy milyen is Finnország a sztereotípiákon túl. A hátralévő hetekben végigzongorázom rajta, hogy hogyan élnek, hogyan buliznak, mit csinálnak szabadidejükben, mi az amit nem szeretnek és mi az amit szeretnek a…..
A blogom két hónapig tetszhalottként vészelte át a telet a számomra nehéz és gondterhes időket. Sokszor nehéz volt, mert 2000 kilométer távolság a szerettektől még akkor is nehéz, ha létezik Skype és webkamera. Mindenkinek megvan a maga csordája/falkája/társasága, akikkel…..
PMirko 2009.04.20 14:09:34
Kezdő blogíróként elkövettem az egyik legnagyobb hibát, amit lehetett. Méghozzá, hogy nem írtam rendszeresen. Pont akkor hagytam fel a csodás kis bejegyzéseimmel, amikor már kezdtem gyűjteni a lelkes olvasókat. Időközben rengeteg dolog történt, számomra különösen fontos, hogy…..
PMirko 2009.02.20 14:25:46
@vidra84: És akkor hol a határ? Az IPv6-tal az eddigi 2^96-on IP cím helyett durván 7,92 x 10^28-on IP cím lehet. Ami annyira sok, hogy nem is értem. Vagyis minden dolognak lehet saját IP címe. Vagyis a porszívónak, a hűtőnek, az autóknak, de akár a fogkefémnek is lehet saját IP címe, amely kommunikál majd a fogorvosom számítógépével és ha kilyukad egy fogam, akkor szól a fogorvosnak, hogy Mirkónak jönni kéne fogat tömni. Szóval lehet, hogy vannak határok, csak nem látom, hogy hol.
Erasmussal Finnországban Bank job 2009.01.26 23:06:00
Történt ugyanis, hogy 500 eurót szerettem volna felváltani kisebb címletekre. Gondolkodtam rajta, hogy majd vásárlásnál visszaadnak belőle, de elképzeltem a szituációt, ahogy a Rákóczi téri CBA-ban fizetnék fél kiló kenyérért, 20 deka sajtért és egy Soproniért egy 130…..
Azt hiszem ebből a kultúrsokk dologból lesz még jópár. Ha végre sikerül valakivel többről is beszélni, mint arról, hogy hol lesz az esti buli, akkor egész érdekes dolgok derülhetnek ki. Például, hogy mit gondol egy török a kurdokról vagy egy indiai Európáról. Erről fog…..
Ajjajaj. Nagyon elmaradtam. Rengeteg írni valóm lenne, azonban talán pont emiatt nem írtam. Azonban most igyekszem gyorsan bepótolni, hiszen mondanivalóm van egy szénásszekérnyivel. Elsőként szombati kirándulásról írok néhány szót, ahol egészen gyönyörű természeti jelenséget…..
Külföldi cserediákként nem egyedül küzdök a finn oktatási rendszer viszontagságaival. Több száz Erasmus és mindenféle más programban résztvevő fiatal választotta Tamperét, hogy eltöltsön egy izgalmas, tanulásban és élményekben gazdag félévet. A külföldi cserediákok egyik…..
PMirko 2009.01.16 18:28:16
@manócska: Köszönöm. Igyekezni fogok. És írok majd sok-sok posztot is. Ígérem.
A bábeli zűrzavar óta különböző nemzetiségűek találkozása mindig jár bizonyos problémákkal. Először is meg kell találnunk azt a közös nyelvet, amelyen mindannyian beszélünk vagy legalábbis képesek vagyunk megértetni magunkat. (Persze tudom, hogy a szeretet nyelve ilyen,…..
PMirko 2009.01.16 18:26:20
@csancsi: :P
Mielőtt megérkeztem Finnországba azt gondoltam, hogy a finn egy rendkívül pedáns nép. Mindent időre megcsinál, mindent szépen rendben tart. Első itt töltött napomon azonban kezdett a oszladozni ez a jótékony előfeltevésem. Az egyetemre beérve mindenféle lapokat kitöltöttem, majd…..