Regisztráció Blogot indítok
Adatok
cradbox

0 bejegyzést írt és 398 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
2024 áprilisában öt éjszakán át méréseket végeztek a Szabadság hídon: a hídszerkezet villamosok általi terhelhetőségét vizsgálták. Ismert erdei körökben az az általános nézet, hogy csak a vágányok egymástól való távolsága problémás a hídon (amivel tényleg van némi gond, főleg a többi budapesti…..
cradbox 2024.04.14 10:21:06
@nyelv-ész: nem egészen így működik. Vasút és metróüzemben is vannak ilyen ajtókorlátozós megoldások világszerte.
2022-es utazgatásaimat egy szegedi túrával zártam, jó társaságban, finom ebéddel, de a végére kicsit átfázva. Elsősorban vonali fotókat akartunk csinálni, legalábbis én, mert imádom a kétvágányos, de villamosítatlan vasútvonalak látványát. Valahogy olyan régimódiak. Ez itt persze pont nem, hiszen a…..
2021-ben nagyon bejött a ferihegyi Ikarus találkozó, aztán 2022-ben valamiért nem mentem ki. Oké, nem "valamiért", hanem mert lusta voltam. De talán nem is baj, ha nem buszrajongóként nem szaturáltam túl magam Ikarusokkal, mert így annál jobb volt látni a sok öreg vasat: Két évvel korábban egy…..
cradbox 2023.11.01 18:20:10
@cserepfalva: dehogy van. Tessék körülnézni bármelyik éjszakánként 80.000 forintos szállodában.
A júliusi balatoni retró hétvége első napjáról már írtam, most itt az ideje a vasárnapról is ejteni néhány szót! Míg szombaton bekéredzkedtem valakihez autóval üldözni a vonatokat, másnap utazni is akartam. Egy korai IC-vel mentem le Füredre; két nappal korábban az ülőhely grafikus felületen való…..
Volt már egy hasonló blogbejegyzésem 2020 elején, most itt a kvázi folytatás. Az autós tárlat, ha jól értem, nem a repülőmúzeum része, hanem főleg magángyűjtők kocsijai állnak a két teremben. Itt van például ez az FSO Warszawa 223 de Luxe 1968-ból: szerintem érvényes rendszáma van, és úgy néz ki,…..
cradbox 2023.06.26 21:31:07
@Sam. Joe: pedig ez a dal egy korrajz, ma is aktuális!
2003. március 15-én az ország hagyományosan az Habsburg birodalom elleni felkelést ünnepelte - a borsodi megyeszékhelyen viszont pont ekkor indultak el a császárvárosból használtan vásárolt villamosok. A premierről már akkor írtam, úgyhogy most kicsit későbbi, 2003 őszi fotók következnek, amikor a…..
cradbox 2023.03.18 22:51:26
@nyelv-ész: Moldova György: A pénz szaga. Ingyen elolvasható a neten. Elég sokminden kiderül a csoda Rába kamionokról :)
A minap céltalan bolyongás közben érintettem a Váci utcát, és nosztalgikus hangulatom támadt a Fontana üzletház helyén tátongó foghíj látványától: Az üzletházat magába foglaló tömböt valamikor 2020-ban kezdték bontani, és őszintén szólva meglep, hogy még nincs kész az új épület. De igazából az az…..
Annyiszor írtam már a Sky Channel lakótelepi kábeltévén megjelenéséről, hogy aki rendszeresen olvassa a blogot, tudja, hogy (pop)kulturális értelemben mennyire fontos idők voltak számomra '87 utolsó és '88 első hónapjai. Egyrészt akkor tanultam meg angolul, ami  nem volt haszontalan dolog (bár egy…..
cradbox 2023.01.29 23:12:42
@Hamster: akkor még nem foglalkoztak K-Európával,egy ideig pl. a Magyar Televízió összes zenei műsora is a Sky-ról felvett és az eredeti logót letakarva sugárzott videoklipekből állt, élen a Zenebutikkal :)

@nyelv-ész: határozottan emlékszem, mert az első ECS hold vételéhez még 180-200 centis tükör kellett + a drága beltéri a 80-as évek végén. Utána felment az Astra (ott lett a Sky 4 csatornás), ahhoz már 60-as tükör is jó volt, de 17.000 forint nagyon kevés. Még ma sem adnak szettet ennyiért, pedig ma már az ember után dobják. Visszakeresem majd az akkori újságjaimban.
cradbox 2023.01.30 14:56:00
@Hamster: Igen, az a korai Szomszédok főcímeken is látszott :) Csak egyet látott (ezt), viszont a közösségi rendszerekben általában nagy tányérokat tettek, hogy az időjárási változások miatt ne menjen el a jelminőség, legyen még tartalék a vételben.

Nem túl bonyolult, a tányérból a vevőfej beadja egy fejállomásra, ott akkor lekeverték a jelet csatornánként valami olyan sávra, amit az akkori tv-k tudtak (jellemzően akkor a VHF 1-12-es csatornák, ebből az 1-est kihagyták, mert azon jött az MTV1 a Széchenyi hegyről iszonyat erővel).

Kicsit később már az ún. alsó és felső VHF frekiket is tudták használni, ezeket viszont a régi tv-k már nem fogták, akkor jött a konverteres korszak.
Łódźban nem csak a városközpont villamosközlekedését emelték a közelmúltban magasabb szintre, de a vasútét is. Pontosabban még csak nekikezdtek, de elég látványosan: A lengyel nagyvárosnak nincs központinak vagy főnek hívott pályaudvara, ezt a szerepet a Łódź Fabryczna tölti be. A körülbelül…..
cradbox 2020.10.27 22:02:33
@haromegesztizennegy: Nem kell minden épületet megtartani, ami régi. Kelenföld romos, különösebb építészeti értéket sem képvisel. Most majd fenn lehet adóforintokból tartani, hogy három "vasútbarát" a gatyájába mehessen. (Pardon!).
A mindennapokat nem nagyon fotóztam 2019-ben, különlegességeket viszont annál inkább, hiszen volt mit: járt nagyvasúti dízel motorvonat a csömöri HÉV-en, újabb és újabb járművek kapcsolódtak be a menetrend szerinti nosztalgia közlekedésbe (villamosok is, meg egy busz), illetve az Etele térig…..
Szinte hetente jönnek útvonalas bejelentések, ezek feldolgozásával kissé lemaradtunk, most pótoljuk. A legnagyobb horderejű változás a Wizz hirtelen kivonulása Frankfurtból, de az sem kispálya, hogy ezer év után újra lesz fapados összeköttetés Budapestről a horvát tengerpartra. Mikonosz pedig kissé…..
A felső-sziléziai nosztalgiavillamoson látott elektronikus jegykezelő készülék kapcsán kérdeztétek, hogy hogyan is működik az, úgyhogy most erről írok egy kicsit - szigorúan felhasználói oldalról, mert nem ismerem a rendszerek technikai hátterét. Nincs könnyű dolga a jegygyűjtőknek az utóbbi…..
HamPLÓ Prága, furcsaságok 2019.10.20 07:00:00
Elég fura dolog történt: Prágában töltöttem egy hétvégét, és ahogy hazaértem, már mennék is vissza. Ez azért furcsa, mert messze nem ez volt az első ottani látogatásom, és soha nem éreztem így. És nem a villamosok miatt mennék vissza, mert sose azok miatt mentem oda, hanem várost látni,…..
cradbox 2020.01.13 00:08:55
@Nagy Zakó: Pont amennyit Te a mikrohullámú tévés jeltovábbításról. Nem sikerült a lényeget megértened.
Hét évvel ezelőtt néhány hónapja indult csak el blogunk, amikor szembesülnünk kellett azzal, hogy a belföldi IC-kből eltűnnek az étkezőkocsik – és erről mindjárt el is mondtuk a véleményünket. Sok évig nem volt mit mondanunk ebben a témában, sőt a nemzetköziben is egyre kevesebbet, mivel a MÁV-START…..
Már a nemzetközi szaksajtó is azon mulat, hogy a nagyságára és olcsóságára oly büszke Ryanair elkezdett szinte minden Wizz-járatnyitásra ugyanazzal az útvonallal reagálni. Kommunikációs szinten továbbra sem vesznek tudomást a kistesóról, de elég nehéz már tagadniuk, hogy erősen szemmel tartják. Mi,…..
cradbox 2019.09.13 10:33:15
@Drizari: a fapadosoknál nem is annyira a szolgáltatással van a baj, hanem az utazóközönség egy részével.

A nemzetközi “szaksajtó” szerencsére ma már egyre kevesebb embert érdekel, a cégeknél csak nevetnek az összeizzadt cikkeken és a kényszeres szenzációgyártáson.
HamPLÓ Száguldás Szergejjel 2019.09.02 07:00:00
A MÁV a nyár folyamán kétszer is retró hétvégét tartott a Balaton északi partján: a megszokott Csörgők helyett régen látott és/vagy régi festést viselő mozdonyok húztak bizonyos vonatokat. A júliusi időpontot átlustálkodtam, augusztus első hétvégéjén aztán nagy nehezen megembereltem magam, és…..
cradbox 2019.09.04 10:18:08
@KissGecihuszár: kérem nyugodjon meg, ezeket a közlekedési blogokat pár száz ember olvassa, még kevesebb írja - az is ugyanaz a 15 ember változó neveken. Igyon meg egy pálinkát és szeresse a világot!
HamPLÓ "Nyomogatós játékok" 2019.07.22 07:00:00
Így utólag nézve nem voltunk rettentően elmaradva a "nyugati oldal" gyerekeitől a nyolcvanas évek közepén. Úgy értem, volt hétzenés kvarcóránk (na jó, nekem nem, én kimondottan büszke voltam a "tekerős" órámra), szabad időnkben C64 zenék jártak az eszünkben (mi még az úttörő őrsünket is a…..
A szállásfoglalós oldalak vendégértékeléseire alapozott szállásfoglalás után most jöjjön a másik oldal. Egy vendégház, amit tönkretett a booking.com. Levélíró vállalkozónk nem értette, miért nem jönnek foglalások az oldalról, aztán meglátta a lehúzó kommentet, amit…..
Meglepő módon a bulváron túl a mértékadónak nevezhető sajtóig is elért Angliában az a twitter-bejegyzés, amely szerint a Wizz Air ülészsebekben fellelhető biztonsági tájékoztató kártyája szexista. A tweetet készítő hölgy azon akadt ki, hogy a bemutató kártyán megrajzolt utas túlságosan szexi, hiszen…..
Like A Bus GIF from Bus GIFs   Szegény Péter nagyon szeretné tudni, milyen busz megy el a háza előtt, de nem tudja kibogozni a BKK válaszát. Ne csorbuljon szegény Péter, társadalmilag egyeztessen vele valaki és találjuk ki együtt: van busz vagy nincs busz? Hatalmas nagy csinnadrattával, hogy…..
Múlt héten a Budapest-Belgrád vasúti forgalom leállása kapcsán írtunk arról, hogy a szerb fővároson túl még tragikusabb a helyzet, ha az ember Bulgáriát, Macedóniát, Görögországot vagy éppen Törökországot célozza meg… és az sem segít sokkal többet, ha Románia felé indul el. Nem lenne azonban teljes…..
Hova megy ez a vonat? Eger elesett 2019.01.24 09:56:21
Ha Eger elesik, utána nem állhat meg se Miskolc, se Kassa. Az apró várakat lerázza a török, mint a diót. - olvashattuk annak idején Gárdonyi híres regényében, az Egri csillagokban. Akkor sikerült megvédeni a töröktől, most a vasút éppen elveszíteni akarja, egy tíz hónapos vágányzár keretében...
Látogatóban voltunk Lappföldön, és úgy hozta a fapados matek, hogy Rovaniemiből Londonon át volt célszerű hazajönni. És ha már ott voltunk, megnéztük, hol lakik az igazi Mikulás. A Miki-létesítményekig kivitt a busz, onnan meg másfél kilométer sétára van a reptér, így volt nagyjából egy óránk a…..