Regisztráció Blogot indítok
Adatok
_romanista

455 bejegyzést írt és 293 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
"Az első élmény Rubinsteinnel: még egyetemista koromban láttam egy róla szóló filmet valamelyik eldugott moziban, de az első igazi zenei találkozást mégsem ez, hanem egy esti rádióműsor hozta el évekkel később. Egyedül voltam otthon, dolgoznom kellett, menetrendszerűen bekapcsoltam a rádiót, ahol…..
A JCDecaux Novellapályázatára ezzel az írással neveztem Brahms jeligére, végül nem került be a húsz legjobb közé, de van ilyen. A lényeg akkor is: Brahms. *** Lassan három hónapja beszélgettek heti rendszerességgel, eddig minden különösebb eredmény nélkül.Mindig ugyanabban az időpontban…..
Ez a bejegyzés pár nap lezárása, ez a pár nap a Chopin noktürnök jegyében telt el. Múlt héten szombaton a Bartók Rádió Egy zenemű - több előadás című műsorával kezdődött, és ennek a hétnek a közepéig tartott. A bejegyzést ...-nak ajánlom a meseszerű augusztusi álmokért... Ennek a Chopin-noktürnös…..
Mindennapi klasszikusok Magnificat 2017.12.27 07:20:50
Az előző bejegyzésben említett lemezen Vivaldi Gloria című műve mellett Bach Magnificat-ja volt még hallható. A Maginficatról ezt írja a Wikipédia: "A Magnificat a latin neve annak az egyházi kantikumnak, mellyel Szűz Mária - Zakariás feleségének - Erzsébetnél tett látogatásakor, az ő köszöntésére…..
Saint-Saëns Karácsonyi oratóriuma után felteszem Vivaldi Gloria című művét is: ez volt az egyik első CD, amelyet egyetem alatt vásároltam, és most Karácsonykor nagyon jól esett sokkal figyelmesebben meghallgatni, mint akkor. Ezeket találtam a műről: "„És hirtelen mennyei seregek sokasága jelent…..
A Karácsonyi oratóriumot tavaly télen fedeztem fel: gyönyörű tört-arany színű, puritán zene. Idén újra elővettem november környékén, sőt, az ajándékaim is ehhez a műhöz kapcsolódtak. Mácsai Jánost kértem meg, hogy állítson össze egy rövid ismertetőt a műről az ajándékokhoz, amelyet az ő engedélyével…..
A héten meghallgattam sokszor, de mindig bezavart valami: hol egy email, hol egy telefon. Tegnap aztán meghallgattam napközben az elejétől a végéig, de ma reggel még egyszer szerettem volna rászánni fél órát: most már tudatosan kizárva minden zavaró körülményt. Reggel elmosogattam, hogy a szennyes…..
_romanista 2015.11.29 19:17:23
Mindennapi klasszikusok Talán... 2015.11.22 14:50:29
Amikor elkezdődött a közös munka az 1. Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivállal, amelyet Leo Brouwer kubai gitárművész és zeneszerző tiszteletére rendeznek a Zeneakadémián december 4-e és 6-a között, az volt az első dolgom, hogy meghallgattam Leo Brouwer számos művét. Az egyik…..
Mindennapi klasszikusok Bach 2015.01.05 12:58:37
Eredetileg azt a címet szerettem volna adni ennek a bejegyzésnek, hogy "Gyász", de aztán mégsem: úgy gondolom, hogy ez hatásvadász cím lett volna. Pedig a bejegyzésnek köze van a gyászhoz: nyáron nagyanyám halála előtt pár nappal olvastam Ulickaja Imágójában azt a részletet,…..
_romanista 2015.08.28 12:24:44
@Benke Péter: köszönöm a kommentet.
nem írnám, hogy véget ért, de nem tudom, hogy mikor folytatódik az írás.
egyelőre pihenek, és velem együtt pihen a blog is.
Mindennapi klasszikusok Örömóda 2014.12.23 14:36:18
Életem első kettős rangadóján a második meccs egy Fradi - Újpest volt. A meccs elején Apám a kapu mögötti zöld-fehér zászló-rengetegre mutatott, aztán a kispadra: ott pipázott Dalnoki Jenő. A meccset az Újpest nyerte egy nullra: Anyám a mai napig felemlegeti azt a szomorúságot…..
Ennek az évnek az utolsó közös zenehallgatását Advent utolsó vasárnapján - december 21-én - tartjuk a Moszkva téri Nemdebárban 18:00 órától. A korábbiakkal ellentétben nincsen tematika, nem lesznek idézetek, csak zenét fogunk hallgatni: Bachot, Corellit, Vivaldit. Ha jöttök,…..
Mindennapi klasszikusok Orosz eső 2014.09.16 13:47:33
Folytatódik a Nemdebárban a vasárnapi közös zenehallgatás. A következő esemény időpontja: szeptember 28-a, vasárnap, 18:00. A téma: orosz szerzők, orosz előadók. Úgy kezdődik majd, hogy felidézzük azt a pillanatot, amikor Erika a Lövőház utcában a telefonomon egy buta…..
A nyárról őrzök magamban egy emléket. A Széna téren szálltunk fel a gyerekemmel a buszra. Az első ajtónál egy botos idős hölgy szállt le: lesegítettem a lépcsőkön. Amikor a lépcső üres lett, a gyerekemet előre küldtem a busz belsejébe, hogy üljön le, én meg a vezetőnél jegyet akartam venni. A sofőr…..
Szombaton - szeptember 7-én - tett kiegészítés: most kaptam a hírt a rendezvény pesti "lába" elmarad, így a program csak a budai oldalon lesz: "Első alkalommal rendezzük meg a Nyárzáró Piknik Budán szabadtéri programot, amely civil kezdeményezés a Beata Project - picnic for your…..
Mindennapi klasszikusok WTK 2014.07.19 11:53:22
Amikor Ulickaja Imágó című könyvének egyik főszereplője - Szanya - mély depresszióba esik a nagyanyja - Anna Alekszandrovna - halála után, egykori tanára elhozza neki a Wohltemperierte Klavier eredeti szerzői szövegét. "Szanya tűzbe jött: sokféle előadását ismerte a WTK-nak,…..
Az anyanyelvemnek Akármilyen furcsa, Amikor egy angyal. Felejtsétek el egy pillanatra a szó jelentését, csukjátok be a szemeteket, és mondjátok ki csak úgy magatoknak félig hangosan: Amikor... Úgy hangzik, mint valamilyen puha, sötét és bársonyos anyag; de lehetne akár drágakő,…..
Amikor a Brahms vasárnapra készültünk, azt írtam, hogy úgy készülök rá, mint egy egyetemista egy fontos vizsgára. Erre ugyanez igaz. Ha Brahms a legszemélyesebb szerzőm, akkor Schubert a legotthonosabb. Schubert nekem háromféle: angyali, aranyfényű és meseszerű. Hogy milyen…..
Sokat gondolkozom a Nemdebár csodáján, mert hogy csodája van, az egészen biztos. A Nemdebárban különös sorsok, egyéni utak találkoznak; ezek egyszerre erősödnek fel, és egyszerre veszítik el minden egyediségüket; a Nemdebárban, ebben a félhomályos olvasztótégelyben mindenki…..
Akármilyen furcsa, Amikor egy kislány. Felejtsétek el egy pillanatra a szó jelentését, csukjátok be a szemeteket, és mondjátok ki csak úgy magatoknak félig hangosan: Amikor... Úgy hangzik, mint valamilyen puha, sötét és bársonyos anyag; de lehetne akár drágakő, kristály vagy egy…..
Nagyon szeretem a kürtöt. A Perfect dayt például egymás után nagyon sokszor meg szoktam hallgatni azért a bizonyos egyetlen kürtdallamért - 1:49-től: Aztán itt van Brahms kürthangja: az első zongoraverseny első tételében a tépelődésből magát felrázó lélek hangja; vagy a…..
VÁLTOZÁS AZ EREDETI PROGRAMHOZ KÉPEST: AZ ELŐADÁST MÁJUS 23-ÁN RENDEZZÜK MEG 17:30-TÓL! Az előadó ismét Mácsai János zenetörténész lesz, az előadás pedig kivételesen nem kapcsolódik koncerthez. Az előadás címe: A Kilencedik. "Beethoven remekműve messze több, mint egy…..
"Úgy érzem, sikerült az improvizálásnak olyan atmoszféráját megteremtenem, amilyen véleményem szerint nincsen meg egyetlen Brahms-felvételen sem - mondta Gould. - Olyasforma hatást kelt - és ez nem a saját megítélésem, hanem egyik barátom fogalmazta meg így -, mintha valójában…..
Múltkor így raktam ki Brahms IV. szimfóniájának 2. tételét a Mindennapi klasszikusok Facebook oldalára: "Hamarosan végérvényesen véget ér a brahmsi évszak, és Brahms lassan visszavonul a domboldalakról, ahol ősszel, télen és most, pár hűvösebb napon szivarjának füstjét…..
Az előadó ismét Mácsai János zenetörténész lesz, az előadás pedig szorosan kapcsolódik majd a 19:45-től, szintén a BMC-ben megrendezésre kerülő kortárs zenei koncerthez, amelyet a BFZ kortárs zenei együttese ad. Az est Miért nehéz hallgatni a 20. század zenéjét? címet…..
Még télen történt, és én azóta őrzöm magamban azt a pár pillanatba sűrített mozdulatsort. A Lövőház utcában történt, ahol minden reggel eljövök: a mozgássérültek intézetéből kilépett egy fiatal lány. Otthonosan jött ki a kertből az utcára: egyik kezében cigaretta,…..