Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Deliága Éva pszichológus

103 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A gyerekeket ért szexuális abúzusok nagy része sokáig titokba vész. Az áldozatok nem merik felvállalni, hogy mi történt velük. Olyan is előfordul, hogy míg az adott környezetben kénytelenek élni, ahol a bántalmazónak hozzáférése van hozzájuk, nem is derül ki érintettségük mértéke. A megtörtént…..
Köztudott, hogy a kiderült esetek, az összes megtörtént eset elenyésző százalékát jelentik csak. Mik a valós számok? Hány gyerek lehet érintett? Vajon lehetnek olyanok az Ön környezetében, akik némán tűrnek és szenvednek? Mivel családcentrikus rendszerszemléletben dolgozom, sokszor beszélgetek…..
Elsősorban a gyermek testével és az emberi kapcsolatok szabályairól, kereteiről, szóló ismeretek átadásával és a jó, bizalommal teli szülő-gyerek kapcsolattal. Ezek erős védőfaktorok, melynek hatására kisebb eséllyel lesz kiszolgáltatva veszélyes helyzeteknek gyermeke, valószínűleg bátrabban tudja…..
Ha egy gyerek azt meséli, hogy kényelmetlenül érezte magát egy helyzetben: mert például valaki bámulta vagy külsejére tett illetlen megjegyzést, vagy fogdosta, miért az az első sokszor, hogy a felnőttek azt gondolják, biztos csak túl élénk a fantáziája? Még, ha objektíven nem is kinyomozható, hogy…..
Hol van az a gyerek, aki jókedvű, életvidám, a ’helyén van’? Aki le tudja foglalni magát telefon, számítógép, playstation nélkül? Aki kitartóan sportol, aki szorgalmasan, elkötelezetten gyakorolja azt, ami nem megy elsőre. Felelősségeit, kötelezettségeit korának megfelelően elvégzi. Első szóra indul…..
Túl sok olyan családdal találkozom, ahol a gyerekek este 9.30, vagy este 10-11 óra után alszanak el. Tulajdonképpen legtöbbször nem emiatt keresnek fel, hanem azért, mert a gyerek ingerlékeny, dühkitörései vannak, kedélyállapota hullámzó, akaratos. Mikor ezeket a tüneteket vesszük górcső alá, mindig…..
Munkám során tűnt fel az a jelenség, melyre a szülők nem egy, nem két családban panaszkodnak. Úgy érzik, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy gyerekük jól érezze magát, próbálnak a kedvében járni, a gyerek mégis gyakran puffog, rosszkedvű, vonakodik elindulni egy -direkt neki szervezett-…..
Elképzelhető, hogy ilyen vagy hasonló tragédia nálunk is megtörténhet? Itt, Magyarországon? A mi gyerekünk iskolájában? Gyerek ragadott fegyvert. Szándékosan ölt. Életek mentek tönkre végérvényesen. Az ügy hátterét most kezdik csak felgöngyölíteni, csak találgatni tudunk, hogy a konkrét esetben mi…..
Nem söpörhetjük szőnyeg alá azt a jelenséget, melyre sok szülő panaszkodik nálam, a pszichológiai tanácsadáson. A gyerek 6-7 évesen olyan flegma, vagy éppen szemtelen, mintha már kamaszodna! Be lehet tudni ezt az érzelmi állapotot és viselkedést a kamaszodásnak? Nem hinném. Miről lehet szó…..
A túl kevés alvás, megszakított éjszakai alvás vagy tartós alvásmegvonás okán kialakuló krónikus alváshiányt senki sem önként választja. Kisgyereket nevelő szülők életének azonban gyakran része. A tüneteket azért érdemes összeszedni, hogy lássa: nem megváltozott a személyisége, nem megbolondult,…..
Három év telt el a pandémia kezdete óta. Egy hatéves gyerek életének ez a fele, teljes mértékben érintve a szocializációra, társas együttélés szabályainak elsajátítására szánt, - a három éves kortól, a közösségbe kerüléstől számítható - meghatározó éveket. Aszerint osztályozva, hogy a gyermeket hány…..
Mit kezdjünk szülőként az agresszióval? Indulatosság, dühkitörés, verbális és fizikai agresszió kezelő, csökkentő eszközök, röviden, szemléletesen, érthetően összefoglalva. 3-10 éves gyerekek szüleinek szeretettel ajánlom a 'Mit kezdjünk...?' sorozat ezen kötetét...
Ez az a mélység, amiben beszélgetni, kapcsolódni érdemes. Mikor megjelenik a mély feltárulkozás, az őszinteség azon szintje, mikor fel merik tárni a szülők fájdalmas megéléseiket. A bűntudat, az aggodalom, a megkönnyebülés könnyei ezek. Láttam anyukát sírni a pszichológiai tanácsadáson, mert abban…..
Mint nevelési módszer? Az elmúlt három hétben 4 esetben hallottam ezt a módszert, szülőkkel beszélve. Miért ütik fel a fejüket és bizonyulnak ennyire makacsnak, -és ezáltal terjednek el újra- azok az autoritáson, dominancián, fenyegetésen, büntetésen alapuló gyereknevelési módszerek, melyekről azt…..
Milyen szülő az, aki panaszkodik, hogy leszívja az energiáit a gyerek? „Milyen rossz lehet szegénykének, hogy ilyen szülőket kapott, akik nem értik meg, és nem elég türelmesek vele.” -gondolják sokan. De…Az igazság az, hogy vannak olyan gyerekek, akiknek semmi sem elég. Állandó figyelmet kér. Ha…..
Jellemző, hogy az Elf Bar (ízesített előtöltött eldobható elektromos cigaretta, akár több hagyományos cigarettásdoboznyi nikotintartalommal) létezéséről előszőr egy 14 éves fiútól hallottam. Több osztálytársa próbálta már. Mindenhol lehet kapni. Többféle vicces, színes-szagos ízben kapható.…..
Az Ön gyermeke érzékeny? Az alábbi listából, ha kettő vagy több jellemzőt túlnyomórészt igaznak vél gyermeke viselkedésére, az azt jeleni, hogy Ön is érintett: érzékeny gyermeket nevel. Zavarja, ha koszos lesz a keze. Fél a zajoktól, olyanoktól is, amik a mindennapokban jelen vannak, például a…..
A 3 éves pakolja el önállóan a játékait. 4 évesen öltözzön fel egyedül. Az 5 éves ne játsszon zajos játékkal, mikor kistestvére alszik. A 6 éves merjen fagyit kérni az idegen fagyiárustól. A 7 éves legyen szorgalmas és kötelességtudó az iskolában. Sok frusztráció származik ilyen, és ehhez hasonló…..
Nátha szerű tünetek. Kiderül, kell a Covid teszt a 7 évesnek, ez a protokoll. A középkorú, maszkot viselő doktor már tépi is le a papírt a vékony pálcikáról, és közben gyors tempóban a döbbent gyerek felé közelít, aki az anyukája mellett ül az orvosi rendelő várójában, az imént érkeztek. A doktor…..
A koronavírusról gyermeklélektani szempontból. Mi a teendő? 19 tipp, Deliága Éva gyermekpszichológus írása. A csapból is ez folyik. A felnőttek idegesek, bizonytalanok, a vírus okozta -percről percre változó- hírek és álhírek között nehezen tájékozódva, és ez a hangulat bizony a gyerekek világába…..
Merjen hallgatni megérzéseire! A jó szülőség nagyrészt egy meghatározhatatlan, nehezen megfogható belső iránytűn múlik, melyre érdemes megtanulni odafigyelni. Mindenkiben megvan ez a belső hang, melyre támaszkodva megérezheti, hogy mikor jár el helyesen. Mikor kell kevesebbet, mikor többet adni…..
A gyerekek életében egyre inkább teret hódítanak a passzív időtöltések: a kütyüzés és a képernyőnézés. Ilyenkor a gyerek passzív befogadó, és ahogy elöntik, elárasztják a gyorsan váltakozó, villódzó képek, úgy nő benne a feszültség. Belekerül egy furcsa, módosult tudatállapotba, amiből nagyon…..
Sok szülő arról számol be, hogy a téli szünet kezdete óta gyereke kezelhetetlenebb lett, nem fogad szót, egész nap csak a képernyőt bámulná, édességet enne és nincs kedve kimozdulni. Nemrég egy anyuka sóhajtott fel így nálam: „Én már úgy várom, hogy visszazökkenjünk a normál kerékvágásba!” Megértem…..
Kisgyerekek bizonytalanságban. A halál árnyéka, mint Damoklész kardja lebeg felettük. Egy beteg édesapa, aki semmi mást nem szeretne, csak minél több időt a gyerekeivel tölteni. Ma Magyarországon, az áldozatos, erejükön felül dolgozó orvosok ellenére, sajnos nem elérhető az összes olyan modern, a…..
Krízisként gondolunk egy veszteségre, szakításra, munkahely elvesztésre, halálesetre, nem várt negatív életeseményre. A gyermekvállalást nem soroljuk életünk krízisei közé. Pedig kéne. Sokan magától értetődően a párválasztás, elköteleződés után, fészekalapításba kezdenek. Csakhogy, ahol a…..