Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bencsik Gábor

190 bejegyzést írt és 185 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Migráció és mi címmel körkérdést és cikksorozatot indít a Mandiner: vezető magyar véleményformálókat kérdezünk meg arról, mit gondolnak az egyre forróbb témává váló migrációról és a kapcsolódó jelenségekről. Az eddig megjelent írások ezen a linken…..
Vendégszerzőnk, Bencsik Gábor írása. Egyáltalán nem teoretikus, hanem valódi kérdés: miközben a muszlim férfiak tetszés szerinti ruhát hordhatnak, a mi normáink szerint elfogadható-e, hogy a hozzájuk tartozó számos muszlim nőnek Európában is úgynevezett burkát, az egész…..
Bencsik Gábor 2015.08.03 09:35:12
@Lord_Valdez:
Vegyük sorra:
Érvényesíteni a jogrendünket - megkérdezi az utcán a rendőr a muszlim nőt, hogy ő önként vagy kényszerből hord burkát? És a férjét is megkérdezi?
"Ha váratlanul betelepülne 1 millió ember egyenletesen elosztva, azt szinte észre se vennéd. " - Váratlanul betelepült. Észrevettük. És egyre jönnek.
"Másrészről, a jelenlegi nagy migrációs hullám nem bevándorlókból áll, hanem menekültekből." - Önámítás. Nem látom, hogy mondjuk Afganisztánban mi változott akkorát az elmúlt fél évben, hogy a fél ország nekiindult. E mögött a migráció mögött pontosan ugyanaz húzódik meg, mint a magyar kivándorlás mögött - a jobb élet reménye.
"tipikusan pont nem a keményvonalas, militáns emberek menekülnek, hanem inkább előlük menekülnek a normálisabbak." - Pont sok, ha egy százalékuk militáns. Vagy azzá lesz, csalódva abban, ami itt Európában fogadja.
"Negyedrészről, a kultúra nem önmagában lévő dolog, hanem a körülmények alakítják." - Hogyne, alakítják. Párszáz év alatt. Bőséges irodalma van az európai harmadik generációs bevándorlóknak. Lesz majd irodalma a negyedik meg az ötödik generációsnak is. Ajánlott olvasmány: Strukuturális antropológia.
Trauma. Nem trauma kell a kivándolrláshoz, az Angliába kiment magyarok 99 százalékát itthon semmilyen trauma nem érte, egyszerűen lehetősége van rá. De ha viszont trauma, hát az van bőven a jelenlegi kibocsátó országokban.
"Ha elég lenne annyi, hogy máshol magasabb az életszínvonal, könnyebb élni, akkor Magyarország már rég üresen állna." - Felettébb ellenszenves mondat. A nem ellenszenves mondat így hangozhatna: "Ha elég lenne annyi, hogy máshol magasabb az életszínvonal, könnyebb élni, akkor a világ leggazdagabb országán kívül az összes többi már rég üresen állna." Amiben a dolog abszurditása is benne foglaltatik.
Végül: ami most zajlik, még nem a cunami. De már annak a feltételei is létrejöttek. Nem szeretném, ha úgy derülne ki a tévedésed, hogy az a cunami ideér.
Bencsik Gábor 2015.08.04 12:04:08
@Lord_Valdez:
Igen, a burkával pontatlan voltam - még nem vagyok elég járatos a muszlim kultúrában, majd most az leszek. Szóval inkább a nikábról van szó - de szerintem a lényegen ez nem változtat.
"Nem oszlott el egyenletesen. " Nem is fog. Hasonló a hasonlónak örül, és a közelében szeret lakni. Így keletkeznek az olasz, kínai, arab meg mindenféle negyedek - már évszázadok óta.
"Nem is Afganisztán a fő probléma, hanem Szíria. " Egyrészt ez nem elvi válasz, másrészt akkor mi van a koszovóiakkal?
"Nem az érkezők militanizmusától tartanék, hanem a már érkezettekében." Nyilván -től. De szeretném jelezni: a most érkezőkből nemsokára már érkezettek lesznek.
"Bőségesen termelünk radikálisokat saját magunk is" Hát nem tudom. Mintha Európa éppen elszakadóban volna az északír, baszk és másféle radikalizmustól. Se RAF, se Vörös Brigádok egy ideje. Van viszont Charlie Hebdo.
"Nehogy azt hidd, hogy olyan lassan alakul kultúra. " Ez egy lényeges pont: a külső változás valóban gyors - éppen abból keletkezik a frusztráció, hogy a belső változás ezt nem tudja elég gyorsan követni.
Sósavas bácsi = Bácsfi Diána. Semmi jelentősége nincs, de évekig lehet tőle rettegni. A Fidesz-székház ablakát bezúzó hülyegyerekek viszont érdektelenek.
Moral panic. Világ végéről szó sincs. Kritikus helyzetről viszont szó van. És a kritikus helyzet létrehozta kihívással szemben kidolgozandó válasz morális felelősségéről szintén.
„Kezdetben egész kótyagos voltam, és nem is tudtam, hogy zuhanok.Megzavarodott érzékeim egymásnak ütköztek, mint macskák a zsákban. Nem tudván, hogy zuhanok, nem féltem a zuhanástól. Csak émelyítetta zűrzavar. Aztán hozzászoktam. A megszokás unalmat szült. Unalmambanaz unalom…..
A bajai kínos bukta után mindenki játssza a maga szerepét. Az ellenzék választási csalásról beszél – hasonló helyzetben a Fidesz ugyanezt tenné –, a kormánypártok maszatolnak, és igyekeznek meglapulni, amíg új botrányok félresöprik az ügyet (az új botrányok pedig már itt…..
Éppen két évvel ezelőtt írtam egy posztot a lomizás védelmében. Sajnos újra aktuális lett. Nem ismétlem meg az akkori érveimet, inkább egy nagyon fontos dilemmára hívnám fel a figyelmet: össze lehet-e egyeztetni a konzervatív világszemléletet a liberálissal? A rend, a munka, a…..
Dolgaink A fehér palota 2013.09.16 08:28:15
Ahogy keresed, ami elveszett, Egy fehér palotához érkezel. Felérsz a lépcsőn, és benyitsz. Mint egy különös labirintus: Lépteid üresen konganak Üres falak közt, üres termeken át, Üres falakra nyíló ablakok, Üres keretben fehér üresség, Üres asztalnál üres szék,…..
Dolgaink Próba 2013.09.13 08:36:18
Amikor csontodig átjár a fájdalom, és lelked sűrűjében önmagadat sem találod, amikor farkas-vonítással körülvesz az egyedüllét, amikor a hiány úgy éget, mintha élő parazsat szorongatnál a kezedben – akkor tudd, hogy próba elé állított az Isten. Ha kiállod: vérző…..
Cigányokról Régi szép idők 2012.10.01 11:10:23
A műkereskedelemben megint felbukkant egy cigányt ábrázoló Böhm Pál-festmény. Közel milliós kikiáltási árról indul, ami arra utal, hogy a nemzetközi kereskedelemben is jegyzett festőről van szó. A kép az előző századfordulónak a valóságtól már teljesen elszakadt képi…..
Bencsik Gábor 2012.10.18 09:09:46
@mistinguett: Annyiban stimmelhet a helyzet, hogy a koldusok is társadalmon kívüliek, és ilyenformán megengedtetik nekik, hogy megsértsék a konvenciókat, figyelmen kívül hagyják az öltözködési szabályokat. A cigányok esetében azonban bizonyos mértékig állandósult az öltözet, tehát önálló konvencióvá vált, ami olyan erősen rögzült, hogy a zsinóros mellény formájában a mai napig megmaradtak a nyomai. Érdekes viszont, hogy az előző századfordulón létezett egy polgári cigányzenész viseleti sztenderd is, egy jó fényképet hamarosan felteszek erről.
Bencsik Gábor 2012.11.06 08:57:40
@Piere de La Croix: Őszintén szólva nem sok kedvem van hozzá. Jeszenszky úr mondatai védhetetlenek, ehhez a problémához ilyen otrombán, ennyire hozzá nem értőn nyúlni nem lehet. Viszont az ellene indult hecckampány sem tetszik, mert tudom, hogy nem rasszista, csak rossz politikus. Szóval ezt most kihagynám.
Bencsik Gábor 2013.09.11 16:31:34
@foltosmici: A Villás-galériában kínálták tavaly novemberben.
Cigányokról A düh piramisa 2013.09.11 15:15:40
Végkifejletéhez közeledik az évtized egyik legmegrázóbb magyarországi drámája: hamarosan jogerős ítélet születik a cigánygyilkosságok ügyében. Vannak ugyan még elvarratlan szálak, a titkosszolgálatok akkori szerepe legalábbis zavaros, a szörnyű kör azonban hamarosan bezárul,…..
A grazi egyetem South East European and Middle East Studies című internetes folyóiratában megjelent az Image and Picture: The Romani People. Theses to the Historical Iconology of the Hungarian Gypsies című, angol nyelvű tanulmányom.  A lelőhelye a…..
Cigányokról Gének 2013.02.13 10:21:13
Értelmiségi házaspárnak nem születhetett gyereke. Úgy döntöttek, hogy örökbe fogadnak egyet, még hozzá tudatosan cigányt. Vállalni akarták a maguk részét a világ jobbá tételében. Két éves korától jólétben, szeretetben nevelték a kisfiút, megadtak neki mindent, amit csak…..
A szlovák miniszterelnök lényeges dologra tapintott rá: azok oktatják cigány-ügyben Szlovákiát, akiknek az országában alig van cigány. Tegyük mindjárt hozzá: amit Fico javasol, hogy ugyanis a cigány gyerekeket el kell venni a szüleiktől, és külön nevelni – nonszensz. Akkor is,…..
Bencsik Gábor 2013.03.02 12:12:14
@Piere de La Croix: Számomra ez így túlságosan megengedő. Még ha ez részükről öntudatlan is, szemforgatással vádolom a nyugatot. Naná, hogy kirekesztők voltak nem is olyan régen (Németalföldön még a 18. században is Heidenjagdokat, magyarul cigányvadászatokat rendeztek a reguláris hadsereg támogatásával), elűzték a cigányokat, és most leckéztetnek minket, amiért mi (az elődeink) befogadtuk, és küszködünk egymással. A Thompson-kötetet nem ismerem, de köszönöm a figyelemfelhívást.
Meg tud egy felnőtt ember változni? Ha igazán szembesül a gyengeségeivel és hibáival, ha a barátai tanácsai csontig hatolnak, ha a lelke mélyéig megérti, miben kellene másnak lennie, ha fontossá válik számára, hogy más legyen, meg tudja akkor változtatni magát? Nem új szerepet…..
Dolgaink A világ fájdalma 2013.02.27 08:13:07
A világ tengernyi fájdalmából mennyit szabad a szívünkre engednünk? Mindet nem lehet, azt csak a szentek képesek elviselni, bennük abból is a létezés öröme párolódik. Mi nem-szentek összeroppannánk a magunkra engedett túl sok szenvedés súlya alatt. Teljesen elzárkóznunk sem…..
Dolgaink Az erők eredője 2013.02.26 11:55:15
A fizika ismeri, pontosan megméri a sokfelé tartó erők eredőjét, megmondja, merre, hogyan mozdul a test, amelyre hatnak. A lélek nem így működik: egyfelé hatók olykor kioltják egymást, kusza, egymással ütköző erők megsokszorozódva repítenek vagy mélybe rántanak. Egy vonzás,…..
Dolgaink Meddig tart a szerelem? 2013.02.25 14:41:34
Három hónapig, három évig, hét évig, életünk végéig? Meddig tart a megélt, viszonzott szerelem, és meddig tart, amelyik eltörött? Meddig tart, amelyik még eltörni sem tudott? Hány szerelem fér bele egy életbe? Milyen nyomot hagy maga után? Lehet valakit szeretni, és azzal egy…..
Dolgaink Metszéspontok 2013.02.24 08:16:26
         Mindenki az egész emberiség múltjának és jövőjének a saját léte által kijelölt metszéspontján él. Mögöttünk, a múltban, a visszafelé haladó idővel szélesedő tömegben őseink, akik bennünk sűrűsödtek egyetlen emberré.…..
Dolgaink Őseink nyoma bennünk 2013.02.22 10:37:09
Lelkünkben, személyiségünkben évszázezredek lenyomatát őrizzük. Ez vajon a gének ügye, lévi straussi strukturális meghatározottság, jungi kollektív tudattalan – nem lehet eldönteni. De minden ősünk nyoma ott van mindnyájunkban. És noha értelmi énünk büszkén követel…..
Ritka képesség, a megértéshez vezető királyi út: a másik személyiségével látni a világot. Teljesen, maradéktalanul nem is lehet. Igazából mindig magadra figyelsz. Mi mást is tehetnél – a Mindenséget csak önmagadon keresztül vagy képes érzékelni. De talán elindulhatsz a…..
Dolgaink A magunk értéke 2013.02.19 09:13:16
Az egyik legnehezebb lecke: önmagunk súlyát, önmagunk értékét mérni a többi emberek között. Ismerünk nevetséges, bosszantó ön-túlértékelőket, és ismerünk olyanokat is, akik állandó ön-alulértékelésben vergődnek. Magunkat barátainkon és haragosainkon mérjük, de…..
Dolgaink Személyiség-szerep 2013.02.16 12:16:56
Felnőtt korunkra mindnyájan megtanuljuk egy személyiség-szerep mögé rejteni önmagunkat. Szerep-köröket húzunk magunk köré, a legkülső szolgál a hétköznapi érintkezésekhez, belsőbbek,igazi énünkhöz közelebb esőek a barátokhoz, még belsőbbek a szeretteinkhez – de a…..
Dolgaink Tenger 2013.02.15 16:34:30
A tenger másféle embert formál, mint a hegyek vagy a síkság. Körülvesz az élet megismételhetetlen gyönyörűségével, alattad, feletted, körülötted simogató, lágy végtelenség – de abban benne rejtőzik a pusztító, fékezhetetlen szörnyeteg is. A tenger békés fatalizmusra…..
Dolgaink Lélekhagyma 2013.02.13 10:55:02
Az ember be van zárva a saját személyiségébe. Amit néha nem könnyű elviselni. Jó volna a belső személyiség köré egy sokkal érdekesebb, határozottabb, színesebb külső személyiség, amely könnyebben sikerre vinné a belső személyiség vágyait. De az talán egy másik ember…..
Dolgaink Körbefutó gondolatok 2013.02.05 11:32:05
Gondolataid futása szakadatlan. Akaratod hatalma korlátozott e futás fölött: rövid időre megszabhatod az irányát, de ha figyelmed csak egy kicsit is lankad, máris a maga csapására tér. Majd minden történet emberi kapcsolatok története – majd minden gondolatod emberi kapcsolataidat…..