Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gyingizik

0 bejegyzést írt és 1213 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Rózsás halom emlékéhez. A Rózsás halom - vagyis inkább ami abból megmaradt - Jász-Nagykun-Szolnok megye és Pest megye határvonalán, ezen belül pontosabban Újszász és Abony települések illetékességi területét elválasztó határvonalon található. A bányaterülettel kettészelt Rózsás halom: A…..
Gyingizik 2023.04.14 11:59:21
@l.balays: A lakódomb neve tell, az más, mint a halom. A lakódomb úgy keletkezett, hogy mindig összedöntötték 70-80 évenként a paticsfalú épületeket, és ráépítik az új épületeket, utcákat (pl. jászdózsai tell). Alakja hosszúkás, akár több hektár is lehet. A viszont halom kör alakú, mivel az egy síremlék. Földből hordták össze.
Namost nézve a légifotókat azt láthatjuk, hogy a halom benne van egy hajlított szilvamag alakú, világosabb talajszínnel keretezett területben. Ez meg lehet pl. neolitikus árokrendszerrel körbevett terület. Erről van esetleg info?
Amúgy én eredetileg újszászi vagyok, ezért is érdekelne nagyon.
Gyingizik 2023.04.15 00:15:10
@l.balays: Köszi! Amúgy csak érdekességképpen az Újszászt és Tápiógyörgyét összekötő tanyasi utat, ahol a Sóút is van Pokoltanyai útnak nevezik. Mivel vagy 150 éve a cikkben említett csárdában voltak vmi gyilkosságok.
Imádok zenei könyveket olvasni, stílustól függetlenül. A zene a szenvedélyem, ezt sosem tagadtam – ahogy azt sem, milyen jó lenne ezzel „nagyban” foglalkozni, de ez most más kérdés. A zenei könyvek nagy része értelemszerűen életrajzi, vagy zenekartörténeti mű, mely közelebb engedi a rajongókat…..
Felfrissített kiadást kapott a The Hu tavalyi kislemezdala, a This Is Mongol. A This Is Mongol (Warrior Souls) címet viselő dalban az új angol szöveg mellett William DuVall is újdonságként hat, az Alice In Chains énekese a kiemelt szerep mellet a dal producere és hangmérnöke is volt...
Elkerülhetetlenül elérkezett eme esztendő alliterált vége. Ilyenkor gondolatban, majd írásban is összerakok egy listát, amelyen a legjobb magyar képregények szerepelnek. "A legjobb" természetesen nagyon szubjektív, és talán pár nap vagy hét múlva másképp látnám. A magyar pedig itt azt jelenti, hogy…..
Sci-fi klasszikusok képregényben 2016/5. Próbálom felidézni, melyik volt az első Fazekas Attila képregény, amivel találkoztam. De nem nagyon sikerül. Leginkább a Támadás a Föld ellen-re gyanakszom. Vagy A kiberneroszok tündöklése és bukásá-ra. Vagy... Sorolhatnám.  Megvan! Megvan! A…..
Amikor 1962-ben a mozik bemutatták a Dr. No című első hivatalos Bond-filmet, kaptunk egy olyan kémtörténetet, amely kicsit keményebb és kegyetlenebb volt, mint az addig megszokott műfaji alkotások. 1964-ben pedig egyértelműen szintet ugrottak, jött a Goldfinger, mely már tartalmazta az összes…..
Néha a blogon találkozhattok olyan tárgyakkal a 80-as évekből, amelyek bár nem játékok de mégis mindannyian nagyon jól ismerjük azokat.Néha egy-egy televízió, lemezjátszó vagy éppen magnetofon is feltűnik az oldalon. Most egy olyan kazettásmagnót szeretnék bemutatni nektek, amire nagyon sokan…..
Nemrég Avius baszta elém ezt a lemezt, hogy Ő sem hallgatta még, de ránézésre nekem beadja. Már eleve az, hogy szerb létükre Disznótor a zenekar neve meg, hogy csupán két tag szerepel badncamp-en, hogy punk meg psych hardcore punk, előre vetíti azt, hogy valami ormótlan ocsmányságra számíthatunk,…..
Akikkel az utóbbi napokban beszéltem, azok nem tudták megúszni, hogy ne áradozzak nekik gyermeki lelkesedéssel erről a sorozatról. Olyan türelmetlenül vártam ezt a napot, mint kalácsképű kisgyerek a karácsonyt. Ilyen nagy elvárásoknál persze mindig kérdéses: az ember hatalmasat zakózik majd pofára,…..
Gyingizik 2022.05.28 22:03:49
Meg lehetett ezt nézni, habár a woke-feminista ideológia mért rá egy kisebb csapást. (nem tette tönkre, mint a Last jedit). Obi Want elég gyengére vették a forgatókönyvben. Értem én hogy kiábrándult, összetört stb. de ilyen harmatgyenge, büdös (!!) segédmunkás, akitől még egy hat éves, csámpás gyerek is könnyen meglóg, az durva túlzás. Nem volt a figurának semmi méltósága, egy sunnyogó csöves volt az első két rész alapján. Még örülhetünk, hogy nem ivott kék tejet vmi gusztustalan SW szörny csecséből, mint a visszatérő Luke. Ewan McGregor alakítása még így is elvitte a hátán a dolgot szerencsére. Reva meg irracionálisan erős. Gyakorlatilag ő az események mozgatórugója, a saját főnökét is leszúrja, inkvizítor társai puhányok és buták mellette. (Nyilván mert fehérek, és pasik.) Obi Want meg szívatja ezerrel, szegény öreg csövi végig csak menekül. Ő a főszereplő nem vitás, de akkor miért nem az a sorozat címe, hogy Inquisitor Reva? Még a gyerek Leia is hozzátesz a cselekmény alakulásához, indukálja az újabb bonyodalmat. Obi Wan az események után kullog öregesen. De a többi hímnemű is. Luke Skywalker egy idétlen kisgyerek, Leiáról viszont áradoznak hogy milyen okos. Flea az RHCP-ből vicces húzás volt, persze ő is Reva beosztottja... Kíváncsi vagyok mire fut ki, most is azt mondom, hogy meg lehet nézni, a leírtakat leszámítva elmegy. Kíváncsian várom, hogy a woke forgatókönyvírók hogyan valósítják meg a feladatot: Reva-nak még Darth Vadernál is okosabbnak, ügyesebbnek kell lennie... Esetleg Vader vágja majd ketté dühében, és akkor már végül ő lesz az áldozat. Aki igyekezett, ügyes és okos volt, de a szemét gonosz fehér férfiak világában csakis bukás lehet a sorsa...
Gyingizik 2022.05.29 17:52:02
@sumblinker: Meglátjuk, én biztos nézem tovább. Összességében jó, örülni kell hogy legalább visszajött a komolyan vehető színészi játék, már vannak komolyan vehető dialógusok, és legalább egy minimális jellemábrázolás, jellemfejlődés a Star Warsban. Mire futtatják ki, érdekes lesz.
1987. május 23-án, a német Noise kiadó gondozásában látott napvilágot a Helloween második albuma, a Keeper of the Seven Keys, Part I. Ekkor kelt életre a műfaj, amit manapság power metalnak hívunk, és később olyan zenekarokat termelt ki, mint a Hammerfall vagy a Sabaton - hogy csak a…..
A stoner rock vonalon belül talán a pszichedelikus mellékág a legritkábban képviselt irányzat. Hasonló ízekkel megpakolt anyagokba rendszeresen belebotlom, de amikor egy banda szinte minden rezdülésében fellelhető, abszolút meghatározó összetevője a pszichedelia, az a ritkábbik eset, főleg, ha olyan…..
Gyingizik 2022.05.23 09:27:47
Az 1950-es, ’60-as évek derekán az ifjú David Attenborough stábjával abban a különleges megtiszteltetésben részesülhetett, hogy a BBC, illetve a Londoni Állatkert által szervezett expedíciókon egzotikus helyszíneken forgathatott. Messzi földekre tett újabb, emlékezetessé vált utazásai alatt szerzett…..
Nagyon sok mindenen múlhat, hogy valami irtózat nagy trash legyen, vagy egyenesen kultikus státuszba kerüljön. A ma 40 (!) éves film, amit hoztam nektek, az nekem egyfajta kultikus trash, bűnös élvezet, amit néha jó megnézni. Ez a Conan, a barbár, aminek amerikai bemutatója 1982. május 14-én volt.…..
Minden napra egy film A fekete üst 2021.02.19 18:00:00
Mitikus küldetésre induló, barátokat szerző, középkori. Taran arról álmodik, hogy egy napon lovag lesz belőle. A realitás azonban az, hogy öreg mestere mellett szolgál, és nem harcolni tanul, hanem a malacukra vigyáz. Coca azonban különleges, képes megmutatni dolgokat az embereknek. A Szarvas…..
Ok, rá vagyok kattanva a kutyás filmekre. Togo után egy másik munkakutya-hős következik, őt Rubynak hívják és szintén igaz történet alapján készült róla film. A történet két szálon indul: a kutya és leendő gazdája útját is követjük. Daniel be akar kerülni a K9-es egységbe, és idén van az utolsó…..
Idén már 30 éves az Adrenalize, a lemez, amivel megszerettem a Def Leppard zenekart. Egyúttal egy korszak végét is jelentette számukra, miközben a hihetetlenül népszerű Hysteria album árnyékában kevesebb figyelmet kapott és kap ma is. Terjedelmes nosztalgia-iromány, illetve ismeretterjesztés…..
Gyingizik 2022.04.19 15:37:36
@bontottcsirke: Én meg ezt a szöveget nem értem. Attól hogy 91-ben bejött a grunge meg a hardcore is felkapottabb lett én a magam részéről még nem dobtam ki egy Mötley Crüe vagy Guns n Roses albumot sem. Nekem nem okozott törést sosem párhuzamosan hallgatni egy pár riffes rockzenét mondjuk a Dream Theaterrel.
Ha fellapozzuk a Rockstation archívumát, láthatjuk, hogy méltatlanul keveset foglalkoztunk a Skid Row-val. Ez persze érthető, hiszen – bár papíron léteznek – magazinunk megalakulása óta nem adtak ki egy lemezt sem. Most, hogy újra ígéretes mozgolódás van a zenekar háza táján, poroljuk le egy régi…..
Nem tudom, miért szokott rá Leonyid Szolovjov (1906–1962) a török Naszreddin Hodzsa történeteire, de két könyvet is megjelentetett róla. Ha nem találkoztál még vele, akkor Naszreddin Hodzsa olyasféle figura mint Lúdas Matyi , Thyl Ulenspiegel vagy Kaleb, a lator, Campanile remek figurája (nem is…..
Gyingizik 2022.04.19 13:52:52
Jó, hogy újra és újra előkerül ez az old timer magyar képregény téma.
Érdekes ez a dupla képregényes feldolgozás, jelen esetben Dargay / Sebők.
Most találtam egy másik példát: Zórád mellett Sebők is feldolgozta Oburcsev: Utazás Plutóniába c. sci fijét! (Sőt, ő korábban.)
kepregenymarket.hu/spd/978963415687100/Sebok-Imre-munkai-1-kotet-1975-1978
Ezt nem értem amúgy. Ennyi szabad kapacitás volt, hogy dupláztak? Vagy megvettek egy jogdíjat, és 2x is megcsinálták különböző rajzolókkal, dupla profit reményében? Miért nem találtak más témákat?
Oburcsev könyve egyébként B kategória. Az utazás a Föld középpontja felé gyengített, orosz verziója. Ha nem Zórád (Sebők) rajzolja, el se lehetne olvasni.
Ha a 80-as évekről beszélünk, akkor a tömegek számára készített elektromos eszközeiről ismert Casio cégről is mindenképpen érdemes néhány szót ejteni és visszatekinteni a cég különleges termékeire.A Casio cég számtalan terméke lett rendkívül népszerű a 80-as években. Elég ha csak a szintetizátorokra…..
Régen volt már egylapos cucc...úgyhogy mai szkennelés rovat szereplője egy 1992-es insert volt, ami a kor egyik legfontosabb Lego témájára, a Space-re koncentrált. A fő oldalon ennek megfelelően az akkori Space Police, M-Tron és Blacktron készletek látszódnak, a szokásos dirámás elrendezésben. A…..
Rozsdagyár SYLVAINE - Nova (2022) 2022.03.24 19:42:06
Nem hiszek abban, hogy egy lemezt jóra lehet hallgatni. Az aktív zenefogyasztással töltött lassan negyven évem során mindig azok az albumok maradtak meg akár egy életre szóló kedvenceimnek, melyek már az első hangjukkal elvarázsoltak és melyek esetében gyakorlatilag azonnal éreztem azt, hogy ez a…..
Gyingizik 2022.03.24 22:33:31