Regisztráció Blogot indítok
Adatok
bogesz001

35 bejegyzést írt és 243 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Rég óta nem játszottam Bolt Action-t, már hiányzott. Az utóbbi időben Wings of Glory és Sails of Glory volt porondon, így beiktattunk egy csatát, ami ezúttal (is) Magyarországon játszódott. A seregek 1000-1000 pontból építkeztek és egy "gyári" scenario-t a Top Secret-et játszottuk le. Annyit…..
     Rég óta terveztük a családdal, hogy ellátogatunk Velencébe. Én minden alkalommal próbálok találni valamilyen az első és/vagy második világháborúhoz köthető múzeumot, de a legjobb, ha ezen korszakok haditechnikájáról tudok megtekinteni kiállítást. Ezúttal sikerült két múzeumot is felkeresnem,…..
A Magyar Királyi Honvédség 1941. április 13-án szállta meg Zenta városát. Bár a valóságban harcok nem alakultak ki a jugoszláv reguláris erők és a magyar honvédek között, mi elképzeltünk egy ilyen helyzetet és a terepasztalon le is játszottuk a Bolt Action 2. szabályrendszere alapján. A védekező…..
Dacára a járványhelyzetnek (ami megakadályozza a nagyobb létszámú wargame rendezvények megtartását), kis létszámban azért néha összejön egy-egy játék. Szerencsére Székesfehérváron kezd kialakulni egy masszívabb társaság, és a hab a tortán, hogy stabil helyszín is lett a játékokhoz. Ezúttal a Don…..
Az idén 10. jubileumi évét élő Magyar Királyi „Szent István” 3. Honvéd Gyalogezred Hagyományőrző Egyesületet 2010-ben alapította 14 a katonai hagyományokért és azok ápolásáért elkötelezett civil és katona személy. Kezdeti céljuk a Magyar Királyi „Szent István” 3. Honvéd Gyalogezred katonai…..
                 A most bemutatásra kerülő haditechnikai eszköz egy olyan páncéltörő ágyú, amelyet Csehszlovákiában gyártottak, de a környező országok szinte mindegyike használta hadseregében, többek között a Magyar Királyi Honvédség is. A képen a Keceli Haditechnikai Park kiállított példánya…..
        Ez a cikk a szovjet hadiipar különleges rendeltetésre szánt egyik harcjárművét, a T-38-as harckocsit mutatja be. A szovjet hadsereg 1932-ben fogadta el az úszó harckocsik fejlesztését. 1933-tól a 37-es számú gyár már elkezdte gyártani a T-37-eseket.  ..
Civic Diego de Henriquez War Museum for Peace a hivatalos megnevezése a gyűjteménynek. A múzeum atyja Diego de Henriquez volt, nélküle ma nem létezne a múzeum. De Henriquez 1909-ben Triesztben született, tengerészeti iskolát végzett, származását tekintve spanyol ősei voltak és távoli rokonságban…..
                Ebben a cikkben egy kevésbé ismert harcjárművet szeretnék bemutatni és némileg helyére tenni a sokszor helytelenül használt elnevezéseiket. A jármű, bár cseh gyártmány, a csehek sohasem állították rendszerbe, kifejezetten a Jugoszláv Hadsereg számára tervezték és gyártották...
1940. májusában a III. Birodalom erői támadást indítottak Nyugat Európában, és ez a támadás néhány hét alatt a tengerbe szorította a védekező francia, brit és egyéb kisebb nemzetek katonáit. Mint tudjuk a történelem könyvekből, Dunkerk-nél a támadást felfüggesztették egy…..
Sajnos az utóbbi időben egyre kevesebbet jutok el könyvesboltokba, így nehezen tudom követni az újabb és újabb megjelenéseket. Mivel lehet, hogy nem csak én vagyok így, ezért megpróbálom időről időre megosztani olvasmányélményeimet a blog olvasóival, hátha egyesek kedvet kapnak egy-egy olyan…..
bogesz001 2016.12.21 19:36:49
Már régen foglalkoztatott a gondolat, hogy tereptárgyakat kellene gyártanom a játékhoz. Az idei nyári szabadságom alatt, úgy alakult, hogy sikerült megvalósítanom ezen elhatározásomat. Az ez irányú tapasztalataimat szeretném megosztani, amolyan képes formában, hátha valaki kedvet kap, és azt mondja,…..
Kitűztük a hatszemélyes Bolt Action játékunk időpontját, megkértem mindenkit, hogy írja össze a seregeit, figurákra bontva, mivel egy elég szép brit és francia kontingens készült már el festve, ezért olyan játékot akartam szerkeszteni, amiben mindenki hozhatja a saját seregeit, ezzel is ösztönözve a…..
Tisztelt Nagyközönség! Ahogy ígértem, írok egy kis beszámolót, előtúrva a dzsídípítermelésben megfáradt elméből, a még elraktározott (és remélhetőleg nem sérült) emlékeket. Warhammer Fantasy, 9th Age néven futó rajongói kiadású szabályrendszer, de a klasszikus kis seregek. Mindez együtt vasárnap…..
Jelenleg a tv sorozatok virágkorát éljük, a sikeres alkotásokból 4-5 éven keresztül forgó sztori gyárak lesznek töménytelen részt készítenek belőlük a stúdiók. A nagy népszerűségnek hála, sok a sorozat és néha sikerül nagyon minőségi dolgokat is produkálni, sőt…..
Arra az elhatározásra jutottam, hogy megpróbálom összegyűjteni a Magyar Királyi Honvédséghez beszerezhető modelleket 28 mm-ben.  Jelenleg még elég kicsi a kínálat, de remélhetőleg ez idővel bővülni fog. Bízom benne, hogy ez a cikksorozat kedvet csinál néhány olvasónak, hogy 28 mm-ben magyar sereget…..
bogesz001 2013.07.13 07:17:46
@janos900: Természetesen csak vicceltem. :) Viszont lehet, hogy megkérlek, hogy vegyél majd nekem pár figurát, amíg odakint vagy, aztán átutalom a pénzt és elhozod nekem amikor jössz. Spórolok kicsit a postaköltségen is. Ha neked sem túl nagy gond.
bogesz001 2013.07.14 11:50:05
@janos900: Én örülnék a legjobban, ha lenne hivatalos magyar figura, amit át sem kell alakítani. Igaz, hogy akkor ez a cikk elavulttá válik. :)

(Legalább is kiegészítésre szorul majd.)
    Az idei évre már jó előre be volt tervezve, hogy részt veszek az augusztusi oroszkai hadijátékon, a Südwind-en. Aki korábban már járt ott és volt szerencséje megtekinteni, esetleg résztvenni benne, az csak jót tudott mondani az eseményről, tehát idén én is belekóstoltam. Végül úgy alakult, hogy…..
A cikk első részében és második részében áttekintettük a sereg alapját képező gyalogságot és a szállító járműveket, valamint a vontatott tüzérséget. A befejező rész pedig a páncélozott járművekről szól. A Magyar Királyi Honvédség 28 mm-ben - Harcjárművek Most…..
bogesz001 2014.09.04 10:13:10
@Bob Emmerson:

Hello Bob,

please give me an e-mail adress where I can contact with you.

Thanks,
Bogesz
bogesz001 2015.11.11 19:29:20
@PanelProletár: Szia!

Mennyibe kerül egy olyan készlet?
A cikk első részében a gyalogsággal foglalkoztunk, most nézzük meg, hogy mivel tudjuk kiegészíteni őket első körben. A Magyar Királyi Honvédség 28 mm-ben – Vontató és szállító járművek, valamint a vontatott tüzérség Legjobb lesz, ha gyártónként vesszük sorra.…..
bogesz001 2013.08.11 20:05:57
@janos900: Ahogy Gabi is írta, az aknavetők az első részben már meg lettek említve. ;) Ejnye, nem olvasod elég figyelmesen a cikkeimet? :)

Az 1/48-tól én elzárkózom. Az egész 1/48 a repülőmakettezésből indult ki, és a diorámák kiegészítőjeként kezdték el a harcjárműveket gyártani ebben a méretarányban. (Gyerekkoromban 1/48-ban csak repülők voltak.) Szerintem óriási a különbség az 1/48 és az 1/56 között (~15%) nagyobb, mint az 1/72 és 1/76 között (~5%) pedig engem sokszor az is zavar.

A 28 mm-es méretarány szinte kizárólag skirmish játékra ad lehetőséget, ezekhez pedig nem kellenek százával a harcjárművek. Az a pár, ami kell, az meg talán kibírható a drágább 28 mm-es méretben is (bár abban sem vagyok biztos, hogy minden esetben drágább a 28 mm-es, mint az 1/48-as). A probléma a kicsi választék, de úgy vettem észre, hogy az utóbbi időben erősített a 28 mm-es WW2-es részleg és csak idő kérdése, hogy minden jármű kapható legyen. :) A kuriózumok meg elkészülnek az egyre olcsósodó 3D nyomtatással.

Én pl. erősen gondolkodom rajta, hogy beruházok egy 3D nyomtatóba és megpróbálok vállalkozni ezen a téren. (Már találtam is egy vállalkozást, akihez betársulhatok, mert érdeklődik a téma iránt.)
     1945 májusában, nem sokkal a második világháború európai befejezése után Georgij Konsztantinovics Zsukov marsall és más katonai vezetők elemezték a berlini hadműveletek jelentéseit. Az 1. Belorusz Front vezérkari főnöke, Mihail Szergejevics Malinin vezérezredes a beérkező jelentések alapján…..
bogesz001 2014.12.23 23:27:47
@janos900:
Már készül 1/72-ben is.
1939-re szerte Angliában a zűrzavar lett úrrá. Az országban felütötte fejét a pártosság, egyes megyék, városok álltak vagy Edvárd és a brit fasiszták, vagy György és az őt támogató Anglikán Egyház pártjára. A skótok, a walesiek és más régiók megpróbálták kivívni…..
bogesz001 2015.07.08 06:08:22
@ambasa: Értem, hát ilyen T-26-osom nekem is van. Mondjuk nekem 28 mm-es Pz III-as futóművel. :) Ehhez akartam szerezni T-26 futóművet, hogy összeálljon a dolog, de akkor ezek szerint ez most nem jött össze...
Első tesztjátékunkhoz az egyszerűbbnek tűnő American Airborne küldetést választottam, főleg azért mert egy bosszantó hiba miatt az eredeti Memoir 44 alapdobozom teljes gyalogságát valahová nagyon sikerült elpakolnom, egyszerűen nem találom a holmijaim között. Ezért tankokból…..
Erich Maria Remarque: Szerelem és Halál órája   A szerző leginkább a “Nyugaton a helyzet változatlan”, illetve “A Diadalív árnyékában” c. műveiről híres. Ettől függetlenül írt még vagy 8-10 regényt, amelyeknek jó része a háborúról szól. A “Szerelem és Halál…..
Üdvölet mindenkinek. Ebben a czikkben, kis hazánkban is beszerezhető festékekről, festő segédanyagokról szeretnék írni, amiket én kipróbáltam, és véleményezném nektek. Magyarul van élet a GW-n túl is. Nem vitázni szeretnék veletek, mert hiszen lehet másnak más a…..
2015. január 24-én rendeztük meg a városban az 5. Ólomkatona és Hadijáték bemutatót. Ezúttal a Csók István Képtár biztosította a helyszínt. A rendezvényről a Hadijátékos blogon már megjelent egy beszámoló, illetve a Fejér Megyei Hírlap is tudósított az…..