Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kico

24 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Amikor 1953-ban Hulot úr (Jacques Tati) elindult máig legendás nyaralására, még nem sejtette... Azt sem, milyen kalandokba bonyolódik, de azt végképp nem, hogy nyaralás közben is lehetne mobilozni, netezni, roamingolni. Ő talán egy nyilvános telefont használt, ma azonban már egyre…..
Az anyag kvantummechanikai leírásának meglepő, a klasszikus fizikától alapjaiban eltérő sajátosságai közül a legjellegzetesebb az a tulajdonság, amelyet „kettős természetként” ismer meg minden középiskolás. A minket körülvevő anyagi világ két alapvető megnyilvánulási…..
Képzeljük el, hogy a következõ dolgok találhatók a háztartásunkban: láncfûrész, fakalapács és egy pár bokszkesztyû. Nos, válasszuk ki közülük azt, amelyiknek a segítségével az atomok a leginkább széthasíthatóak lennének!   Ez így persze eléggé nevetségesnek tûnõ…..
Ez meg amaz Mars-arc? 2012.06.01 10:10:00
A Mars Global Surveyor amerikai űrszonda, mint arról legutóbbi Kozmikus Krónikánkban beszámoltunk (ÉT 1998/15) 1997 szeptembere óta elképesztően részletes és érdekes képeket készít a szomszédos vörös bolygó felszínéről. A program irányítói egy látványos felvételsorozat…..
  Néhány hete az egyik kereskedelmi tévécsatorna jóvoltából megismertünk egy magyar pszichozsarut, aki – saját szavai szerint – paranormális képességei segítségével sorozatban derített fel megoldhatatlan bűneseteket. A „fejlettebb” országokban sok hasonló társa…..
Ez meg amaz Mi a gömbvillám? 2012.06.01 10:07:00
Becslések szerint a népességnek csak 1 százaléka látott életében gömbvillámot. A középkor óta említik ezt a jelenséget, mint a viharok ritka kísérőjét. Keletkezése és mibenléte még mindig rejtély a tudomány számára, habár már 150 éve próbálják megfejteni. Most két…..
Ez meg amaz Szibéria gyöngyszeme 2012.06.01 10:03:00
A világ legöregebb és legmélyebb állóvize a Bajkál-tó. Ugyanakkor itt található a világ édesvíz készletének mintegy egyötöde. A Dél-Szibériában található tavat 1996-ban vették fel a Világörökségbe. Amit egyebek mellett egyedülálló ökoszisztémájának köszönhet. Így…..
Ez meg amaz "Micimackó 120 éve" 2012.06.01 10:01:00
Micimackót és barátait mindenki szeretni és kedveli. De azt kevesen tudják, hogy kinek is köszönhetik létezésüket. Az író A.A. Milne 120 éve született. Nézzünk bele egy kicsit kedvenc mesehőseink születésébe. A.A. Milne nem más, mint Alen Alexander Milne, aki 1882. január…..
  Még mindig rejtély, hogy a piramisok építése közben hogyan vitték fel a köveket a magasba. Egy angol szakember most újabb magyarázatot talált. Amikor Kheopsz fáraó Kr. e. 2528-ban meghalt, monumentális isteni síremlékében 2 millió 300 ezer, egyenként mintegy 2,5 tonnás…..
Az ősi egyiptomi piramisok a régészet örök talányai. A legnagyobbat, a gizai piramist Kheopsz fáraó építtette Kr. e. 2500 körül. Eredeti magassága 147 méter volt, súlya több mint 7 millió tonna. Sok elmélet született a piramisokról, különösen az építési technikájukról.…..
VAJDA MILÁN Bessenyei György Gimnázium, Kisvárda Festmény Dzseszerkere-szonb sírjában (N° 38), Théba, Egyiptom. Fent: földmérés. Újbirodalom, 18. dinasztia (i. e. 1567-1310). Az egyiptomiak gyakorlati kérdésekre beállított matematikai ismeretei olyan…..
Merre van Észak?     Az Élet és Tudomány tavalyi 48. számában érdekes cikk jelent meg, amelyből még címlapkép is született: A piramisépítők vezérlő csillagai (ÉT/2000.XII.1, 1508.o.). Ez a cikk az interneten megjelent angol nyelvű anyag fordítása. Az eredetit Kate Spence, a…..
Ez meg amaz Azték vallás 2012.06.01 09:38:00
Kik is voltak az aztékok? E népcsoport játszotta a főszerepet Amerika felfedezése (1492), majd meghódítása idején a Mexikói-fennsík akkori népei között . Vallásuk és kultúrájuk megőrizte és egybefogta a terület korábbi hagyományait. Első csoportjuk - a nahuatlacák-…..
Ez meg amaz Őszi programok 2012.06.01 09:36:00
Bármennyire is nem akarunk tudomást venni róla, de lassan vége van a nyárnak, a kánikulával együtt a pihenés időszaka is véget ért. Noha rendkívül fontos, hogy a család életébe visszacsempésszük a korábban megszokott rendszert, ezt semmiképp se egyik napról a másikra tegyük:…..
Ez meg amaz Iskolakezdés 2012.06.01 09:35:00
Szeptember hónap szülőknek, gyerekeknek, pedagógusoknak egyaránt az iskolakezdés jelenti. A pedagógusok azonban már sokkal korábban megkezdik a készülődést az új tanévre. A tanárok szabadsága már augusztus közepe táján "lejár", hiszen ilyenkor már elkezdődik a munka, még ha…..
Ez meg amaz Nyári nyelvtanulás 2012.06.01 09:33:00
Legyen szó nyelvtanfolyamról vagy külföldi utazásról, egy biztos: a nyári szünidő a legalkalmasabb időszak arra, hogy iskoláskorú gyermekeink nyelvet tanuljanak, csiszolják a már meglévő tudásukat, bővítsék szókincsüket. Cikkünkből kiderül, milyen lehetőségeik vannak…..
Nagyon nem szeretem az olyan bevezetést, amely úgy kezdődik, hogy "már a régi görögök is..." és így tovább. Témánk azonban a felkészült fényképezéshez, pontosabban fogalmazva a (fény)képalkotásához szükséges eszközökkel foglalkozik. Ezért sem érdektelen megemlíteni, hogy…..
Ez meg amaz D. Dennett könyveiről 2012.06.01 09:26:00
Tudja-e Ön, kedves Olvasó, hogy mi az az univerzális sav? Nos, az a képzeletbeli anyag, amely mindent szétmar, amivel érintkezésbe kerül. Ha beleöntjük egy lombikba, átrágja magát az üvegen, azután az asztallapon, majd a padlón, a ház alapzatán, a talaj felső rétegén, végül…..
Kórokozók változóban     Néhány éve, amerikai látogatásunk idején, két ott élő bölcsész barátunk egymástól függetlenül, mély meggyőződéssel fejtegette, hogy a szerzett immunhiány (AIDS) vírusa, a HIV a CIA laboratóriumaiból szabadult ki. A kérdés csak az:…..
Kórokozók változóban     Miért halálos betegség a trópusi váltóláz? Miért oly enyhe lefolyású a közönséges nátha? Miért hajlítja gúzsba áldozatát a chikungunya?* Miért öl a sárgaláz, a pestis vagy a tífusz, s miért enyhe kimenetelűek általában a herpeszvírusok…..
Utoljára látható - Douglas Adams   Elárvult egy hely az Útikalauz szerkesztőségében. Elsőre legalábbis ez jutott eszembe Douglas Adams halálának hírét hallva. Másodjára - immár kevésbé patetikusan - visszaszívtam az egészet, és helyesbítettem: "Végre hazamehetett - 49 év…..
Hogyan látom a világot?   E címmel jelent meg 1934-ben Albert Einstein kötete, melynek írásait maga válogatta. A Faust kiadó a könyvet már 1935-ben közreadta. A könyv eredeti címe Mein Weltbild volt. A Gladiátor Kiadó 1998-ban az első magyar kiadás felhasználásával adta ki…..
Pusztító istenek – gyilkos szekták   Az 1996-os év egyik szomorú szenzációja az volt, hogy a tokiói metró mit sem sejtő utasai ellen gáztámadásokat intéző AUM Sinrikjó (Legfelsőbb Igazság) nevű szektát leleplezték és tagjait bíróság elé állították. A közelmúltban…..
Miért április elseje a "Bolondok napja"?   Április elseje a bolondság, a tréfálkozás napja. Ilyenkor sok minden megengedhető, és az ötletes tréfákon nem illik megsértődni. Persze, mindennek van határa, és nem jó, ha a bolondozás durvaságba torkollik. Ám a jól irányzott…..
Ez meg amaz Mindenki ünnepe 2012.06.01 09:13:00
M I N D E N K I   Ü N N E P E MÁRCIUS   ÖRÖK Kérdezzünk meg száz magyart itt vagy a világ bármely részén, hogy melyik a magyarság legnagyobb nemzeti ünnepe! Legalább kilencvenkilenc gondolkodás nélkül fogja rávágni: március 15-e. Szép dolog ez! Az ünnep tehát minden…..