Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Magyar Filmörökség

56 bejegyzést írt és 195 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy korábbi bejegyezésemben a magyar mozik múltjáról gyűjtöttem össze néhány fotót, a Fortepan jóvoltából. Most érdekes színészportrékat kerestem (és találtam) az archívumban. Nézegessük együtt a magyar színház és filmgyártás hőskorából származó…..
Tímár Péter vígjátéka már 1990-ben, a rendszerváltozás hajnalán elkészült azonban csak 1992-ben mutatták be. A történet 1989-be, a kommunista rendszer bomlásának végnapjaiba kalauzol el minket. A társadalmi nyitás humoros megközelítése egy roppant szórakoztató abszurd…..
Magyar Filmörökség 2014.10.01 10:23:06
@gizmo266: Ez egy hatalmas film, jó hogy fent van meg is nézem este! :))))
Magyar Filmörökség 2014.10.01 10:24:06
@Behajtó70: Nincs mit. :)))) Szerintem nagyok a magyar filmek, érdemes nézegetni őket.
Ahogy az Egyesült Államokban készült western filmeknek, úgy a néhány filmet jegyző itthoni felhozatalnak a főszereplői is a mindenkori társadalmi változások vesztesei. Szomjas György első filmjében, a korábban szóba került Talpuk alatt fütyül a szélben (1976), a reformkorba…..
Magyar Filmörökség 2014.09.29 11:37:38
@Hoppácska: Ohh, hát ez a XIX. század volt. Csak a XX. század második felétől kezdve van bármi köze a hosszú haj viseletének és a társadalmi poziciónak. Ez olyan, mintha Kossuth-ot hipsternek gondolnád a szakálla miatt. :))))))))
Ma 5 éve, hogy elhunyt Bujtor István (született Frenreisz István, 1942. május 5. – 2009. szeptember 25.), az 1970-es és 1980-as évek egyik legtöbbet foglalkoztatott magyar színésze. Nagyapja a híres vendéglátós Gundel Károly volt, féltestvére az egyik legnagyobb magyar…..
Magyar Filmörökség 2014.09.25 12:27:20
@ZsoZol: Köszönöm, javítottam. Mindig marad benne valami hiba, pedig 10x átnézem. Köszi!
Sokunk egyik kedvenc, általában rossz-fiúkat játszó színészét olyan filmekben szerettük meg, mint a Halálos fegyver(1987), az Úszó erőd(1992), a Holtpont(1991) vagy a Ragadozó 2(1990), hogy aztán számtalan B-kategóriás akciófilmben szórakoztasson minket tovább. Attól vált…..
Magyar Filmörökség 2014.09.19 13:23:54
@Noname Cowboy: Köszi.
Találhatunk némi párhuzamot a magyar labdarúgás és a magyar filmgyártás helyzete között, ha akarunk: sajnos a világ elhaladt mellettünk. Akár erőltetett, akár nem ez az analógia, tény, hogy a filmvászonról is lekerült a foci, mint népszerű téma és ilyen témájú filmek a…..
 "Az ember ha túl akarja élni ezt az évszázadot meg kell tanulnia végre helyesen dönteni."  Az irodalmi feldolgozások sorában az elsőnek, egy kalandos és misztikus filmet, az 1974-ben Révész György által Szerb Antal regényéből forgatott A Pendragon legendát…..
Magyar Filmörökség 2014.09.05 12:03:39
@Lazók György: Valószínűleg azért én írok magyar filmekről, mert én szeretem a magyar filmeket. Az akciófilmektől migrénem lesz. :D
Magyar Filmörökség 2014.09.16 17:20:46
@field 64: Véletlenül került oda Bordán Irén, Moór Marianna pedig véletlenül kimaradt. Néha előfordul ilyen hiba.
Magyar Filmörökség 2014.09.16 21:42:42
@Oldfan: Nehéz lehetett a regényt visszaadni, és valóban nem is teljesen sikerült. Valóban kell hozzá egyfajta elfogultság, hogy igazás tessen ez a film, de nekem nagyon bejött. Főleg a film hangulata, ami nagyon jó, és a kezdés is zseniális (a híradó betét). Mai szemmel tényleg vannak benne naiv megoldások, és teljesen igazad van, hogy kifinomult humorérzék kell, hogy nevessünk rajta.

Kiváncsi lennék, mennyien nézték meg a bemutatókor, de biztos nem kevesen.
Köszönöm a kommentet.
Az első filmes Jókai Mór adaptációt a ma 121 évvel ezelőtt született Korda Sándor forgatta 1918-ban. A magyar némafilm-korszak kevés azon alkotásainak egyike, amely fennmaradt az utókorra és felújítását az Európai Unió Média Programjának Lumiére Alapítványa tette…..
Kicsit eltérve a blog tematikájától (ez már lassan szokás lesz), kortárs filmekről állítottam össze egy áttekintést. Mint azt korábbi bejegyzésemben írtam, sajnos a rendszerváltást követő két évtized nem a magyar film fénykoraként vonul be a kultúrtörténetbe, ennek…..
Magyar Filmörökség 2014.09.13 08:59:03
@danialves: Ok.
Magyar Filmörökség 2014.09.13 09:00:58
@szimka: Ez egy, javítottam. Próbálok a nevekre figyelni, de 15 film 100 neve esetén ez lehet, hogy nem sikerül, ha látsz még hibát, szólj.
Magyar Filmörökség 2014.09.16 00:44:08
@beyo: Még jó hogy direkt odaírtam az elején: "A felsorolás nem "toplista", nem "best of" csupán 15 film amelyet érdemes megnézni, hogy jobb rálátásunk legyen, hol is tart a jelenleg a magyar film". Sajnálom, hogy nem látod ezekben a filmekben a pozitív változást, mondjuk a 2000-2010 között készült filmekhez kepést, szerintem a tendencia kifejezetten jó.

A számok pedig: 2010-ben 31, 2011-ben 26, 2012-ben 15, 2013-ban pedig 13 bemutatott film volt. A 2014-es szám összesen kb 10-15 között lesz szintén. Vagyis kb 100 filmből válogattam ki 15-öt, amit a kritika (magyar és nemzetközi is) megnézésre érdemesnek ajánlott. A Tarr Béla filmet a kritikusok 2012-ben a világ 250 legjobb filmje közé szavazták.

A helyzet az, hogy egyáltalán nem olyan tragikus a kép, mint azt sokan látják. Sajnálom, ha ezek közül egyik film sem tetszett, úgy látszik más szemmel néznek az emberek filmet, mint a filmfesztiválok szakmai közönsége. Ami persze nem baj, csak sokszor van az az érzésem, hogy alapvetően elrontott ízlésű emberek ítélkeznek értékes alkotásokon (ideértve néhány magát megmondóembernek gondoló filmes bloggert is, lásd feljebb.)
Valószínűleg a magyar filmgyártásnak sohasem volt olyan erős időszaka, mint az 1960-as évek második fele. Ebben az időszakban az "alkotói" filmek mellett rengeteg irodalmi adaptáció is készült, közülük az egyik legjobb az 1965-ben forgatott Iszony, Németh László…..
Szó került már a blogon az első Magyarországon készült filmfelvételekről és az első magyar hangosfilmről, sőt a Magyar Televízió kísérleti adásáról is. Az első magyar színes játékfilm apropója legyen, hogy ma 95 évvel ezelőtt, 1919. szeptember 14-én ma a Szerbiához…..
Itt az ősz és talán ez a legcsodálatosabb évszak, ha az ember a természetben jár. A változó környezet színei mindenkit magukkal ragadnak és ösztönöznek minket, hogy ezekből a csodálatos emlékekből minél többet megőrízzünk magunknak. Magyarországon nem volt elkötelezettebb…..
Magyar Filmörökség 2014.09.14 12:18:43
@field 64: Köszönöm az ajánlatot.
Jankovics Marcell 1974-ben bemutatott animációs rövidfilmjét, a Sisyphus Oscar-díjra is jelölték, animációs rövidfilm kategóriában. A mű Sziszüphosz mitoszát dolgozza fel, akinek reménytelen küzdelemben, büntetésként egy követ kell a Tartarosz hegyre felgörgetnie. A…..
Az Egy nap rock Sántha László és Árvay Jolán koncert-dokumentumfilmje az 1981. augusztus 22-én a Hajógyári-szigeten tartott rockfesztiválról. A rendezvényt Szuperkoncert néven hirdették meg (nem tévesztendő össze a húsz évvel későbbi Illés–Metro–Omega koncerttel, amely…..
Az alternatív rockzene, mint a szocialista kultúra megtűrt (és gyakran tiltott) mostohagyereke minden gát ellenére utat talált magának a közönséghez, a nyolcvanas évek a hatalom összevont szemöldöke mellett ennek a jegyében telt. Az URH, a Trabant, az A.E. Bizottság, a Topó Neurock…..
Lehet rajongani értük és utálni a magyar filmeket, lehet közönyösen legyinteni, ha magyar alkotásokról van szó, szemükre hányni a túlzott művészi megközelítést vagy túlságosan populárisnak bélyegezni őket. Itthon sokan és sok féle módon ítélkeznek, de külföldi szemmel…..
Magyar Filmörökség 2014.09.09 16:09:02
@Time Goes By: Abban tökéletesen igazad van, hogy a magyar filmgyártásnak a rákfenéje, hogy bár zseniális szinpadi színészeink vannak, ők meghalnak a filmvásznon. Viszont ez korábban nem volt így, pl. Bessenyei Ferenc vagy Páger Antal ugyanolyan jó volt szinpadon vagy filmen, ez mondjuk Csányi Sándorról nem mondható el.

Az átpolitizált filmekrők: ha mégnézed a 250 film listáját, tele van szovjet-orosz filmekkel, és ha valahol ott erős volt a politikai nyomás. Mivel elég sok magyar filmet nézek mostanában, egyáltalán nem érzem ezt, amit írtál. Ráadásul (maradva a te blogodnál) a film noirban ábrázolt társadalmi problémák legalább annyira elavultak, mint a szocialista filmekben ábrázoltak, ez okvetlenűl nem hozza el a film elavulását is. A film alapvetően egy kor-dokumentum, ráadásul rengeteg magyar film mentes a politikától, vagy egyenesen kritikusan áll hozzá az adott korhoz. Ez megint szubjektív vélemény, de méltatlanul kevés magyart film ismert a nagyvilágban.
Magyar Filmörökség 2014.09.09 16:36:33
@Time Goes By: Részben igazad van (a magyar borokkal kapcsolatban), azonban a magyar filmek nem csak szerintem jók, Cannes-ban, Karlovy Vary-ban és rengeteg A listás fesztiválon jól teljesítettek. Egyszerűen nem ismerik őket a kritikusok, mert nem elérhetőek. Hiába van fent a jutubon, nincs felirat, a minőség pocsék. Szerintem van mit mutatnunk a világnak ezzel kapcsolatban.
Magyar Filmörökség 2014.09.10 10:24:07
@pingwin: Köszi, 100-as halmozó voltam, javítottam. :D

Szerintem Szegénylegények, az Apa, a Valahol Európában, a Ménesgazda vagy Szindbád nem kifejezettem a kelet-európai létre vonatkozik, általános emberi vagy társadalmi probémákat feszegetnek. (Nem is beszélve a Haggyállógva Vászkáról vagy Az én XX. századomról esetleg az Ötödik pecsétről).

Erre a felvetésre korábban már írtam, hogy rengeteg szovjet-orosz film van a listán, itt nem politikai vagy társadalmi kérdés volt a bekerülés, hanem annak a kérdése, hogy a kritikusok ismerték-e a filmet és mi volt a kritikai véleményük a filmkészítési metódusról. Ebből a szempontból ez a legjobb értékmérő, a fesztiválok kritikusi díjai általában a legobjektívebbek, mert politikai kérdésektől mentesek.

Ennek ellenére nem állítom, hogy több magyar filmnek kellene itt szerepelnie, mindenesetre elég valószínű, hogy 100 kritikusból 80 Tarr Béla nevét mondja, ha szóba kerül a magyar film és nagyjából a lista is ezt tükrözi (Félreértések elkerülése végett, ez a vélemény független a mai magyar film körül zajló érdemtelen huzavonára, szeretem és tisztelem Tarr Béla munkásságát. A Torinoi Ló és a Sátántangó is nálam a top 10-ben, jobb magyar film kevés született. Azt hogy némileg hagymázas elképzeléssel itthon tömegfilmet szeretnének eröltetetten gyártani, valahogy nem tudom okos ötletnek tartani. De ez már politikai, amit szeretnék a blogtól távol tartani.)
Korábban kétszer is (itt és itt sorrendben) a legszebb magyar színésznőkkel foglalkoztam, most jöjjön a többnyire férfiszínészek által dominált filmkomédia világa. A következőkben próbáltam összeszedni a saját elképzeléseim tudásom és ízlésem szerint a magyar…..
Magyar Filmörökség 2014.09.08 22:02:26
@never again: Igen, így van. Nem vettem annak, de véletlenül 2x is láttam, valahogy nekem nagyon komikus volt, amolyan szerencsétlen módon. Nyugodtam kritizálhatsz is, kaptam már eleget, mióta blogolok, edződöm.... :))))
Magyar Filmörökség 2014.09.08 22:21:36
@barrix: 8000-ből te voltál az egyetlen aki észre vette. Amikor piszkozatból átmásoltam, kimaradt a 3., a Janika. Köszi!!!!
Magyar Filmörökség 2014.09.10 02:13:37
@látens liberális: Harsányi sem a kedvencem, ahogy Gálvölgyi sem. Nekem alapvetően volt benne valami ellenszenves nekem, nem igazán tudom, hogy mi. Ez megint szubjektív.
Ma 83 évvel ezelőtt született Latinovits Zoltán, „a Színészkirály”, balladai elmondása szerint nagyapja, Gundel Károly éttermében, "éppen Krúdy Gyula bácsi asztala fölött". Kétségtelenül a magyar színjátszás és filmművészet legnagyobb tehetségű művésze volt, aki így…..
Humphrey Deforest Bogart (1899-1957) amerikai Oscar-díjas színész, akit az American Film Institute a valaha élt legnagyobb hollywoodi férfi legendaként tart számon, egy felső osztálybeli, gazdag new yorki családban született. A középiskolában túl nagy érdeklődést nem mutatott a tanulmányok iránt,…..
Bármennyire is kényes kérdés az olvasás, olvasottság a modern társadalomban, vannak bizonyos olvasmányélmények amelyeket nem csak azért lenne hasznos megismerni az újabb és újabb generációknak, mert kötelezőek, hanem mert rendkivül tanulságosak, oktatva szórakoztatóak és…..
Magyar Filmörökség 2014.09.07 01:26:08
@Lord Garcon: @sby: Csak kivácsi voltam, van-e aki figyelmes olvas: :D Köszi javítottam, éjjel írtam, a lektorom már aludt.
Magyar Filmörökség 2014.09.07 01:46:49
@hagyma: Nem tudom igazán a Youtube-on kell keregélni, az Inda videón, esetleg a Vimeo-n. Inkább feliratosok valószínűek, azt hiszem a szinkron nem nagy divat arrafelé.

Itt van egy pl.
Szelíd teremtés - A Frankenstein terv Mundruczó Kornél filmje angol felirattal.
film.indavideo.hu/video/f_a_frankenstein_terv

A másik opció az eredeti DVD megvásárlása, azokon szokott lenni angol felirat, a MaNDA elég sok magyar filmet kiadott újradigitalizálva, még BluRay-en is.
Magyar Filmörökség 2014.09.07 10:41:10
@hagyma: Lehet, hogy az inda letiltja a külföldi elérést, ezt nem tudhatom.

De van még opció: pár film fent van filemegosztókon is, és angol feliratot lehet letölteni hozzá, pl. opensubtitles-ről.

Az eredeti dvd-ről és bluray-ről: szerintem az amazon-on is elérhető sok film, nem kell itthonról rendelni.
Az 1953-as Samuel Fuller rendezte Zsebtolvaj (Pickup on South Street) a film noir műfaján belül a kémfilmek kategóriájába tartozik, annak minden klasszikus elemével: összetett karakterek többek között a cinikus, keményfejű, mindenre magasról tevő antihőssel, helyszínek sötét atmoszférája, na és…..
Magyar Filmörökség 2014.09.06 10:10:21
@Time Goes By: Megértem eredeti nyelven, általában angolul angol felirattal szoktam filmeket nézni.
Itt van egy kis gyűjtemény, tegnap láttam az Open Culture-on:

www.openculture.com/free_film_noir_movies.

Kár, hogy nem pedig például a Lőj a zongoristára! bevalottan film noir hatású, és mellesleg jó film is. :)
Az 1980-as évek sikeres animációi, amelyekről már korábban szót ejtettem, nem önmagukban álltak, a 1950-es évektől az 1970-es évekig komoly előzményekkel rendelkeztek. "Hajdan ütlekkel magyarázták a' mi AtyáinkHogy mi az alsó rend törvénnye? kinél az igasság? -A' ki…..
Fantasztikus nézettséget ért el, és heves vitákat váltott ki az általam legvonzóbbnak tartott színésznők listája. Mint az a bejegyzés alatt kommentben többször is kifejtettem, szubjektív lista volt és inkább egy fajta ívet szerettem volna felrajzolni a magyar filmgyártás…..
A Bajok Harryvel Hitchcock egy méltánytalanul alábecsült és kevésbé ismert black comedyje, ami a megjelenése idején az USA-ban nem aratott nagy tetszést, a teljes bukástól Európa, legfőképpen Anglia és Franciaország mentette meg, ahol több mint egy éven át játszották. Úgy tűnik Európának jobban…..
A mai nap videója Fliegauf Benedek első, 2001-es rövidfilmje a Hypnos. A magyar filmgyártás egyik legnagyobb reménységének, a Rengeteg (2003), Dealer (2004) és a Csak a szél (2012) rendezőjének további rövidfilmjei és néhány nagyjátékfilmje itt megtekinthető. A blogon a…..