Regisztráció Blogot indítok
Adatok
pezsmp

5 bejegyzést írt és 17 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nyelvesztelen Szenvedünk? 2008.10.13 18:40:00
Miért is nem lehetséges a magyarban szenvedő szerkezetet képezni? Emlékszünk még rá (a szerencsésebbek nem, mert nem volt ilyen élményük), hogy az általános iskolában mit tanítottak nekünk? „A magyarban nincsen szenvedő szerkezet. Nincsen olyan, hogy A macska fel van mászva…..
pezsmp 2010.01.22 16:59:10
@Illyés Edit: Hat, igen... Formailag vegul is helyes, de en is azt gondolom, h "bantja a fulunket". Ebben az esetben nem szoktunk a letige+hat. igenev alakkal "dolgozni", hanem inkabb T/1-ben utalunk arra, h nincs ott a cikk (A cikket toroltuk.), vagy egyszeruen T/3-ban (A cikket toroltek.) - (ha nem akarjuk vallalni a felelosseget:)) De erdekes, h -legalabbis szerintem - sokkal elfogadhatobb az, ha letige nelkul, roviden "a cikk torolve"-t irunk. Es igy az Olman altal emlitett kriteriumnak is megfelelunk...:)
Ui.: Bocs az ekezetek hianyaert.
pezsmp 2009.01.07 22:08:38
@törzsmókus: Igen, persze, elképzelhető, hogy a nyelvjárásokba több minden belefér. A lényeg végül is az, hogy szoktunk tárgyatlan igékből is passzívot alkotni.
Az "el van utazva" egyébként szerintem teljesen rendben van. (Nem feltétlenül csak nyelvjárásokban.) A "macska fel van mászva a fára" azért, szerintem, bővebben igényel kontextust. ("Te, hol van a macska?" "Éppen fel van mászva a fára." - vagy vmi ilyesmi.) Mivel, a passzív lényege ált. az, hogy állapotot fejezzen ki, ezért lehetséges az, hogy ebben az esetben inkább azt mondjuk, h "fent ül/van a fán", nem biztos, h fontos, h mászással jutott oda (hogyan máshogy?). Na de attól még valóban elképzelhető. :)
pezsmp 2009.02.19 21:40:25
@mexikoi: Köszönöm a kommentet! :) Az a különbség, hogy a mediális igéknél (csakúgy, mint bármely szenvedőnél) a cselekvés tárgya, "elszenvedője" a fontos. Tehát pl. 'Az ajtó nyílik.' esetében az ajtón van a hangsúly, a 'Kati látszik.' esetében Katin, stb., nem pedig a cselekvés végrehajtóján. Az ágens ezért nem is szerepel a mondatban. Míg a visszaható igék esetében nem elhanyagolható a cselekvés végrehajtója. Nem mindegy, hogy János maga mosakszik-e vagy vki más mossa az arcát, például. Igaz, a cselekvés magára a cselekvés végrehajtójára irányul, attól még fontos, hogy ő csinálja. Szerintem.
Továbbá, a visszahatóknál maga a cselekvés is fontos, míg a passzív jelentéstartalommal bírók esetében inkább az állapoton van a hangsúly. (pl. hogy az ajtó nyitva, vagy - hogy törzsmókustól idézzek - hogy az illető el van utazva - tehát a lényeg, h nincs itt)
Az előző cikkben igyekeztem felvázolni a főbb idegennyelv-oktatási módszereket egészen az 1950-es évekig. Megismerkedhettetek a nyelvtani-fordító módszerrel, ami aztán igazi „fejtágulásnak” – már-már intellektuális kiteljesedésnek – számított, szó volt a…..
Biztosan mindenkinek vannak idegennyelv-órai élményei. Vannak, akik szerették őket, vannak, akik kevésbé. Vannak, akik nem tudták megtanulni azt a bizonyos nyelvet azokon a bizonyos órákon, valamiért nem passzolt számukra az oktatás módja („az a hülye tanár ezt és ezt…..
Nyelvesztelen Infós-e vagy? 2008.11.16 21:34:00
A napokban kellett produkálnom egy beadandót az egyetemre – megkezdődött a november, nincs megállás... A probléma csak az volt, hogy a gépünkön valamiért nem működött a Windows táblázatkezelő programja – vagyis nem futott az Excel. Nekem pedig, ugye, erre lett volna…..
pezsmp 2009.03.02 21:58:18
@kola1994: :D Ez tényleg sok. Hát igen, azért nem mindent ért meg az átlag felhasználó. De azért már sok mindent igen:) Persze, a durva szakmai rész maradjon csak rátok:)
Nyelvesztelen Mind infósok vagyunk 2008.12.21 22:57:00
Érdekes ez a modernkori technológia. Ma már lassan minden 10 és 60 év közötti embernek Magyarországon van elektronikus levelezési címe. Egyre többünknél elérhető otthon a világháló, gyakran még jelelosztót is beszerzünk, hogy több személyi számítógép között tudjuk…..
pezsmp 2009.01.07 22:16:13
@Hartree-Fock Cares: az egérpad jelenségre nem tudok más példát:( Ha eszedbe jut vmi, szólj! (Bár elég specifikus egybeesésnek tűnik.) A re fogom produkálni, stb. nagyon király! Végül is azok a magyarban igekötők...
pezsmp 2009.01.07 22:20:39
@Menchi: email: hát, megint rá kellett jönnöm, h milyen műveletlen vagyok. Mennyire régre tehető?
Nyelvesztelen Nyelvteremtők I. 2009.01.04 21:56:00
„Me kou e ji koppu misu!” Nem tudom sejti-e valaki, hogy eme rövid kis mondatocska, melynek jelentése: „Kérek egy pohár vizet!”, milyen nyelven íródott. Annak, aki tud japánul gyanús lehet a ’misu’ (mely japánul ’mizu’), a ’koppu’…..
Nyelvesztelen Bestia curvafia! 2008.12.15 06:00:00
Valahányszor a kezem ügyébe kerül egy olvashatóan átírt középkori nyelvemlék szövege, újra és újra megdöbbent, hogy ma is milyen könnyen érthető a hat-hétszáz évvel ezelőtti magyar nyelv. Ha létezne egy időgép, amivel visszarepülhetnénk, mondjuk Nagy Lajos korába, Buda…..
Nyelvesztelen Metál az ész 2008.10.20 15:07:00
   Milyen kellemes is, amikor egy hosszú nap végén felteszünk valami andalító muzsikát, és elmélázva élvezzük a zene gyönyöreit. Egy kis jazz, netán blues… klasszikusok vagy mai slágerek? Ízlésünktől függ, hangulatunkkal változik. De elgondolkodunk-e olykor…..