Regisztráció Blogot indítok
Adatok
levee

17 bejegyzést írt és 528 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Sam Mendes rendezte 24. James Bond-kaland forgatása még javában zajlik, de a film hivatalos Twitter-oldalán ma napvilágot látott az első hivatalos fotó, bónuszként pedig egy rövidke videót is közzétettek az alkotók, amelyet kattintás után tekinthettek meg. A film világpremierje…..
Ez most vagy valami, vagy megy valahova - mondja a viccben a székely bácsi, mikor életében először lát teknősbékát, és én is hasonlóan érzek a Wachowski-testvérek életművével kapcsolatban. A minden tekintetben nagyszerű kezdetek után (Fülledtség, Mátrix) a kapcsolatunk…..
Először a lányát rabolták el, aztán őt és a feleségét, most pedig... most pedig... nem rabolnak el senkit. Vagyis de: elrabolják a felesége életét, és ő a legfőbb gyanúsított! Bryan Mills (Liam Neeson) különleges képességét arra használja, hogy tisztázza a nevét, és…..
levee 2015.01.09 13:29:10
@Zalaba_Ferenc: Jó, hát itthon a Die Hard 5. része is nagy anyagi sikert hozott. :)
Miután JJ Abrams elhúzott egy másik univerzumba, egy darabig úgy volt, hogy az első két rész forgatókönyvében jókora részt vállaló, ám rendezésben teljesen szűz Roberto Orci veszi át a stafétát, ám végül ő is dobbantott, így a Paramountnak gyors utánpótlás után kellett néznie, mert a Star Trek…..
aeon flux werkfilm: fury (2014) 2014.06.11 20:25:00
Digitális helyett celluloid film? Semmi kézikamerázás? Széles látószög? Hatalmas területek? Még a végén kapunk egy klasszikus háborús kalandfilmet. Amennyire elhanyagoljuk - globálisan - a férfiaknak készült filmeket, hát azt kell, hogy mondjam: nem érdemeljük meg. ..
levee 2014.06.12 13:32:50
@Zalaba_Ferenc: az edge of tomorrow is celluloid :) sőt, elég sok film most az utóbbi időben az volt. ja, ráadásul a Fury is anamorf, szóval képileg tényleg jöhet az a klasszik háborús look!
Akárcsak tavaly, Richard Linklater idén is a semmiből jelentette be, hogy elkészült az új filmje - de legalább a Mielőtt... trilógiával (1,2,3) ellentétben erre nem kellett két évtizedet várni. Csak egyet, ugyanis a Boyhood munkálatait még 2002-ben kezdte meg Linklater, hiszen a…..
Solomon Northup (Chiwetel Ejiofor) szabad emberként élt a kettészakadt Amerika északi részén (New Yorkban), mikor az 1800-as évek derekán, egy sötét nap leitatták és eladták rabszolgának. Talán nem árulok el zsákbamacskát: 12 évnyi rabság vár rá, méghozzá különböző…..
Az ADS Service és a UPC videotár szervezésében idén ismét megrendezésre kerül a Halloween Night Fest, egészen pontosan október 25-én kora esti kezdéssel, melynek keretében több mint egy tucat horrort és sci-fit nézhetünk meg egyszeri alkalommal, szinkronnal és/vagy felirattal a…..
levee 2013.10.01 11:00:38
@-creeper-: a lore-ből volt kópia? sajnos a toldiban én DCP-ről láttam, azt hittem, hogy max blu ray van belőle a kisebb mozikban. :-D nagyon kevés 35mm-es vetítés van ma már, szinte elenyésző, mióta a cirko is átállt a sötét oldalra már csak az örökmozgóban láthatsz ilyesmit. nem zavar annyira a dolog, de a régi "klasszikusokból" örülni szoktam, ha esetleg sikerül leakasztani egy kópiát.
levee 2013.10.04 10:05:51
@-creeper-: valszeg akkor az a fesztiválkópia volt még a titanicról :-) de én is szeretem az ilyet!
- SPOILERMENTES - Egy megsemmisített műhold darabjai csapódnak be az Explorer névre hallgató űrrepülőbe, miközben a legénység egy része a hajón kívül tartózkodik. A becsapódás következtében két asztronauta, az űrhajózásban még kezdő dr. Ryan Stone (Sandra Bullock) és az…..
levee 2013.09.28 11:41:09
@mamoulian: csak az óbudai/lurdy moziban van 4k vetítő, de ha a DCP csak 2k-s akkor teljesen mindegy. most néztem a film-tech.com-on, hátha van vmi infó a DCP-jéről, de az itthoni felszereltséget nézve majdnem biztos, hogy 2k lesz.
Az előzetes reakciókat hallva cseppet sem meglepő, hogy Steve McQueen új filmje vitte el a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál legnagyobb díjának számító közönségdíjat, így a 12 Years a Slave olyan filmek nyomdokain lép be a díjszezonba, mint a Napos oldal, A király beszéde, a…..
levee 2013.09.15 21:48:53
@Németh Barna: ez igaz. Akkor azt mondom, hogy méltatlanul alulbecsült volt, mondjuk NC-17-tel nem is lehet falakat döngetni.
Az idei év eddigi legjobb kritikákat kapott filmje, amit mi se húztunk le annyira, szinkronizált változatban is elérhető lesz a mozikban csütörtöktől, ám itt sokkal inkább a "mozikban"-on van a hangsúly, mint a szinkronizáltságon, hiszen Richard Linklater trilógiájának középső…..
Valóságos kommentcunamit generált az elmúlt napokban minden egyes cikk, ami akár csak érintőlegesen is magában foglalta a szinkron/felirat-mizériát. A témában szólott elégedetlenkedő és csitítgató hangokat egyaránt érdemes megszívlelni, előbbiek kívánságával nem lehet nem…..
levee 2013.08.07 14:04:38
@Zalaba_Ferenc: persze, tudom. Most, hogy már a Cirko is átállt (a kistermükben van még egy 35-ös vetítő), gyakorlatilag az artmozis piac is átállt a DCP-re. Nincs is baj vele, csak a nosztalgiázó moziszerető lelkem szokja meg nehezen, de ez van :-)
levee 2013.08.07 14:28:57
@Zalaba_Ferenc: a kisebb forgalmazók még forgalmaznak 35mm-en is (pl. Anjou Lafayette, Parlux), de gyanítom, hogy lassan ők is átállnak. A gond az volt inkább, hogy idővel sokan elkezdték az e-cinemás terjesztést (dvd minőségnél is rosszabb), és amikor így kellett a művészben végigszenvednem egy filmet a nagy vásznon, akkor sírni tudtam volna. Pixeles volt, gusztustalan, élvezhetetlen. Ehhez képest egy DCP-s változat legalább éles (minimum 2K) és ha nincs szarul beállítva a gép, akkor nagyrészt a fehéregyensúly sem gázos, nincsenek nagyobb problémák vele. Az eleve digitálisra forgott filmeknél meg nem romlik semmi azáltal, hogy analóg forrásról kell nézned. Érdekessé akkor válik, amikor filmre forgott dolgokat látsz kópián meg DCP-n is. [Pl. az Élet fájánál Lubezki azt mondta, hogy pici eltérések vannak a két változat között, a filmes kópián hitelesebbek a feketék ("Comparing the print and DCP, Lubezki notes, “You could almost say they are two slightly different versions of the movie.” The DCP is “more sparkly,” whereas the prints (from 4K filmouts) have “better blacks.”").]
Ettől a petíciótól zeng a net. Kedves, aranyos próbálkozás, de sokat nem ér. Aláírja egy csomó ember, aztán mindenki ott folytatja, ahol abbahagyta: aki moziba jár, az "nem akar olvasni", aki olvasni akar, az meg torrentezik. Egy-két forgalmazó kalkulál, és próbálkozik (mindjárt…..
levee 2013.08.01 11:13:43
@terdelyi: a helyzet az, hogy az "OV" vetítés nem második kópia, hanem ugyanaz, ugyanis a DCP-ben eleve van két hangsáv (eredeti hangsáv és egy szinkronos), de a felirat rábarkácsolása kerül több pénzbe. Én jó angolosnak érzem magam, de azért van olyan film, aminél az OV-ra nem ülök be, hiányolom a feliratot a fenekem alá.
aeon flux trailer: oldboy (2013) 2013.07.10 22:13:00
It's hammer time! Ahogy elnézem, konkrét képkockákat is sikerült átemelni az eredetiből, ugyanakkor a 15 év fogságból 20 lett, és mintha nem abba a bizonyos irányba tartana a befejezés. Egyébként nem néz ki rosszul, csak ugye minek van. ..
levee 2013.07.10 22:25:19
@szkristof92: azért néz ki ennyire jól, mert egy zseniális DP csinálta (Sean Bobbitt; Shame, Hunger, Place Beyond the Pines, Blue Valentine, stb.), az egyik kedvencem. De mint remake tényleg felesleges.
levee 2013.07.10 23:49:10
@Wintermoots: a forgatókönyvek is jók voltak :-) (bocs, én abszolúte McQueen/Cianfrance kompatibilis filmnéző vagyok)
18 évvel ezelőtt egy amerikai fiú és egy francia lány beszélgetni kezdtek egy Budapestről Bécsbe tartó vonaton. Ha akkor és ott nincs az a veszekedő német házaspár, Jesse és Celine soha nem ismerik meg egymást. A lány nem száll le a vonatról, hogy együtt töltse az éjszakát a…..
levee 2013.06.30 22:28:57
@Cseh Dániel: az elsőt bemutatták, a második sajnos elmaradt és csak DVD-n jött ki, a harmadikat meg szerintem jól becélozták nyárra, az uborkaszezonba, hátha a cím alapján páran megnézik úgy, hogy esetleg az előzményeket sem ismerik. Az biztos, hogy kult státuszban van, szerintem lazán hozhat 10-15 ezer nézőt, ha jól bepromózza az ADS.
levee 2013.06.30 23:16:34
@Wintermoots: kétmillió, haha. :-) hát az durva is lenne. nincs is annyi mozi Magyarországon, hogy ezt ki lehessen hozni.

egyébként tényleg röhej, de egy art besorolású filmnél 15 ezer néző az siker. Kérdezd Corneréket, akik az Élet fája forgalmazását, amit bravúrral kihoztak 15 ezerre. ;-)
levee 2013.06.30 23:32:07
@Wintermoots: igen, én azért abban bízom, hogy ha megint jönnek majd vissza a magyar filmek (most így, a szünet után), akkor talán megnő egy picit rájuk a kereslet, főleg, most hogy kópiaszámban is talán jobbak lesznek, vidéken is szinte mindenhol digitalizáltak. Legalább ennyi előnye van... :-D
Megérkeztek az első jelenetfotók Michael Fassbender és Steve McQueen harmadik közös filmjéből. Az igaz történet alapján készült 12 Years a Slave egy New York-i férfi történetét meséli el, akit az 1800-as években elraboltak, és rabszolgának adtak az USA déli részén. A…..
Derek Cianfrance nevét három esztendővel ezelőtt jegyezték meg a filmművészet elkötelezett hívei, amikor Blue Valentine című filmjében Ryan Gosling és Michelle Williams lehengerlő színészi kvalitásait felhasználva mutatta meg a szerelem azon oldalát, amelyiket a vásznon kevés…..
Anno exkluzív hírként tettük közzé az Only God Forgives (Nicolas Winding Refn és Ryan Gosling második közös munkája a Drive után) magyar címét, bemutatódátumát és első magyar előzetesét. Egészen a mai napig úgy is volt, hogy a filmet a Budapest Film forgalmazza itthon, ám…..
Az amerikai filmes évad egyik legforgalmasabb hétvégéje volt az ezt megelőző, és a csúcsosodásokat természetszerűen lejtmenet követi – ilyenkor igazán nehéz még egy-egy új filmnek is magára vonnia a figyelmet meggyőző mértékben. Most azért sikerült, de annak, amelyiktől ezt…..
levee 2013.06.02 18:39:26
@Zalaba_Ferenc: legutóbb azt nyilatkozta, hogy az unbreakable folytatását akarja megcsinálni, de (és most jön a röhögőgörcsöt okozó rész) terrence malick stílusban, szó szerint a TTOL-t hozta fel, hogy milyen filmet szeretne a folytatásból...
75 éves lett Grétsy László, nyelvünk egyik kimagasló akadémikus koponyája. Ennek kapcsán álljon itt talán leghíresebb előadás-részlete:Helyzet: Fiatal lány enyeleg fiatal fiúval. A háttérben figyeli őket a fiú egyik barátja. Mihelyst a lány egy pillanatra eltávozik, a két…..
levee 2013.05.22 18:17:42
Ez az idézet évente előkerül valamilyen blogon. Nem akarom minősíteni, de egyébként Grétsyhez nincs köze, ezt már sok helyen kifejtették.

www.urbanlegends.hu/2012/01/basznam-baszod-nem-gretsy-a-nyelvi-pelda-szerzoje/

Ez is csak egy urban legend a sok közül. A szöveg elmés egyébként, de jó lenne, ha az emberek utánanéznének a posztolása előtt, hogy az idézet kitől származik.
A forgalmazó négy idei nagyfilmjéhez érkezett magyar előzetes.  ..
Avagy: A Mester. Paul Thomas Anderson Americana-szárnyasoltárának újabb táblaképe csak idén érkezett el hozzánk, ahol a nagykörúton egy hirdetés széles betűkkel toborozza ingyenes stressz-tesztre a tudomány és a technika mindenhatóságában hívő mai kisembert, és ahol két…..
aeon flux elhunyt roger ebert 2013.04.04 23:15:00
9 éves koromtól tudatosan nézek filmeket. Vadászom őket. Van olyan kedvencem, amit csak egyszer mertem megnézni, hogy mindörökké megőrizzem azt a vadító érzést, ahogy felfedeztem. Van olyan kedvencem, amit ötvenszer láttam, mert újra meg újra el tud varázsolni. Évente több száz…..
aeon flux kritika: lincoln (2012) 2013.01.12 12:29:04
Bármilyen cinikus hozzáállás is övezi manapság Steven Spielberg filmjeinek jelöléseit az Oscaron, a 66 éves rendező megküzdött azért a státusért, aminek köszönhetően minden munkájára már a bejelentésétől díjesélyesként tekintünk. Kezdetben ugyanis az Akadémia szeretett…..
levee 2013.02.03 19:53:36
@Zalaba_Ferenc: én csak arra próbálok utalni, hogy bár Kaminski képei tényleg nagyon szépek, és Day-Lewis is remekül alakít (kétségtelen), a film által bemutatott világ viszont eléggé sematikus. Lincoln egyértelműen a megkérdőjelezhetetlen pozitív hős, némileg azért rontja a képet, hogy a feketéknek még a 60-as években is külön mosdóba kellett menni, külön székekre lehetett csak leülni, stb. Nem elvitatni akarom a háború jelentőségét, de erősen romantikus képet ad a történelemről. A másik gondom, hogy rettentő hosszú, és nem bírja magát lezárni.

Számomra az igazi rabszolgatartó film a 12 Years a Slave lesz, ami egy felszabadított fekete férfi emlékiratain alapszik (Solomon Northup) és nem mellesleg a ma élő egyik legtehetségesebb fekete rendező, Steve McQueen rendezte meg a nyáron. És kicsit attól tartok, hogy ebben az évben ellőtte az Akadémia a rabszolgatartás tematikáját, és jövőre valami máson fognak csámcsogni, McQueen filmje, ami szerintem eléggé társadalomkritikusnak ígérkezik, meg maximum fesztiváldíjakat fog besöpörni, valós elismerést nem.
levee 2013.02.03 19:57:04
@McCl@ne: oké, ez igaz, én csak a politikai/történelmi párhuzamok miatt hoztam fel, vagyis hogy az Argo is részben egy történelmileg fontos eseményen alapszik. Nehéz nem ide érteni amerika teheráni konfliktusait sem. Egyébként egyetértek, az Argo egy egyszerű film (nem tudom hol olvastam, de volt egy jó cikk arról, hogy az Argo miért tipikus "caper" film), viszont annál rövidebb és feszesebb is.

O. Russelnek meg kijárna már egy Oscar, de gyanítom, hogy esélytelen ebben az évben.