Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tallián Miklós

16 bejegyzést írt és 21 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Él egy olyan kép az operáról, hogy úgynevezett korhű, valójában leginkább maradékokból összeeszkábált, mérhetetlenül ordenáré, giccses öltözékbe bújtatott emberek üvöltöznek, üvöltözés közben erőteljes érzelemkifejező grimaszokat csinálnak, viccesen…..
Tallián Miklós 2009.01.14 23:31:12
@janomano: Nem a zenére mondtam, hogy bohóckodás, hanem magára az előadásra. Az valóban ízlés kérdése, hogy kinek tetszik Mozart Böhm-stílusú előadása, nekem Böhm nagy kedvencem, de nem mindig tudom értékelni ezt a fajta operajátszást. Ponnelle meg érdekes figura, a (talán bareuthi) Tristanja sokkal absztraktabbra van véve, és jobban is sikerült.

És semmi gond a sok locsogással, tökre örülök neki, hogy ennyien gondolkodnak ezeken, ezért már önmagában megéri írni.

McCreesh néha átesik a ló túlfelére, bár az együttesek méretét indokló szövege és maga a kis létszám hangzása nagyon tetszik, de néha már-már lóversenynek érzem, amit csinál, beszáll a historikusok közt elterjedt "én még gyorsabb tempót veszek tök értelmetlenül" versenybe. :)
Mars forgatni Black tie, white tie 2008.12.31 16:48:00
Kedves közönség, egy kisebb összeget mernék rá tenni, hogy senki nem fogja olyan elegánsan ünnepelni Szilveszter estéjét, mint ahogyan tehetné, ha követné az alább röviden összefoglalt öltözködési előírásokat. De aki esetleg mégis olyan meghívót kapott, amin az áll: black…..
Tallián Miklós 2009.01.03 18:38:51
@poTomek: francia szó, szabrázs, az első egy rövid á.

@balazsman: szerintem nincs ebben semmi rossz. Tökéletesen OK, ha valaki nem hord öltönyt, meg nem jár operabálba, meg szmokingos helyekre egyáltalán. Ettől nem kell kinézni sehonnan, nem is tesszük. De ha viszont arra adja a fejét, hogy ilyesmit csinál, akkor meg csinálja rendesen, ahhoz meg ezek a szokások tartoznak.

Illetve: az öltönyhordási rész egy teljesen praktikus útmutató, öltönyt elég sokaknak kell hordani időnként, és szerintem mindenki más látja, hogy ez most passzol-e vagy sem, csak legfeljebb nem tudja, hogy mitől.
Tallián Miklós 2009.01.04 01:28:13
@balazsman: Mindig megvannak az ún. "társadalmi események", illetve minden kulturális rétegnek, eseménynek megvan a maga "kódja". Ha gengszter-reppernek akarsz látszani meg öltözni, akkor reppernek kell öltöznöd, megvan, hogy mit lehet ahhoz felvenni, és mit nem.

A bankok back office része nem különösebben izgat, meg nem is alapvetően arról van szó, hogy _általában_ mikor kell és mikor nem kell dress code.

Bizonyos társasági eseményeken a meghívó vagy a házigazda elvárja, elvárhatja, ez van, és ha nem teszel neki eleget, nem vagy szívesen látott vendég. Hogy ez általában helyes-e vagy sem, arról lehetnek véleménykülönbségek (szerintem egyáltalán nem baj, hogy léteznek ilyen események egyébként), de viszonylag kevesen vannak abban a helyzetben, hogy ellenérzéseik dacára szmokingba kényszerülnek.

A fő mondanivalóm viszont mégiscsak az, hogy ha már valaki bármi okból is felvesz egy ilyen ruhát, akár szmokingot, akár öltönyt, akkor azt ne úgy tegye, hogy _ronda_ legyen. Az, hogy az ember lázad, vagy nem vesz zakót akkor se, ha a dress code előírja, az egy lehetőség, de az, hogy kihízott / elszabott / stb. zakót vesz, az szerintem nem a lázadás, hanem a kisstílű igénytelenség jele.
Mars forgatni A robotok humora 2008.12.16 17:01:00
Miről szól ma a popzene? Leginkább egy csomó olyasmiről, amiről már évezredek óta rínak a költők: férfiak, nők, valamint Komoly Erkölcsi és Politikai Mondanivaló. Uncsi, kit érdekel. Közben kitalálták a robotokat, meg az autópályát, meg az atombombát, és erről alig-alig…..
Tallián Miklós 2008.12.23 15:51:08
@ern0: Hiszen épp azt írtam, hogy ez komolyzene. :D

Düsseldorf egy híres holland város, mármint a Holland-Antillákon. Nyilván.
Mars forgatni Mosógép 2008.12.17 16:44:00
Kedvenc elviselhetetlen hangú kanadai libertárius rocksztárom, Geddy Lee nem használ kontrollhangfalakat és gitár-erősítőt, helyette a gitár közvetlenül a keverőpultba van dugva, ő pedig egy fülhallgatón ellenőrzi a hangot. De, hogy ne legyen üres a színpad, valamit fel kell…..
Mars forgatni A dalról 2008.11.28 19:18:00
A dal különös műfaja az úgynevezett komoly zeneirodalomnak. Bizonyos szempontból korlátozott, máshonnan nézve meg rendkívül szabad. Egy dal általában nem hosszabb, mint egy úgynevezett szám, egy track egy mai kereskedelmi rádióadásban, egy gondosan felépített dalciklus pedig egy…..
Az előző rész: Ugye ön is szereti az Excelt? Megszületett a terv, hogy kivel, mikor, miről szeretnénk beszélgetni, mit fogunk lejátszani. Kiderült az is, mennyi technikai felszerelés kell ahhoz, hogy a tartalmakat bele is tudjuk tenni az internetbe (vö. információs szupersztráda,…..
Mars forgatni „Menj haza!” 2008.11.07 15:12:00
Az előző rész: Az élő közvetítés mocska Egy vezetői rendreutasítás – 00:04 Így néz ki egy szigorúságot mutató főnöki rendreutasítás, persze a szájszegletben bújkáló kis mosoly azért elárulja, hogy a címzett, Orosz Péter, semmi csúfságot nem csinált. Miért kell…..
Mars forgatni Big up 2008.11.05 17:45:00
Az előző rész: Élő talkshow az elnökválasztásról Már a megszólítással bajban vagyok: kedves olvasó? Kedves néző? Kedves internet-felhasználó? Kedves ön, ez lesz a legjobb. Ön, aki volt olyan kíváncsi, hogy belenézett az amerikai elnökválasztásról szóló, este és reggel…..
Kerékagy Obama állítólag érti 2008.11.05 05:11:00
A Kerékagy se megy el szó nélkül az amerikai elnökválasztás mellett, már megvan az eredmény: Barack Obama lesz az Egyesült Államok következő elnöke. De hogyan is gondolkodik Obama a biciklizésről? Először is: lefotózták őt biciklizés közben. A képen jól látszik a sisak a…..
Tallián Miklós 2008.11.05 07:40:06
Senkit ne tévesszen meg a cím, nem az unalmas kanadai alternatív folkrockról lesz szó, de azért Halloween tiszteletére megnézhetjük a fent nevezett társaság „The Ballad of Peter Pumpkinhead” című számát: The Ballad of Peter Pumpkinhead – 03:48 A lényeg viszont csak most jön.…..
Az emberiség végtelenül gyarló. Néha, egy-egy jobb pillanatban sikerül elérni valami új, jobb minőséget, de soha nem büntetlenül. Prométheusz ellopta a tüzet, ezért egy keselyű tépkedte a máját. A tűznek örülő emberiség pedig megkapta Pandórát, a tökéletes nőt, ámde…..
Ludwig van Beethoven nem írt, csak egy teljes operát, Fidelio címmel. Mostanában megy az Operában, Kovalik Balázs vicces és kissé szájbarágós modern rendezésében, Fischer Ádám szépen vezényel, Szabóki Tünde pedig szépen énekel. Ugyan ez csak egy darab opera, de van hozzá…..
Az előző rész: A rock értelme A sztárkultusz nem a huszadik század hanyatló tömegkultúrájának terméke, de nem ám, és nem hiszem, hogy ezt különösebben magyarázni kellene. Például a barokk korszak énekesei, zenészei és előadóművészei sokszor legalább olyan hisztis,…..
Mars forgatni A rock értelme 2008.10.08 10:13:00
A rocker színpadi viselkedésnek egyetlenegy esetben van létjogosultsága: akkor, ha a jó termésnek örvendező angol parasztok adják elő egy posztmodernül megrendezett Purcell-operában (ahol az angol mitikus középkorba inkorporálódik a valódi középkortól a huszadik század…..
Tallián Miklós 2008.10.09 09:12:59