Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Don Milano

46 bejegyzést írt és 30 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Meglehetősen nagy visszhangot váltott ki egy indiai rendtársunk Saju atya tánca és az oltárnál való jelenléte az egyik szeptemberi jezsuita nyolcas misén. Kommentelők sokasága fejezte ki véleményét tartalmilag és stílusban meglehetősen széles spektrumban pro és kontra. A kérdésben tekintélyes atyák…..
Nyolcvanöt éves korában az égi táborba költözött Gyurka bá. Sokan talán már csak hírből ismerik, pedig a csapat több nemzedékének meghatározó tanítója, vezetője és nyugodt szívvel írom, példaképe volt Gyurka bá a maga halk szavú, szeretetre méltó karakterével. Kis múltidéző személyes emlékekkel és…..
Mennyire zárjuk ki egy mű olvasásánál az írója életrajzát? Automatikusan kapcsoljuk össze a kettőt, vagy pont, hogy felejtsük el ezt a gondolkodásmódot, és ne azonosítsuk őket egymással? Melyik a helyes megoldás? Van-e helyes megoldás? Ezek a kérdések sokszor feltámadnak…..
Apokaliptikus hófergeteg, végtelen és vakító fehérség, fenséges csúcsok... Csapatunk "legrégebb óta fiatal" őrse újra határon túli expedícióra szánta el magát. Ezúttal az Alacsony-Tátrát céloztuk meg, hogy az őrs 16. születésnapját a havasokban ünnepelhessük. Így hát…..
„Kérem, komolyan mondom, ne várjanak tőlem túl sokat, csak próba a számomra... Meg szeretném kísérelni, vajon... vajon... valóban képes vagyok-e egy valódi sakkpartit játszani, valódi sakktáblán, valóságos figurákkal s egy élő partnerrel... mert egyre jobban kételkedem benne,…..
Segítséggel vagy önerőből? Eltemetni vagy kibeszélni? Megvárni, míg az idő begyógyítja vagy azonnal cselekedni? Van-e végleges megoldás vagy csak ideiglenes gyógymód? Hogyan érdemes egy mindent megváltoztató traumát (megpróbálni) feldolgozni? A Sakknovella számomra…..
Stefan Zweig Sakknovella című művében két gyökeresen eltérő személyiséget mérettet meg egymással a sakk mesterségében. Az egyik Mirko Czentovic, egy sakkvilágbajnok, aki bár az alapképességekben nem éppen jeleskedett (hiszen a legegyszerűbb számolások elvégzésére sem volt…..
Stefan Zweig Sakknovellájában két, személyiségében merőben eltérő ember, Mirko Czentovic és dr. B vívja párharcát. A „királyok játékát”. A játékot, ahol a nyers logika és az ellenfél csapdába csalása a cél, azért hogy a másik királya porba hulljon. De vajon a tudás…..
Stefan Zweig Sakknovella című írása két teljesen eltérő személyiség megfeszített harcát jeleníti meg, akik egy sakktáblánál ülve vívják a mentális küzdelmüket a győzelemért.             A történet kezdőmotívuma, hogy az író éppen…..
Stefan Zweig Sakknovella című művében egy majdnem végzetessé vált sakkjátszma tanúi lehetünk, ahol a tudás és a tehetség vív már-már vérre menő párharcot. Az elismert világbajnok, Mirko Czentovic és a titokzatos, szintén hatalmas sakktudással felvértezett Dr. B áll…..
Én nem tudom, hogy az őszre hajlóködös tekintetű, karcsú horizont,vagy a kietlen udvarra hanyatlóoktóbervégi árnyék fontaz emlékezetemből finom hidata valótlanná vált múlt felé,hogy mi talál még mindig utatát az emlékek dús tengerén,de tény e megkésett napsütésben,hogy…..
Ángyán József, Révész Máriusz és Kovács Ferenc rekordnagyságú büntetést kaptak, amiért a frakciófegyelmet megszegve nemmel szavaztak az Alaptörvény harmadik módosítására. Vajon az ilyen büntetés összefér-e a szabad mandátum elvével? És milyen jogi relevanciája van a…..
Don Milano 2013.01.05 20:25:49
@tesz-vesz: Te szellemi defektusokkal küszködő polgártárs, figyelj. A szavazás során ellenvéleményt fogalmazott meg, tiszta sor. De azzal, hogy a pártban van, a Fidesz politikusaként nyilvánul meg, de eközben zsigerileg nem ért egyet az irányvonallal, elég paradox. Ha van benne tökösség, kilép.
Don Milano 2013.01.05 20:51:29
@tesz-vesz: hallod, kis szélmalom, mielőtt túlzottan belekelepeled magad a rögeszméidbe: én azt kérdem, hogy Ángyán - ha ennyire rühelli és ugatja a jelenlegi kormányprogit - mi a retkes hátasállat-bájdorongért virít még narancsban?
Don Milano 2013.01.05 20:58:39
@tesz-vesz: akkor úgy teszem fel a kérdést, hogy: látva a Fidesz jelenlegi (és már 2 éve ugyanolyan) földpolitikáját, irányvonalát... az erőviszonyokat stb. Ángyán miért tartja fenn ezt a tudathasadásos állapotot. Itt nem lehet változtatni, a Fideszben nem ő fújj a passzátszelet. És totál ellene van a jelenlegi direktíváknak... nem volt tisztább, őszintébb kilépni?
A ponyvaműfaj koronázatlan királya, a magyar irodalomtörténet kitaszítottja, majd újrafelfedezettje. De a lényeg: a mai napig töretlen népszerűségnek örvendő író, akit nemtől és kortól függetlenül mindenki ismer. Éppen hetven esztendővel ezelőtt halt meg Rejtő Jenő alias P. Howard alias Gibson…..
Don Milano 2013.01.01 20:35:59
Nagy Rejtő-rajongóként három személyes kapcsolódási pontot hadd fűzzek az egyébként remek bejegyzéshez.

- a rover rajunk sokáig viselte Rejtő becses nevét, és a rajtagoknak volt "rejtőnevük", egy-egy regénybeli alak
- nálam idén is érettségi tétel a Csontbrigád. :)
- és régebben írtam egy Rejtő-regényélményekből álló verset:

Pokol a sorok között

marokkói kocsmákban sárgán
imbolygó viharlámpák lángja
révült révkapitány gázol a hold-
hullámokba, fél lábbal, sántán
(míg dohányát rövidre vágja)
most az éji Szaharába hatolt
szikratávíró szaggatása
felveri az alvó vagonokat
mert ott Filliponban az Adat
meghökkentő felbukkanása
Páccal körbe-körbe fut a vonat
Netuddki karanténban marad
Piszkos Fred tisztára mossa
kezeit, egy ezred csendben meghal
s meghalunk akkor mi is vele
torkunk Afrika mardossa
automobilon a rozsda felfal
minket félúton Oran fele
néma revolverek kicsapó
torkolattüzében elvágtat
Texas Bill az orrunk elől
egy táblát aggat Buldog apó
minden kedves olvasó láthat:
„Számfejtőség”, de mit jelöl
ezt, és Nagy Levint se tudjuk
ám közismert a Pokoltető
s a légió sem idegen többet
mert már nekik sincs múltjuk
„A Szudán egén fenyegető
grafikonokat rajzol a döbbent,
villamos, örök feszültség”
Don-kanyarban a Csontbrigád
puha agyhártyánkon menetel
s leborul az ájtatos ég
értünk megint ő ad hálát
elszürkül, és többé nem felel.
az udvar üreskútba hajlott a nap körben a mészfehérségmessze szűkülő falakcsak a gondolatkeres mégkiutatlassú légnyomáskoncentrikus körökbengyűrűzik a félelema megszokásállandó utat futnincs már véletlennincs már kiszámítottminden utolsóminden megkopottkeresem a…..
Először a hosszú év alatt felhalmozódott jó és rossz emlékek kerültek kartonokba, majd a nagyra törő, de meg sohasem valósított tervek. Aztán a torzóban maradt ideák jöttek, némi kalandvággyal és egy-két merész ötlettel együtt. A legnehezebb az érzelmek dobozolása volt.…..
Álnok ikonokFalaimról figyelnekFényárban futok - De utolérnek.A neonéj rám borulMegállni félek. Lelkem megremeg:Nyomaimban jámborulSötét tömegek...
A vasútállomás fényei fokozatosan fakultak a futó férfi mögött. A sínek mellett rohant, mögötte a messzeségben a pályaudvar sziluettje, előtte pedig a lassan kivérző nyárvégi nap. A vonat már réges-rég elment, és ezt ő is jól tudta. Mégis futott, futott, mintha ez még…..
Régi, de jópofa. A Harry Potter egyik kötetének bemutatóján készült rövid hangulatjelentés és vicces körkérdés. ..