Regisztráció Blogot indítok
Adatok
S. M.

87 bejegyzést írt és 138 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az elmúlt napokban a NAV robotjaival, algoritmusaival kommunikáltam. Ember nem volt a folyamatban. Nagy kihívás, de nem lehetetlen. Azon (szerintem) ritka kivételek közé tartozom, akik azt képzelik, hogy egy laikus számára sem megoldhatatlan, hogy a vállalkozásával kapcsolatos…..
Oké, Clint Eastwood mikor is csinált utoljára normális, tartalmas filmet? Első blikkre a Grand Torino ugrik be. Már a mindenki által egekbe magasztalt, díjmágnes mesterlövéses sztori sem jött be. Túl sok volt az európai szívemnek az amerikai szirup. De mellette szóljon, hogy volt…..
Az Aranyélet második évadára az HBO étvágya és a nézők elvárása is megnőtt. A kábeltévé az első etap sikerét látva emelni akart a téten, és amellett, hogy továbbra olyan sorozatot szerettek volna letenni az asztalra, ami megállja a helyét az abszolút összehasonlításban is, rá akartak tenni egy…..
S. M. 2016.12.09 14:52:03
A vasúton mozgatható rakétakilövő állomásoktól a groteszk módon kivégzett felsővezetőkig sok mindent olvashatunk erről a világtól elzárkózott diktatúráról (más kérdés, hogy mennyi igaz ezekből a hírekből). Az azonban talán kevésbé közismert, hogy az országnak külön…..
Lassan lemegy a teljes csoportkör a foci-Eb-n, és a közvetítés már több mint egy teljes hete ültet nagy számban olyanokat is a tévé elé, akiknek amúgy eszükbe sem jutna a köztévére kapcsolni. Számukra egy alternatív valóságra nyílik ablak a közvetítések szünetébe beszúrt, egyperces mini-híradóval,…..
Sajnos nem vagyok nagyon otthon a Class FM reggeli műsorában, illetve az abban szereplők közül csak a három műsorvezetőt ismerem fel képről, a néha megszólaló női hangokat nem tudom beazonosítani, így azt…..
S. M. 2015.08.06 21:40:04
@Mercel: Igen. Ezek azok, amik keverednek itten. Tehat jon ilyen is, olyan is, es meg atmenet is van. Es meg sok is van.
1970-es évek vége, 1980-as évek eleje. A Nagy Vezér Kim Ir Szen és a szerencsés gyerekek az új vidám park átadásakor...
S. M. 2014.04.18 01:37:57
@Kovács Ferenc 14: Ezt nevezhetjük Thürmer-narrációnak :D
Erről már akartam írni, mert jó számnak tartom, az egyetlen hibája a szöveg. Sajnos ez egy lerágott csont, ákost sokan kritizálják emiatt, ő meg egy menthetetlenül büszke konzervatív valaki. Először azért a pozitívumokról. Egy jó kis eredeti hangzás, játékosság,…..
Szinkronnal néztem, így sokkal hangsúlyosabb lett a narratíva, és a színészi játékot is úgy tudom értékelni, mintha némafilm lett volna. (Nem sokra tartom a szinkront úgy általában, bár megjegyzem, a Hevér Gábor-DiCaprio páros korunk Bujtor-Bud Spencere.) És akkor ami…..
A „Miért létezik a vallás?” kérdés válaszainak egyikére véltem rátalálni akkor, mikor eszembe jutott ez: az Isten nem látható, és nem is lesz látható soha. A vallás ezt a láthatatlanságot axiómaként hirdeti, mikor azt mondja, hogy hinni csakis a tudás hiányában erény,…..
Vacskamati blog Fitos Dezső 2012.12.18 00:07:56
Nincs tévém, de beszivárgott az életembe a Fölszállott a Páva című tehetségkutató. Ismerősök mutogattak belőle részleteket. Bennem vegyes benyomásokat keltett a műsor. Először is, magát a néptáncot nagyon szeretem. 5-6 évet táncoltam, és 5-6 éve, merthogy azóta áttértem…..
A méltán népszerű Szkepticista Gyülekezet ma a Kobak Klub rendezvényének keretében népszerű történelmi legendáriumokat zúz szét a tudomány, ráció, világosság és európaiság jegyében. A szélsőjobb magyarországi elburjánzásával a történettudomány területén is…..
S. M. 2012.12.11 00:53:09
Vacskamati blog Ben Affleck 2012.12.03 04:35:49
Ben Affleck elég nagy figyelmet kapott mostanában, a most kijött Argo (Az Argó-akció) című filmje miatt. Megnéztem korábbi rendezését, a The Town-t (Tolvajok városa), és utána moziban az Argót. És az jutott eszembe, hogy a jó rendezőknek van valami momentumuk, egy…..
Vacskamati blog Borzasztó álom 2012.05.16 11:24:00
Olyan rosszat álmodtam, hogy bár ne tettem volna, életem egyik legszörnyűbb terrorálma volt. S ami még rosszabb, hogy valamelyest önreflexív volt, úgy éreztem, a valóságban vagyok. Ugyanis az történt, hogy ma reggel 6 körül felkeltem, intéztem néhány dolgot, és visszaaludtam 10…..
Spielberg rögtön a Jurassic Park után készítette, ekkor lehetett karrierje csúcsán. Azóta sokmindenben kiismerhetővé vált. A film nagyrésze 20 év távlatából nem kicsit nyálas. A történet érdekes, bár a holokauszt nem igényel ennyi fikciót, a mintának a United 93-at…..
(Rendhagyó módon IT témában is ide, a vacskamatira fogok írni, kísérletképpen.) Szóval nagyon tetszik, jó. Eredeti élmény, az ember kívánja. Viszont egyszerűen félkész. Látszik rajta, hogy az egész stílust az iOS-hez való alternatívakeresés motiválja, ami sok helyen falba…..
Vacskamati blog Frozen (2010) 2012.02.12 18:50:00
Hát át lehet élni. Annak ellenére, hogy a 127 óránál néhány ponton hígabb. Például a három szereplő több, mint az 1, így a zsanrában rejlő magányos elveszettség nem jön át olyan erősen, ezzel az alkotó előtt is kisebb a kihívás, nevezetesen hogy történetté meséljen…..
A hazugságnak két oppozíciója létezik (természetesen több, végtelen, hiszen végtelen szempont lehet, de első slukkra kettő tűnik relevánsnak): – igazság – és tévedés. Az állítás igazságtartalma szempontjából az oppozíció az igazság. A beszélő szándéka szerint…..
Vasárnap este szerettem volna egy jó kis popcorn krimit letölteni. De nincs watchlistem, és nem találtam olyan filmet, amire emékeztem volna, hogy meg akarom nézni. Ilyenkor magas pontszámú IMDb filmekre keresek. Így találtam rá egy új üdvöskére, amit minden review az egekig…..
Indexen kirakták néhány napja címoldalra, hát megnéztem. Szar. Őszintén szólva nem tudom eldönteni, mitől szar ez a film pontosan, de szar. Miért nem működik az a fergeteges ötlet például, hogy az egyik vezér irodalmi idézeteket kezd el, a másik meg véletlenül befejezi?…..
Vacskamati blog Hitel és vallás 2011.12.02 02:16:00
Hitelt leggyakrabban bankok nyújtanak. A banki hitel jellegzetessége, hogy megszületésekor új pénz jön létre. Minden bank a hitelnyújtás során új pénzt hoz létre adósság formájában, a résztartalékos szabályozás (a jegybank hatásköre) alapján. Ez a pénz nem a banké, viszont…..
S. M. 2011.12.03 22:01:42
@benyokaS: Visszakérdezek :)

Miért eltérő a két Jézus-családfa a Máté- és a Lukács-evangéliumban?
S. M. 2011.12.04 18:41:10
@benyokaS: Hát úgy, hogy aki ezek után egy csepp történeti hitelességet is tulajdonít az evangéliumoknak vagy bármelyik kanonizált könyvnek, az lemondott a logikus gondolkodás szuverenitásáról :D
S. M. 2011.12.04 23:45:00
@benyokaS:

> "Nálad a történei hitelesség egy bináris változó, az 1 (abszolút hiteles, az utolsó mikro-mozzanatig) és az 0 (egy szava sem igaz) értékéket tudja felvenni."

Ez nem így működik. A történeti hitelesség megállapításának, mint minden másnak, verifikációs és falszifikációs eszközei vannak (verifikációs pl. a független forrás, falszifikációs pl. ha felfedezel korábbi mondákkal való erős hasonlóságot). Vannak a korból ismert történetírók, akiknek legalább a személye azonosított (ellentétben az evangéliumok íróival), és az általuk leírtak többé-kevésbé megerősítést nyertek.

> "Nem is értem, miért kell abszolút történelmi referenciának kell használni. Sem pedig földrajzinak."

Senki nem használja annak. (Illetve a papok néha, kérdezd őket.)

> "Az is lehet, hogy Emmausz nem 60 stádiumra volt Jeruzsálemtől, hanem 62,5-re."

Meg az is, hogy nem is létezett Jézus.

> "Az evangelisták nem a koruk történelemprofesszorai voltak, akik megpróbálták a legaprólékosabb pontossággal rekonstruálni Jézus földi működését. Mint ahogy a teremtés-történet írói sem kozmológiai enciklopédiát készítettek."

Hmm. Akkor miért sorolták fel a családfát aprólékos pontossággal? És a számok könyve micsoda, ha nem aprólékos pontosság?

> "Annak semmi értelme, hogy hamis elvárásokkal nekisesel a Bibliának, aztán látványosan csalódsz egy nagyot."

Mit nevezel hamis elvárásnak és csalódásnak? Én nem várom el a Bibliától, hogy hiteles legyen, és nem is az. Nem csalódtam. (Az ellenben elég hamis elvárás lenne, ha eleve úgy mennék neki, hogy hiszek benne, és később csalódnék is.)

> "Mindenesetre a logikus gondolkodást, mint olyan nem sajátítanám ki ennek a mentalitásnak."

A tudományban a szkepszis a default. Ahol nem a szkepszis a default, az bizony az ignorancia fészke.

> "Ha pl. én véletlenül híres ember leszek, és a jövőben írnak majd rólam 2 életrajzi kötetet, és a kettő mondjuk eltér abban, hogy melyik középiskolába jártam, vagy melyik volt az első munkelyem, akkor az egész történet hamisítvány, én nem is léteztem, aki szerint mégis, az meg ignoráns birka."

...és kiderül, hogy az egyiket a másikról másolták, és kiderül, hogy van még mellette húsz életrajzi könyv rólad, amiket valakik nem ismert (valszeg koncepciózus) szempontok alapján hiteltelennek ítéltek, pedig azokban is van több-kevesebb átfedés, csak mondjuk mellette még kecskévé változtatod benne a társaidat; és kiderül, hogy az életrajzod másolgatása közben elfogadott és bevett módszer volt a hit védelmében tett hamisítás, és kiderül, hogy az életed 20 más ókori kultuszból van összeollózva, és az egyik életrajz szerint a középiskola, amibe jártál, az égig ér (Istenig vitt genealógia 40 generációval - vagyis a teremtés könyve szó szerint van véve), a másik meg nem is létezett, csak valszeg egy fordítási hiba (názáret mint szülőváros)... és te még mindig hitelt tulajdonítasz az egésznek, de magad sem tudod, hogy milyen mértékben és éppen hol, és azt gondolod, hogy a kérdésben azok a személyek illetékesek, akik ezek ellenére eleve hisznek az egészben, akkor igen, ahogy "magad mondád", "ignoráns birka" vagy.
Vacskamati blog Öngyilkosság 2011.11.24 01:20:00
Az öngyilkosság egy nagyon emberi dolog. Történetben éljük meg az életünket. Ha öregségben halsz meg, lassú halállal, életed során lemondasz arról, hogy életed egy történetet alkothasson. Vitathatóan fogalmazok, de a különbséget megragadtam. Az ember történetet ír,…..
S. M. 2011.11.29 12:32:45
@benyokaS: Nem értem, hogy az örök élet hite miben változtat a képleten. Már a karrier közben is az örök életre készülsz, nem? Mit tesz ehhez hozzá az öregedés?

Család, utódnevelés, érzelmi stabilitás OK, erre vonatkozott az utsó bekezdés.
S. M. 2011.12.03 16:00:01
@benyokaS: "Az örök élet hite nem arról szól, hogy összeszorított foggal kibírsz mindent, mert ha majd ha elkapartak, állítólag akkor majd minden szép és jó lesz."

Ez nem tudom, hogy jön ide.

"A halál nem vet neki véget, ezért az öngyilkosság nem elegáns, legfeljebb menekülés."

Nem értem az összefüggést. Kint hideg van, ezért én most spagettit főzök. (Ez a mondat hangozhatna úgy is, hogy "A halál nem vet neki véget, ezért az öngyilkosság egy elegáns mozdulat." - ugyanannyi értelme lenne.)

"Megtöröd vele a természetes ívet. Tákolás."

A természetes "ív" megtörése miért tákolás? A folyamszabályozás tákolás?

"ha mesterségesen kiműtesz belőle egy kellemetlen szakaszt, azzal jót biztos nem teszel neki"

Miért?
Annak idején ez a film nagy port vert fel, és én nem írtam róla, pedig akartam. Most pótlom. Amikor ezt a filmet láttam, keresztény voltam. A szegedi belvárosi moziban néztem, azt hiszem, a kis teremben játszották. Hátul ültem. Oldalt fény szűrődött be a terembe, ez eleinte…..
S. M. 2011.11.27 17:01:42
@benyokaS:

>Gyermek vagy ifjúsági?

Gyermek. A filmekről volt szó egyébként, és asziszem a Brian Deacon-ös filmről magyarázta épp a hittanos bácsi, hogy nem hiteles, mert Jézus ordít benne. Valami ilyesmi volt, csak rémlik.
S. M. 2011.11.27 17:03:13
@benyokaS: A posztban leírtam, miért vetettem fel a témát. Megválaszoltam azt a kérdést, miért ilyen véres a passió című film.
Vacskamati blog Vacskamati blog 2011.11.14 01:04:00
Sokáig nem írtam. Már mondtam, hogy zavarba ejt, mikor valaki személyesen szóba hozza, hogy rátalált a blogomra. Legutóbb munkahelyen történt ez meg velem, ráadásul az illető jó érzékkel ki is játszotta a helyzetet (ami azért nagyon kedves emlék marad ;)) Ezekre a helyzetekre…..