Regisztráció Blogot indítok
Adatok
erdelyik

70 bejegyzést írt és 297 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Először is valamit le szeretnék szögezni: ízig-vérig fradista vagyok, már a cipszer dédapám is a Ráday ulicában üzemeltetett hentesműhelyt, nem is beszélt magyarul, de megbicskázta azt, aki a magyarságát meg merte kérdőjelezni. Amikor Ypernnél gáztámadás érte, ott üvöltött a franciáknak szászul,…..
erdelyik 2020.09.30 16:42:32
@vackor1: "90% -ban külföldi játékosaihoz". Azt szólják, amit az angol klubok szurkolói. Semmit. tegnap egyébként négy magyar kezdett, ez nálam 36 %! De a leckét felmondtad, bravó!
Egy csésze Európa sorozatunk első idei alkalmával rengeteg mindenről esett szó: a horvát-magyar barátságról és panaszkultúráról, Zrínyiről, Tito banánszállító hadihajójáról, a horvát elnökség prioritásairól, a négyféle horvát konyháról, Zágrábról, Rijekáról, Trogirról, de még akasztott emberről is.…..
  1997. augusztus 31-én hajnali két óra körül Sir Robin Janvrin helyettes személyi titkár kopogtatott a királynő ajtaján a balmorali birtokon. Felébresztették Károly herceget és a miniszterelnököt is a hírrel, hogy Diana wales-i hercegnő súlyos autóbalesetet szenvedett Párizsban. Ekkor azt már…..
erdelyik 2019.09.02 16:01:34
@nofret: "1 099 055 133, 64". Igen, ez már egy értelmezhető szám. De én inkább arra vagyok kíváncsi, hogy az "egymilliárd 893 ezer 74 ezer 211 forint"-ot hogyan írnád le a tízes számrendszerben.
erdelyik 2019.09.03 07:10:56
@nofret: Akkor kérdezd meg a korrektort, hogy egy számban hány ezres csoportot használunk! Gondolom, amikor az újságírást tanították, felhívták a figyelmedet arra is, hogy nem csupán stilisztikai szabályok léteznek, de a matematika szabályai is. Hogy könnyítsek, kiemelek egy részletet az általad leírt számból: "893 ezer 74 ezer". Nem kérem, hogy leírd válaszba számokkal, de otthon végy egy papírt és írd rá!
erdelyik 2019.09.03 11:37:12
@nofret: Bocsáss meg, ha lekezelőnek tűnt a hangnem, de kíváncsi voltam, hogy mennyi idő alatt esik le, mi a hiba.
Csak most kezd igazán értelmet nyerni a Fidesz vezérkarának savanyú ábrázata a párt által fölényesen nyert uniós választás estéjén. Az ötven százaléknál jobb teljesítményt nyújtó állampárt ugyanis itthon csatát nyert, Európában viszont háborút vesztett. Kérdés, hogy érdemes volt-e ragaszkodni a…..
erdelyik 2019.07.03 07:36:42
@Pop40: "buktatott meg a tolvaj Geci akárkit, ha szavazni se szavazhat?" Egyrészt, látszik, hogy nagyon buta vagy. A Európa Tanácsban, mint államfő, ő fog szavazni Magyarország nevében, mert ő a miniszterelnök. Egyébként meg Martin Schultz-cal, a saját elvtársaddal vitatkozol, ez nem tűnt fel?

A másik butaságod: "Szerencsére lesz Mo-nak fajsúlyos politikusa is kint, Dobrev Klára személyében, akinek még ki se festették az irodáját, de máris Ep-alelnök lett. " Az azért megvan ugye, hogy Járóka Lívia már régen az EP egyik alelnöke és most is jelölte a Néppárt. Gyurcsányné is csak jelölt. Érted te azt, amiről írsz, vagy csak jó fröcsögni magadból a zsigeri gyűlöletet?
erdelyik 2019.07.03 08:42:08
@Pop40: "hogy ő akadályozta meg a Néppárt jelöltjét. Arra írtam, h nem is szavazhat. Szövegértés, megvan?" Szavazhat, okostojás. Megfelelő ismereted, az megvan? Nincs.

"Olyan "csak jelölt" Dobrev, hogy ep-elnökként (!) is szavaztak róla." Álmodj, manócska! A szocialista frakcióban merült fel, hogy esetleg jelölik Timmermans helyére. Aztán gyorsan le is szavazták az ötletet.

"bassza a csőrötöket egy fajsúlyos politikus" Gyurcsányné, mint fajsúlyos politikus? Eszednél vagy, vagy megint álmodozol? A nagyapja kommunista tömeggyilkos, hazaáruló. Az apja kommunista bolgár ügynök. A férje az eszement Gyurcsány. Mitől lenne ez a nő fajsúlyos politikus, ha életében ez az első választott tisztsége?

Ja, ideírom, bár nyilván nem is fogod érteni. Attól, hogy olyan szavakat használsz, amitől olybá tűnik, fekália ömlik a szádból, még igazad se lesz, meg okos sem leszel. Valószínű, hogy valami panelproli vasgyári nyugger vagy, akinek már nem áll fel a szerszáma, amit azzal próbálsz magad elől is titkolni, hogy az összes frusztrációd kiöntöd ide. Természetesen arctalanul, azonosíthatatlanul, mert a proli fajtád csak ilyen sunyi tempóra képes.
Érdekes képet kaptunk. Karácsony Gergely mellett kampányolnak aktivisták, ahogy az kell. De a pulton leragasztották az őt jelölő MSZP nevét. Hmm. Vajon miért?..
erdelyik 2019.06.25 19:08:49
@taga_20: Újabb észkombájn :-) Anyádat hogy szólítod?
erdelyik 2019.06.25 19:52:23
@taga_20: :-) Te is akkor szabadultál, amikor Gyurcsány bezárta az OPNI-t?
erdelyik 2019.06.25 21:20:37
@taga_20: Tényleg ennyire futja csak? :-)
A március 27-i zuglói képviselő-testületi ülés egy kurta-furcsa polgármesteri levéllel lemondva elmaradt, a testület összehívva azóta sem lett, bár e történésekről a polgármester  számos kampányrendezvényén és médiamegszólalásainak alkalmával gondosan hallgat. Gondolom tart az ülésen a parkolás…..
erdelyik 2019.04.16 15:28:38
@ember100: Gondolom, közelről ismered a szombathelyi eseményeket, tudod mi történt és történik itt. Nos, az összeállt szivárványkoalíció első lépésként kirúgta a helyi tévé országos elismertségű vezetőjét, megszüntette a heti polgármesteri interjút (nehogy már elmondhassa, mi történik). Minden cég felügyelőbizottságába a saját embereiket ültették, olyanokat, akiknek ugyan jelenleg semmi kapcsolatuk nincs a város üzemeltetésével, de a választásokon közös jelöltek lesznek. A költségvetés elfogadását persze nem siettették ennyire, az ráért. Amikor meg elfogadták, akkor átcsoportosították olyan projektekre a pénzt, ami az ő választási programjukban szerepel, megvonva jelentős összegeket óvoda felújítástól, járdaépítésről, kultúráról és sportról. De tudod mit? Ez így tök jó! Ősszel legalább mindenki tudni fogja, hogy kik ezek és mit akarnak. Még valami. Már egymást ölik és veszekednek az ezután remélt koncon.
erdelyik 2019.04.16 15:39:35
@varnai: "...lesz szives a nevemet nagybetűvel írni". Úgy mint te? Nem ő írja kisbetűvel, hanem a rendszer illeszti be annak a kommentelőnek (az általad sérelmezett esetben az te voltál) a nevét, úgy, ahogyan az (te) használja.
erdelyik 2019.04.23 17:14:44
@ember100: Amíg te örülsz és csak sértegetésre vagy képes, láthatólag fogalmad sincs arról, hogy mi történik Szombathelyen. Ezek a szélsőjobbtól szélsőbalig kóklerek elfelejtették bevenni a buliba Gyurcsány kedvenc ügyvédjét, aki már támadja is ezt a faramuci megállapodást. De ha meg őt veszik be, akkor a jobbikot ki kell dobniuk. Még mindig nem érted, ugye? Túl azon, hogy ezek a szerencsétlenek idejekorán kimutatták a foguk fehérjét, kiderült néhány apróság is. Az egyik, hogy ismert annak a személye, aki finanszírozza ezt az egész történetet, az illető milliárdos, látszólag semmi köze Szombathelyhez és egy parlamenti párt alelnöke. A másik pedig az, hogy ezzel az elbaltázott koalícióval el is szálltak az esélyek arra, hogy ezek a balfékek nyerjenek az őszi választáson, hiszen vagy a DK indul mellettük, a plebs körében népszerű Czeglédy vezetésével, vagy a jobbik, amelyik a plebs egy másik részében népszerű. A lakótelepek népe (ahol ezek egyébként eddig eséllyel indultak) szépen és tudatlanul megosztja a szavazatát, ezeknek meg lőttek. Hát ez a helyzet barátocskám... :-) Tehát most örülj, mert nem fog ez sokáig tartani.
A tudásalapú vetélkedőkre itthon mindig is hajlamosak voltunk úgy tekinteni, mint valamiféle kinyilatkoztatásra, a könnyen, tömegek számára elérhető Tudás alfájára és ómegájára, a kvízmesterekre meg a Tudás Őrzőire. Ilyen volt Egri János és az Elmebajnokság, azaz az angol Mastermind hazai verziója,…..
erdelyik 2019.01.04 11:12:13
erdelyik 2019.01.04 11:31:52
@dr. mesterséges színezék: Aha. Ez a hibája mennyiben függ össze a műsorral? De ha meg ilyen, akkor miért van ő kiemelve orális irányban?
erdelyik 2019.01.04 11:44:16
@dr. mesterséges színezék: Hát ez így nem túl sok...
A tegnapi kormányinfón a tegnapelőtti tüntetésekről is beszélt a miniszterelnökséget vezető miniszter. Mondandójából azt emelték ki a nyilvánosság kormánypárti fórumain, hogy a Budapest utcáin vonulgatók olyan jelszavakat skandáltak, amelyek „kereszténygyűlöletről” árulkodnak. A Hír TV honlapja…..
erdelyik 2018.12.15 13:42:46
@Zöldi László: Igen, próbálok egyre kevesebb információt küldeni, mert az látszik, hogy a hosszabb szövegeket nem érti.
erdelyik 2018.12.16 07:40:42
@ételizésítő: "Mellesleg a szláv nyelvekben is a kereszt = kreszt, míg keresztény = hrisztyianyin, szintén h-val, nem k-val."
Nézzük, néhány mai szláv nyelven a keresztyén szót. Szlovák: kresťan (kresztyán), orosz: Кристиан (krisztian), cseh: křesťan (kresztyán), chrześcijański (ksescsijanszki. (forrás google translate).
erdelyik 2018.12.16 07:58:52
@ételizésítő: "Mihez kötődött volna, te ökör, amikor előtte (Magyarországon) 500 évig nem volt más vallás, a reformáció meg alig pár évtizede indult el akkor NÉMETországban, Magyarországon meg még inkább gyerekcipőben járt?"
Pázmány 1588-ban lett novicius, innen számíthatjuk egyházi pályáját. Ekkorra Magyarország lakosságának mintegy 80 %-a protestáns (akkor nagyrészt evangélikus, kisebb részt református), Erdély lakosságának többsége is protestáns, többnyire református. A felekezeti arányok a Pázmány és Esterházy Miklós vezette ellenreformáció hatására alakultak át a 17. század második harmadától. De Pázmány idejében a protestantizmus Magyarországon jelentősebb volt a katolicizmusnál.
Ma kiderült, elhagyja eddigi székhelyét, Budapestet, Magyarországot a CEU. Mint a rektor a mai, diákoknak és tanároknak tartott tájékoztatón fogalmazott: tulajdonképpen egy furcsa kísérletben vesznek részt: egy egyetemet, amit az egyik ország kirakott, átvisznek egy másik országba, egy mindössze két…..
Három nappal ezelőtt ismertettük a Gallup azon nemzetközi közvéleménykutatását, amelyben egy, látszólag roppant egyszerű, mégis elképesztően összetett (és komoly indulatokat kiváltó) kérdésre kérték 64 ország teljes lakosságát reprezentáló, 62 ezer főből álló minta válaszát: ha az ön országa…..
erdelyik 2018.09.19 12:56:22
@Zabalint: Nem. Én ezt állítottam: "A nyilas hatalmat meg csak a nyilasok védték, a magyar hadseregben harcolók nem.". Szerintem olvass is, ne csak válaszolj.
erdelyik 2018.09.19 13:02:57
@Josagos: Akinek a haza megfoghatatlan fogalom, attól nem is számítok másra.
erdelyik 2018.09.19 13:20:31
@Josagos: Ha ezt a szüleid nem tanították meg, akkor már késő elmagyarázni.
A Nyílt Társadalom Alapítvány már most költözik, a CEU még nyárig kivár. Szoktam megkapni azt, hogy mivel a CEU és a Népszabadság miatt léptem ki a KDNP-ből, akkor az én kereszténységem annyit is ér... (Mondjuk még a menekültekkel és Ferenc pápával szembeni propaganda is kiváltó ok volt, az sem…..
  Csak aki elvakult az nem látja, hogy mi folyik a baloldali ellenzéki pártok háza tájékán. Az eddig jól-rosszul palástolt ellenszenv ma elérte a csúcspontját azzal, hogy a Népszava című újságban egy olyan lista jelent meg, ami egyáltalán nincs összhangban az MSZP-DK megállapodással. Vagy…..
    "Jézus feltámadása a kereszténység hitének olyan tartóoszlopa, melyet, ha megingatunk, az egész felépítmény dőlne össze." - írja Zsengellér József református teológus a Test és lélek című írásában. Valóban így van, a kereszténység mindent egy lapra, a húsvéti ünnepkörre tett fel. Jómagam nem…..
erdelyik 2018.03.26 09:47:20
@G. Nagy László: Tök mindegy, hogy te mit tekintesz hiteles forrásnak, a páli levelek részei az Újszövetségnek, tehát a keresztyén hit forrásai. Tudod, az nem úgy van, hogy az a hiteles, ami neked passzol az elképzelésedbe.
erdelyik 2018.03.26 09:48:20
@$pi$: Ez így már hablaty, nem gondolod?
erdelyik 2018.03.26 11:14:42
@G. Nagy László: " Írod, hogy Jézus csak szigorított az ószövetségi törvényvalláson. " Hol írtam ezt? Ne olyan mondatokkal küzdj, amiket nem írtam le.
Mi az egyház? Ha egy kérdésnek nem szabadna a politika asztalára tartoznia, akkor ez az. A politika nem kompetens, csak a hívek, csak az állampolgárok és csak az egyházak. Összekuszálódott azonban a huszadik században az állam és az egyház, és így legfeljebb csak sokára lehetséges olyan szabad és…..
erdelyik 2018.03.22 08:00:30
Hát nagyon nem nehéz kihámozni ebből az írásból a politikai aktualizálást. Csupán két megjegyzés. Az, hogy ma egyáltalán beszélhetünk ilyen méretű katolikus egyházról, azt a politikának (tehát pont nem a szekularizált viszonyoknak) lehet köszönni. Az ellenreformáció idején Pázmány és az általa rekatolizált Esterházy királyi kegyekkel, adományokkal, zsarolással "térítette" vissza a protestáns (a Dunántúlon túlnyomórészt evangélikus) főnemességet, akikkel együtt jobbágyaik is kötelesek voltak rekatolizálni. Ezért van, hogy az ellenreformáció előtti protestáns gyülekezetek közül azok maradtak meg, vagy támadtak fel a türelmi rendelet után, amelyek kisnemesi területeken voltak. Az meg, hogy az egyház ma állami támogatásra szorul, az a Horn-kormány okosságának eredménye. A Vatikáni Szerződésben megállapodtak abban, hogy az egyház nem kapja vissza a földbirtokokat, cserébe állami támogatást élvezhetnek az idők végezetéig. Ezt a megállapodást húzták rá a két nagy protestáns egyházra is. Csakhogy a katolikus egyház földbirtokaival ellentétben a protestánsok nem állami adományokból, hanem a gyülekezetek tagjainak hagyományozásából szerezték a földjeiket, majd ezek jövedelméből tartották fent a lelkészi hivatalaikat és iskoláikat. Bónusz: a szerző láthatóan felült a divatos vonatra, úgy küzd az állam és egyház szétválasztásáért, hogy közben nem határozza meg, ez a szétválasztás pontosan mit is jelent. Bónusz 2: A Csepregi Andrásra való hivatkozás pedig csak akkor tűnhet szerencsésnek, ha valaki nem tudja, hogy ő milyen politikai szerepet játszott. Kiváló teológiai munkásságát sajnos éppen azok az évek teszik ebben a témában idézőjelbe, amikor a Gyurcsány-kormány egyházi kapcsolatokért felelős államtitkára volt. Ebben az időszakban az egyházi iskolák az állami iskoláknak juttatott oktatási normatívának csak 75 %-át kapták, megsértve ezzel az egyházakkal kötött állami megállapodásokat. Szóval, ha András tényleg azt mondta, amit a szerző idéz, akkor bizony esélyes, hogy túltolta.
Az egyházi tekintély összekapcsolása a nemzeti érzelmekkel és egy bizonyos párt értékpreferenciáival hazánkban a történelmi felekezetek állammal szemben feltételek nélküli lojalitást tanúsító vezetői által valósul meg. Lojalitásuk oka alapvetően az az anyagi szubvenció, amely nélkül…..
A kertművelés fogalmához mindig magasztos filozófiai gondolatok kapcsolódtak. A kert művelője mindig a jövő letéteményesének számított, de koronként kertjébe vonult vissza a világ elől az ember. A kertészet tehát több, mint egyszerű agrár- vagy botanikai tevékenység. A kert elvárja, hogy az ember…..
Megjelent a DLRM zenekar legújabb nagylemeze, amelyik tartalmazza a Stalemate című dalt. Ez a dal ihlette a zenekar grafikai, multimédiás pályázatát. A pályázat szövegét az alábbiakban közöljük...
Az ARC idén is várja a civil szervezeteket, kreatívokat. A 17. ARC kiállításon 5-11 plakáthelyet kínálnak fel azoknak a plakátoknak, amelyek leghitelesebben, szellemesebben, kreatívabban mutatják be egy civil szervezet életét. A Magyar Civil Szervezetek Közössége (MACI) és a MagNet Magyar Közösségi…..
A NIOK Alapítvány és a magyar alapítású Codecool Kft. összefogásával a Codecool diákja társadalmi munkában valósítanak meg civil digitális fejlesztéseket. A pályázatra olyan projektekkel rendelkező pályázatokat várnak, amelyek:..
Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében pályázatot írt ki a Kormány gyermekek és fiatalok képességeinek kibontakoztatását és sikeres társadalmi integrációját célzó programok megvalósítására. Az EFOP célul tűzte ki a gyermekek nélkülözésnek és társadalmi kirekesztettségének…..
A másfél éve elhunyt kiváló művész, zenekarvezető emlékére, hagyatékának gondozására, fiatal muzsikusok támogatására létrehozott Benkó Sándor Művészeti Alapítvány meghirdette pályázati kiírását Benkó-díjra. A díj elnyerésére 18 és 30 év közötti hangszeres és énekes szólisták, valamint a könnyűzene…..
Alföldi tájak, emberek címmel 22. alkalommal írta ki fotópályázatát a törökszentmiklósi önkormányzat és az Ipolyi Arnold Könyvtár, Múzeum és Kulturális Központ. A pályázat országos. A pályázaton bárki részt vehet, lakóhelytől, kortól függetlenül...