Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Nemlineáris

78 bejegyzést írt és 71 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Magyarország első aranyérmét a londoni olimpián Szilágyi Áron kardvívó szerezte. Szilágyi Áron gyerekkorában matematikai érdeklődésével és tehetségével tűnt ki: táborokban, versenyeken vett részt (országos harmadik is volt), és speciális matematikatagozatos osztályban…..
Július elején Krakkóban rendezték a 6. Európai Matematika Kongresszust. A korább helyszínek:  Amsterdam 2008, Stockholm 2004, Barcelona 2000, Budapest 1996, Párizs 1992. Az Európai Matematikai Társulat által szervezett konferenciának mintegy ezer résztvevője volt, tehát méreteit…..
Bizonyos helyeken nem ajánlatos megtagadni valakitől a doktori fokozatot. Természetesen nem Magyarországról beszélek, az alábbi eset a napfényes Kaliforniában történt. 1978 augusztus 18-án Theodore Streleski matematikus doktorjelölt besétált a Stanford egyetem matematika tanszékére,…..
Valamit egészen biztosan félreértek. Ennyire aljas még az orbánizmus sem lehet. Olvassuk családilag a hírt: Elfogadta a kormány a 2012. szeptember elsejétől érvényes felsőoktatási keretszámokat, erről Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár beszélt csütörtökön a…..
Nemlineáris 2012.01.10 14:41:14
@jotunder: "A műszaki/természettudományos képzésben viszont jelentős keretszám növelést terveznek. "

Nem eppen. A termeszettudomanyos kepzesben az eddigi 5200 tamogatott hely helyett csak 4000 lesz. Igaz, hogy van 3150 hely a felig fizetosoknek, de elegge ketseges, hogy lesz-e 1200 olyan hallgato, akinek nem sikerult bekerulnie tamogatottkent mondjuk fizika szakra (tehat maximum kozepes tanulo volt fizikabol), de megis hajlando ezert szazezreket fizetni.
Bizonyára sokan emlékeznek még középiskolából arra a feladattípusra, amikor minél kevesebb mérésből kell kitalálni, melyik ládában van az igazi kincs. Ennek nagyon sok változata van (egykarú és kétkarú mérleggel is), és ezek nagyon jó kis logikai fejtörők, de valószínűleg…..
   Néhány nappal ezelőtt kiadták a legújabb Sanghai Egyetemi Rangsort.   Nem érdemes nagyon komolyan venni, de én azért érdekességképpen pár adat.  Az ötszázas lista :  Az első húszban csak angolszász egyetem van, tizenhét amerikai és három brit. Az…..
Nemlineáris 2011.08.19 14:52:49
@Nemlineáris: sőt találtam még kettős affilációval további négy embert, akiket szintén mostanában szerződtettek, de gyakorlatilag szerintem nincsenek ott. Ha csak a hi-ci scoret néznénk, szerintem top 20-ban lennének ezekkel.
A New York Times augusztus kilencedikei számában jelent meg egy cikk Nicholas Christakis és James Fowler eredményeinek kritikájáról. Christakis világhírű szociológus, a Harvard professzora (orvosként és szociológusként egyaránt), az  Amerikai Tudományos Akadémia tagja, 2009-ben a…..
Nemlineáris 2011.08.16 00:02:31
@jotunder:
"approximately straight-line behavior of a histogram
on a doubly logarithmic plot should not be trusted"

ez itt a kulcsmondat, log-log plotolva szinte minden egyenesnek latszik.
Az Oscar-díjas Natalie Portman nemcsak szép, hanem okos is. Hat nyelven beszél, a legjobb egyetemeken tanult, és az egyik kedvenc tárgya a matematika. Ennek népszerűsítése érdekében 2007-ben elvállalta egy iskolásoknak szóló matematikai magazin egyik számának a szerkesztését is.…..
Nemlineáris 2011.04.25 03:17:06
@bohoc masni: @Gubb:

valóban, ez csak egy felső korlát. A MathSciNet adatbázis bárkire megadja a pontos értéket, de csak a matematikai cikkeket figyelembe véve, itt viszont nem csak matematika van. azt könnyű ellenőrizni, hogy legalább három (egyes-ketteseket végignézve). teljesen biztosak nem lehetünk benne, de én azért fogadni mernék rá, hogy az öt a valós érték.
A Fringe című amerikai (ál)tudományos-fantasztikus tv-sorozat pénteki epizódjában (S03E20) nagy meglepetésemre váratlanul felbukkant a Riemann-féle zéta-függvény. A sztori röviden: egy Walter Bishop nevű tudós áldásos tevékenysége következtében két párhuzamos univerzum…..
Tizenöt kutató vehetett át Széchenyi-díjat a Parlament kupolatermében, a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából rendezett díjátadón, köztük Pósa Lajos, a világ legzseniálisabb matematikatanára. Általános és középiskolás diákként is több alkalommal részt vehettem az…..
Cédric Villani, aki tavaly augusztusban elnyerte a matematikai Nobel-díjnak is nevezett Fields-medált, szerdán Budapesten tart előadást. Villani a matematikai fizika és a parciális differenciál-egyenletek területén dolgozik, 36 évesen a párizsi Poincaré Intézet igazgatója.BME-ELTE…..
  Én tudom, hogy a skálafüggetlenség nem tartozik a fontos közéleti tematikák közé, de azt meg ti nem tudjátok, hogy engem néha mennyire nem érdekelnek a fontos közéleti tematikák. Azt írja az indexen Stöcker Gábor, hogy "Két magyar matematikus, Erdős Pál és Rényi…..
A Szkeptikus Társaság is csatlakozott ahhoz a világméretű kampányhoz, amelynek célja annak tudatosítása, hogy a homeopátiás szerek teljes mértékben hatástalanok, ezért alkalmazásuk értelmetlen. Ennek keretében a szkeptikusok tömeges túladagolásra készülnek február 5-én. Az…..
Lázár János igazán nyilvánosságra hozhatná azon egyetemi hallgatók nevét, akiket csaláson kaptak vizsgán. Vagy azokét, akik hét-nyolc évig bukdácsolnak az egyetemen. Ja, hogy ők rendes középosztálybeli csalók, egyenlőbb csalók, mint más csalók?! Esetleg nyilvánosságra…..
Nemlineáris 2010.12.20 17:49:29
@balo83:
Itt vannak a szegedi egyetem doktori tanacsanak tagjai:
www2.u-szeged.hu/dokint/dokttanacs.html
Itt azert vannak tekintelyes, komoly emberek, akik nem hinnem, hogy szo nelkul hagynanak egy ilyen dolgot. Azt javaslom, foglaljatok ossze roviden, targyilagosan es dokumentumokkal alatamasztva a dolgot, es kuldjetek el emailben mindenkinek ezen a listan.
Nemlineáris Blog Facebook 2010.12.18 12:14:00
Elkészült a Nemlineáris blog facebook oldala, és egy oldaldoboz is megjelent a baloldalon. A blog mellett most már az SZTE Bolyai Intézetet is lehet like-olni. ..
Hogyan kommunikálnak a baktériumok? Hogyan terjed az influenza és hogyan a nyugat nílusi láz? Hogyan működik sejtjeink anyagcserehálózata? Hogyan vizsgálható a nagy szerves molekulák struktúrája? És hogyan segíthet a matematikai és számítógépes modellezés az…..
  Az MTA dísztermében szerdán adják át a Bolyai-díjat, amit ötévente ítél oda egy nemzetközi zsűri (a zsűritagok között van Terence Tao is). A díjat 1905-ben Poincaré, 1910-ben Hilbert kapta, majd egy hosszú szünet után 2000-ben Shelah, majd 2005-ben Gromov és most…..
A béka marad Mit bizonyítottak? 2010.11.30 16:25:57
Hangzatos címen jelent meg írás az Index Tudomány rovatában: Ismét bizonyították az akupunktúra fájdalomcsillapító hatását. Természetesen a gond nem az, hogy ha van is bármi bizonyíték az akupunktúra fájdalomcsillapító hatásáról, az is legfeljebb egyes hátfájásokra…..
Nemlineáris 2010.11.30 21:51:25
@ideasz:
ismerjük a felvételt: csalás. Ugyanis az illető brutálisan agyon van nyugtatózva, azért nem érez semmit. Az, hogy közben tűket is szurkáltak bele, csak díszlet.
Erre nem tudok mint mondani. Reménykedem, hogy talán kiderül, hogy ez csak egy rossz vicc. Részletek egy matematikaverseny győzteseinek jutalomkönyvéből: Csaba királyfi rendszeresen elhajózott Dél-Amerikába, Mátyás király pedig az ősvallás híve volt és három fia is…..
Miért van az, hogy miközben a matematika fontosabb, mint valaha, és egyre inkább átszövi a mindennapjainkat, mégis a diákok jó részét ez kevésbé érdekli? Conrad Wolfram (a Mathematica szoftvert és a Wolfram Alpha-t kiötlő Stephen Wolfram testvére) szerint gyökeresen meg kéne…..
 Marika tíz perc alatt kettéfűrészelt egy lécet. Ugyanilyen tempóban dolgozva hány percig tartana három darabra fűrészelni egy ugyanilyen lécet?     A kép innen van. Persze lehet fake is...
Stipsicz András matematikus volt az MTV Záróra vendége - igaz, egy hónappal ezelőtt, de én csak most fedeztem fel. Stipsicz András a négydimenziós terek topológiájával foglalkozik, és a Lendület program egyik idei nyertese. A lenyűgözően érdekes beszélgetésben egy kis…..
85 éves korában elhunyt Benoit Mandelbrot, a fraktálok felfedezője, aki emberek millióinak tudott mutatni valamit a matematika szépségeiből. Neumann János utolsó posztdoktori kutatója volt Princetonban. Volt szerencsém meghallgatni az előadását a Neumann-centenárium alkalmával…..
 Elfogták a rendőrre lövő svájci nyugdíjas matematikust, olvasom. Az illető elbaridákozta magát, mert el akarták árverezni a házát, majd sikeresen megszökött a rendőrök elől. Ilyen hírek hallatán rögtön gyanakodni kezdek, hogy tényleg matematikus-e az illető. Lássuk…..
Van egy ilyen mondás, hogy a matematika a tudományok királynője. Egy másik mondás szerint a matematika a természettudományok szolgálóleánya. Tulajdonképpen mind a kettő igaz, a köztudatban valahogy mégis az utóbbi szerep dominál. Néhány napja az MTV Nappali című műsorában…..