Regisztráció Blogot indítok
Adatok
nordiquetortue

67 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mint ismeretes Medvedev elnök úr a héten Madridban járt és többek között kötöttek mindenféle megállapodást. Erről maga Zapatero a spanyol miniszterelnök nyilatkozott:   "A turizmus preferenciális szektora a spanyol orosz gazdasági kapcsolatoknak. Miért? Mert …..
Zöld Batyu Válság & matematika 2009.02.04 12:39:13
Mindenki milliomos lett a válságban, számolta ki a CNN egy nézője. A hüllyeséget meg a spanyol ismerőseim átvették (persze lehet, hogy viccnek szánták, de ez nem derül ki a levélből). E szerint az államok annyit költenek bankmentésre, hogy az fejenként már eléri a 104 millió…..
Zöld Batyu Déjà vu 2009.02.02 21:30:33
Ma ismét irodalom vizsgám volt, igaz ezúttal a spanyol romantikus irodalomból. Már megint nem jött be az egyik csoport tanárja, de ezúttal szerencsére a mienk bent volt és sokkal civilizáltabb, mély sajnálkozások közepette magyarázta el, hogy az ő vizsgáját a másik csoport tagja,…..
Zöld Batyu Két szőke beszélget 2009.02.01 11:05:50
A spanyolok (ugyan én csak az andalúz orcájukat ismerem) nagyon ritkán fordulnak elő kevesebben, mint fél tucat. A társasági élet/társaságban levés már-már kötelező. Talán ebből eredeztethető, hogy annyi külföldi kóborgás után, éppen ez az a hely, ahol bizony már nem…..
A netet böngészgettem, amikor hazaérkezett a lakótársam. A széles mosoly nála ilyenkor általában ritka, így kiérdemelt egy kérdő tekintet. Sajnos ő ebből nem értett, tekintetemet megtoldottam hát egy kérdéssel is. Kiderült a diplomáját szorongatja a kezében. Kérdő…..
Ezekkel a kérdésekkel a fejemben kezdtem el bolyongani az egyetem épületében a hétfői barokk irodalom vizsgámat követően. Történt ugyanis, hogy a történelem tanszék – mivel a modern spanyol történelem vizsgámról van szó – az előzetes Erasmus tájékoztatóval…..
Előre szólok: túlzom. A leszarom szó nem hangzott el, de minden más igen. Barokk irodalomból több előadás keretében folyt a tárgy oktatása, a vizsgát összevontan íratták (volna). A mi professzorunk nem jelent meg, de a csoport társaim nagy számú jelenléte megnyugtatóan hatott a…..
Sevilla: 17 fok, szikrázó napsütés. Az imént még rövid ujjúban ülve ettem az ebédem az erkélyen. Az utca végén ott állnak a narancsfák, bár illatuk idáig nem ér. Januárt írunk, ebben a hónapban már nem is vágyhatnék többre. Mégis elégedetlen vagyok, már megint. Hazaértem…..
Miért nem blogolok? - kérdezték tőlem sokan, azalatt a rövid idő alatt amíg otthon voltam. Megjegyzem, az elmúlt két és fél évben, most először voltam otthon Karácsonykor. A válasz egészen egyszerű: nem érzem, hogy hozzá tudnák adni életetekhez. Sírni mindenki tud. Mindenkinek…..
Roskadoznak a narancsfák a nap bőségétől büszkén dagadó gyümölcsöktől Sevilla utcáin. Ma is hűvös volt, nyolc fok. Azon kevés napok egyike, amikor ritkaságszámba menő alkalmak egyikeként az eső is meglátogatott minket. A város már az estére készülödött. Egy…..
Zöld Batyu 82 nap 2008.11.30 19:54:00
Pajtik jelentem élek! És elkezdtem élvezni az itt létet. Emlékeztetőül mondom az andalúz kultúrsokk 32 napig tartott. Eddig ez történt, amiről nem írtam: - albérlet csere - fürdés az Atlanti óceánban novemberben... - hétvégi kiruccanások: Granada, Cordoba, Cadiz - flamenco a…..
Zöld Batyu Földrengés 2008.10.03 09:39:00
Tegnap reggel tíz perccel hat előtt ébren voltam. A plafont néztem és vártam, hogy megszólaljon az ébresztő órám. Ehelyett az ágy rezzent meg alattam, majd az egész házat kirázta a hideg, mintha hídon állnék és mellettem tonnás teherautók tucatjai száguldanának el, miközben a…..
Időutazás egy Neptun előtti érába.Ma elkezdődött, noha sokaknak, mint például az építészeknek, már két hete elkezdődött. Mi nyelvészek és közgazdászok ma vágtunk neki az akadémiai évnek, szerdán várhatóan a többiek is csatlakoznak.Jobban már nem is kezdődhetett volna. A…..
Zöld Batyu Ez egy másik Erasmus 2008.09.29 18:48:00
Erasmus ösztöndíjat nyugati egyetemtől kapni nagyobb káosz, mintha keletről jönnénk. Legalábbis én nagyon kifogtam. Kelet-európai egyetemeken nem akárki kaphat Erasmus ösztöndíjat. Jó tanulmányi eredmények mellett, közösségi vagy éppen akadémiai helytállásból is…..
Lassan, lassan eltelik tizehárom hónap a kulináris blogszférán való jelenlétünkből, mindeközben már már megengedhetetlenül egy éves születésnapunkról is elfeldkezünk. Persze a valóság ettől távol áll. Megfeledkezés helyett inkább krónikus idő hiányról lehetne beszélni.…..
Nyáron nagy előnynek érzem ha úgy tudok valamit ebédre elkészíteni, hogy még a sütőt se kell bekapcsolnom, ez most ilyen lesz (volt). Tudom furán hangzik lasagneát sütő nélkül, de ez amolyan „lasagne”, hogy a rétegek miatt hívják annak, magyarul inkább rakott, sem…..
Idén Norvégiába sajnos nem megyek, így nem fogom tudni meghosszabbítani az eper szezonomat egészen augusztusig. Itt északon az eper szemek méretének csökkenésével egyszerűen levonható a következtetés: az eperszezon a vége felé jár. Amiért a lett piacot előnyben szeretem…..
Ez a recept még mindig abból a sorozatból való amikor a sok spanyol és mexikói recept megihletett. Hús rég került fel a repertoárban, de a melegben annyira nem is kívánkozik. De mint már írtam, engem az erős is hűt. Hozzávalók (2,5 személyre):1 csirkemell2 db chili paprika1 marék…..
A forró nyári napokat kétféle képpen tudom elviselni vagy valami hűsítőt eszek, vagy valami erősen fűszereset. Értem én a dörgést a mexikóiak és a chili közötti kapcsolatban. Igazából a spanyol konyha után érdeklődtem, de addig kalandoztam a receptek között a neten, hogy a…..
A „Sacher torta” egyik kedvencem kedvence. Klárát, itt a blog induláskor fotói alapján lehetett megismerni. Tőle ismét másfélezer kilométer távolságból úgy döntöttem ideje megtanulni, hogyan kell az ő kedvencét elkészíteni, mert ha legközelebb találkozunk, ki tudja…..
Budapesti búcsú vacsorám receptjével igen régóta tartozom kedves barátomnak. A publikálási csúszás ország/konyha váltás esetén természetes, ám ez esetben a fő visszatartó erő maga a fénykép hiánya, ugyanis a tapasztalatok alapján pont a fénykép szokta idecsalogatni az…..
A következő recept nyaranta gyakran bukkan fel a repertoáromban. Szinte kihagyhatatlan ha van elérhető friss sárgabarack. Persze a kajszi az igazi, de az errefelé északon nem nagyon szokott megjelenni. (Bár mostanra kiderítettem honnan lehet fromage frais-t és Bourdin-t szerezni –…..
Áfonyás borjú Rebarbarás nyamma 2008.06.24 16:28:00
Kinőtt a nagyi kertjében a rebarbara, így nem volt mit tenni el kellett készíteni. Anyukámék valami édeset szerettek volna, pedig sok minden mást is lehetett volna belőle. És ha nem is legközelebb, akkor majd a következő nyáron. A rebarbarának sok titka van, de talán a…..
 Ez volt anyukám névnapjának második fogása, még mindig sós, bár kevésbé csípős az előző spenót gombócokhoz képest.Továbbra se tudok ellen állni a spenótnak. A kanadai ismerősöm igencsak feldobta a labdát. Kint olyan spenótos lencsés indiai fogást mutatott, amelyhez a…..
Kár a naptárhoz nyúlni, abból nem derül ki anyukám neve, mert nem magyar naptárban kell kutakodni. A részletek:   Anyukám azt kérte névnapi ajándékba, hogy főzzek. Megkönnyítve ezáltal jócskán a dolgom. Az elkövetkezendő három recept az ez alkalomból elkészült műveket…..