Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kbalazs

10 bejegyzést írt és 153 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az elmúlt évben teljesen ingyen éltem egy csodaszép belvárosi lakásban, padlófűtéssel, erkéllyel, mindig teli hűtőszekrénnyel, és még örültek is a jelenlétemnek. Aztán a lakótársamnak lett egy barátnője. Én pedig továbbra is ingyen éltem a csodaszép belvárosi lakásban, annak minden előnyével együtt…..
kbalazs 2019.12.04 04:55:39
@Barton Bori: köszönöm a részletes választ. Azért kérdeztem, mert hajón lakást tervezek én is ha visszamegyek Európába, mondjuk nem az északi Dánia lebeg a szemem előtt, de kiváncsi voltam, hogy ott vajon mi a helyzet. Amit írsz, az teljesen rendben valónak tűnik.
Remélem bejön neked a hajón lakás, kiváncsian várom a folytatást ha lesz erről még a blogodon.
Az egyik szemem sír. Te tudod mit? A másik is. Ránéztem a naptárra, de csak az év első két számára voltam kíváncsi. Igen, sajnos nem 19-cel kezdődött. Pedig ami szombat óta megy a CIB Banknál, az kábé olyan blamázs, amit már a 90-es években is térdig a betonban járva, lógó orral esettanulmányoztak…..
kbalazs 2019.04.24 17:39:36
@balkáni: A külön token szerintem azét gáz, mert fizetni kell havidijat érte, én pl. ezért választottam az ingyenes mobil app-ot ami ugyanazt tudja. Más banknál, ahol ingyenesen adnak tokent, azt használok.
Miközben ezeket a sorokat írom, mellettem van - az amúgy tökéletesen helytálló - Hüvej telefonom, a töltő csatlakozója már rongyosra lett használva, csak bizonyos szögben bedugva működik, éppen tölt. Épphogy hazaértem vele, már rá is kellett dugni a töltőre, holott tegnap töltöttem fel. Ennek…..
kbalazs 2019.03.03 08:49:14
@Tiktak58: Én is ulefon armor 3t telefont használok, elég komoly aksiideje van, nekem nagyon bejött.
Ifjúságom takarékos, de kellemes kirándulásain fordult elő utoljára, hogy vonattal jutottam át egy-egy országhatáron. Ezek persze mindig gondosan megkonstruált események voltak. Egyetemistaként nem vetett fel a pénz, a nemzetközi vasúti jegy pedig drága volt, így aztán mindig csak a két szomszédos…..
Állandó olvasóink bizonyára tudják már hogy blogunk az MTI Fotóarchívumával létrejött együttműködése révén mutat be képeket ebből a páratlan magyar gyűjteményből. Két hete láthattátok az 1958-as évet, most és két hét múlva a következő részben 1959-el folytatjuk...
kbalazs 2018.06.21 14:13:17
@Tejinashi: Nálad nincs vízjel a képeken?
A nagyvárosok folyamatos fejlődésének gyakran áldozatul esnek a régi épületek és lakóházak. A lerombolt házak helyére jellemzően modern felhőkarcolók, autópályák vagy irodák épülnek. A háztulajdonosok ilyenkor kénytelenek eladni otthonukat, ám akadnak olyanok is, akik makacsul ellenállnak a…..
kbalazs 2018.03.21 09:11:08
@Frady Endre: Jól látod, ezek a kínai képek csak ideiglenes állapotot mutatnak, tudtommal már egyik helyen sem állnak a fotókon látható épületek.
Az egyik legsikeresebb terméke a DJI-nak a Mavic. A Fly More Combo pedig rengeteg kiegészítőt tartalmaz. Olyan kicsi, mint egy vizes palack, mégis az egyik legkeresettebb termék a DJI palettáján. 7 km széles video-átviteli rendszerrel, a legkisebb 3 tengelyes stabilizáló gimballal, és 4K UHD…..
Mindannyiunkban él a kép az unalmas, kopár vagy éppen nyomasztó metrómegállókról, ahol az ember inkább gyorsan próbál áthaladni, hogy minél előbb a felszínre érjen. Pedig a világ egyes országaiban rengeteg különleges építészeti remekművet találhatunk, ahol érdemes megállni a rohanásban. Mutatjuk a…..
Hogy feloldjuk a címben található képzavart, máris kifejtem, miről is van itt szó! Bár a papíralapú könyvfogyasztás mellett erős vetélytársként megjelent a digitális olvasás is mint az információszerzés korszerű formája, a kezdetekről nem szabad megfeledkezni, úgyhogy véssük jól az eszünkbe, minden…..
kbalazs 2017.03.30 04:13:27
kbalazs 2017.03.30 17:24:31
Ahogy purpledragon írja, a népszerű magyar átírás sajnos nem egyértelmű.
Számítógépes analógiával olyan mint a veszteséges tömörítés, ha egyszer valaki átírta népszerű magyar átírásba/betömörítette, akkor nem fejthető vissza 100 százalékosan mi volt az eredeti/tömörítés során elveszett infó. Ez volt az ára annak, hogy olyat átírást akartak a dolgozó tömegeknek, amit ők is ki tudnak ejteni (nem mintha ettől az hasonlítana az eredeti kiejtésre), élő kínait meg úgysem látnak soha. A szakmának meg csináltak egy másik, magyar tudományos átírás nevű valamit, az legalább működőképes volt.
Közben azóta a világ megváltozott, utaznak az emberek, bekötötték a netet, stb., a magyar sinológus szakma már jó régen gyorsan túl is lépett a saját maga által kreált egyik magyar átíráson, a tudományos helyett a pinyin átírást használja, csak épp a semmire sem jó népszerű magyar átírást nem voltak képesek megszüntetni, így ez a hivatalos még ma is. Miközben gyakorlatilag az egész világ átvette a pinyint.
15-20 éve az MTI többek javaslatára (közte valami véletlen folytán még engem is megkérdeztek, pedig akkor még milyen fiatal voltam:) bevezette a zárójeles megoldást (amit most purpledragon is javasol) mint tervezett átmenetet a pinyin átvétele felé. Akkor nem hittem volna, hogy 20 évvel később még érvényben lesz a magyar átírás, de sajnos igen...
Olyan, hogy angol átírás amúgy nincs, anno az angolszászok a Wade-Giles átírást használták leginkább, de jó ideje átvették a kínai pinyin átírást, amit nekünk is nagyon meg kéne lépni hivatalosan is, már húsz éve is épp ideje lett volna.
Succubus, azért őszintén le a kalappal, hogy gyakorlatilag hiba nélkül írsz át népszerű magyarba, ez nem sok embernek szokott összejönni, jellemzően több a hibásan átírt szó a magyar sajtóban, mint a sikeresen.
A Zhongshuke amúgy egy Shanghaiban indult fancy könyvesbolt lánc, Yangzhou mellett Hangzhouban van még boltjuk.
Filmbook A Nagy Fal (2016) - 3D 2017.01.04 17:00:00
Azért ez sokat elmond az amcsikról, az ő plakátjukra csak Matt Damon fért rá, úgyhogy most kivételesen levadásztam az ázsiait, hogy érzékeltessem ennek a monumentális, és epikus filmnek a grandiózusságát. Jól nézzétek meg őket, mert bizony mire a stáblista elkezdődik a legtöbbjük már alulról…..
kbalazs 2017.01.05 16:46:17
@scal: Jogos, nem Karvaly rendezte, de persze az ő (húzó) nevéhez köti a filmet mindenki (a plakáton egyforma méretű Karvaly és Zhang Jiajia neve), de nem csak az írásban vett részt, az ő produkciós cége csinálta.
sino-cinema.com/2016/12/28/review-see-you-tomorrow/
"The name on the can may be that of Zhang Jiajia 张嘉佳 – a Mainland writer making his directing debut – but to all intents and purposes See You Tomorrow 摆渡人 is the latest film by veteran auteur Wang Jiawei 王家卫 [Wong Kar-wai], 58, who’s technically billed as just producer and co-scripter."
és
www.scmp.com/culture/film-tv/article/2056867/film-review-see-you-tomorrow-wong-kar-wai-tony-leung-chiu-wai
"It is fitting that Wong Kar-wai opted to co-script and produce this slapstick comedy..."

De még ennél is nagyobb a tévedésem, Zhang Yimouval igazából nem is Karvalyt akartam párban említeni, hanem Ang Leet. Viszont az ő új filmjét (Billy Lynn's Long Halftime Walk) még nem is láttam, így gyorsan abba is hagyom ezt a mellékszálat.
Bocsánat az előző duplázásért.
Érdekes biztonságpolitikai felvetés, hogy mi történne az 1991 után kialakult (a Szovjetunió felbomlásával létrejött) egypólusú világrenddel, ha a Föld legnagyobb területű országa katonai szövetségre lépne bolygónk legnépesebb államával? Már csak azért is érdemes ezen elgondolkodni, mert az egésznek…..
kbalazs 2016.08.02 09:07:58
@A megvalósult amerikai ólom..: ? Kínában sincs sorkatonaság. A hivatásos katonákon (és egyéb fegyveres testületeken kívül) nincs más, aki katonai képzésben részesült volna - a felsőoktatásban tanulók komolytalan, hetekben sem mérhető katonai "képzését" nem érdemes ide venni.
Noha főleg a labdarúgó-világbajnokságnak köszönhetően Rio de Janeiro nagyot lépett előre a leginkább látogatott nagyvárosok listáján, még így sem fért be a legjobb tízbe, amit immár hatodik éve ugyanaz a település vezet...
kbalazs 2016.02.11 07:36:33
@sebi77: Abszolút megértem azokat, akiknek nem jön be HK, pláne ha csak a zsúfolt utcákat és a felhőkarcolókat látták. A több alatt nem a Nagy Buddhára vagy Disneylandre, hanem mondjuk azokra a homokos tengerparti strandokra gondoltam, ahova csak bérelt hajóval vagy több órás gyaloglással lehet eljutni, de kellemes régi falvakat is lehet találni, persze messze az üzleti negyedtől, a szárazföldi részen. Én nemrég egy olyan szálláson töltöttem 2 éjszakát, ahova a legközelebbi úttól 15 perces erdei sétával lehetett csak eljutni, pedig az meglepő módon csak kb. tíz km-re volt a reptértől, épp az említett Nagy Buddhához vezető NP360 felvonó alatt. Persze ezek nem olyan dolgok, ami egy oda látogató turistát érdekel, HK az valóban az Viktória-öböl két oldalán látható felhőparcolók és a Viktória Csúcs.
Abban is egyetértek, hogy Makaó sokkal könnyebben befogadható, nem csak azért, mert az bejárható egy nap alatt, hanem mert szinte kizárólag a turismusból él (kaszinó kaszinó hátán és a portugál óváros, ami tényleg szép és érdekes). Ha turizmus, akkor Makaó valóban klassz hely, épp ezért meglepő, hogy került erre a listára szorosan mellé Shenzhen, ahol persze szintén akad azért érdekes látnivaló, de egyáltalán nem jó turista célpont.
Budapest tényleg jó hely (közben már épp innen írok), de alapvető problémák vannak, az ide érkezők most épp hónapokig a reptéri minibuszt sem tudják használni, mert hónapokig szünetel a szolgáltatás, a repteret és a várost összekötő metróról vagy legalább normális buszjáratról már nem is beszélve.
Tegnap ellátogattunk Sapi szigetére, a Kota Kinabalu melletti Tunku Abdul Rahman névre hallgató tengeri nemzeti park egyik gyöngyszemére. Egész pontosan öt szigetet fed le a park, a meglátogatott Sapi mellett a legnagyobb Gaya továbbá Mamutik, Manukan és Sulug szigeteket.   Ahogy arról már írtam,…..
Harmincz Rita Vietnam – Amikor meghallom ezt a szót, egyszerre önt el jó és rossz érzés. Felröppennek jó és rossz emlékek. Az ország, ahol két hónapot töltöttem és jelenleg egyáltalán nem vágyom vissza. Az ország, ahova egyszer pedig még vissza kell majd mennem, mert számomra fontos emberekre…..
Minden buktató ellenére a kínai bankok összeségében pozitív benyomást keltenek. 8 nap múlva indulunk Borneóra, így a gondolatok most már e körül forognak. Van még teendő bőségesen. Ami a mai bejegyzéssel összefügg,  az a pénz. Írtam, hogy a ringgitbeszerzés nem mutatkozik megvalósíthatónak,…..
Tudod mit jelent az ikeázás? Itt most nem arra a családi idillre gondolok, amikor az asszony hirtelen felindulásából elkövetett három órás lakásfelújító projektjét hozzátok ki döntetlenre 200 ezerből. Sokan esnek áldozatul az ikeázásnak. Ez az a tevékenység, amikor lemész…..
kbalazs 2015.06.11 09:19:41
Lassan egyszerűbb lesz azokat a területeket felsorolni, ahol a Google nem jelent meg egy innovatív, érdekes és a bevett szokásokat felülíró megoldással. A legújabb megcélzott terület a mobilszolgáltatás, ami a helyi kötöttségek miatt egyelőre csak az Amerikai Egyesült Államok…..
Cinefil A felszín alatt (2013) 2015.05.19 08:20:00
  Egy újabb film, amit nem hoztak be a hazai moziforgalmazásba, és DVD-n sem adtak ki - noha teljesen világos, hogy miért. Nehezen érthető és lassú folyású a cselekmény, alig hallani bármilyen értelmes szöveget, ellenben tele van fura hangeffektusokkal és zörejekkel, sok a szinte…..
Amióta vezetek, mindig is motoszkált a fejemben a gondolat, hogy taxizni kéne. Szeretek vezetni, ismerem a várost, bírom a budapesti éjszaka hangulatát. Ha belegondolok, taxiztam is eleget, hoztam-vittem a rokonokat a reptérről, sofőrködtem a buliból hazafelé nem egyszer, százszor.…..
kbalazs 2014.11.20 03:53:42
@Pierr Kardán: Ez a példa azért nem jó, mert az Uber sofőr pénzt kap, ezzel szemben a szállásért nem kérhet pénzt a Couchsurfinges. Airbnb jóbb példa lenne, az is fizetős.