Regisztráció Blogot indítok
Adatok
jeriko

12 bejegyzést írt és 220 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Talán az első lépések megtétele a legnehezebb, mivel ekkor rendelkezünk a legkevesebb információval, és főleg tapasztalattal. Mit is tudunk tenni? A legfontosabb: keressük fel a még élő rokonokat. és alaposan faggassuk ki őket. Amit mondanak, jegyezzük le, de még jobb, ha megkérdezzük őket,…..
A FamilySearch egyik nagy hátránya sokak szerint, hogy a családfát bárki átírhatja. Ez ellen a legjobb védekezés, ha minél alaposabban kitöltünk mindent, beírjuk, melyik adat szerintünk miért az, ami, és csatolunk forrásokat, fényképeket. Ezzel együtt persze nincs garancia arra, hogy egy avatatlan…..
Építkezéstől a hajnyíráson át a játékig, de minden 5000 Ft alatt!..
Pár napja érkezett egy kérdés a Furdancshoz. Ebből a levélből olvashattok pár mondatot: “Hobbi barkácsoló vagyok és gyakran fordulok a bloghoz tanácsért, tippekért. A mostani problémámra viszont nem találtam választ a korábbi posztok közt. Úgy hozta a sors, hogy nagyobb lakásba költöztünk, régi…..
Azt gondolnánk, ez tényleg nagyon egyszerű dolog, van két doboz, egyikbe jön a családnév, másikba a keresztnév és készen is vagyunk. Hát nem teljesen...A probléma gyökere abban keresendő, hogy a különböző népek, más sorrendben adják meg a neveket. A világ nagyobbik részén a keresztnév van elől, és…..
Egy olyan dolgot szeretnék most feszegetni, amit legfontosabb ellenérvként szoktak felhozni a FamilySearch használatával szemben, tudniillik, hogy a családfát bárki szerkesztheti, beleírhat, módosíthat... Nos, a FamilySearch valóban egyetlen nagy családfát tart nyilván, és nincs olyan, hogy "ez az…..
Nézzük meg, hogyan tudunk családfát építeni a FamilySearch segítségével! Belépés után a "családfa" menü "személy" pontjára kattintva saját adatlapunkra jutunk. Vizsgáljuk meg alaposabban a "Legfontosabb adatok"-at. A főbb adatok mellett ott látjuk a "szerkesztés" kék feliratát. Kattintsunk rá a…..
Ha esetleg tudsz olyan online elérhető gyűjteményt, amit érdemes betenni ebbe a felsorolásba, kérlek írd be egy kommentbe. Köszönöm! Hungaricana közgyűjtemény, elsősorban a levéltár illetve a könyv és dokumentumtárhttps://hungaricana.hu/hu/ Arcanum (fizetős, de néha vannak ingyenes nyílt napok).…..
Személy nézet A korábban ismertetett módon nyissuk meg a családfát és kattintsunk Niederkirchner Menyhért nevére, majd a felugró ablakban válasszuk a "Személy" nézetet (ha be vagy jelentkezve az FS-re, kattints ide). Egy hasonló ablak jelenik meg: Nézzük végig, mit is látunk!Legfelül az illető…..
Az első kérdés, hogy vezessük a családfát, milyen adataink lesznek? A legtöbb emberben a családfa szót hallva legtöbbször a valóban fa struktúra alakú, könnyen papírra vethető rajz ötlik fel, ahol a kiindulópont az adott személy, következő szint az apa és anya, majd a 4 nagyszülő, dédszülők és így…..
Éppen egy éve, 2020. január elején látogattam meg azt a helyet, ahol a fotó készült. Csepel, Petőfi utca 59. (a fotón még 28-as a házszám, valamikor 1920 környékén változhatott). Sosem jártam itt korábban, s most se voltam biztos benne, hogy jó helyen járok, de ez a bizonytalanság egyszeriben…..
Felsorolnék pár dolgot, amelyekkel szembe találkoztam a kutatások során, és mai szemmel nézve szokatlanok lehetnek. Ezekkel XIX. századi anyakönyvekben találkoztam leginkább, de valószínű korábban is jellemzőek lehettek.1) A nevek elég változatosak. Nem voltak igazolványok, sőt, sok volt az…..
Regisztráció Kattints ide:  familysearch.org vagy írd be a böngésző címsorába ezt a címet. Ha még nem regisztráltál, akkor ezt kell legelőször megtedd, mert a családfák megtekintéséhez már ez is kötelező: Kattints az  Ingyenes fiók létrehozása  feliratra. Szerencsére pár hónappal ezelőtt az oldal…..
Családfa Kutatás Beköszöntő 2020.11.27 09:30:58
Nagyjából egy éve kezdődött, bár voltak előszelei is "megbolondulásomnak". Többször nézegettem a különböző családfaépítő/kutató oldalakat, egyszer valahol meg is találtam nagymamán születési anyakönyvi kivonatát, ami leírhatatlan örömmel töltött el, illetve a mai napig rendszeresem előveszem a…..
Sokszor elköveti az emberiség azt a hibát, hogy egy dolgot pontosan úgy akar megvalósítani, mint addig, csak egy kicsit máshogy. Olyan a helyzet, mintha a fénymásoló kifejlesztésekor egy olyan írógépet akartak volna készíteni, ami először elolvassa a másolni kívánt szöveget. Sosem sikerült volna…..
jeriko 2019.06.14 20:37:55
@exilis: A Google féle önvezető autó 7/24-ben vezet megállás nélkül. Te ezt soha nem fogod tudni. Ráadásul a Google féle rendszer akárhány autót el tud vezetni, te meg egyszerre csak egyet.
Egyébként meg neked nem 9000 km-enként, hanem 20 méterenként kell beavatkozz a kocsi irányításába :)
Bizonyos szempontból az önvezető autók már most jobbak, mint az emberi sofőrök. Bizonyos szempontból pedig nem. Viszont fejlődnek, sokkal gyorsabban mint ahogy az emberek vezetési tudása. 1-2 év, és ott lesznek az utakon. Illetve már ott vannak:
www.youtube.com/watch?v=gC16ldFAIRQ
Egyre többet olvashatunk, illetve hallhatunk az elektromos fűtés + napelem rendszer kombinációról, mint az ingyenes fűtés lehetőségéről. Nagyon érdekes levelet kaptunk a témával kapcsolatban a Kardos Labor Kft-től, egy olyan vállalkozástól, amely több mint 10 éves gyakorlattal rendelkezik a megújuló…..
jeriko 2019.06.03 15:10:16
@ProsTata: A napelemek aránya valóban korlátos, nem is állítottam az ellenkezőjét. Ezzel együtt a jelenlegi technikai szint engedte korlátnak kb. 2%-ánál tartunk, úgyhogy a következő 15 évben nem nagyon kell izgulunk amiatt, hogy nem lehet kézben tartani a dolgokat. Addig pedig elég sok minden változhat - pl. elterjednek az elektromos autók, amelyek megnövekedett áramigénye miatt valószínű igen jól fognak jönni a napelemek.

Amiket a trafókról írtál, az egy nagy butaság. Annyiban van igazad, hogy van a transzformátornak egy optimális teljesítménye, de az alatt és felett (tehát nem a teljesen terhelt trafónak a legjobb a hatásfoka) is kb. tized %-okban mérhető a hatásfok romlás. Ennél kb. két nagyságrenddel nagyobb probléma az éjszakai fogyasztás kiegyensúlyozatlansága. Amit írsz, hogy ez nagyobb lehet mint a hálózati veszteség, egyáltalán nem igaz, annak kb. 1-2%-a.
jeriko 2019.06.03 15:33:01
@molnibalage: "ermelne a többi erőműves a terve szerint, de ha éppen süt a Nap, akkor vissza kell venni. Ha éppen meg fura idő van és hirtelen front betakarja az egész országot, akkor meg lehet betaposni a gázba, ha full agyatlan módon telszórjk a hálózatot ezzel a szarral."

Gratulálok, felfedezted a hálózati energiaeloszlás fogalmát. Ez így működik már sokkal régebb óta, mivel a galád fogyasztók fel-le kapcsolgatják a villanyt, üzemek indulnak el és állnak le stb. Nagyjából tízszor akkora ingadozások vannak a rendszerben jelenleg, mint az összes napaelem termelése.
De nyilván a világon mindenki hülye, aki támogatja ezt a technológiát, csupán te és még maroknyi szagértő az, aki reálisan átlátja a helyzetet.

"Hogy mi a hatása annak, ha ennek semmilyen módon nem szabnak gátat (és még anti-nukleárisak is) az a német hálózat. Úgy valahol 1000 mrd EUR-t basztak el eddig a "zöld fordulatra" aminek eredménye az, hogy a német hálózat csak úgy 1,5-2-szer szennyezőbb a a mgyarnál és a kisfogyasztói áramár már majdnem a magyar háromszorosa..."

Hogy a kisfogyasztói ár hol mennyi, annak semmi köze a napelemekhez. Norvégiában pl. kb. kétszer annyi mint nálunk, pedig 98%-ban vízerőművekből termelik. Amit a németek elköltöttek, azt leginkább azért költötték el, mert az össze atomerőművüket le akarják állítani - ekkorát talán mégsem kellene lódítanod. De majd elmorzsolok pár könnycseppet az energiaválság felé tartó német ipar miatt.
Itt egyébként megnézheted az Európai országok árammix-ét és aktuális termelését, ha esetleg mégis érdekelnének a tények:
www.electricitymap.org/?page=map&solar=false&remote=true&wind=true
jeriko 2019.06.03 16:52:43
@molnibalage: Akkor ezt meg is beszéltük. További szép napot!
Eredménytelenül zárult egy újabb paksi tender az orosz közbeszerzési portál alapján, mivel nem sikerült céget találni, amelyik megtervezné a paksi hűtővízcsatorna bővítését az új paksi blokkok ellátás céljából. A hűtővíz kérdése amúgy is a paksi bővítés egyik legkritikusabb pontja. Idén nyáron az…..
jeriko 2018.09.28 17:49:47
@citrix: Én azon izgulok, vajon mi lesz előbb: felépül Paks2, vagy bevezetik az Eurót Magyarországon?
A Fidesz érdemi válasz helyett ellenstatisztikákkal altatja a problémát. A múltkor még az az egy menekült is kimászott a kerítésen. ..
jeriko 2018.08.30 16:20:52
@Rettegek mert ballib vagyok: "A valóság az, hogy minden célcsoportban jóval több a Fidesz szavazó, mint a ballib szavazó."

Nem tudom mennyire vagy tisztában, hogy Budapesten a FIDESZ mindenhol bukott, ahol ellenzéki összefogás volt. Szóval a fenti "MINDEN" egyrészt nem igaz, másrészt meg érdemes végig gondolni, hogy miért pont Budapesten (egyébként nagyobb városokban is jobban szerepelt az ellenzék, mint kisebb falvakban).

Ráadásul ugye 2015-ben Budapesten "állomásoztak" a legtöbbet a migránsok, én is elmentem megnézni őket. A vidékiek nagy része egyetlen egyet sem látott soha.
Mi zárjuk el magunkat a szabad információáramlástól, vagy elzárnak minket tőle? Félünk ellenvéleménnyel találkozni, vagy csak szeretünk hasonlóan gondolkodókkal együtt lenni? Egyáltalán baj, ha csak egyoldalúan tálalva kapjuk az információkat? A blogunknak nyilatkozó szakértők segítségével…..
jeriko 2018.08.24 15:07:45
@Behajtó70: Ez egyszerű hírválogatás. Mikor olvastál arról, hogy egy német kis faluban egyik ember megverte a másikat és beléje döfött egy kést? Talán sose volt ez hír a magyar médiában - még akkor se feltétlen, ha Budapest külső részén történik. Ha migráns teszi ugyanezt, az már "hír", kétszer körbefutja az országot és médiaesemény lesz belőle.
jeriko 2018.08.24 17:01:06
@Ellenzéki Tüntető: a michelle-s verzióról legyszi dobj egy cnn vagy hasonló szintű linket (ne origos, 888.hu-s stb)
1992 nevezetes esztendő volt a hazai fantasy rajongók körében. Megjelent a Shamutanti dombok, a kultikus Kaland-Játék-Varázslat-széria nyitókötete (a Kaland-Játék-Kockázat kistestvére, összefüggő kalanddal), elstartolt a Cherubion kiadó Harcos Képzelet Játékkönyvek-sorozata, kijött a Valhallánál az…..
jeriko 2018.04.13 14:58:15
@Zka: Régi szép idők! ;)
NemGogol Zörög a haraszt 2018.04.09 15:00:07
IDEGESÍTENEK az összeesküvés-elméletek, és eddig mindig sikerült visszatartanom magam attól, hogy hasonlót állítsak elő. Pedig volt már úgy korábban is, hogy a véletlenek (?) összjátéka roppant gyanús következményekhez vezetett, mégsem engedtem a csábításnak, inkább azzal foglalkoztam, hogyan…..
Sokat gondolkozom azon, hogy miért nem borult még rá az asztal a kormányra, miután az elmúlt években minden hétre jutott számunkra egy olyan "mutyi", ami önmagában gusztustalan. Mégsem halmozódott és gyülemlett fel szinte semmi, hanem érzéketlenné, vállvonogatóvá tette az embereket. Nagyjából…..
jeriko 2017.05.04 11:52:07
@legitim puccsista: "ha elmész a háziorvoshoz csak az, hogy megméri a vérnyomásod 10-20 ezer forint az államnak."

Na erre igen kíváncsi lennék, honnan jött ez az összeg, és ha az államnak ennyit kell fizetnie egy vérnyomás mérésért, akkor mégis kihez kerül ez a pénz szerinted?