Regisztráció Blogot indítok
Adatok
FIAT!

32 bejegyzést írt és 72 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Alaposan felbolygatta a hazai képregénykedvelők vasárnap délutánját a Vitanum kiadó vezetője, amikor egy hónappal előre hozta az idei karácsonyt, és mindenkinél szélütést meg szívbillentyű-zavarokat okozva bejelentette a Facebookon: ismét lesz Rahan a Kockásban!..
FIAT! 2018.12.01 20:52:29
@Chavez: Nézd, a Kockás korabeli számai is hemzsegtek attól az ellenmondástól, hogy míg 20-25 oldalon Dr. Justice éppen felszámolja a gyerekmunkát vagy -prostitúciót, a következő oldalakon már Placid és Múzó – vagy éppen Pifu – „idétlenkedik". Tehát a Kockás eleve egy kicsit fura, korosztályilag egy kissé túl széles spektrumú olvasóközönséget lőtt be magának. Ha akkor egyáltalán figyeltek az ilyesmire és nem az volt az elsődleges szempont, hogy végre kaptak anyagokat a Vaillanttól.
Mi most arra törekszünk, hogy a korabeli olvasók is kapjanak valami hasonló élményt – retrózhassanak, ha tetszik –, és kicsit azért bele is kóstolhassanak a modernebb cuccokba. Mintha a Kockás nem szűnt volna meg 30 évig...
Piszok nehéz ám megfelelni mindkettőnek, bár igyekszünk. ;)
Mind elmegyünk, a ringatózó fák alól mind elmegyünk, a párás ég alatt mind indulunk a pusztaságon át a száraz ég alá, ahányan így együtt vagyunk, olyik még visszanéz, a holdsugár a lábnyomunkba lép, végül mind elmegyünk, a napsütés is elmarad és lépdelünk a csillagok…..
FIAT! 2012.04.04 20:01:09
A fenti plakátot csupán önszorgalomból követtem el, bár szívesen fogadtam volna egy idevágó felkérést Andrew Horntól, a 2004-es The Nomi Song rendezőjétől. Persze nem Horné a kitüntetett figyelem, hanem dokumentumfilmjének főszereplője az, aki ezúttal ihletett – az 1983-ban elhunyt kultikus newave…..
FIAT! 2009.08.17 23:43:19
@vegyeskazetta: Nagyon köszönöm! A Tiger Lillies pár éve zenélt a Magic Mirrorban a Szigeten, zseniális formáció. Akkor beszereztem pár albumukat is, talán a cirkuszos lemezük tetszett leginkább – bár a cirkuszt magát ki nem állhatom :) –, tényleg kapcsolódik Nomihoz. Eleve van valami wurstli-szerű, „kikiáltós" hangulat a zenéjükben – és persze a vizuált is ehhez igazítják. Csupa idézőjel, miközben baromira figyelnek minden egyes taktusra. Idióták. :)
Képregény Haránt Artúr: Jazz 2011.08.16 10:08:00
Először közlünk a Képregény Blogon teljes, ingyenes képregényt. Haránt Artúr a Papírmozi 4. számához készítette el Árva-Szabó Péter Jazz című versének a képregényesített változatát. A tavasszal fekete-fehérben megjelent képregény színes verziója itt olvasható először. A képregény a szerzők…..
FIAT! „Pokolbéli" víg lapjaim 2011.08.05 00:00:00
Régóta tartozom ezzel a poszttal. Mivel a FIAT! – mint azt észrevehettétek –, korántsem nevezhető a klasszikus értelemben blognak, így a lelkiismeret sem mardos, hogy rendszertelenül, hónapos kihagyásokkal jelentkezem – talán belefér.Azonban vannak olyan események, melyekről…..
FIAT! Orlando – a képregény 2011.08.01 19:13:00
2009. tavaszán jelent meg a PINKHELL hatodik száma, benne a tizenkét oldalas Orlando című képregényünkkel.Annak idején, egyfajta „így készült" poszt keretében már beszámoltam róla, ám most teljes terjedelmében – pár sutább párbeszédet átfogalmazva – közzéteszem a…..
FIAT! A 7 grafikusa 2011.01.06 04:13:00
Tegnaptól a hg.hu-n a 7 grafikusa lettem...
A hazai képregényszcénával foglalkozó interjúsorozatunk egy különösen örvendetes megjelenés kapcsán mászik ki Swamp Thing-ként az aggkori (hja, harminc felett...) feledés mocsarából és tér vissza a Geekz virtuális hasábjaira, mégpedig a tervek szerint a december 18-i…..
A Király Tamással készített interjú után a Nyugatinál vettem egy előre csomagolt zsemlét, s miközben rágcsáltam, arra a menüre gondoltam, amivel az indulásom előtt maga a tervező kínált (sajnos csak szóban): a jin-jangot mintázó kaviáros fokhagymalevesre, és a…..
Zseniális teleképregényt talált mikes a youtube-on. Az ismeretlen szerző elkészítette a Szomszédok új epizódját, amiben Kutya úr gárdistaként parlagfüvet szed, Vágási Feri nem tudja, hogy mi az az aktív tábla, és Taki bá megint elütött egy huligánt. Néhol nincsen hang,…..
FIAT! 2010.07.01 14:10:50
@lelkesz: Készítette: Solti Balázs. ;)
FIAT! Kiállítok 2010.06.29 10:54:00
Meglepő – de legalábbis szokatlan –, hogy a kArton Galéria és a margitszigeti víztorony Kilátó Galériája is majdnem egy időben keresett meg azzal, hogy lenne-e kedvem szerepelni egy-egy munkámmal az éppen aktuális kiállításaikon. Ami ebben újszerű konstelláció, hogy míg az…..
A Saatchi & Saatchi New York (Jedlicska Marci aktuális munkahelye) által készített szpot úgy érvel a házasság mellett, hogy tulajdonképpen ellene érvel. A homoszexuálisok szeretnének házasodni? Nosza, nem is szívathatjuk meg őket jobban, minthogy engedélyezzük nekik. Mindezt a…..
FIAT! 2010.06.09 15:35:54
FIAT! Temetetlen tervek 2010.06.07 22:31:00
Túl vagyok az eddigi legnehezebb évemen – kicsit át is nyújtózott az ideibe. (A bejegyzések is emiatt ritkultak.) Persze nem panaszkodom – manapság szerencsésnek mondhatja magát az a grafikus, aki a munkába rokkan bele. Amit viszont igazán sajnálok, hogy az alább taglalt/tálalt…..
A képregényes interjúsorozatunk nem torpan meg, csak ide-oda tántorgott a hét napjai között, akár egy hajósrummal feltankolt Vanek úr, míg rá nem talált az Alfabéta-díjas képregények között menetelő Pestblog.hu egyik szerzőjére, Ábrai Barnabásra, aki még nem döntötte el,…..
FIAT! Géplovagtrendek 2010.03.28 17:02:00
A Galaktika még tavaly ősszel hirdette meg steampunk tematikájú képregénypályázatát. Hamlet (alias Szűcs Gyula) – aki főállásban az Index újságírója, illetve újdonsült tagunk is az MKA-ban – szerzőtársaival, a szintén író Mácsai Gergellyel, valamint a Hungária Kapitány…..
FIAT! 2010.03.29 13:02:13
@-csacso-: Köszi a hasznos észrevételeket, Csacso! :)

Igen, Gyula úr és Mácsai úr is MKA-tag lett – reméljük, hamarosan aktivizálják is magukat. ;)

Egyébként Hamlet hozzászólásából (amit a Knetről idéztem) még valóban nem derül ki, hogy története is van a Géplovagoknak, pusztán egy kis kedvcsinálónak sorolhatta fel a szereplőgárdát.
Én a pályázatra benyújtott szinopszist még nem olvastam, csak egy korábbi verziót, de már abban is tisztességesen ismertetve vannak a többrészes sztori fő vonalai, történései.

Hellboy: ez szíved joga, én szeretni tudom a nem mignolás verziókat is, ha tetszenek.
(Van is belőlük egy szép csokor a DeviantArton, érdemes keresgélni.)
Mellesleg ez a beállítás éppen egy Mignola-féle borítóból indul ki, csak „hozzáplasztikáztam" a plakát stílusához. :)

Hungária Kapitányban viszont igazad van. Ahogy azt a posztban is írtam: nem igazán stimmelnek az arányai. Ott csúszhatott el a dolog, hogy míg a hasa és a jobb mellizma jelentős alulnézetet mutat, addig a vállát és a bal mellizmát már kicsit más szögben látjuk. Talán ettől kerekedik ki kissé, ahogy írtad: „michelin babásodik". :)
Mellesleg a digizés előtt is ugyanez volt előrajzolva, csak azon a fotón még nincsenek fények és árnyékok.
De a „propaganda proletár" felütés direkt van, illetve igyekeztem a korhoz igazodó, háborús-retrós ízt is visszacsempészni, ami egy kicsit hajaz a totalitárius rendszereket megelőlegező propaganda plakátokra. Elvégre a sztori megkívánja.

Monitort még nem cseréltem és ha sikerülne, akkor is csak maximum nagyobbra váltanék, LCD-re egyelőre nem. A legprofibb (-drágább) LCD sem adja még vissza a valódi színeket, fény-árnyékokat.
Gondolom, nem véletlen, hogy amikor a Macskafogó 2 stúdiójában jártam, ott is mindenki hagyományos monitoron dolgozott, pedig pénz biztos lett volna rá, hogy váltsanak – csak talán látni is szerették volna, hogy milyen lesz a végeredmény. ;)

Végül: ha elárulod, hogy tudom megoldani azt a főoldalra ugrást, azonnal átírom a html-t, csak én ehhez hülye vagyok. :P

KKK: igen, Ferivel lefixáltuk a május végi időpontot, úgyhogy minden érdeklődőt szeretettel várok nálam egy pohárra borra, teára, kávéra a fesztivált követő KKK-n. ;)
FIAT! 2010.04.26 13:26:35
@-csacso-: Huhh... Igazán köszönöm ezt a kimerítő monitor-túrát! :)
Most legalább okosabb lettem, még ha a gyakorlatban egyelőre nem is tudom kamatoztatni – anyagi okok miatt. No, de majd egyszer... :I

Köszi a blogos infot is, bár nekem továbbra sem működik. :(
Azért van még egy tippem, hogy kit kérdezzek meg róla – lehet, hogy valamit elszúrtam.
A hazai képregényes szcéna szereplői között végzett tudatos ámokfutásunk tovább folytatódik, ám ezúttal nem egy képregényrajzolót, hanem egy igen ritka állatfajtát, egy valódi, lélegző képregényforgatókönyvírót szólaltatunk meg. Ugyan valószínűleg többen ismerik a…..
A 13. oldal ceruzavázlat formájában.A munka halad amúgy, a dolgos hétköznapokat éljük, készülnek az oldalak, a harmadik nagyobb blokkban járunk éppen. A vázlaton is jól látható, hogy a Kittenbergerék vonatjával történt valami, ám hőseink kellően tettre készek, és magukhoz…..
FIAT! A „másnapos" forradalmár 2010.03.07 23:05:00
Előre bocsátom, hogy írni azóta sem volt érkezésem, hiszen inkább az új projektekre összpontosítottam, így Futaki és Nikolényi Spiráljának műelemzését elnapoltam a valamikori távoli jövőbe – egyszer biztosan befejezem, ígérem. Nem mellesleg, Attilával a napokban jelent meg…..
Geekblog Radírfej 2010.02.28 09:37:00
Henry Spencer (Jack Nance) arcának fele az űrben lebeg, és a kamera egy archaikus sárföld-bolygóhoz közelít. Benne ül egy ember (szakálla volt kender, egyébként Jack Fisk), aki váltókarokat huzigál fel-alá. Nyilás nyílik, és egy féreg-főtus zuhan alá belőle, megtermékenyítve…..
FIAT! 2010.03.02 08:55:21
@taguchi: Maximálisan egyetértek, élvezettel olvastam! Köszi, Feri!
FIAT! „Amiként kezdtem..." 2009.12.31 23:59:00
A lakásfelújítás forgatagában egy ismerős mappára bukkantam, ami a 10-11 éves kori képregényes szárnypróbálgatásaimat tartalmazta. Pókember, Daredevil, Conan és Kalán néni megmosolyogtató kalandjai elevenednek meg a lapokon, több mint 50-60 oldalon keresztül. Egyértelmű, hogy…..
FIAT! 2010.01.03 18:14:25
@kemenes: Idézném Csacsot az MKA blogról:
„Zorronak azt mondanám, érdemes lenne képregényt rajzolnia (kezdeti próbálkozásait látva) ;) "

Ez már szám szerint két biztató hozzászólás – lehet, hogy megfontolás tárgyává teszem.
Köszi, fijjúk! :))
FIAT! 2010.01.06 02:41:44
@Hamlet: Köszi! Persze, ha tudnám, hogy eredetileg mire is akartam kifuttatni a sztorit... :)

Aztán meg, most már több komolyabb, kész forgatókönyv is itt pihen a fiókban – már csak idő és elhatározás kérdése a megvalósításuk.
(És persze a következő Pinkhell lapzárta vészesen közelgő időpontja. ;))
FIAT! 2010.01.13 06:46:56
@Hamlet: Hát persze, hogy a feszes cicik... :))

Nekem persze ez az opció azóta sem jutott eszembe – pedig a heveny szivarozás mellett még képbe is jöhetne. ;)
FIAT! Manga - a japán képregény 2009.09.05 23:08:00
Meleg alkotók és tematika a kilencedik művészeti ágban(Áttekintés az amerikai, európai és a japán képregény történetéből)II. rész: Manga – a japán képregényAz összefoglalót írta és az illusztrációs anyagot válogatta:Kálovics DalmaBevezetőJapán történelme…..
FIAT! Ami a szemnek láthatatlan 2009.11.17 14:45:00
Régóta nem jelentkeztem, aminek az az oka, hogy egy grandiózus lakásfelújításba kezdtem, így az elmúlt három hónapot egy barátomnál, aprócska, zsúfolt konyhájában töltöttem. Mivel megrendelés is szép számmal akadt – egészen pontosan: egymást érték a leadások –, sem…..
FIAT! 2009.12.01 20:14:09
@Hamlet: Óh, remek! Legközelebb így teszek, köszi! ;)

A blog.hu némileg nehezebben kezelhető, mint pl. a blogspot, viszont ha magyar nyelven írsz, célszerűbb egy blogot itt is vezetni – tény.
Majd igyekszem reklámozni...
Egy fiatal magyar képregényrajzoló munkái a szerencsés véletlennek köszönhetően a világ legismertebb kortárs magyar grafikáivá válhatnak. Igaz, valószínűleg úgy, hogy a művész neve helyett többen emlékeznek majd a rajzok központi karakterére, Percy Jacksonra. A magyar…..
FIAT! Bikatáltosok virágzanak 2009.09.12 14:47:00
„Rézarca, mint a gondos est, nyugodt,– Kacagni tán soha nem is tudott – Nyakán feszülnek holló-vérerek, Tömbmelle vulkán tengerek felett.”(József Attila: Ősapám)   A Magyar Képregény Akadémia tagsága a múlt év folyamán szegényebb lett egy tehetséges, fiatal alkotóval:…..
 Meleg alkotók és tematika a kilencedik művészeti ágban (Áttekintés az amerikai, európai és a japán képregény történetéből) A 2007-ben – a 12. LMBT Fesztivál kapcsán –, a Vismajor Kávézóban kiállított tablók befejező darabjához érkeztünk, amely az amerikai…..