Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kisigi

24 bejegyzést írt és 55 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A kézbesítési vélelem előnytelen helyzetbe hozza a hatóságokkal szemben az állampolgárt, ez számos esetben kiderült már. Ha komolyabban belegondolunk, tényleg érint néhány alkotmányos alapjogot. Szia Zugügyvéd,Keresem végre azt a „tökös” jogászt aki hajlandó…..
Kisigi 2010.06.15 20:35:23
Kisigi 2010.06.15 20:42:40
@szaGértő: Arra próbáltam utalni, hogy ez a kérdés már rendeződött pár éve.
Kisigi 2010.06.15 21:03:07
@szaGértő: Ez azon kevés mulasztásos alkotmánysértés egyike volt, amelyet megoldottak szinte határidőn belül, szóval a jelenlegi helyzet alkotmányos.
Ahogy ígérték, benyújtásra került a Btk.-módosítás, ami az én várakozásaimhoz képest meglepően visszafogott. Ugyanis arra számítottam, hogy a tavalyi próbálkozáshoz hasonlóan minden szigorítást célzó módosítást belepakolnak a törvénybe, ehhez képest a…..
Kisigi 2010.05.18 17:14:06
@elsofirst: De, a helyes az "emberiesség" lenne, de valamiért nem így fordították le. Most pedig már olyan sok helyen szerepel, hogy túl nagy munka lenne átírni mindenhol.
Jogesetek Magyarázata címmel hiánypótlónak szánt folyóirat jelent meg Jakab András főszerkesztésével. Mindenkinek ajánljuk, mind a koncepció, mind a már megjelent írások figyelemreméltóak. A főszerkesztő maga is közzétett az első számban egy dolgozatot Ki a jó jogász, avagy…..
Kisigi 2010.05.10 18:19:58
@wape: Ezzel azért vagyunk egy kicsit gondban, mert így kívülről nézve sok eredmény nem látszik - már leszámítva azt, hogy a Jogi Fórumon minden nap van egy hír arról, hogy éppen melyik összbírói értekezleten vett részt.
Kisigi 2010.05.10 18:25:26
@MC KO: A JeMa szerintem is nagyon jó kezdeményezés, a Katz- és a Vajnai-ügyrekről készített összefoglalót fel is illene dolgoznom, hiszen mindkét ügyről írtam én is itt a blogon.
Közeledik az urnazárás ideje, egyre közelebb vagyunk a bizonyossághoz. Foglaljuk hát össze, hogy milyen kérdésekre kaphatunk ma este választ.1. Mekkora volt a választási részvétel, a korábbiakkal összehasonlítva ez magasnak vagy inkább alacsonynak számít?2. Voltak-e meglepő…..
Legal Eagles Kötelező olvasmány 2010.04.08 19:58:00
A dolgok jelenlegi állása szerint a "három csapás" még idén bekerül a Btk.-ba. Ugyan jelenleg ez alkotmányellenes, de jó eséllyel ez nem lesz leküzdhetetlen akadály, ami viszont megnyitja a lehetőséget arra, hogy amerikai mintára bevezessék a kötelezően alkalmazandó…..
Többen kérdezték tőlünk, hogy mikor írunk a holokauszttagadás büntetendőségét kodifikáló Btk.-módosításról. Egyelőre biztosan nem, és ennek egyszerű oka van: már többször érintettük a kérdést különböző bejegyzésekben (itt, itt és itt), és egy kicsit meguntuk a…..
A hvg.hu információi szerint Hagyó Miklós a gyermekének ajándékozott két, korábban a volt szolcialista főpolgármester-helyettes vagyonnyilatkozatában szereplő ingatlant. A híradások szerint az ingatlannyilvántartási eljárás meg is indult, az átruházások már széljegyen…..
Kisigi 2010.03.10 20:17:10
@Iustizmord: Azzal még ki lehet lőni ezt a trükköt, hogy a Btk. 77/B. § (2) bek. szerint a vagyonelkobzást el kell rendelni arra a bűncselekmény elkövetéséből eredő, a bűncselekmény elkövetése során vagy azzal összefüggésben szerzett vagyonra is, amellyel más gazdagodott, és az (5) bek. b) pont csak a jóhiszeműen és ellenérték fejében szerzett vagyont zárja ki.
Kisigi 2010.03.11 06:36:16
@magyar bucó: Bármennyire furcsa, egy adott probléma több jogágat is érinthet, így ennek a történetnek is vannak polgári jogi és büntetőjogi vonatkozásai is.
Valaha volt egy olyan tervem, hogy végigveszem a pártok választási programjait, és az abban olvasható büntetőpolitikai elképzeléseket szakmai szempontból megpróbálom elemezni. Sajnos a programokból sok mindent meg lehet tudni, de azt biztosan nem, hogy milyen büntetőpolitikát…..
Mivel a karácsonyi készülődéshez Rizling Öcsi olyan jól bevált, ezért Szilveszter előtt is Szentesi-bort bontottam - mindjárt kettőt is. Mert ugye, ha ugyanabból az évjáratból egy pincének van egy "A" és egy "B" nevű cuvée-je is, akkor igencsak adja magát az…..
Kisigi 2009.12.31 17:24:35
@dr.Balthasar: Ezekhez majd csatlakozik egy Bussay Szerémi Zöld 2007.
 ezért:   Faith No More - We Care A Lot (Hurricane 2009)  VS   Faith No More - We Care A Lot (Sziget 1997)  ..
Bojtárok Budapest banned 2009.08.05 13:48:00
Amikor megláttam ezt törvénytervezetben, azt hittem, hogy csak egy rossz vicc.Aki még nem tudja: 2009. június 30. napja óta a következővel bünteti a szakmát a t. Országgyűlés:Pp. 41. § (6) Vagyonjogi ügyek tekintetében a felek a felmerült jogvitájukra vagy a meghatározott…..
Ugyan volt egy erre vonatkozó meggondolatlan ígéretem még az év elején, de valójában soha nem volt kedvem a jogos védelem megváltozott szabályairól külön bejegyzést írni. Azonban az elmúlt napokban két családtagom is feltette nekem a kérdést, hogy most akkor tényleg le lehet-e…..
Kisigi 2009.07.16 20:23:41
@Cifu78: A fegyvertartási engedély megléte és a jogos védelem megállapíthatósága között nincs semmi összefüggés. Ha valakinek az életére törnek, bármivel védekezhet, még az engedély nélkül tarott lőfegyverrel is. Az egyetlen probléma, hogy el kell ítélni lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés miatt. De ez már a támadás előtt megvalósult, akkor, amikor hozzá került a fegyver. Az, hogy később ezt jogosan használta, ezen nem változtat.
Kisigi 2009.07.16 20:49:54
@lcutti: A támadáson nem csupán a testi épség elleni támadást kell érteni, minden olyan magatartás beletartozik, ami bűncselekménynek minősülhet. Így a tetten ért tolvaj elfogása is támadás, ami jogosnak minősül, mert a büntetőeljárási törvény kifejezetten engedélyt ad erre. Jogos támadás az is, amikor valaki a zsebtolvaj kezéből kiveszi a pénztárcáját, de lehetne említeni a jogszerűen alkalmazott rendőri kényszerintézkedéseket, a tömegoszlatást, vagy azt, amikor a lakás használója kitolja a folyosóra a lakásába félig belépő hittérítőt.
Kisigi 2009.07.16 21:03:01
@dezso__: "felkapja a 20 centis séfkést a pultról, majd magabiztosan megindul felém"

Ez a jogtalan támadás közvetlen veszélye, viszonylag magabiztosan lehet azt mondani, hogy az életedre tör, szóval sok probléma nem lenne ebből.
Megpróbáljuk összeszedni az átállással kapcsolatos hibákat, hogy lássátok, mi az, ami már ismert illetve mi az, ami már javítva is van. Ide nem veszünk fel az átállással nem összefüggő hibákat, és ezt a posztot folyamatosan frissítjük. Ami zöld, az már nem aktuális. Nem…..
Hétfőn megtörtént a véleménynyilvánítási szabadság szűkítéséről szóló alkotmánymódosítási javaslat szavazása, nagyjából a várt eredménnyel. Az, hogy miért nem szabad módosítani az Alkotmányt, már korábban kifejtettem, a módosítás melletti érveket pedig Numerius…..
Amikor elkezdtünk írni a Btk. új Általános Részéről, abból indultunk ki, hogy a kormány láthatólag komolyan gondolja a tervezetet, ezért hasznos megismerkedni vele. Csak annyiban tévedtünk, hogy egyáltalán nem gondoltak komolyan semmit. Amikor bejelentették, hogy szigorítani…..
 Josh: What do you say about a government that goes out of its way to protect even citizens that try to destroy it?  Toby: God bless America.  Érdekes elemzés jelent meg a Sárdobáló blogon, az írás apropóját feltehetőleg a holokauszttagadás büntethetősége kapcsán…..
2009. március 30-án Pokol Béla, az ELTE Politikatudományi Intézetének egyetemi tanára, alkotmányjogász és volt kisgazda képviselő a Magyar Nemzetben osztotta meg a konstruktív bizalmatlanság alkalmazásáról szakvéleményét az olvasókkal. Pokol szerint az alkotmány nem teszi…..
Már a blog indítása óta tervezzük Vajnai Attila szomorú történetének részletes feldolgozását, de úgy döntöttünk, hogy megvárjuk a Legfelsőbb Bíróság végső döntését. Az összes létező magyar és nemzetközi bírói fórumot megjárt ügyet nem könnyű követni, de megéri…..
Nem sok esélyt adtam arra, hogy a "három csapás" néven elhíresült javaslat valaha is meg fog jelenni konkrét normaszöveg formájában, legalábbis az eredeti bejelentésnek többé-kevésbé megfelelő törvényszöveggel. Mégis ez történt. A javaslat jelenleg az Országgyűlés…..
Kisigi 2009.02.27 17:18:03
A visszesők aránya a bv. intézetekben kb. 50% körül alakul. De ez csak a jogi értelemben vett visszaesőket takarja, vagyis akik már egyszer kaptak végrehajtandó szabadságvesztést szándékos bűncselekmény miatt, és a kitöltéstől (vagy a végrehajthatóság megszűnésétől) számított három éven belül követték el az újabb szándékos bűncselekményt. Ha bármelyik feltétel hiányzik (pl. az egyik bűncselekmény gondatlan volt vagy csak felfüggesztett szabadságvesztést kapott korábban), nem tekinthető visszaesőnek. Ezért a bv. statisztikákban sem így szerepel.

Ennek ellenére a bv. intézetekben az első bűntényes elkövetők aránya csekély. Ezek azok, akiket rögtön az első bűncselekményük elkövetése miatt végrehajtandó szabadságvesztésre ítéltek, márpedig ehhez erősen kell kezdeni (emberölés, rablás, ilyesmi). Tehát a bv. intézetek tele vannak visszaesőnek nem tekinthető bűnismétlővel is. Más néven ez a kategória az ún. krimimológiai értelemben vett visszaeső, csak hogy tovább bonyolítsam.

A megközelítésed nem igazán jó, mert nem azt kell nézni, hogy mekkora a visszaesők aránya bent, hanem azt, hogy a szabadultak közül hányan kerülnek vissza.

Az biztos, hogy a bv. nem a legnagyobb sikersztori az országban. A börtönviszonyokon lehet és kell is javítani, de hogy lenne alternatívája, azt nem hiszem. Alapjogi szinten annyira be van határolva a büntetőjogi szankció alkalmazása és végrehajtása, hogy a szabadságmegvonás az egyetlen igazán komoly büntetés. Ha nem lenne tilos a kegyetlen és megalázó büntetések alkalmazása, rögtön nagyobb lenne a mozgástér. Ha nem lehetne csak olyan szankciót alkalmazni, ami az elkövetéskor már benne volt a Btk.-ban, sokkal jobban lehetne egyéniesíteni.

Az biztos, hogy a megkésve és következetlenül alkalmazott, valamint a rosszul végrehajtott szabadságvesztés nem tudja elérni azt a visszatartó hatást, amire amúgy alkalmas lenne. Ezen kellene javítani.

Valószínűleg egy rosszabb dolog van annál, ha bürokraták akarnak a valóságtól elvonatkoztatva törvényeket alkotni: az, ha a politikusok futnak neki ilyesminek. Nem nagyon lehet mást mondani a Fidesz által elkezdett büntetőjogi szigorítási meccsre, amelyhez aztán az MSZP…..
Kisigi 2009.02.25 17:23:27
@smalladam: A munkavégzés elvileg kötelező a bv.-ben, pont a nevelésben játszott szerepe miatt. A probléma az, hogy messze nincs annyi munkalehetőség, mint ahány elítélt. Sajnos nem is nagyon lesz, mivel (és ez nagyon morbid) vagy az elítéltek varrják a labdát, vagy a megváltozott munkaképességűek. Nem a leghálásabb téma egy politikusnak.

Börtönből valóban többet kell építeni, főleg ha a szigorítást célzó javaslatok közül megvalósul néhány. Ezzel csak az a probléma, hogy az egyszeri magyar minden bűnözőt börtönben akar látni, de fizetni már nem hajlandó érte.
Kisigi 2009.02.26 17:59:18
@doktorur: Szerintem senki nem mondja azt, hogy semmit nem tehetünk. Azt valóban sokan állítják (én is), hogy a Btk. szigorítása nem old meg semmit. Nyilván azért erre mozdultak rá, mert ennek minimális munkával kommunikálható eredménye lehet: mindenki látni fogja a Magyar Közlönyben, hogy rettentően fellépünk a bűnözés ellen.

A több mint 300 bűncselekményből kb. 6 olyan van, amire nem lehet szabadságvesztést kiszabni, így én azt gondolom, hogy elég szigorú a törvény. Most már csak ki kéne kényszeríteni, amihez több rendőr kell jobb felszereléssel, meg olyan bírósági rendszer, amiben legalább esély van az ügyek emberi időn belüli befejezésére. Ezt megteremteni sokkal több munka, és az eredmény nem annyira látványos. De legalább van haszna is.
A közönség nyomásának engedve ;) visszatérek a "három csapás" kérdéséhez. Jó, legyünk pontosak, a "nyomás" szó talán erős; annyi volt, hogy az előző poszthoz kommentelt a témában lizocska, és korábban Ahmettől kaptam ezt a mailt:Esetleg kitehetnétek egy…..
Kisigi 2009.02.26 17:46:39
Megszoktuk már, hogy a politika egy össztársadalmi felháborodást kiváltó bűncselekményre kizárólag a Btk. szigorításának igényével bír reagálni. Most is ezt történt, a Fidesz egyik képviselője előállt egy javaslattal, amely szerint az Amerikai Egyesült Államokban létező,…..
Kisigi 2009.02.14 13:16:19
@Kalmár: A változó bűnelkövetési szokásokra kétségkívül reagálnia kell a jogalkotásnak. De azt én kétlem, hogy az utóbbi években valóban olyan mértékben szaporodtak volna el bizonyos bűncselekmények, mint ami mostanában lejön a médiából. Ezt nem tudjuk, mert nincsenek erre vonatkozó kutatások. Enélkül meg felelőtlenség vad jogalkotásba kezdeni.

Aztán figyelembe kellene venni, hogy aktuálpolitikai megfontolásokból nem lehet módosítani az Alkotmányt. Az arra van, hogy kijelölje azokat a kereteket, amelyeken belül meg lehet valósítani ezeket az aktuális szabályozási koncepciókat.

A szankciórendszer szigorítása önmagában semmire nem jó. Közhely, hogy nem a szankció súlyossága, hanem annak elkerülhetetlensége jelenti a visszatartó erőt. Tehát a bűnüldöző szerveket és az igazságszolgáltatást kell rendbe tenni, így kiderülhet, hogy a szabályozással van-e a baj, vagy a jogszabályok kikényszerítésével. Szerintem ez utóbbi a baj, ezért nincs is értelme szigorítani, mert ha a hatályos szabályokat nem tudják betartatni, akkor a szigorúbbakat miért tudnák.
Kisigi 2009.02.15 11:04:21
@lamed: Nem ismerem az ügyeket, amire utalsz. Egy 2 milliárdos csalásra 10 évet is ki lehet szabni, állításod szerint nem teszik. Ha az lenne a törvényben, hogy életfogytot is ki lehetne szabni, akkor megtennék? Nyilván nem, ezért mondom, hogy önmagában a szigorítás semmit nem ér. Ha most sem használják ki a rendelkezésre álló tételkeretet, akkor a szigorítás után sem fogják.

"most azonnal bevállalnék akár néhány hónap fogházat is 2 milliárd Ft-ért"
Ez csak azt bizonyítja, hogy még soha nem voltál bv. intézetben.
Kisigi 2009.02.17 21:50:07
@Leiter Jakab: Láttuk, jót mosolyogtunk, de sajnos úgy tűnik, az előterjesztő egyikünket sem olvas. :)

Nem múlhat el büntetőjogi kodifikáció a bűncselekmény fogalmának újragondolása nélkül, ez a bejegyzéssorozatunk tárgyát képező tervezet esetén is megtörtént. Tudom, hogy hülyén hangzik, de a jogtudósok a bűncselekmény fogalmáról vérre menő vitákat bírnak folytatni, nem…..