Regisztráció Blogot indítok
Adatok
lmizsekultura

25 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
2008-ban álmodtunk egy nagyot és az akkor még Fekete István verseny címmel hirdettük meg könyvtárunk olvasási versenyét. Nem gondoltuk akkor, hogy hagyománnyá válik Könyvtári Derbi, vagy Olvasó Derbi néven. Sajnos 2021-ben a pandémia miatt elmaradt a verseny, így az idei alkalom a 15. Olvasó Derbi.…..
Idén február 12-19. között rendezik a Házasság hete programsorozatot, mely a házasság fontosságára kívánja felhívni a figyelmet, valamint arra is, hogy a társadalom számára milyen előnyös az egészséges házasság. A mozgalom célja ezek mellett, hogy megismertesse az emberekkel azokat a hagyományos…..
„Itt a farsang, áll a bál.” – kezdi sorait Gazdag Erzsébet népszerű gyermekverse. Idén február 21-éig tart a farsangi időszak, mely során rengeteg mulatságra, táncos rendezvényre, jelmezversenyre kerül sor. Ehhez és egy kis ráhangolódáshoz ajánlunk most párat a könyvtárban fellelhető…..
Elérkezett advent időszaka, és ezzel együtt megkezdődött a lázas készülődés a karácsonyra. Ennek részeként elindulnak a családi, óvodai, és iskolai sütemény és ajándék „gyárak”. Ezekhez kívánunk segítséget nyújtani az alábbi könyvajánlónkkal. Több szép és színes album foglalkozik átfogóan a…..
November 5-én, szombaton lesz Boszorkányszombat a könyvtárban. Ez alkalomból kedvcsinálónak boszorkányos könyveket ajánlunk az érdeklődőknek, melyek mindegyike megtalálható könyvtárunkban. Kisgyermekek számára több mesekönyv is rendelkezésre áll a témában. A Mercé Aránega: Boszorkány szeretnék…..
Október első hetében már tizenhetedik alkalommal kerül sor az Országos Könyvtári Napok eseményeire. Az Informatikai és Könyvtári Szövetség koordinálásával a hazai könyvtári rendszer ismét különleges, rendhagyó tartalommal tölti meg ezeket a napokat. Az idei események hívószavai az esély – egyenlőség…..
Szeptember 30. Benedek Elek születésnapja, mely 2005 óta a Magyar Olvasástársaság kezdeményezésére a Népmese Napja is egyben. „A nap célja, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett…..
Itt van az ősz, itt van újra… és itt az iskola és az óvoda, a gyerekek és szüleik számára nagy változások és új kihívások időszaka. Sokan most kezdtek el óvodába, iskolába járni, ami olykor ijesztő tud lenni a sok újdonság és a szokatlan környezet, emberek miatt. Számukra nyújthatnak segítséget Finy…..
1967 óta április 2-án tartják világszerte a Gyermekkönyvek nemzetközi napját, melynek célja, hogy a gyerekekkel megszerettessék az olvasást és a könyveket. Könyvtárként mi is hasonló célok megvalósítására törekszünk: már az egészen fiatal korosztály tagjaival is szeretnénk megismertetni a könyvek…..
Kedves Olvasóink! Szeretne elolvasni egy olyan könyvet, ami nincs meg a könyvtárunkban? Kérjük, segítsen a könyvtári állományunk gyarapításában! Ajánljon könyvet/könyveket, és mi megígérjük: hogy dokumentumvásárláskor figyelembe vesszük az ajánlást. A link elérhető weboldalunkról is!…..
2021-től a könyvtárba érkezett könyvújdonságainkat a moly.hu magyar könyves közösségi oldalon találhatod meg. Hogy miért jó ez? gyorsan tájékozódhatsz a könyvtárba érkező újdonságokról elolvashatod a könyvek tartalmát értékeléseket olvashatsz a moly tagoktól megtudhatod, hogy hány éves…..
Április 2-án tartják világszerte a Gyermekkönyvek nemzetközi napját 1967 óta. Az esemény célja, hogy a gyerekekkel megszerettessék az olvasást és a könyveket. Az alábbi, 21 kérdésből álló kvízjáték egy kisebb merítés a gyermekirodalom (elsősorban) kortárs repertoárjából. Azok részére, akik…..
2021-ben rendhagyó módon tisztelegtünk a költészet napja alkalmából.  Mizsei Amatőr Színjátszó Kör tagjai kedvenc verseivel emlékeztek meg eme jeles napról. Fogadjátok őket szeretettel!..
Sajnos olvasókat még nem fogadhatunk, de a könyvkölcsönzést és a visszavételt biztosítjuk annak aki igényli...
Nyári szünet után tovább folytatódnak kézműves szakköreink felnőttek illetve gyermekek részére. Kerámia szakkörben Vinnainé Csurpek Ágnes vezetésével ismerkedhetnek meg különböző fazekas technikákkal a résztvevők. marokedények készítésehurkatechnikalaptechnikapréseléskorongozásAnyagköltség 1000,-…..
  A MASZK, vagyis a Mizsei Amatőr Színjátszó Kör 2018. július 20-án ismét előadta Karinthy komédiáját a A bűvös széket. A 2. előadás is sikeres lett, sokan eljöttek a darabot megnézni, volt aki először látta, de volt aki újrázott. Talán többen azért jöttek el, mert a színkör a bevételt jótékonysági…..
"Színház az egész világ, és színész benne minden férfi és nő.Fellép és lelép: s mindenkit sok szerep vár életében..." William Shakespeare 2017 nyarán Sirkó László rendezésében, helyi résztvevőkkel mutatták be Mizse nádor című előadást. Már régóta megfogalmazódót az a gondolat, hogy kellene egy…..
A lajosmizsei művelődési ház és könyvtár kapta meg azt a nemes feladatot, hogy tovább vigye azt a hagyományt, melyet Gombkötő Gizella 2008-ban álmodott meg.  Az álmot tett követett és immár kilencedik alkalommal rendeztük meg a Szamócás Vásári Forgatagot. Természetesen kikértük Gizi véleményét,…..
"Amikor meghalt a nagyapám, anyám után én is végigolvastam az összes füzetet. Harminc év napsütése, átlaghőmérséklete, felhőátvonulása. Minden nap időjárása gondosan lejegyezve, rajzolt, dőlt betűkkel írva, milyen színű volt az ég. Olyan volt, mint egy gyönyörű, felemelő és végtelen mantra. Akárha…..
Március 20-án beköszöntött a csillagászati tavasz, de ezt sajnos az időjárásban nem tapasztaltuk. Ennek ellenére március 24-én sokan jöttek el rendezvényünkre, hogy együtt köszöntsük a tavaszt. Több, mint 20 féle portékával várták a vásárlókat egyedi termékeikkel a kézműves árusok. Köszönet érte,…..
"Az emberi élet tele van olyan jelenségekkel, amelyekkel nap mint nap találkozunk, de paradox módon mégsem tudatosulnak bennünk. A vers talán éppen erre ad alkalmat. Mindmáig megfejthetetlen csoda számomra, hogy bizonyos szövegek milyen formákban és milyen tartalmakkal töltődnek fel. Hogy mennyi…..
„Arany 200 busz” - a Petőfi Irodalmi Múzeum mozgókiállítása. Az „Önarckép álarcokban” című tárlatnak elkészítették az iskolai oktatást kiegészítő, országosan utazó változatát is. Az e célra átalakított  "Arany 200 busz" 2017. július 10-től járja az országot. Az egyedi látványvilágú kiállítás…..
Február első hétvégéjén először csatlakoztunk a "Kultúrházak éjjel-nappal" című országos eseménysorozathoz. Pénteken egy koncerttel vártuk az érdeklődőket, melyen a Lajosmizsei Városi Kamarakórus lépett fel. Meglepetésként egy különleges zenei fúziónak lehettünk szem- és fültanúi Kovács Gáspár és…..
Idén már 12. alkalommal kerül megrendezésre a Kultúrházak éjjel-nappal országos közművelődési eseménysorozat. Ebben az évben mi is csatlakozunk ehhez az kezdeményezéshez. Február 2-án 19 órától a Lajosmizsei Városi Kamarakórus lép fel, majd Kovács Gáspár és Schmidt János adnak koncertet. Február…..
A magyar kultúrát 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén "a magyar nép zivataros századaiból" vett példákra épített költeményét - a Himnuszt. Országszerte tartanak megemlékezéséket, irodalmi…..