Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ukraine war

6 bejegyzést írt és 38 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egykoron Henry Kissinger valóban jelentős külpolitikai befolyással bírt az Egyesült Államokban, hiszen 1969 és 1977 között gyakorlatilag ő irányította az USA külügyeit és így magát a hidegháborút is. Előbb nemzetbiztonsági tanácsadó volt 1969 és 1975 között, majd Nixon és Ford külügyminisztere lett…..
Idén februárban volt egy éve annak, hogy az orosz hadsereg lerohanta Ukrajnát és kísérletet tett teljes területének illetve fővárosának elfoglalására. A jogtalan támadást azonban Ukrajna kivédte, majd a NATO államok támogatásával visszatolta az orosz csapatokat nagyvárosai közeléből. A harcok 14…..
Az ukrajnai háború február 24-én érkezik 1 éves évfordulójához, így időszerű lehet veszteségek terén valamiféle összegzést tenni. Ám minden hír, ami a harcokról tudósít fenntartásokkal kezelendő, hiszen mindkét harcoló fél "kozmetikázza" a veszteség-adatokat, az esetleges kudarcokat jelentéktelennek…..
Ukraine war 2023.02.19 10:30:41
@Kovacs Nocraft Jozsefne: .. és akkor mi jön ki? A te általad elfogadott napi mennyiséggel? Mert nekem napi 30-40 ezerrel is hasonló szám jön ki. Napi 30 ezer menekülttel 11 millió, napi 40 ezer menekülttel 14,5 millió. A posztban 10-11 millió szerepel. Ennyit erről. :)
Ukraine war 2023.02.19 11:52:35
@Motorogre: Slendrián ez a csúnya háború, de nem tud senki még a te kedvedért sem odamenni a harcoló alakulatokhoz és megszámolni a hullazsákokat. :))) Ilyen ez a szelavi
Ukraine war 2023.02.19 20:23:57
@Motorogre: Van adat. Hemzseg tőlük a poszt. Ha neked ezek nem felelnek meg, kár kommentelned nálunk.
A legtöbb szakértő és internetes forrás az Ukrajnában harcoló felek esetében egy-egy nagy offenzíva megindulását prognosztizálja az elkövetkező hetekre, hónapokra. Nógrádi György tavaszra jósol nagy orosz támadást (és Moldavia ügyében is változásokról beszél), míg más szakértők, például Tarjányi…..
Ukraine war 2023.02.15 08:06:26
@Argus_: Tudjuk :( sajnos.
Ukraine war 2023.02.19 00:31:39
@Androsz: Igen. Jó hír számunkra. Nem panaszkodunk és köszönjük az Indexnek. Az elején nem így állt a dolog.
A harckocsik modern-kori (értds: hidegháború utáni) szerepe erősen megosztja még a katonai szakértőket is. Vannak, akik már "temetik" ezt a fegyvernemet, mondván: a XXI. század hadviselésében a drónok, robot-repülőgépek, rakéták illetve a cyber-technika a kulcsfontosságú és a tankok ideje lejárt.…..
Ukraine war 2023.02.16 09:25:01
Szerző: Harmat Árpád A HBO csatornán 2019 tavaszán futó öt részes minisorozat, melynek címe "Chernobyl" óriási népszerűségnek örvend és újra fókusz alá helyezi a csernobili atomkatasztrófa részleteit. Úgy tűnik az emberek érdeklődése ma sem csökkent az 1986-ban történt tragédiát illetően. A…..
Folyamatosan frissülő poszt Az ukrajnai háború (vagy orosz-ukrán háború) 2022 február 24-én vette kezdetét, amikor az orosz hadsereg több irányból és több fegyvernem bevetésével megtámadta a szuverén Ukrajnát. Komplexebb megközelítésben a két ország háborúja már 2014 március elsején megkezdődött,…..
A nukleáris vagy atomfegyverek a maghasadás illetve magfúzió révén képesek tömegpusztításra (az előbbiek az atombombák, utóbbiak pedig a hidrogénbombák), így egyszerre milliók megölésére alkalmasak. A történelemben legelőször a nácik kísérleteztek atomfegyverekkel, majd az Egyesült Államok indított…..
Bármilyen területet is veszünk alapul, szakértőnek az a személy tekinthető, aki az adott tárgykörben megfelelő végzettséggel és tudományos fokozattal bír illetve főállásában is az adott témával foglalkozik. Igen ám, de vannak helyzetek, területek, melyek esetében nem egyértelmű a dolog. Az ukrajnai…..
Cinematograph A James Bond kérdés 2023.01.24 01:13:13
Az idén márciusban már 55 éves Daniel Craig sajnos nem töltheti be tovább az őfelsége titkos-ügynöke szerepkört, így a Broccoli örökösöknek és az 1962 óta létező, a Dr No című legelső Bond-filmmel létrejött James Bond franchise gazdáinak dönteniük kell, mi legyen a karakter további sorsa. A kép…..
A féktelenség mindig is vonzó volt a filmrajongók bizonyos rétegei számára és moziba csalogató a fiatalabb korosztályoknak, így Hollywood időnként meg is célozta ezt az igényt sorra gyártva a valóságtól elrugaszkodott, de vonzó módon tomboló film-őrületeket. Ilyen lett a 2013-as Nagy Gatsby és az…..
Volt-e valaha egyetlen közös nyelve az emberiségnek? A Biblia határozottan ezt állítja: Mind az egész földnek pedig egy nyelve és egyféle beszéde vala (Ter 11,1), ám ezt az előnyös helyzetet az emberiség eljátszotta, mert istenkísértő vállalkozásba fogott Sineár földjén, és a féltékeny Úr…..
Az Aranybulla valóban történelmünk egyik legfontosabb dokumentuma, amit akkoriban azzal jeleztek, hogy arany pecséttel (azaz bullával) látták el és egészen Kossuth koráig (azaz több mint 6 évszázadra) sarkallatos (kiemelten fontos) törvénnyé tettek. Vagyis az 1222-es esztendő tényleg fordulópontot…..
Rejtő Jenő (1905-1943) a legnagyobbak egyike ha nevettetésről és különleges párbeszédekről van szó. Mivel is lehetne jobban vidám hangulatot teremteni illetve karácsonyt ünnepelni és óévet búcsúztatni, mint összegyűjtött legjobb párbeszédeivel. Nézzük a 30 legismertebb és legkacagtatóbb párbeszédét,…..
Ha a XX. századot külön kezeljük és a "legnagyobb" hadseregeket keressük, kifejezetten a létszámra fókuszálva, akkor alighanem ázsiai haderők jöhetnek szóba, mint a kínai, oszmán, perzsa, indiai vagy mongol haderő. Ha azonban az ütőképesség a fő szempont és a XX. század is "játszik" akkor már…..
Ukraine war 2022.12.19 20:25:08
@Fritz Gerlich: A spártaiak időtartamban mindenkit vernek, hiszen évszázadokon keresztül maradtak veretlenek. Lükurgosz Krisztus előtt 750 körül alkotta meg a spártai alkotmányt, melyet követően a város mint katonaállam, megkezdte nagyhatalommá válását. Innentől 4 évszázad a hanyatlás, amikor Krisztus előtt 375-ben elveri őket Thébai.
A szokásostól eltérően ezúttal szerdán jelent meg a Mandalorian legújabb, hetedik epizódja, mely Deborah Chow rendezésében a Reckoning, azaz leszámolás címet kapta. Ez a rész némileg kevesebb figyelmet kapott, mert éppen most, december 18-án került a hazai mozikba a Star Wars kánon legújabb…..
A young adult regények filmes adaptációinak legfrissebbje egyelőre nem teljesít túl jól a jegypénztáraknál, noha én például a moziból kilépve elismerő és jóleső sóhajjal indultam kocsimhoz, arra gondolva: "na, ez elég király volt". Igen, vessetek meg, de én nagyon jól szórakoztam rajta és nekem…..
Az idei év rendkívül sok kellemes meglepetéssel, kiváló filmélménnyel és igényesen szórakoztató alkotással szolgált. A következőkben a legkiválóbbakat emeltem ki, szerény véleményem szerint. Íme 2017 tíz legnagyszerűbb filmje...
Ukraine war 2018.01.02 14:04:49
@commentes nikk: és te vagy itt a választékos ízlés letéteményese ugyebár, aki majd megmondja, hogy mi a jó és minek van a helye a vidéki mozikban. Tudod mit? Vidéki vagyok, ahogyan 8 millió más magyar is. Te meg bizonyára a leginkább pesti, aki csak létezik. Vagy inkább egy tahó, aki oda van magától. Én ez utóbbira tippelek :D
Ukraine war 2018.01.03 22:20:06
@commentes nikk: kommentes munkásságod? Mindig érdekes nézni a magadfajta kis pubertásokat, ahogy bénáznak. Ne küszködj, nyomd ki a pattanásaidat, aztán menj gyakorolni jobb kézzel :-)))))
Filmbook 2017 legjobb filmjei 2017.12.30 15:12:53
Mint ahogy minden évben, úgy idén is a magyar mozibemutatókat vettem alapul a lista összeállításakor, illetve ahogy az elmúlt években mindig, úgy idén is leginkább az érzelmeimre hallgattam mind a sorrend, mind a felkerült filmek tekintetében, úgyhogy objektivitásra, vagy megfelelni vágyásra…..
Ukraine war 2018.01.01 22:06:14
@scal: mégis mennyire kell alacsony IQ, hogy egy ilyen mondatot bekínálj, te szerencsétlen? Azért jó egy film, mert előad egy olyan helyzetet, ami velem nem történt meg és én mégis átélhetem, a nyomort és szenvedést? Jesszus. Akkor nézz csupa olyan nyomort, ami megtörtént emberekkel: meghalt anyukád, meghal a fiad, kiirtják a családod, rákos leszel ... ezen az elven ez csupa jó film, nemdebár. Jó szórakozást hozzájuk. Te aztán érzed mitől jó egy film :DDD
Ukraine war 2018.01.01 22:08:04
@scal: Ja még annyit ... te persze jól érted, mert veled megesett, hiszen miattad meghalt valaki és te tovább élték bűnhődés nélkül. Természetesen ezt el is hiszem készséggel. Naná :P
Ukraine war 2018.01.03 09:18:17
@scal: ja, te meg egy beképzelt segg :D
Kollégámmal sokat beszélgetünk. Tegnap azt kérdezte, vajon hogyan látom közös szenvedélyünk, a papír alapú sajtó jövőjét. Nem vagyok annyira borúlátó, mint ő. Bár vele együtt gondolom, hogy a digitalizáció korában a napilap belátható időn belül megszűnik. Egyre inkább az a benyomásom, hogy már most…..
Pontosabban: a nyugati szövetségesek harckocsialakulatai az 1920-as és az 1930-as években. A szovjet páncéloserőkről röviden már volt szó, így aztán most következzék Franciaország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok – persze most is csak vázlatosan...
Ukraine war 2018.01.02 17:33:21
@Etniez: Sztálin 1934 -es harckocsigyártásra vonatkozó rendelete (ami után a T-34 elnevezés megjelent) nem volt valódi választóvonal, csupán elindította a szovjet harckocsik tömeges gyártását. Amit én említettem 1941 -el kapcsolatban viszont komoly fordulatot hozott, hisze minőségi, mérnöki éa hadászati ugrást jelentett. Innentől a németek magasabb szintre emelték a fegyvernemet. Tény, hogy a szovjetek mennyiséggel és olcsósággal rávertek a német harckocsiprogramra. A végét ismerjük az egésznek.