Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sörm

0 bejegyzést írt és 403 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Amikor az ember egy új országba költözik, rengeteg „első” lesz az életében, legyen az ügyintézés, lakáskeresés és még sorolhatnánk. A legfontosabb azonban talán az első benyomás az emberekről. Így van ez Alexander szerint Svédország és Stockholm esetében is...
Nem kevesebb, mint 13 helyet zuhant a Magyarország az expatok szempontjából legjobb országokat összegző listán. Ennek egyik oka az, hogy nehezen fogadják be őket, az életminőség és a megélhetési költségek jelentik az ellensúlyt...
sörm 2021.05.22 13:47:52
@fhdgy: Mi tavaly januárban voltunk Vietnámban, a reptéren hazafelé hívott anyám hogy húzzunk a régióból mert Kínában nagy gebasz jön (epidemiológus). Haha...

Senki nem beszélt angolul, se németül se franciául, mi ennyit tudtunk. Iszonyú frusztráló volt. Étteremben nevettünk mert fogalmunk nem volt mit rendelünk, latin betűkkel írt menü szinte sehol hogy legalább azt a 2-3 szót megtanuljuk hogy csirke meg marha. Volt hogy békát kaptunk, volt hogy krokodilt :). De pl robogóbérlésnél már frusztrálóbb volt, otthagyni az útlevelet valakinél akivel 1 szòt nem tudsz beszélni, alá kellett írni egy papírt amiből 1 szót nem értettünk és fogalmunk sem volt van-e biztosítás pl. Úgy alkudoztunk h írtuk a számokat egy papírra. El se merem képzelni ha orvos vagy rendőr kell.

Mindez turistaparadicsomban, nem vidéken, igaz nem is Hanoiban.
sörm 2021.05.22 14:19:17
@fhdgy: Álomutazás volt, de a nászutunk, szóval bárhol álom lett volna...

Én máshova mennék. Izgalmas volt átélni Ázsiát, nekem első alkalom volt, de úgy érzem elég volt. A strandok (az ország legjobb strandjai, Phu Quoc) nem nagy szám, snorkelezni nem lehet, a szemét és bűz szívszorító. A kaja a férjem szerint álom volt, én akkor voltam 2 hónapos terhes úgyhogy végighánytam az utat és kekszen éltem. Direkt Vietnámba mentünk és nem Thaiföldre mert kevésbé exploatált, de annak sok előnye is van. Pl kiszedik a műanyagot a tengerből... Nagyon jó út volt, abszolút pozitív képet kaptunk az országról, de ha visszamennék Ázsiába mást próbálnék ki.

Sajnos olyan rosszul voltam hogy kimaradt a tervezett párnapos kirándulás Ho Chi Minhbe, az biztos sokat árnyalta volna a képet.
sörm 2021.05.22 16:32:36
@fhdgy: Köszönjük! Kiderül majd. Egyelőre kisbabával biztosan nem aktuális, ha nem volna járvány akkor sem. De hogy pár év múlva mi lesz az majd kiderül.
Egy (pláne több) gyermek felnevelése sehol a világon nem olcsó mulatság, nyilván fokozottan igaz ez az egyik legdrágább országra, Svájcra, ahol az ingatlan- és az élelmiszerárak, valamint az egyéb, gyermekneveléssel kapcsolatos költségek is az egekben vannak...
sörm 2021.04.08 09:00:54
Itt 1 millió svéd koronával számolnak, valszeg több lesz az.

A legnagyobb összeg a kieső jövedelem. Nekem most kevesebb mint egyharmada jön be mint 7 hónapja (a baba születése előtt). Aztán kezdi az ovit, folyton beteg, otthon kell maradni vele... Ezért a baba a legdrágább, nem a tinédzser. De ez országfüggő hogy hol mennyi a gyes-gyed.

A másik nagy költség nekünk a hàz - ez szerintem nincs benne ilyen kalkulátorokban. Kölyök nélkül ellettünk volna a belvárosi bérlakásban. Gyermeket nevelni viszont kertes házban szerettünk volna. Hoppá, többmilliós hitel.

Nem a cucc a nagy összeg, ruha, bicikli semmiség. Mi majdnem mindent használtan vettünk fillérekért. A kieső jövedelem a nagy mínusz.

Ugyanakkor soha olyan boldog nem voltam mint most. Pedig nincs rossz munkahelyem egyébként. Előtte azt hittem pár hónap után megőrülök majd itthon az unalomtól. Hát nem. Kaptam egy évet amikor semmi dolgom mint a gyönyörűséges kölykömet puszilgatni, megismerni, figyelni ahogy fejlődik. Bárcsak tovább maradhatnék itthon vele!!!! "Sajnos" a férj is alig várja hogy gyesre menjen úgyhogy csak egy évet kaptam. Én inkább élnék még egy ideig ennyi pénzből csak több időt kapnék a családommal.

Amit keservesen bánok és rosszul csináltam az életemben hogy túlterveztem. Gyerek csak akkor ha anyagilag abszolút be vagyok biztosítva. Hülyeség volt. Így mire jött a gyerek megöregedtünk, 10 évvel ezelőtt lett volna ideális, akkor is ha anyagilag akkor szívás lett volna.
sörm 2021.04.08 10:37:38
@SzZoole: Mondom, abban nem kételkedem hogy a tinédzserre több pénz megy el havonta. De egy egészséges tini mellett tudsz dolgozni. Egy baba mellett legalább egy fizetés eltűnik (országfüggő). Az meg nagyobb mínusz mint amit a tinédzser felzabál. Vagy mégse? :)
sörm 2021.04.08 23:20:26
@Arthamyr: Ez igaz. Ugyanakkor gyerek előtt kb belvárosban laktunk annak megfelelő életmóddal (heti többször étterem, barátokkal színház, mozi, pergő társasági élet) és irtózatos összegeket elutaztunk. Na a társasági életnek egy unalmas kertvárosban vége :) Kisbabával szívesen utaznánk ha nem lenne járvány, de valszeg csak Európán belül. Szóval másutt meg spórol az ember a gyereken.

Nekünk a ház spórolás. Élveztük a belvárosi fantasztikus lakásunkat, de tudtuk hogy az rövid időre szól, anyagilag őrültség. Most a kertes ház kb 1/4ével olcsóbb, és a maradék összegnek is harmada törlesztés. Szóval ha ugyanabban a háztömbben veszel kétszobás helyett négyszobásat a gyerek miatt akkor igen, az a legnagyobb költség. Így meg nehezen összehasonlítható.
Vajon annak kell beilleszkednie egy országba, aki odaköltözik, vagy a befogadó társadalomnak is alkalmazkodnia kell? A kérdés elég régóta vita tárgya, miként az is, milyen elvárásoknak kelljen megfelelni annak, akik állampolgárságért folyamodnak...
sörm 2021.02.20 13:45:03
@Csodabogár: A nyelvtudás nem feltétel most legalábbis, nem valószínű hogy akkor az volt... Igen, szélsőségesen lazák ebben is a svédek.
A határátkelők két nagy csoportja (azok, akik tudatosan csak meghatározott időre mennek külföldre, és azok, akik végleg tervezik) közül Zita a másodikba tartozik. Így aztán eljött az az idő is, hogy megszerezze a holland állampolgárságot. Ami nem is olyan könnyű járvány idején. (A cím természetesen…..
sörm 2021.01.21 12:49:07
@Arthamyr: Szerintem logikus ez a házassággal. Ha mondjuk holland állampolgárral házasodsz akkor egyrészt a házastársnak mindig eltartási kötelezettsége van, nem kerülhet valaki az utcára. Az egyedülálló munkaerő igen. És természetesen egészen más szintről indul az integrációban, hiszen olyan családba kerül be ahol már beszélnek hollandul, ismerik a társadalmi normákat, munkaerőpiacot, kap segítséget valakitől mindenben.

Én egyedülállóként jöttem és több éves küzdelem volt oda eljutni, amit készen kap az aki házasság miatt jön. Pedig nekem az első naptól volt munkám (különben nem jöttem volna), és még így is.
sörm 2021.01.21 12:55:13
@huisje boompje beestje: Azt nem kérdőjelezem meg hogy ti így jártatok, inkább azon gondolkodom hogy nem egy idióta túlbuzgó ügyintéző-e a ludas? Ezért kérdeztem a többieket hogy kinek mi a tapasztalata.

De mindegy, ez egy részletkérdés, nem kell erről szóljon a társalgás.
Külföldön ingatlant vásárolni nagy döntés, hiszen ezzel valahol végleg letesszük a garast az adott ország, város mellett – de legalábbis saját ingatlannal már nehezebb mozdulni, mint egy bérleményből. Orsiéknak (akik történetét nemrégiben olvashattátok) hat, zökkenőkkel teli évükbe telt, mire az…..
sörm 2021.01.12 22:37:48
Reméljük jól megy minden a poszteréknek és nem igazolódnak be az aggodalmaink!

Mi is most vettünk házat, előjött egy szuper deal ami túl jó volt hogy igaz legyen. Álomház álomhelyen olcsón ha AZONNAL aláírjuk... ráadásul jól ismertük a helyet, én laktam már ott 3 évet, úgy tűnt nincs rizikó. Nem aludtunk egész éjel, néha nagyon szkeptikusak voltunk, máskor kacagtunk hogy ilyen jó dealt csinálunk. Azért reggel felhívtuk az önkormányzatot. A ház az utolsó volt az utcában, utána erdő. Az önkormányzat meghosszabbítja az utcát és fiatalkorúak "börtönét" épít oda. Ami itt nem börtön, kb javítóintézet? Lényeg hogy a környéken szabadon jàrhattak volna, x méteres körzetben. Ha megvesszük a felét se éri az alacsony árnak se egy éven belül. A rohadék ingatlanos meg hápogott hogy ő nem tudott róla. Aha..... na persze....

Amit végül megvettünk ott is előjöttek dolgok amiket az ingatlanos bőszen elhallgatott és mi kellett utánajárjunk, pénzt költsünk extra kontrollra. Sikerült ezzel lealkudni az árbòl, épp annyit amennyi extrát majd emiatt rá kell költeni. Ha utólag derül ki robban a budget, oda a kényelmes szülési szabadság, lehet a kölyköt 12 hónaposan bevágni az oviba, oda a jövő télen 4 hónap Caprin, meg hamarosan még egy gyerek... Kb 2 évig lehetett volna gürcölni hogy nullàra jöjjünk ki. Pedig bőven hagytuk a marginálokat, de ez túl nagy összeg lett volna. Nagyon észnél kell lenni.

És persze még kiderülhet bármi, egy hónap múlva kapjuk meg a kulcsokat...
sörm 2021.01.12 23:11:42
@Csodabogár: Az biztos hogy gondtalanabb és kényelmesebb az élet béreltben mint sajátban. (Már szerződéstől függ, ha bármikor kirakhatnak akkor az nyilván nem gondtalan.) De a szabadság mást jelent másnak. Nekem az hogy van egy terület ahol azt csinálok amit akarok és senki nem pofázhat bele sokat jelent. Kicsit giccses de az az álom hogy létrehozod a te földi paradicsomodat, kis otthonodat a családodnak...

Amelett hogy rizikó abszolút van, de hosszú távon anyagilag sokkal jobb. Mi havonta kb 2-3000 kr-val kevesebbet fogunk fizetni a 130nm+700nm telekért mint a 78nm lakásért. És ennek a fele hiteltörlesztés! Ami a mi zsebünkben marad, hacsak nem omlik úgy össze az ingatlanpiac hogy semmi nem ér semmit. Ha ehhez hozzáadod hogy közben az árak mennek fel, akkor már brutális a különbség a tulajdon javára.

Amikor a lakásom eladtam, 2 évig volt az enyém, a nyereségem hónapra leosztva 8000 kr volt. A lakás rezsi-hitel-internet mindennel együtt került 6500kr/hó. Magyarul ezidő alatt ingyen laktam és kerestem havi 1500krt rajta (kerestem volna ha a z adó nem vinné el ennek igen nagy részét). És bele voltam betegedve mert NAGYON ROSSZUL adtam el, kényszerhelyzetben kellett lépni. Aztán persze azzal nem lehet számolni hogy az árak ilyen hiszterikus tempóban mennek fel mindig.

És ja, van gyerekem. Ha nyugdíjba megyek jó lesz egy kis tőke ami felszabadul ha kisebbe költözünk, és örülök hogy amiért életem folyamán gürcöltem az én gyerekem örökli majd, nem a főbérlő gyereke.

De abszolút látom a bérlés előnyeit is, persze.
sörm 2021.01.13 11:07:50
@gabors: De, köszi :)
A világ minden tájáról érkeztek idén is képek, így folytatódik a Határátkelő-hagyomány a karácsonyi fotókkal. Tizennyolc országból küldtetek fotókat, így megmutathatjuk, hogyan karácsonyoznak idén a külföldön élő magyarok Ausztráliától a Fülöp-szigeteken át Törökországig, Finnországig és Anglián át…..
Egyáltalán nem szükségszerű az, hogy a kivándorlás rosszat jelentsen egy ország számára. Igaz, kell hozzá némi idő és gazdasági fellendülés, de a határátkelés komoly pluszt is jelenthet. Téged mi tudna visszacsábítani? Mikor gondolkodnál el a lehetőségen? Vagy már vissza is tértél? Ha ezek közül…..
sörm 2020.12.09 14:02:19
Azert sok minden törtenik, es barhogy is ruhelli az ember (marmint en) ezt a korrupt kormanyt, Orbannak vannak pozitiv, legalabbis rovid tavon pozitiv huzasai.

Az egyik ilyen a gyermekvallalas tamogatasa. Tegnap kiveseztuk hogy a munkaeröpiacon ez meg egyaltalan nem latszik, de masutt igen. Talan irtam mar ezt itt a blogon, nekunk a 10 eves erettsegi talalkozo elmaradt. 35 föböl 21 volt Angliaban, 6 Ausztria-Nemet-Svajc, 2 sved. A 15 eves mar böven meg volt tartva. Összesen nyolcan maradtunk kulföldön, a többi hazatert. Es erdekes az is hogy Angliaban SENKI sem maradt!!! A nemet nyelvteruletesek maradtak, sved, meg egy a svajci cegevel Kijevbe kerult. A sztori egyszeru, eljött a csaladalapitas ideje, es Angliaban gyereket vallalni anyagi öngyilkossag. Magyarorszag sokkal kedvezöbb ebböl a szempontbol. Az alapjan amiket ök meseltek, en nem vagyok otthon Angliaban. Videki elitgimnazium, tehat nem mosogatni mentek ki, egyetlen ember sincs az osztalyban aki ne vegzett volna valamit egyetemen/föiskolan.

Az mas kerdes hogy jobb lenne ha a berek lennenek eleg magasak ahhoz, hogy ösztönözzek a gyermekvallalast es nem kedvezmenyes hitel meg CSOK meg mittomen, de ebben a körben ez a politika kiutessel gyözött. Az ujabb kerdes, hogy ezek a csaladok nem kerekednek-e fel ujra ha iskolasok a gyerekek. Akkor sziv a magyar tarsadalom, fizeti a gyest meg gyedet, de adot mar nem ott fognak fizetni...

A legtöbben persze nem elsösorban az anyagiak miatt mentek haza. Felbecsulhetetlen hogy a nagyszulök közel vannak. Ezt pedig abszolut meg tudom erteni. Az en csaladom meg nem is latta a gyermekunket es ez a rohadt virus miatt eleg valoszinu hogy 9-12 honapos lesz mire talalkozik a nagyszuleivel. Kihagyjak a legjobb korszakot, amikor meg boldogan turi hogy orakon keresztul csak puszilgassak :(((((
sörm 2020.12.10 03:56:07
@Csodabogár: Azt nem csodálom hogy sokalltad itt az adót :) Én nem bánnám ha úgy érezném felelősségteljesen költik el. Jó ideig nem is bántam. Ez a mostani kormány gyilkos indulatokat ébreszt bennem. Most rebesgetnek egy új adót, évente éppen egyhavi fizetésem lesz ha lesz. Márpedig muszáj mert - MEGLEPETÉS - ha egy rakás kókler ész nélkül szórja a pénzt bizony hamar kiürül az államkassza.

Nagyon sok segély van amin én is fel vagyok háborodva. Az usaból annak idején viszont épp azért jöttem haza, mert aki eleve szegény, annak lapot sem osztanak, szörnyű igazságtalannak és ijesztőnek találtam. A svédeknél a középosztály kutyaköteles az alsóbb oszztályokat is középosztály szinten eltartani. Alsóbb osztály alatt azt értem aki nem dolgozik.

Kivéve ha nyugdíjas vagy. Akkor tök oké ha nem jut gyógyszerre.
sörm 2020.12.10 19:09:19
@négyzet: Persze, ugyanazt mondjuk. Alapvetően ez a rendszer a szimpatikus nekem is. Sőt, ha nyugdíjakat emelnének önként fizetnék több adót. A koronasegélyekkel sincs bajom. Hogy nem lopják a kisebb értékeket? Sajnos ezen a szinten már régen túl vagyunk, legalábbis itt Brommában.
Krisztina története nem kevés tanulsággal szolgál, hiszen külföldről átmenetileg hazatérve megpróbált elhelyezkedni Magyarországon. Sikerrel járt, de a tapasztalatai nem túl szívderítők. Vajon mi kellene ahhoz, hogy a határátkelők tömegesen térjenek haza? Téged mi tudna visszacsábítani? Mikor…..
Mi az vagy mik azok az okok, amiért valóban hazajönnének a külföldre költözött magyarok? Magyarországon ezt sokan próbálják kitalálni, de vajon valóban jó helyen keresgélnek? Bár létezik a visszavándorlás, tömegek nem indultak meg hazafelé a határátkelők közül. Van igény a hazatérő szakemberekre? De…..
sörm 2020.12.06 15:20:13
Erdekes, epp ket hete kaptam telefont egy allasajanlattal Pestrol.

Tudom, luzer bölcsesz vagyok, ez kicsit mas munkaeropiac mint az IT-sek. De: azt a kisebb kutatointezetet kellene vezetni az egyik pesti egyetemen, ahol annak idejen zöldfulu voltam. Itt közepiskolai tanar vagyok, meg akkor is ha az orszag legerosebb gimnaziumaban csak a human speceseket tanitom, akik az en tantargyaimat fogjak tovabb tanulni egyetemen. Magyarul a diakok szinvonala magasabb, mint mikor otthon egyetemen tanitottam, raadasul 19-20 evesek, tehat ugyanaz a korosztaly is. De itt nincs lehetosegem kutatni, publikalni, a phdt tulajdonkeppen hiaba csinaltam meg.

Udvariasan azonnal nemet mondtam, pedig ahogy telnek az evek egyre savanyubb vagyok, jobb munkara vagyom. Miert?

1. Termeszetesen rengetegen allnak sorba otthon ezert az allasert. Azert kertek meg engem, mert tudjak hogy vannak kapcsolataim kulföldi egyetemekkel es remelik hogy majd hozok be penzt. En tudom hogy a networking nagyon ertekes, de penz nem lesz belole, esetleg 1-2 ösztöndij. A masik ok hogy ram gondoltak, hogy harom jelentkezö van a posztra es az egesz intezet egymasnak esett, megy a furas es könyököles. Gondolta a dekan, aki hivott, hogy bölcs dolog egy kulsöst behozni, aki viszont megis ismeri a dörgest meg mindenkit aki ott dolgozik. Ez neki jo, nekem a biztos ut az idegösszeroppanasba. Nem fogadnanak el vezetönek, menne a furas es kituras es gonosz pletykak attol a pillanattol hogy megjelenek. Köszi, nem kerek belöle.

2. A fizetes meg igy is töredeke az itteninek, amin tullendulnek, hiszen mint irtam többre vagyom mint amit a sved uvegplafon kinal nekem.

3. Eppen amit negyzet ir: anyuka vagyok. Fantasztikus az a flexibilitas amit itt kapunk. A ferjem is lesz otthon a gyerekkel es en döntöm el hogy mennyit akarok dolgozni, amig kisgyerek van a munkaltato kutya köteles ezt elfogadni. Jövöre valoszinuleg en 2 napot leszek otthon a gyerekkel, a ferjem harmat. A ferjem most azzal a kivansaggal ment a fönökehez hogy csak 56%ban akar dolgozni, no problem, jövö honaptol igy dolgozik. Otthon anyu rak utan labadozva szeretett volna csak 50%ban dolgozni egy fel evet. Nem is ertettek hogy mit akar es azonnal elutasitottak. Viszont ugy vettek hogy akkor tud mar dolgozni, es kenytelen volt teljes allasban visszamenni, 4 honappal az operacio utan. Marhara nem volt keszen ra. Mindezt egeszsegugyben.... Na, ez a kulönbseg.

4. Termeszet, tiszta levego. Most vettunk kertes hazat, topartit nem sikerult, de mindössze egy utcaval beljebb. Tehat kevesebb mint egy percre van strand, kevesebb mint egy percre erdö, miközben az allomas 3 perc biciklivel, ahonnal bejutok Stockholm belvarosba. Imadom Pestet es most hogy egy eve nem voltam nagyon hianyzik. De azt az eletszinvonalat, hogy barmikor gond nelkul ingyen lemegyek kajakozni, most hogy lesz sajat "parkolonk" veszunk csonakot is, uszni, telen korcsolyazni, sifutas, kocogas stb az ajto elott van, olyan gyönyöru erdöben ami Magyarorszagon nincs.

Termeszetesen több dolog is van ami miatt Magyarorszagon jobb elni mint itt. De a pozitiv itt joval erösebb, meg ugy is, hogy szakmailag nem vagyok elegedett, meg ugy is, hogy most mar több hete nem lattuk a napot, es meg ugy is, hogy Svedorszag valoban nagyon gyorsan csuszik lefele.
Két év Szingapúr, hét év USA – ezen idő alatt lett gimnazistából doktorjelölt Hanna. Történetéről először 2013-ban olvashattatok a blogon, aztán 2018-ban ismét találkozhattunk vele, amikor éppen az Egyesült Államokban diplomázott. Mindkét alkalommal édesanyja számolt be sorsáról, miként most is...
sörm 2020.11.05 13:53:30
Noha a sokat emlegetett (a Határátkelő kezdeti időszakában voltaképpen szimbólummá emelkedett) édesség nem létszükséglet, azért egy idő után mégis csak tud hiányozni, csakúgy, mint az otthoni illatok és persze sok minden(ki) más – derül ki Boglárka írásából...
sörm 2020.10.06 13:06:10
@Arthamyr: @négyzet: Köszi!

Mikor még ifjúkoromban (hja...) nanny voltam az Egyesült Államokban álomkölyköt kaptam. 4 hónapos volt mikor bekerültem a családba, 6 hónapos korában már heti 2x mentünk könyvtárba. Olvastam neki, játszottunk, megetettem és míg békésen aludt 3-4 órát én ógörögöt tanultam. Nem lehetett kikölcsönözni a könyvet csak ott használni. :) De gondolom nem az ilyen baba az átlag. Majd meglátjuk a miénk milyen lesz. Egyelőre az Andokba is vihetném túràzni ha 24/7 szophat közben. Szerencsére itt nem tabu a diszkréten nyilvánosan szoptatás, eddig nem volt gond étterembe menni. Ha sírni kezdett megetettem, utána megint boldog egy ideig.

@negyzet: Jól emlékszem hogy ÉK Stockholmban laktok? Most már egyre több helyen van Matvärlden, tőlünk Brommából a Barkarbyi autóval 10p. Ott van minden ami egy magyar tescoban (kis túlzással), a levesbe való csigatésztától, tarhonyától gulyáskrém, paprika stb. És a legjobb a pogácsaszerű sós sütemények amiket helyben sütnek. Fornettiszag, hmmm...
sörm 2020.10.06 14:54:48
@Csodabogár: Ott biztos van, de azok éttermek. Oda nemigen ülsz be olvasgatni. Enni meg nem eszem olasz étteremben, előbb megyek be egy gyorsétterembe.

Amúgy nem tudom hogy tudják-e a kávét, az olasz éttermek 95%át most már szírek csinálják.
sörm 2020.10.08 17:54:22
@geegee: Karácsonykor most már sok helyen van ponty (carp), szerencsére a lengyelek is akkor eszik. De nyáron a hozzánk közeli Coop halaspultjában találtunk. A Bauhaus/City Gross Bromma parkolójában szokott állni egy halaskocsi (mint a lángosos vagy fagyiskocsi), annál mindig van ha ott van.
Külföldön élve sokan panaszkodnak arra, milyen nehéz a helyiekkel komolyabb barátságot kötni. Ami egyrészt igaz, másrészt számtalan példa bizonyítja, hogy egyáltalán nem lehetetlen. Az alábbiakban következzen négy történet Dániából, melyek azt bizonyítják, igenis lehetséges mély barátságokat kötni...
sörm 2020.09.30 10:56:48
@zalap: Teljesen egyetertek. Amig olyan munkahelyen dolgoztam ahol sokan voltunk kulfoldiek svedekkel csak felszines ismeretsegek lettek, jol ereztuk magunkat es sokat bohockodtunk munkahelyen, neha buliztunk egyet-egyet, de mely baratsag nem lett. Amiota a munkahelye(i)men en vagyok az egyetlen nem itteni teljesen egyenrangunak kezelnek, sot folyton erdeklodnek a magyar kulturarol. Kivancsiak hogy több-e az orszag mint Orban :) Szoval inkabb erdekes vagyok, mert nincsenek meg tulstimulalva a rengeteg kulturatol, szokastol. Rajtam kivul ugye az angolt mindig anyanyelvuek tanitjak. A svedek istenitik az angolokat is, amerikaiakat is, ausztralokat plane, ezert ok nem is tanulnak meg svedul, hiaba laknak itt huszonpar eve. Ami azt is jelenti hogy ok valahogy nincsenek annyira bent amikor baratsagrol, egymasnal vacsorazasrol, közös programokrol van szo, mint en aki megtanultam a nyelvet, minden nap nezem a hireket, tudom hogy mi törtenik az orszagban. A francia anyanyelvu franciatanar ugyanaz a kategoria mint en. Tole elvartak hogy megtanuljon svedul, amit az angoloktol nem. Meg is tanult, hosszu tavon jobban is jart. Sajnos hamarosan munkahelyet fogok valtani, de tudom hogy nehany emberrel abszolut meg fog maradni a baratsag.
sörm 2020.10.01 09:35:11
@Platonica: Egyetértek, az hogy valaki másik országból jön jó beszélgetésindító első alkalommal, de barátsághoz édeskevés.

Sajnos mert nagyon szeretem a munkahelyem és a kollégákat. Meg ja, státusz, az ország egyik legelitebb iskolájában tanítok, magas színvonal, egyetemisták nálam csinálják a gyakorlatot, ilyesmi. Ebben a tanévben gyesen vagyok úgyhogy a váltás akkor lesz aktuális amikor visszamennék. Változott az élethelyzetünk. Most Stockholm egy fantasztikus negyedében bérlünk egy szuper lakást, ez eddig jó volt, élveztük a night lifeot, barátok sokat lógtak nálunk, nekem közel volt a munkahely stb. Most megjött az első gyerek, én itthon, férjem corona és gyerek miatt szintén itthon, bevételeink hirtelen kevesebb mint az eddigi fele és amúgy sem tudjuk kiélvezni mindazt amit a belváros ad. Úgyhogy épp benne vagyunk egy licitben, izgi, lehet hogy ma este már lesz egy kertes házunk 50 kmre egy szuperaranyos kisvárosban, jó vonatkommunikációval a belvárosba. A saját ház kb. feleannyiba fog kerülni havonta mint a mostani bérlemény :). De kisgyerekkel nem fogok 50kmre ingázni. Reméljük hogy hamarosan jön a második gyerek, addig eltanítgatok majd a kisváros gimnáziumában ahol ismernek és szeretnek, egyszerű és biztonságos. Karrierambíciókra visszatérünk majd ha a másodikat nyugodtan ott lehet hagyni hosszabb napokra az oviban. Tipikus középosztály-dilemma, a budget nem elég a fővárosi kertes házra, de így meg az ingázást kell majd beleszámolni az egyenletbe :)
sörm 2020.10.01 10:12:01
@Platonica: Igen, egy tanév. Köszi, meglátjuk hogy megy a házzal. Ha ez nem jön össze lesz másik :)
Egy ország, amely állandóan a katasztrófa szélén lebeg, ahol a vallási korlátok és a tiltott élvezetek mellett még egy expat-buborékban élve is elképesztő élmények érik az odaköltöző magyart, derül ki Erika posztjából...
Az elmúlt hónapokban a határátkelők sokan sokszor elmesélték, milyen nehezen élték meg, hogy a járvány miatt bevezetett korlátozások nyomán nem tudtak hazautazni, nem láthatták családtagjaikat. A tragikus történetek sorában illeszkedik Noráé is. A fotó illusztráció..
sörm 2020.07.22 08:48:13
@sZulamith: Most korona alatt nem lehetett volna, az volt a lényeg h az időseket izolálni saját biztonságuk érdekében.
Mint a legtöbb ország esetében, így Törökország kapcsán is rengeteg a tévhit, illetve a magyar szemmel különös szokás, legyen szó a furcsa tisztaságmániáról, a szőnyegek és a nyár bizarr kapcsolatáról és a különös árképzésről. Mindezeket Mercedes gyűjtötte csokorba...
sörm 2020.07.22 00:55:22
@Rayovac: Wtf? Remélem azért mert egyházi iskoláról volt szó? Ha igen akkor tök oké, a fenének küldi egyházi iskolába a gyereket aki nem akarja hogy templomba járjon a csemete. Én egyháziba jártam, hittanra járni mindenkinek kellett, mindenki a saját vallása szerint, zsidó ment zsidó hittanra, katolikus katolikusra, evangélikus lutheránusékhoz. Abszolút nem voltunk vallásosak, azért jártam oda mert a környék messze legerősebb iskolája volt fantasztikus tanári karral. Azt meg tudta az ember hogy ez az iskola ezzel jár. Mellesleg nem vált káromra, pláne hogy otthonról nulla ismeretet kaptam a vallásokról, az alapműveltséghez hozzátartozik h melyik világvallás és pláne a kereszténység miről szól. Ezt az én időmben még állami iskolában nem kaptad meg. Ha ma már állami iskolában is templomba kényszerítik a gyereket az gáz, de nem akarom elhinni. Igaz sok mindent nem akartam elhinni ami otthon történt mióta én elköltöztem, aztán mégis igaz volt...
sörm 2020.07.22 01:19:56
@Rayovac: Ha állami iskola tanítási időn kívül / tanítási időben de NAT kereteibe be nem férő programért igazolatlant adott, az tényleg wtf kategória. Kár h nem vittétek tovább, de persze érthető, kinek van ideje meg ereje értelmetlen hadakozásokra.
Voltaképpen akár szenzációsnak is nevezhető adatokkal állt elő a Központi Statisztikai Hivatal a napokban. Ezek szerint ugyanis tavaly évtizedes trend fordult meg, hiszen több Magyarországon született állampolgár költözött vissza, mint amennyi elment – magyarán megfordult a kivándorlás. „Az utolsó…..
sörm 2020.05.20 10:30:35
@Din Serpahis: Igen, valszeg itt a magyarázat az eltérésre a magyar és német statisztikában. Én is csak 3 évvel a kiköltözés után jelentettem be a magyar hatóságok felé hogy leléptem. Amíg nem voltam biztos abban hogy maradni akarok, addig minek bonyolítani az életem felesleges bürökráciával?