Regisztráció Blogot indítok
Adatok
on the other hand

40 bejegyzést írt és 159 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
törökgáborelemez 515. Nekrológ 2015.03.15 23:08:48
A politikai elemzés halott. Megölték. Megöltük. S még az sem biztos, hogy sajnálni kell ezért.  Az első érdem a pártoké. Ahogy egy nagyon fontos politikus nem is olyan régen egy háttérbeszélgetésen mondta: „igen, mi csináltuk, beküldtük az embereinket, akiknek a nevét sem…..
Mindig is volt egyfajta munkásromantikája a város peremének. A helyben élők törődött kívülállása, az értelmes létezésért folytatott küzdelem mindig felszínre dobta a maga korának bárdjait. A rakendrollógusok körében egyetértés mutatkozik abban, hogy Nagy Feró óta Őz…..
on the other hand 2013.10.02 14:10:20
Rossz hírem van György: szorul a hurok. A magyar feritél újra csak baszik összejönni, már nem szügyig, hanem bőven nyakig állunk a szarban gazdaságilag. Persze az elmúlt évek tapasztalatai alapján ez még kevés lenne ahhoz, hogy féltsd a segged. Tudjuk, a full diktatúrákat…..
on the other hand 2013.01.10 21:10:58
@politikus-omm: ó de szép :) ami szar adat, abból inkább visszaidézed a 2011-est, ami meg majd egyszer talán jó lesz, ott meg már 2013-assal dobálózol.

A magyar gazdaság jó kis recesszióban van, ez a helyzet, akár kell neked, akár nem. Az utolsó szoci év 2010 volt, amikor is nem volt recesszió, se 6-7%, de kisebb. Nem mintha a nyamvadék szocikon múlna, hogy épp mikor tör ki a globális válság és mikor nem, és hogy az ilyen összehasonlításnak nincs is persze semmi értelme.
GFG Blog A trezor 2012.10.04 07:32:36
„A kurva anyukat. Sem pókerezni, sem rakaszolni nem tudnak.” (Hajnóczy Péter: A rakaszolás)     Van egy trezor. Úgy hívják, hogy IMF. Mindig ugyanúgy nyílik.  A pénzkihelyezésnek a válságban is ugyanazok a feltételei, mint korábban. Mindegy, hogy Görögországról,…..
Az elmúlt hónapokban az ellenzéki média és az ellenzéki blogok (mint például a Ténytár blog) nem győzték hangsúlyozni, hogy a kormány egyik legfontosabb célja, az államadósság elleni harc elbukott. Mondhatták, hiszen a forint árfolyamának gyengülése miatt az MSZP kormányok…..
on the other hand 2012.02.15 08:20:39
ez nem nívó, hanem mosdatás, a legigénytelenebb fajtából.

1. senki nem állítja, hogy a manyup vagyon fele nem adósságcsökkentésre ment el.
2. az állítás az, hogy ENNEK ELLENÉRE sem tudott csökkenni az államadósság.
3. azért nem, mert a kormány hiteltelen gazdaságpolitikája olyan lejtőre lökte a forintot,hogy január elején már igen csúnya forgatókönyvek forogtak a lakosság fejében.
4. Az, hogy egy devizában súlyosan eladósodott országban az árfolyam államadósságot meghatározó tényező, az nem ferdítés, sőt nem is egyszeri, "rá se ránts" típusú faktor, hanem fundamentálisan meghatározó, fontos tényező.
5. igen, most, hogy az árfolyam érdemben erősebb (amihez azért gazdpol-fordulat kellett, nem tudom feltűnt-e), jelentősen fog javítani az adósságmutatón. ez már csak a Te peched, hogy ezt először majd a március végi adatokon fogjuk látni (ami április közepén jelenik meg), hacsak addig nem küldi megint a mélybe a forintot a kormány.
6. Jó hír viszont számodra, hogy dec 31-én még nem volt "annyira" gyenge a forint, ezért majd néhány nap múlva büszkélkedhetsz a kissé csökkenő (80% körüli) adósságadattal.

Attól nem lesz valami nívós, hogy elfogultság miatt nem köpködi a kormányt. Amennyire láttam pár bejegyzést itt, Te eddig még a mostani kormány összes bakugrását értetted: Matolcsy akkor is jól csinálta, amikor balra ment, és akkor is, amikor néhány nap múlva jobbra. Lehet így is, de ezt bízd rá bátran a kormányzati kommunikációra, ők ebben ügyesebbek.
  Orbán Viktor 5.0? 7.0? 12.0? Magyarország legtapasztaltabb, sokat próbált politikusa 1989 óta már ki tudja, hányadik korszakát nyitotta meg a 2012-es évértékelőben. A miniszterelnök időközben semmit sem felejtett, de valamit megtanult. Az idei évértékelő beváltotta az…..
  Épül már az ellenkultúra, épül nagyon. Régi-új alapja Schmitt Pál. Az ellenállók önkéntesen doktori címet írnak a nevük elé Facebookon, izzik a memegenerator.net, ha pedig a helyzet változatlan marad, gyakorlatilag április közepéig akad biztos pont az ATV-s agenda…..
      "Orbán Viktor nem közgazdász, nem hiszem, hogy a gazdaságpolitikai ballépések az ő számlájára írhatók. A miniszterelnök feladata nem az, hogy megmondja, milyen gazdaságpolitika legyen, hanem az, hogy kijelölje, milyen társadalompolitikát folytat a…..
1. Nehezen vitatható, hogy helyes döntés volt a mostani kormány részéről az államadósság csökkentésére irányuló politikai szándékot - valamilyen formában - alkotmányos szinten megfogalmazni. 2. Vitatható, hogy helyes döntés volt-e a mostani kormány részéről az…..
on the other hand 2011.12.05 00:27:59
Kedves Gábor,

és még azt sem mondhatja a kormány, hogy nem szóltak nekik, hogy az adósságszabály az elemi szakmai sztenderdeknek sem felel meg.

www.portfolio.hu/gazdasag/sokat_kellene_finomitani_az_alkotmany_adossagszabalyan.146728-3.html

valószínűleg már nem elérhető, de egy rövid idézet belőle:

"a rugalmasság követelménye azt igényli, hogy váratlan külső sokkok esetén a szabály lehetővé tegye a rugalmas alkalmazkodást. Erre a nemzetközi tapasztalatok szerint a ciklikusan igazított mutatók, de még inkább a középtávon teljesítendő költségvetési célok alkalmasak. A még érvényben lévő szabályunk ebből a szempontból igen jól vizsgázik (jórészt ezért is olyan bonyolult), a mostani elképzelések viszont a létező legrosszabb gyakorlatot veszik át, és ahogy említettük, még a lengyelnél is rugalmatlanabb. Az ilyen szabályok főként kritikus szituációkban mondanak csődöt, a szabályok fellazulásával, újraértelmezésével járnak.

Kikényszeríthetőség:...Fontos azt is megjegyezni, hogy egy rugalmatlan, időnként nyilvánvalóan nem optimális gazdaságpolitikai döntésekre vezető szabályrendszer papíron lehet ugyan kikényszeríthető, ám a gyakorlatban már egyáltalán nem biztos.

A fentieknek egyenes következménye volt a bukta, főleg egy inkompetens gazdaságpolitika mellett. A kormány nyilvánvalóan attól fél, hogy jövőre egy nagyobb gazdasági visszaesés mellett nem tud teljesülni a merev, rugalmatlan adósságszabálya, csak akkor ha értelmetlen mértékű megszorításokat hajtana végre.

Íme, így lesz egy apró szakpolitikai kérdésből politikai waterloo.
 "Jaj, Teremtőm, fullasszad meg Mindet már Amelyik a jóban dúskál Mégis rosszban spekulál Kinek élte csak uzsora Szodoma, Gomorra Aki miatt összeromlik A világnak humora."   Jó okunk van feltételezni, hogy Ön az elmúlt hetekben aktívan járult hozzá a forint…..
Ez a bejegyzés nem kimondottan szakmai témáról szól, de szerintem szorosan kapcsolódik az aktuális webes trendekhez, nem mellékesen pedig őszintén megmutatja, milyen perverz kocka is vagyok valójában. A napokban Nebehaj Viktor (@viktornebehaj) feszegette a Twitteren, hogy mennyire elege…..
on the other hand 2011.03.25 16:04:57
Mivel úgyis meg kívánunk takarítani egy csomó pénzt, ráadásul a hivatalos indok szerint a Költségvetési Tanácsot is a "feleslegesen drága" jelszóval verték szét az illetékesek, ezért lenne egy tiszteletteljes javaslatom: legyen olyan kedves a kormány, és tegye a…..
on the other hand 2010.12.16 20:29:40
@Blogger Géza:

1. hát mivel a költségvetési hiánycél 2006-ig volt túllőve izomból, ezért nem csoda, hogy azért még nem Simor rikácsolt, hanem Járai, nagyon helyesen.

2. elfogadva, hogy a két intézménynek totál más szempontból kell viszonyulnia a költségvetéshez, akkor szerinted melyik az, amelyiknek a hangját többet kellett volna hallanunk az elmúlt években?
on the other hand 2010.12.16 20:52:55
@Blogger Géza: oké, ha mindkettőét, akkor melyik volt a "hangosabb"? na nem nagyon, csak úgy ezerszer? :)

A chf ügy sztem nagyon tanulságos. jól mutatja, hogy hitelességet csak úgy lehet építeni, ha következetes vagy olyankor is, amikor egyébként nincs sok értelme. Most Simoron veri el mindenki a balhét, de őszintén: a fideszt is beleértve, lett volna egyetlen párt a parlamentben, akinek a támogatását meg lehetett volna nyerni a korlátozás ügyének? Nyilván nem. De így, hogy S. csak néhány konferencián mondott róla kötelezően 2 ejnyebejnyét, simán őt hitelteleníti a devizahitelek ügye.
on the other hand 2010.12.17 06:34:50
@nu pagagyí: így van, és ráadásul a nyugdíjként kifizetendő tőkerészben ennél is nagyobb lesz az állampapír-arány.
"Nincs szükség a devizánk gyengítésére, és kamatemelésre sincs szükség... mert friss pénzt kell a gazdaságba pumpálni" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök tegnap. Ha ezt az ifjabb George Bush mondta volna, nyilván bekerült volna az aranyköpések gyűjteményébe, amivel…..
Van valami elszomorító, hogy milyen módszeres ostobasággal veri szét a kormány a köztársaság intézményeit. Az Alkotmánybíróság ügyéhez legalább olyan nagyágyút rendeltek, mint Lázár János, de még a nyugdíjpénztárakra is jutott egy olyan másodvonalbeli dilettáns, mint…..
on the other hand 2010.11.19 14:56:31
@Diocles: ez egy ilyen nagyon távoli, bölcsész-érvrendszer, ami közelebbről vizsgálva azért kevésbé meggyőző.

1. nem vagyok feltétlen Kopits-fan, de nála hitelesebbet a válság közepén aligha lehetett volna találni. nézd meg a linkeket, azon pár könyve.

2.

- a költségvetési előrejelzésben semmiféle IMF-neolib világnézet nincs. az egy technokrata munka.

- azt a munkát, amit most csinál a Tanács réges régóta kellene csinálni, tehát a beszántással nem szűnik meg ez a kiadási igény - hacsak persze nem akarunk továbbra is olyan igényességű költségvetéseket csinálni, mint eddig. és akkor most nem hozok példákat arról, hogy más országokban milyen hatástanulmányok készülnek egy-egy költségvetési hatású lépésre.

- Simorék nem csinálnak olyat, mint a KT. van nekik valami költségvetési elemzésük, mert a saját munkájukat befolyásolja, de ez csak azért volt hangsúlyos a 2000-es években, mert mindenki más hazudott a büdzséről.
on the other hand 2010.11.19 16:24:22
@tlvajferi: 2009-ben alakultak, trollkodj máshol. kösz.
on the other hand 2010.11.19 18:45:06
@Blogger Géza: tudnál erre példát mondani? egy idézetet mondjuk valamelyik KT anyagból, vagy vezetői megszólalásból.
Mindeközben Budapesten... Vitézy Dávidot fogják kinevezni a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. élére. Az Örülünk, Vincent blog egy emberként esett seggre a láthatóan senkit meg nem lepő hír hallatán. Úgy vagyunk ezzel, mint az egyszeri parasztbácsi a műrepülőbemutatóval:…..
Sokszor írtunk már a cégről, többek között például itt is, illetve különböző koncepciókról, melyek arról szólnak, milyen újfajta „ruhákban” kellene a legnépszerűbb üdítőital gyártó flaskáinak a polcokra kerülni? Találkoztunk már papírdobozos zöld vagy karcsú alumínium elképzeléssel is, most itt van…..
20 év múlva egymillióval több gyerek legyen  - mondták a kormány vezető képviselői az adócsomagjuk kapcsán. Ez nagyjából úgy hangzik, mint a "10 év múlva 1 millióval több foglalkoztatott" lózung, aminek a szakmai háttere nem is titkoltan az az igen releváns tény,…..
Valódi gesztusoktól mentes, pitiáner politikai életünk szép példája az Orbán-Simor csetepaté. Miközben a nyugat a jegybank függetlenségének szép ideáját látja fenyegetve, belülről nézve egyre inkább úgy tűnik, egyszerűen csak havi 8 millión marakodnak a sértődött…..
on the other hand 2010.07.22 15:39:41
@Sir Kommentor: de igen, az volt. és akkor ebből mi következik?
on the other hand 2010.07.22 17:37:45
@Sir Kommentor: igen, ez a tipikus hozzáállás, bár ez elég szánalmas.

én pl. eléggé anyáztam ,ennek az akkori fórumomon hangot is adtam, a Gyurcsány-féle akció szánalmas és aljas volt. akkor most már tisztáztuk, hogy velem mi a helyzet.

és akkor újra: ez mit jelent a mostani helyzetben? Hogy akkor két esemény összemérhető? Ez is szánalmas és aljas?
"Hogyan tegyük tönkre a gazdaságot két hónap alatt?" - tettük fel a kérdést egy hónapja.Hát így. Vagy így.Jean-Claude Trichet és Ben Bernanke, az Európai közponi Bank és a Fed elnökei  És még van egy hónapunk tököt vakarni is.Ez a forintblog történetének…..
on the other hand 2010.06.07 12:27:50
@Prof. William: ha megígérjük, hogy majd minden évben tartunk egy emléknapot, amin megemlékezünk a 2002 óta tartó ámokfutásról, akkor foglalkozhatunk a jelennel?

Amúgy fusd már végig, mennyit ekéztük ebben a blogban az előző kormányt. annak vége, most az újat szeretnénk dicsérni. csak eddig nehezen lehet.
on the other hand 2010.06.07 13:50:24
@regression: de igen, elég jól eltalálta. a jegybank volt az elmúlt évek legjobb költségvetési előrejelzője.
ElöljáróbanAmi kötelező, ritkán jó. De mert kötelező, pofa be! Csinálod és kész!   Ha viszont a biztosításomat teszik kötelezővé, az a kötelező gyerekzsúroknál is jobban kiborít. Egyrészt, mert jóval többe kerül, mint néhány nyomorult plüssállat vagy filctoll,…..
on the other hand 2010.05.21 16:35:20
Örülünk, Vincent? Banánhéjak 2010.05.20 22:03:00
A Fidesz forradalmi lendülettel kezdett neki a kormányzásnak, már a kormányalakítás előtt. Nem szeretnénk, ha utólag bárki is minket hibáztatna bármiért, így előre szólunk, hogy mik azok a banánhéjak, amiken hatalmasakat lehet takarni a közeljövőben.1. A Fidesz által kitalált…..
Nagyot fordult a világ az elmúlt napokban, a külföldi és hazai elemzők egyre inkább gyanakodva nézegetik a Fidesz gazdasági terveit. Nem véletlen, az elmúlt napok eseményeiből ugyanis egy nagyon átgondolatlan gazdaságpolitika képe rajzolódik ki. Ha a Fidesz így folytatja, egy…..
on the other hand 2010.05.12 09:53:24
@pannonfunk: kevered a két fogalmat
on the other hand 2010.05.12 16:42:46
@52: nem vagyok nagy ismerője a technikai elemzésnek, de nekem is az az érzésem, hogy az automatizált, technikai alapon történő kereskedés "generálja magát". A támaszok, ellenállások keményebbek lesznek, a stop loss és egyéb, jóval összetettebb hatások erősebbek. ha jól értem, a múlt heti amerikai pánikot is jelentősen erősítette az automatikus kereskedés (bár az nem teljesen egyezik meg technikai alapú kereskedéssel).

viszont érzésem szerint a technikai elemzés továbbra is inkább a rövidebb távú kereskedésben játszik nagy szerepet. hosszabb távon a fundamentumok szerepe erősebb.
on the other hand 2010.05.18 11:41:27
@pannonfunk: nem így van. a munkakereslet (ami egyenlő a munkaerőkereslettel, de nagyon marxi ízű, így mostanában nem így használják) minden közgazdásznak azt jelenti, hogy hányan keresnek dolgozót, aki a munkáját kínálja.

vagyis a munkakínálatot a dolgozni vágyók adják, a keresletet pedig az, aki a munkaerőt keresi. nyilván lehetne máshogy is, attól függ, miként értelmezed a szóösszetételt, de ma ez az elfogadott, ezt nem érdemes átírni csak azért, mert másnak hirtelen máshogy ugrott be.
A gazdasági ingadozások reálmodellje (RBC) a fellendüléseket és visszaeséseket kínálati sokkokra, mindenekelőtt a tényező-termelékenység (technológia) ingadozásaira vezeti vissza. A jövőre várt pozitív technológiai sokk ma boomot okoz, aztán ha a javulás mértékével…..
on the other hand 2010.05.08 16:03:48