Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bibliofilia

57 bejegyzést írt és 100 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az 1957-ben indult Kortárs folyóirat első számában többek közt Kassák Lajos, Fejes Endre, Hatvany Lajos, Németh László, Sarkadi Imre, Féja Géza, Tamási Áron publikál. Nem akármilyen névsor. A mai napig rendszeresen megjelenő irodalmi és kritikai folyóirat első száma:…..
A bibliofil, nem csak gyermekeknek (sőt!) szóló mesekönyvkiadás a két háború közti időszakban aranykorát élte. A 8, színes fametszettel illusztrált mesekönyvnek megvan a védőborítója is, ami külön ritkaság: ugyanis a korszak könyvszerető emberei általában eldobták a…..
Az 1906-banmegjelent Nagy magyarok élete "a nagy mesemondó", Benedek Elek által írt történelmi életrajzok gyűjteménye az ifjúság számára. Az elegáns barna egészvászonkötés és a barátságos, egyszerű rajzok mind-mind azt a célt szolgálták, hogy a 100 évvel ezelőtt élt…..
Tisztelt régi és újabb olvasóim. A bibliofil blog hosszú álmából sajnos továbbra sem ébred fel, de rövid ajánlóimat a Libri Antikvárium kínálatából ezentúl a Libri Antikvárium blogján olvashajátok! Kellemes kikapcsolódást és sok szép bibliofilil szerzeményt kívánok…..
A német nyelvű kötet pont a milleneumi ünnepségek évében jelent meg. Ritka, a magyarság őstörténetével is foglalkozó kötet eredeti, első kiadása. Már az első fejezet címe is figyelemfelkeltő: "Abstammung der Hunnen und ihre Zusammengehörigkeit mit de Ungarn". Megrendelhető a…..
Az alábbi képeken látható két gyönyörű díszalbumot jegyző Róvó Aladár nemcsak könyvszerető és -szerző ember volt, hanem a Fővárosi Nyomda Részvénytársaság vezérigazgatója is egyben. Az albumokat lapozgatva meg kell állapítanunk: méltán került a nyomda élére. A…..
Az aranyozott, egészvászonkötésű imádságoskönyv idén már 145. évébe lépett. Német-héber kétnyelvű kiadás, Louise Kern 1875-ből származó tulajdonosi bejegyzésével. Megrendelhető a Libri Antikvárium kínálatából. Tisztelt Érdeklődő! Antikváriumunk kínálatában minden…..
A sokak által szeretett, kiváló költő Mécs László 1941-es könyvnapi dedikációjával ellátott kötete is új gyűjtőre vár. "Kongatom piros harangom / ifjú szívem kongatom". Megrendelhető a Libri Antikvárium kínálatából. Tisztelt Érdeklődő! Antikváriumunk kínálatában…..
A gyönyörű kivitelű, könnyed kikapcsolódást nyújtó kötet vélhetően népszerű lehetett ükapáink Angliájában. A változatos témák közt útleírás, tudomány, zene, irodalom és még sok más téma bukkan fel, számtalan képpel illusztrálva. Megrendelhető a Libri Antikvárium…..
Látogasson el antikváriumunkba, ahol közel 15.000 kötetes kínálattal várjuk. Üzletünkben a régi és újabb könyveken túl antik képeslapok, plakátok, fotók és minden kapható, ami papírból készült. A Libri Antikváriumban használhatja libris törzskártyáját és…..
Könyvek vétele! Amennyiben használt könyveket, könyv- és papírrégiségeket vagy komplett könyvtárat szeretne eladni, keressen bennünket bizalommal. 100 kötet felett Budapesten és környékén ingyenes kiszállással felbecsüljük könyveit és helyszíni készpénzfizetéssel…..
Bibliofilia Könyvfelvásárlás 2011.11.24 15:35:00
Könyvek vétele! Tisztelt Olvasó! Amennyiben használt könyveket, könyv- és papírrégiségeket vagy komplett könyvtárat szeretne eladni, keressen bennünket bizalommal. 150 darab könyv fölött Budapesten és környékén ingyenes kiszállással felbecsüljük könyveit és helyszíni…..
Bibliofilia 2012.03.03 18:13:35
@stlouisdefrance: Szia! A Libri Antikvárium várhatóan március 12-én nyílik a Kossuth Lajos u. 4-ben. A libri.hu/antikvarium oldalon fent lesz minden infó...

Majd mindenképp keress meg, végre találkozhatnánk személyesen is!:)

Bibliofilia
Bibliofilia 2012.03.17 19:59:38
Szervusztok!

Egyenlőre csak ennyi hírem van:

www.facebook.com/LibriAntikvarium

Idővel szeretném újraéleszteni a blogot is!

Bibliofilia
Nem tudom, titeket is foglalkoztat-e a „túlvilág” kérdése. Tudatosan kerülöm az „örök élet” kifejezést. Keresztényként ugyanis nem az eddigiek folytatását várjuk, hanem valami gyökeresen új dolog eljöttét. A fizikai életünk örökké tartó folytatása…..
Bibliofilia 2010.08.09 10:11:28
@pacsy: lehet furcsán hat a kérdés, de Te tartottad most vasárnap a misét Kaszásdűlőn? Mert a blogbejegyzésed volt a prédikáció...:)
Nem tudom, ismeritek-e azt, akiről beszélni akarok. Elég ellentmondásos figura. Egyrészt rajonganak érte, 4-500 ember jár el hetente a hittanóraszerű „kedd esti alkalmaira”, másrészt vannak, akik kígyót-békát kiabálnak rá és legszívesebben azonnal máglyára…..
Egyperces latin I. Hadd ajánljam Urbanista bloggertárs nagyszerű találatát, amelyre volt kedves felhívni a figyelmem. Az ingatlan.com honlapon ugyanis egy lelkes ismeretlen úgy akarja kívánatossá tenni óbudai panellakását (!), hogy kisebb értekezésbe kezd a genius loci-ról,…..
Már nem először merülnek fel bennem kérdések a csíksomlyói búcsúval kapcsolatban, s most, hogy ismét ott lehettem, gondoltam, megosztom Veletek is. Személyes kis életemben azért fontos Csíksomlyó, mert hatvan kilométerre laktunk onnan (szüleim most is ott élnek), és gyakran…..
Mivel többen is jelezték és kommentek szintjén is feljött a téma, következő antikvárium, amelyet vizsgálatom tárgyává teszek a Gregus István által vezetett Honterus Antikvárium.A Honterus Antikvárium meglehetősen jó helyen van a Múzeum körúton. A meglehetősen jelző azóta…..
Jezsuita bloggerek Van jövője? 2010.02.16 19:10:00
Hallani véleményeket, melyek szerint a gyónás leáldozóban van, el is fog tűnni, hisz egyre rövidebbek a sorok a gyóntatószékek előtt, és vannak katolikus vidékek, ahol már alig gyónnak. Ha a bűnbánat szentségének a történetét nézzük, akkor láthatjuk, hogy ez a szentség nagyon sokat változott a…..
Bibliofilia 2010.02.17 13:57:10
Sziasztok!

Ha van vonzó dolog a katolicizmusban, protestáns szemmel, az bizonyosan a gyónás.

Én, aki még sosem gyóntam, de rendszeresen járok misére, szoktam nézegetni az áldozáshoz járulókat, a gyónásra menő híveket (sőt bevallom, általában az átváltoztatás alatt a papot is;-)). Hihetetlen sokat elárulnak az arcok, a tekintetek. Bevallom időnként sóvárogva és irigykedve tekintek a gyónni menő emberekre.

A gyónás részből kevésbé a feloldozás rész foglalkoztat (nem érdemes hitvitázni erről). Inkább a hivatalos, de mégis személyes beszélgetés egy nálamnál - általában - erősebb és bölcsebb hívő emberrel, akivel közösen vallhatom meg bűneimet, segíthet, erőt adhat... - ez az ami fantasztikus lehetőség.
Mindez megvan a protestáns felekezeteknél is, de talán kevésbé működőképes. Az ember nem megy oda rendszeresen lelkigondoztatni magát egy lelkészhez! Az ember nem akar állandóan lelkileg nyavalyogni, nem akar személyes kapcsolatokban, adott esetben ilyen szinten elmélyülni egy baráttal. Ha mégis, sokkal nehezebben veszi rá magát. Van, amihez kell a személytelenség, sőt időnként talán a legmélyebb dolgokhoz szükségszerű a személytelenség. Egy keresztyén baráttal sok mindent meg lehet beszélni, meg lehet harcolni, meg lehet gyónni, de nem mindent. Mégis jó volna a bűnöket, visszatérő bűnöket, megoldatlan problémákat valakivel közösen megvallani, valaki embertárssal együtt lenni Jézus előtt. Valakivel, aki státuszából kifolyólag erős a hitben (mert sokszor a lelki barát éppoly gyenge, mint az ember önmaga).

A gyónás lehetősége, amely "ott van az ember előtt, kikerülhetetlenül", hatalmas érték. Pláne, ha valaki akar és jól is él vele. Egy protestánsnak, ha érez is indíttatást, egyeztetnie kell egy lelkésszel egy baráttal. Katolikusként adva van a lehetőség. Nincs idő, hogy az "szívben kikelt mag elvesszen", hanem van lehetőség, azt megmenteni, megerősíteni, helyben, azonnal. Mindez nagy lendületet, nagy erőt tud adni. Nem véletlenül van akkora erő a közös imádságban. A közös imádságok pedig annál mélyebbek, annál egyént-érintőbbek, minél kevesebben vesznek részt benne. Nos a legkevesebb, ami nem egy, az a kettő.

Szóval, kedves katolikusok, csak annyit mondhatok, hogy ezt a "szentséget" ne hagyjátok veszni!!!

Bibliofilia
Bibliofilia 2010.02.18 10:16:28
@Kitalátor feljegyzetei:

Ez nem újdonság számomra sem. Természetesen működik ilyenfajta "gyónás", de nem gyakori. És pont az alábbi pontok miatt kevésbé működőképes:

1. Általában a megtéréskor történik közös gyónás lelkésszel vagy más hívő testvérrel, de ezt követően az a gyakorlat, hogy csak nagy krízis esetén fordulnak az emberek hasonló "gyónáshoz". Például válás, szenvedélybetegség, családi tragédia esetén. Sőt, akkor sem mindig. A protestánsokban sokkal erősebb a "megoldom önállóan" elv. Felnőtt vagyok a hitben. Közvetlen Jézushoz fordulok, nem terhelem a közösségem... Ciki a lelkészhez fordulni. Külön kell egyeztetni egy alkalmat erre. Ilyet csak végső esetben tesz az ember. Ha már nincs semmi más megoldás. Természetesen ez butaság, de azért megvan bennünk.

2. Az intézményesített szerepe nincs meg. Tehát kell egy időpontot egyeztetnem. Meg kell törnöm a megszokottat, a "bevett rendet", külön találkozás... Ami adott esetben 2-3 nap múlva jön létre. A lelkész is elfoglalt. Értelemszerűen külön kell időpontot teremtenie minderre, nincs "hivatali gyónási idő". 2-3 nap nagy idő, addigra meg már...

Természetesen a fentiek nem zárják ki, hogy a jól működő gyülekezetekben van rendszeres lelkigondozás. Akkor is, ha az illető nem kéri. Főleg az ifjúság körében odafigyelnek a hívekre. Rendszeres időközönként keresnek alkalmat a lelkészek vagy "vezetők", hogy el tudjanak beszélgetni a hívekkel. Ugyanígy felfelé, a vezetőkkel, lelkészekkel is más vezetők és lelkészek.
De mindez más. És csak a rendszeres gyülekezeti tagokra vonatkozik. Természetesen nem rendszeres tagokkal is szívesen beszélgetnének, csak ugye, ebben az esetben az illetőnek kellene lépnie...

DE! lényegi különbség van (és nem a feloldozás tekintetében szvsz) a gyónás és a lelkigondozás között.
Nem sok évtizedig koptattam a Föld porát, azt viszont tudom, hogy vannak dolgok, amik könnyen elszállnak. Főleg, ha tele vannak mindenféle langyos, légnemű dologgal. Amikor tehát belebújunk alul a kis dobozba, elszállhatunk vele együtt. Azon a héten, amikor a fél világ könyökig…..
Bibliofilia 2009.10.20 12:46:16
Végigolvastam a kommenteket is, pedig már nem kevés...:)

1. roadshowzni az ereklyét azt hiszem mindannyian egyetértünk, nem helyes. Sőt! Gyalázatos.

2. Megdöbbentő mennyit számít az emberi szocializáció. Mit mondott az anyukám, a lelki vezetőm, a hívő közösségem... Ideje lenne lecsupaszítani, megtisztítani, meghámozni a mai vallásos életünket (vonatkozik katolikusokra, protestánsokra...), mert a sok ereklye és "bűbáj" között pont a lényeg vész el. A lényeg az, ami szocializáció nélkül tisztán megélhető és érthető. Ezért próbálok mindig az olyan emberekre figyelni, akik nem hívő közösségből jönnek, hanem felnőtt fejjel tértek meg. Sajnos magam sem tudok elszakadni a keresztyén neveltetésemtől.
Egy kis példa: megnéztem Reina Nicolasa bloglinkjét, egyértelmű, hogy az ereklyetisztelet mellett érvel, hiszen személyes világába ez illik bele, ez a vallásos gyakorlat.

3. Az én szerény véleményem szerint az ereklyék tisztelete istenkáromlás. Persze lehet, nincs igazam. Az imádata pedig... (huh, juj)
4. Legalább! a népi babonás dolgoktól meg kellene tisztítani az egyházat. A lányom a keresztelőjére kapott valamilyen szent dombornyomott medállionját a plébániától. A kisérőpapírra rá van írva, hogy, ha az illető a nyakában hordja, boldogabb, szerencsésebb lesz, ha elmondja hozzá a szent imáját, akkor meg aztán totálisan boldog, áldott... Megdöbbentő! El kellene dönteni, mi fontosabb a Szentírás vagy a hagyomány. Mert sok az ellentmondás!

5. Az ilyen kérdésekre való válaszok miatt is várom már a "túlvilágot":) Csak sajnos ott vélhetően, nem ilyenekkel fogunk már foglalkozni.

6. Rengeteg katolikust ismerek, aki nem foglalkozik az ereklyékkel, szentekkel, angyalokkal, szobrokkal... Ereklyék helyett betegeket látogat, angyalok és szentek helyett Jézus Krisztus közbenjárását kéri...

7. bocsánat, bocsánat, bocsánat

Tomi
Abból is látszik, mekkora outsider vagyok, hogy @sandorlaci hívta fel a figyelemet arra, hogy tegnap óta Magyarországról is elérhető a LEGO Shop. (Egyidejűleg viszont az is kiderül, hogy a twitter tényleg az egyik legjobb hely az infoszerzésre - úgyhogy ideje követnetek, én azt…..
Bibliofilia 2009.10.16 08:37:54
@tutuka: Gondoltam én is bepróbálkozom, de 2000 ft a szállítási díj! Oda a móka...:(

@K.O. média: Én eddig csak két magyar boltból rendeltem, illetve közös rendelésekkel külföldi boltokból. Eddig maximális megelégedettséggel. EU-n belül nincs vám, USA viszont eddig mindig megvámolta a cuccokat...
Gondolom nem hat senkire újdonságként az a kijelentés, hogy a latin az élet minden területén felbukkan. Jómagam homo ludens-ként, őszülő fejjel is nagy rajongója vagyok a társasjátékoknak. A játékok gazdag világában pedig lépten-nyomon beleütközöm latin…..
Bibliofilia 2009.07.31 22:22:43
Ismét bejelentett a LEGO valamit, ami leginkább a gyűjtőket és a felnőtteket fogja megmozgatni: 10197 jelzéssel hamarosan és 150 EUR körüli áron boltokba kerül egy harmincas éveket idéző tűzoltóság, gondolom leginkább azért, hogy legyen ki eloltsa a 10182-es és 10185-ös,…..
A LEGO és a Cartoon Network megállapodást írt alá a Ben 10 rajzfilmsorozat használatáról. Ez magyarul annyit jelent, hogy az Indy, Star Wars, Harry Potter, Thomas készletek után 2010 tavaszára Ben 10 dobozok kerülnek a boltokba, hogy az őt igazán szeretők végre legózhassanak is…..