Regisztráció Blogot indítok
Adatok
T. G.

40 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Breaking news. Kicsi elakadás volt a történetben, mivel néhány részlet sehogy sem akart hihetőre összeállni. Azt hiszem sikerült egyféleképpen áthidalnom a problémát, ezért kicsit bele kellett javítanom a második fejezet párbeszédes részébe, ahol Bárám kicsit kiborul... A…..
A szobrikok durva taszigálása a királyi hálószárnyon át figyelmeztette Toát, hogy fogytán lehet sorsfonala. Az őrök a királyi hálóterembe vezették a tanácsadót, és a földre…..
A huszonnégy rattant[1]átmérőjű gyakorlókör szélén nyolc, egyenként 1,42 rattant széles oszlop nyújtózott a kupoladob felé, amelyet azonban sohasem érhettek el. A fölfelé kutató…..
Kedves mindenki! Az életem és az események néhány szálának összefonódásából keletkezik ennek a blognak az ideiglenes, vagy netán végleges szövete. Egyrészt rég óta foglalkoztat a közösségi írás lehetősége, ahol az olvasó magába a szövegbe tud beleavatkozni, javítani,…..
– Túl sok a zaj. – Gondolta Toá mester, amikor a folyosó sötétlő ablakfülkéjében megszakította meditációját. – Ahogy lennie kell, közeledik a két farkasfi, hogy utoljára…..
Az utóbbi idők alkalmazott etikai szempontból egyik legérdekesebb jelensége Kendall Jones, ez a pimasz, 19 éves, feltűnően szép amerikai hölgy, aki igencsak szereti a fogkrémreklám-mosolyt, a nagy puskákat, és a gyilkolást… Facebook profilján sorra osztja meg azokat a…..
Mielőtt kizárólag a filozófiára támaszkodnál problémád megoldásában, meg kell győződnöd arról, hogy ez megfelelő számodra. Ha zavar, hogy egy kavics van a cipődben, nincs szükséged tanácsadásra – ki kell venni a követ a cipődből. Beszélhetünk arról, hogy kavics van a…..
P. szép és csinos, kedves, intelligens, huszonévei elején járó hölgy volt, amikor párkapcsolati gondokkal jött hozzám. A terápia egyik vezérfonalát Platón Lakomája adta. „Véleményem szerint – mondotta – nem jelöltük meg helyesen feladatunkat, Phaidrosz, mikor csak úgy…..
Nem, ez a bejegyzés nem Nádas Péter azonos című írásának elemzése lesz, hanem az öngyilkosság kérdését boncolgatja, melynek a tegnapi Fenomenológiai Kollégium konferenciája ad aktualitást. Dr. Kovács József előadása nyomán fogok írni a témáról. Először is be kell…..
A gyakorlati filozófia viszonylag új, de gyorsan növekvő területe a bölcseletnek. A filozófiai tanácsadás mozgalma az 1980-as években bontakozott ki Németországban, Gerd Achenbach vezetésével. Észak-Amerikában az 1990-es években kezdte meg térhódítását. Bár sokak fejében a…..
Ahhoz, hogy megértsük Frankl kritikáját a pszichológiával szemben, előbb nem árt őt kicsit visszahelyezni térben és időben. Freud pszichoanalízise és Adler individuálpszichológiája mellett ő alapította meg a harmadik bécsi iskolának számító logoterápiás irányzatot.…..
Mindenkinek van életfilozófiája, de kevesen vannak olyan kényelmes és előnyös helyzetben, hogy üljenek, amíg össze nem rakják a darabkáit egy egésszé. Úgy gondoljuk, hogy ez egy életen át tartó folyamat. A tapasztalat remek tanítómester, de szükséges, hogy felismerjük…..
Az ősi bölcsesség új felhasználása / Miért tévedt el a filozófia és hogyan talál mostanság a helyes útra? Egy fiatal nő a mellrákja kapcsán konfliktusba keveredik az anyjával. Egy középkorú férfi karrierváltáson gondolkodik. Egy protestáns nő lánya hozzáment egy zsidó…..
Ma elkaptam egy szívet melengető történetet a villamoson... De csak nem hagy nyugodni a jelenet. Egy anyuka az ablakból mutatta a 3 év körüli gyermekének: – Nézd, Anyu amikor kislány volt, ebben a házban élt. – És Én akkor hol voltam? Anyu elneveti…..
A nyár egyik kedves emléke számomra D. aki egy húszon évei elején járó egyetemista lány. Telefonos egyeztetésünk alatt elmondta, hogy ha neki kell bezárnia az ajtót, akkor mindig szorongást él át. Többször vissza is kell fordulnia, hogy ez az érzés elmúljon. Az első, ingyenes…..
Létezik egy fogalom, melynek hallatán már megkeményednek az arcizmaink és lúdbőrözik a hátunk. A hozzá társított képzeteinket (és tudásunkat) nagyban meghatározza korunk, társadalmunk, vallási hovatartozásunk, mégis, mindettől függetlenül, úgy tűnik, az ember…..
Tegnap láttam egy videót. Egy női kozmetikumokat gyártó cég egy méltán népszerű énekest arra kért fel, hogy  bókoljon az arra járó hölgyeknek. Mindezt a bókolás népszerűsítéséért (eltekintve attól az apró, ámde véleményem szerint megengedhető ténytől persze, hogy…..
Szóval ott söröztünk egy kedves baráttal, és hol magasabb, hol alacsonyabb röptű vitát folytattunk a maja naptárról és a világvégékről. Előző írásom ott hagytam félbe, hogy feltettem: Nem a világnak van szüksége a végre, hanem az embereknek, mert a Nagy Halál közelgő…..
A címben szereplő svéd közmondás egy újabb bizarr olvasmányélményemből származik. A lét elviselhetetlen könnyűsége után egy német szociológus, nevezetesen Helmut Schoeck egy vaskosabb kötete, Az irigység - A társadalom elmélete került kezem ügyébe. Lássuk hát, milyen…..
A bejegyzés reflexió a Dilemmában felvetett problémára.Az életben szerintem nem azok a kihívások, amikor lehet tudni, hogy mi a helyes, és csak rá kell bírni önmagunk, hogy a szerint cselekedjünk. Nehezebb, amikor nincs helyes választásunk, mégis valahogyan döntenünk kell. Amikor…..
Egy korábbi bejegyzésemben már szót ejtettünk ama felelősség súlyáról, amikor saját életünkre vonatkozóan kell elhatározásra jutnunk. Most nézzük meg az érem másik oldalát: mi a teendő, ha – látszólag - más sorsa van a kezünkben?Az elmúlt hetekben rengeteg fejtörést…..
K. kommunikációs problémákkal keresett meg. Beszédhelyzetekben mindig zavarban volt. Egy, a terápiánkra jellemző rövid részt mutatok be, K. engedélyével.(… Éppen a párkapcsolati beszédhelyzetekről beszélgettünk…)K: - Gyáva vagyok.T: - Miért?K: - Mert nem mertem odamenni…..
Hegel sze­re­lem­kon­cep­ci­ó­já­nak meg­ér­té­sé­hez vissza kell helyezkednünk a korába. A német ide­a­liz­must ekkor Kant és Fichte gon­do­la­tai hatá­roz­zák meg. Lé­nye­ge­sebb meg­lá­tá­saik: a kül­vi­lág­ot csakis érzékszervi tapasztalataink…..
Érdemes olyan álláspontokkal is megismerkednünk, amit elutasítunk. Mert ha visszájára fordítjuk a tagadást, új oldaláról tudjuk megvizsgálni saját álláspontunkat is. Sade szerelemfelfogásának megértéséhez, nem árt áttekinteni korának szellemi áramlatait. A felvilágosodás…..
A középkori szeretetfelfogást egyértelműen az isteni szeretet példája formálja, a krisztusi- és a felebaráti szeretet lesz a követendő eszmény. Így az eddig életvitel tényét képező szeretetteljes élet és szerelem immáron morális kérdéssé válik. Szent Ágoston szerint a…..