Regisztráció Blogot indítok
Adatok
victor2

0 bejegyzést írt és 66 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Kozmikus főnyeremény időtlen idők óta ott állt a polcomon, amikor jó egy évtizeddel ezelőtt Ofi álnevű barátom, akihez több évtizedes ismeretség fűzött, felhívta rá a figyelmemet. Arra már nem emlékszem, milyen szövegösszefüggésben, és hogyan aktualizálta az éppen aktuális beszélgetésünkhöz, de…..
victor2 2023.11.23 12:05:20
@Szabó A. Imre:
"Sheckleyben fel sem merült, sem műfajkritikát, sem társadalomkritikát írni (mi sem állt tőle távolabb)"

A megjegyzés a regény teljes meg nem értéséről, de általában a világ dolgainak meg nem értéséről is tanúskodik.
Sheckley ugyanis ebben a könyvében, miképpen nagyon sok novellájában is, sci-fi paródiába csomagolt, maró gúnnyal átitatott, totális társadalomkritikát művel. Ti. éppen ezzel emelkedik, de nagyon magasan a szokvány sci-fi-fantasy tömegtermékek fölé. Egyaránt lesújtó képet ad a Szabad Kapitalizmusról, a fogyasztói társadalomról, de ugyanígy az üzletté silányult vallásról is.
A "legjobb filmek" vagy különböző műfajú filmes alkotások listái többnyire tízes felsorolások szoktak lenni, ám a mi blogunk ars poetikája az ötös számkörbe tartozik, ahogy erről bemutatkozásunkban írtunk, így jelentős rövidítéssel élve mi ezúttal a legjobb ötre fókuszáltunk! Persze ezzel saját…..
Amikor felteszik a kérdést, hogy mi kell a háborúhoz, rendszerint az elemzők, kutatók és katonai szakértők egyaránt azt válaszolják: pénz, fegyver és ember-anyag (amihez a XX-XXI. században még hozzátehetjük, hogy bizony haditechnikai-innovációra illetve energiahordozókra is szükség lehet). Ha…..
victor2 2020.05.16 23:18:11
@A remete: "a Szovjetúniónak nagyságrendekkel volt több ezekből. Főleg kőolajból. A szovjet ipar nagyobb energiatartálékai és több fegyvergyára, nagyobb ipari kapacitása a nagyobb lakosságszámmal együtt döntőnek bizonyult."

Ugyanezen, avagy közel ugyanezen előnye 25 évvel korábban Oroszországnak is megvolt Németországgal szemben. Mégis, a hitleri Németországhoz képest sokkal kedvezőtlenebb helyzetben lévő császári Németország képes volt - egy elhúzódó háborúban! - különbékére kényszeríteni Oroszországot.

Az ásványkincs gazdagság csak lehetőség, adott esetben - lásd Oroszország 1917 - semmit sem ér.
Végre befutott a hivatalos trailer az HBO Max új zászlóshajójának szánt tévésorozathoz, a Lovecraft Country-hoz. A széria elkészítésének híre szinte napra pontosan 3 éve, 2017 májusában röppent fel először, csak akkor még valószínűleg lefoglalták a vezető producer J.J. Abramst a Westworld, no meg…..
Az iskolamester-irodalom legsikeresebb művelőjének legsikeresebb regényéből készült a Magyar Televízió és Fejér Tamás harmadik nagy sorozata. Fekete István ismeretterjesztő és szépíró a szépírásait is ismeretterjesztő és nevelő célzattal írta. A kirekesztés évei után meglelték azt a nevelő célzatot,…..
victor2 2020.03.20 13:06:42
@Leylandi:
"Nem kell rugózni bizonytalan mendemondákon"
Éppen ezért lenne üdvös, ha a hozzád hasonló szélsőjobb nem rugózna Fekete István szemkiverésének bizonytalan mendemondáján. Amúgy pedig ismételten érdemes leszögezni, mert ez sem jut el a széljobb agyáig: Fekete István nem vesztette el a szemét - tehát senki sem verte ki - , viszont elvesztette bal szemének látóképességét.

"Fekete Istvánnak a pártállami nyalonc/nemnyalonc-megítéléséhez elegendőek a tények is:"
Eltekintve attól, hogy senki sem nevezte Fekete Istvánt pártállami nyaloncnak, valóban a tények számítanak Fekete István és a pártállam viszonyát tekintve. A tények azt mutatják, hogy ha nem is volt nyalonc, de elfogadta a rendszert, vele együtt azt a Munka Érdemrend arany fokozatát is, melyet Losonczi Pál, az elnöki Tanács elnöke nyújtott át neki. Azt pedig tudjuk, hogy az ilyen kitüntetésekre a párt adta az áldását.
adtplus.arcanum.hu/hu/view/Nimrod_2015/?query=%22fekete%20istv%C3%A1n%22&pg=959&layout=s

Részlet ugyaninnen: "mai szemmel nézve igen nagy, 35–65 ezres példányszámban adták ki könyveit, így az értük kapott komoly összegű jogdíjak jóval az átlag feletti anyagi biztonságot nyújtottak neki. "
Tehát: a pártállam nemcsak, hogy maradéktalanul megbízott Fekete Istvánban, de közvetve-közvetlenül jelentős anyagi bevételt tett lehetővé számára..

"1946 tavaszán tiltólistára kerül a vörös terrort ábrázoló, Zsellérek című regénye miatt, ezután semmit nem adtak ki tőle, állást sem kapott, alkalmi munkákból, patkányfogásból, uszályrakodásból tartotta el családját, kizárták a Magyar Írók Szövetségéből,"

Hirdetés a Szabad Nép, a Magyar Kommunista Párt központi lapja 1947. október 14-i számának 3. oldaláról: "Fekete István - Tíz szál gyertya - Regény".
adtplus.arcanum.hu/hu/view/Nepszabadsag_1947_10/?query=%22fekete%20istv%C3%A1n%22%20%22szabad%20n%C3%A9p%22&pg=90&layout=s

A többi szokvány szélsőjobbos öklendezés és pimaszkodás.
victor2 2020.03.20 14:14:22
@enpera:
"Fekete István megverték a komcsik és kész"

Nem lenne még egyszerűbb kéz feltevéses szavazással eldönteni a kérdést gigabursch, Leylandi, enpera és temagad résztvételével?
Aki meg ezt vitatni merészelné, annak csak annyit kellene mondanotok: megszavaztuk és kész.
victor2 2020.03.20 17:57:06
@Leylandi: "Most már igazán kíváncsi vagyok, victor2-től ez a hörgő szélsőjobbozás (ismerős, ugye? a fizetett balos ügynöknek mindenki szélsőjobb, aki nem bal), "öklendezés" meg személyeskedés mikor éri el a kommentszabályok küszöbét "

Elhiszem én, hogy a legszívesebben kipenderítenél a fórumról: csakis a kizáratásban reménykedhetnek azok, akiket nem érdekelnek a tények.

Én forrás megjelöléssel ellátott tényeket ajánlottam a figyelmedbe és a többi eszmetársad figyelmébe.

Erre jött a válasz, hogy az ÁVÓ-s csürhét mosdatom és takarodjak, mint bértollnok.

Én most kiadom magam, de attól tartok, ez sem fog eljutni a te agyadig és eszmetársaid agyáig: nekem a lehető legjobb, hogy ilyen reagálásaitok vannak! Ettől elképzelni sem tudok számomra hasznosabbat.

Ugyanis értelmes ember számára nyilvánvaló, hogy nincsenek érveitek, csak dühödt érzelmeitek. Ez az érvek híján való öklendezés és pimaszkodás még a bizonytalankodók jó részét is mellém állítja.

Tehát ha velem nagyon jót akartok tenni, akkor arra kérlek benneteket, hogy folytassátok ezen az ÁVÓ-s csürhét mosdatom és takarodjak, mint bértollnok szellemi színten.
Körbepedálozni a világot! Nagyszabású, hangzatos terv, de nem megy az ám csak úgy egyből, mint a karikacsapás. Körbepedálozni a Balatont. Vagy a kerületet. Vagy legalább a háztömböt. Minden kezdet nehéz, velem sem volt ez másként, sőt. Amíg én épp Andalúziában egy kecskefarmon ápolgatom a…..
Őszinte mosoly, egy babetta és egy Taekwon-do zöld öv kellett ahhoz, hogy Linda népszerűbb legyen, mint Chuck Norris...
victor2 2020.02.11 13:56:24
@Ződ2000: "Az átlagos Linda rajongók is Chuck Norrist imádták"

Chuck Norris primitív volt, Linda gyermeteg és mindkettő unalmas.
Meglehetősen, de még meg kell nyerni. Világos lép!A megoldást a hozzászólásokhoz várom!..
victor2 2020.01.17 20:15:57
@General Ludd: A megoldás: 1. Fg6 Kxg6 2. Bg4+ Kf5 3. Vh5+ matt.

De miért kötelező a sötét királynak f5-re lépnie?
victor2 2020.01.17 20:19:51
@Melee: 1. Fg6+ Kxg6 Bg4+ Kf7 Vg7# / Kf5 Vh5#

Vg7 után miért nem léphető meg a Ke8?
A kapitalizmus bírálói a lehető legritkább esetben indulnak ki a rendszer antropológiai alapjaiból: abból, hogy emberi (alap)szükségleteket elégít ki a korábbi gazdasági rendszereknél nagyobb hatékonysággal, azaz több ember számára nagyobb hasznosságot érve el, mint előtte bármi (folyamatosan…..
victor2 2019.12.28 22:15:38
@Tamáspatrik: "A kommunizmus és a fasizmus is csak kicsinyes veszekedés a javak elosztása fölött."

Tehát a fasizmus Tamáspatrik szerint nem kapitalista talajon szökkent szárba. Mivel a fasizmus némileg kellemetlen egy kapitalista hívő számára, a megoldás tamáspatriki módra: vegyük ki a fasizmust a tőkés rendszerből.

"A kapitalista rendszer FELHALMOZÓ jellegű egyértelműen, mert igyekszik az erőforrásokat OKOSAN visszaforgatni"

Éppen most vagyunk világszerte tanúi és szenvedő alanyai annak, hogy a kapitalista rendszer élősdi és önpusztító rendszer. Tamáspatrik szerint ez OKOS gazdálkodás.
  Valószínűleg a szűk kisebbséget képviselem, de a magam részéről borzasztóan sajnálom Gréczy Zsoltot. Az az igazság, hogy tulajdonképpen nem szól mellette semmi. Csupán az együttérzés.   Tényleg nem szól mellette semmi. Az ATV Egyenes Beszéd című műsorában, melyben bejelentette lemondását,…..
victor2 2019.12.23 01:49:00
@Tralfamador75: "Gréczy hülyeséget csinált, talán ő is érzi (jobbik esetben), talán csak tisztában van vele (rosszabbik eset, de ha az eszét használja, akkor ez is elég), de remélhetőleg tanult belőle."

Ebből nem Gréczynek kell tanulnia, tudniillik neki már nincs miért tanulnia ebből az ügyből. Nemhogy bukott politikus, hanem olyan személy, aki egy életre elveszítette az arcát.
victor2 2019.12.25 15:06:07
@szánmonoxid: "Bezzeg Borkai vagy Orbán, akinek derékig vagy a seggében, az mennyire más már, nem?"

Nem is gondoltam volna, hogy a Fradi B közép véresszájú ultráinak van nem szélsőjobboldali, ne adj isten balos húzású figurája is. Bizarr jelenség, látszik is szánmonoxid majd' mindegyik megnyilvánulásából, hogy ez számára is nehezen feldolgozható létállapot.
Kövér László nemrég kijelentette, hogy csakis az isten-, haza- és emberszeretet teszi emberré az embereket, s egy másik alkalommal pedig azt nyilatkozta, hogy a magyarságnak meg kell védenie önmagát az istentelenekkel, hazaárulókkal és nemzettagadókkal szemben. A hivatkozott szövegek az alábbiakban:…..
victor2 2019.12.08 08:13:19
@Before: "Ezen belül is külön eset a drága elnök úr, akit szimplán elmebetegnek tartok, úgyhogy tőlem aztán kiabáljon bármit, ami csak jólesik neki, maximum legyinteni, vagy röhögni tudok rajta."

Akkor is legyinteni vagy röhögni fogsz, ha bizonyos helyszíneken, helyzetekben, állások betöltésekor jobbnak látod elhallgatni, avagy megmásítani lelkiismereti meggyőződésedet? Avagy te már most haptákba állsz, ha egy állami rendezvényen a meghívott lelkész mindenkit - téged, mint ateistát is - felszólít a Miatyánk elkántálására?
victor2 2019.12.09 10:42:22
@midnight coder: "Te ateista vagy. Hiszed hogy nincs Isten. Ergo ugyanúgy hívő vagy mint az, aki azt hiszi, hogy van."

Akkor most elmagyarázom midnight codernek, hogy mi a lényegi különbséget a két hít között. Remélem, megérti.

Az istenhit, azaz, hogy hiszel Istenben, elválaszthatatlan attól, hogy hiszel a természetfeletti világ létezésében. Azaz ha hiszel Istenben, ugyanúgy hiszel az angyalban és az ördögben, nem mint valami elvont tüneményben, hanem mint valóságos lényben.

Az ateista, miután nem hisz Istenben, nem hisz a természetfeletti világ létezésében sem. Ez az alapállás maradéktalanul összefér a tudományos gondolkodással.
victor2 2019.12.09 10:42:26
@Before: "Hát, ezt egy picit túlgondoltad."

Ezek szerint halvány sejtelmed sincs arról, hogy Kövér László mit mondott.
Örvendetesen élénkülnek a kapcsolataink Kínával, de van néhány fogalom, amely magyarázatra szorul. Néhány kérdés, amit sosem mertél megkérdezni Kínával kapcsolatban, bár gyakran előkerülnek. A beszélgetés apropóját egy különleges tudományos eredmény adja: magyar kutatók is hozzájárultak egy eleddig…..
Két nap híján 27 éve annak, hogy Egerszegi Krisztina, két héttel az akkori, 18. születésnapja előtt már valóban felnőtté vált. Barcelonában három olimpiai aranyat nyert, végképp eltörölve a doppingon „erőssé” váló NDK-s úszóhegemóniát. Bár négy évvel korábban, már 14 évesen is „nagykorú” volt, de…..
victor2 2019.08.04 21:28:48
@Chaoyang:
"Ebbe is sikerült politikát bekeverni. Úsztál volna 12 órát egy nap a sikerért."

Várom rosszalló megjegyzésedet arról a pillanatról, amikor is a korábban napi 12 órát úszó Egerszegi Krisztina felment a Fidesz nagygyűlés emelvényére és demonstratív módon kiállt egy politikai párt mellett annak direkt politikai célokat szolgáló rendezvényén.

Nem ragaszkodom dokumentumokkal alátámasztható rosszallásodra sem. Ha már ilyen erőteljes kritikai érzékkel rendelkezel, elég egy szimpla kijelentés arról, hogy Egerszegi Krisztinának nem kellett volna így belekeveredni a napi politikába.
victor2 2019.08.05 11:21:55
@BiG74 Bodri:
"Egér is pont oda teszi a voksát és a támogatását ahova akarja."

Ez így van.

De ha demonstratív módon kiáll egy párt - bármely párt! - mellett annak politikai rendezvényén, személyével és személyiségével tömegeket agitálva a választási küzdelemben, akkor utólag ne faragjunk belőle a világ hívságaitól elforduló, "csendben, szerényen" dolgozó, a víz felett centikkel lebegő szent embert.
victor2 2019.08.06 12:10:39
@Frady Endre:

"Nehezen tudnám elképzelni, hogy pont a magyar úszók lettek volna teljesen tiszták..."

"Csak az doppingol, aki lebukik."
(Egerszegi Krisztina olimpiai bajnok úszó, Fehérvári Hét, 1994. október 20.)
Sokakban ébreszt kellemes emléket az építőtábor említése, ami nekünk - akik már nem vettek részt a mozgalomban - furcsa lehet. Hiszen mi lehet jó abban hogy az egész éves tanulás végén nyáron még hetekig-hónapokig tartó nehéz fizikai munkát is végezzünk, spártai körülmények között, távol…..
victor2 2019.08.01 22:53:36
@Balázs Paróczi:
"A régi rendszer igen megkülönböztetően bánt a hű elvtársakkal és a renitensekkel."

Így van, a renitenseket például azzal büntették, hogy nekik maszek kertészetük lehetett. Jól kiszúrtak veletek!
Másodfok Hangos szomszéd? 2019.07.26 10:07:30
Biztos vagyok benne, hogy mindenkivel megesett már, hogy a szomszédja zavaróan hangos tevékenységet folytatott. Mind a kertes és társas házban élők között örökös téma a csendháborítás, mely fogalmat sokszor tévesen használjuk a hétköznapok során. Most összeszedtem mindent, amit a csendháborításról…..
victor2 2019.07.28 16:27:37
@Eugene Horse:
"Azért mert bekötötték a netet, még nem kötelező blogolni."

Egyetértek. Maga a téma jogos, a gyanútlan olvasó ráklikkel, hogy talán most olvas valami hatékony megoldást csendháborítók/ás ellen, de aztán nagy semmi.

Tényleg érdekelne: a szerző valóban azt gondolja, hogy valami érdemlegeset írt? Ennyire nincs önértékelése?
Avagy tisztában van vele, hogy amit papírra vetett, semmit sem ér, de legalább látja a nevét a neten? Ennyi neki elegendő?
Mindig csak dicsérő szavakat hallani Izlandról, amelyet egyre több turista keres fel és áradozik róla. Azonban az izlandiak tudják, hogy az ország tele van idegesítő dolgokkal is – ezekből állítottak össze ők maguk egy listát. (Egy-két pont esetében én elég jót mosolyogtam...) Mi a 10…..
victor2 2019.07.22 00:08:07
@geegee:
Nagyon köszönöm, látványos választ kaptam a kérdésemre, Izkandon igenis vannak fák, a fővárosban szinte minden utcasarkon és háznál, bár ezek legfeljebb facsoportok.