Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Történelemtanár_

29 bejegyzést írt és 236 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Aetius Dátumozás a középkorban 2023.12.12 10:16:33
Napjainkban a dátumozás közismert módon és globálisan alkalmazva történik, ám a középkor jelentősen eltérő módszereket használt. Hogyan kelteztek eleink mondjuk ezer esztendeje?  A jogbiztosító céllal kelt okleveleken például mindig feltüntették a kibocsátás dátumát, igaz, nem a napjainkban…..
A nemzetiszocialista Németország (101.oldal) I.Németország helyzete a háború végén: A versaille-i békében elvesztette területének 13 százalékát. Jóvátételt kellett fizetnie. Válságot élt meg az 1920-as években. Nyomor, munkanélküliség jellemezte. II.A náci (nazi) párt: A nácik vezetője:…..
Törióra 2 7F - Az olasz fasizmus 2023.12.08 08:19:06
Az olasz fasizmus Fasizmus: FASCIO = vesszőnyaláb, az ókori Róma egyik szimbóluma mely összefogást jelentett. Az 1920-as években a fasizmus szélsőjobboldali, nacionalista irányzat volt, mely totális diktatúrát és agresszív terjeszkedést tűzött ki céljául. Benito Mussolini: A fasiszták pártja…..
Az ószövetség népe (Tk 63. oldal)   A Biblia tartalmazza a kereszténység történetét és elveit. Két részből áll: Ószövetségből és Újszövetségből. Ószövetség:  A világ teremtésével és a zsidó nép történetével foglalkozik. A Biblia szerint a világot Isten teremtette, majd létrehozta az első ember…..
Adolf Hitler jelentős létszámú politikai, gazdasági és katonai vezetéssel uralta a III. Birodalmat (illetve a háború során megszerzett területeket) ám ennek a hatalmas kollektívának volt egy kiemelt tagja, akit 1934-ben hivatalosan és törvénybe iktatott módon is Hitler utódjának jelöltek: Hermann…..
Történelemtanár_ 2023.11.21 20:15:33
@Dewer_: Írjunk Győzikéről? :)))))
Törióra 2 7F - Az ellenforradalom 2023.11.21 10:03:33
Az ellenforradalom 1.) A tanácsköztársaságot leverő román hadsereg 1919 augusztusában megszállja Magyarország keleti részeit és Budapestet. 2.) Miközben Pesten hatalom nélküli kormányok jutnak vezető szerepbe, Szegeden (mely nem tartozott román befolyás alá) Horthy nemzeti hadsereget…..
Forradalmak - válságok 1918/19-ben   Az első világháború végén Magyarországon általános volt a nyomor, az éhezés, a  munkanélküliség és az elégedetlenség. Ráadásul október 29 és 31 közt a forradalom is zajlott hazánkban, melynek során a fővárosban állomásozó katonák nagy része is a forradalmárok…..
Horthy Miklós élete 1.) Horthy Miklós magyar középbirtokos volt, aki egészen 50 éves koráig katonatisztként szolgálta a Monarchiát (és Ferenc Józsefet). Katonai pályafutása során tengernagy lett belőle és a Monarchia flottájának vezetője. 2.) Az első világháború után hazatért Magyarországra,…..
Tanácsköztársaság (1919 március 21 - 1919 augusztus 1)   Kommunista diktatúra volt 135 napon keresztül melyet a vörösterror jellemzett. (A vörös szín a kommunizmus színe). A tanácsköztársaság jellemzői: Államosítások, vagyis a "nép nevében" lefoglalták a gyárakat (elvették…..
Róma nagyjai és a hunok (Tk 56. oldal) Az ókor hadvezérei és uralkodói Az ókori Róma egyik legnagyobb hadvezére Julius Caesar volt, aki meghódította egész Galliát (ma Franciaország). A római császárok közül kiemelkedett a sorrendben legelső: Augustus császár. Az ő uralkodására esett Jézus…..
A görög - római hadviselés (Tk 45. oldal) I. Görög - perzsa háborúk: A Kis-Ázsiában kialakuló hatalmas Perzsa Birodalom Krisztus előtt 490 -ben megtámadta a görög poliszokat. A döntő csatára Athén közelében, Marathón mellett kerül sor. A görögök Miltiádész nagy győzelmet arattak a perzsa…..
I. Péter cár (1682-1725) nem véletlenül érdemelte ki az utókortól a „nagy” jelzőt, mivel reformjaival és hódításaival modernizálta, majd igazi nagyhatalommá tette, és jelentősen kibővítette az Orosz Birodalmat. Máig őt tekintjük az egyik legsikeresebb és legjelentősebb orosz uralkodónak. Paul…..
Aetius Aetius blog főmenü 2023.11.12 20:26:44
Történelmi érdekességek, személyek, csaták, különlegességek blogja, Harmat Árpád gimnáziumi történelemtanár, történész szerkesztésében. Az alábbi menüpontokból választhat: I.Történelmi posztok II.Történelmi filmek III.Történelmi blogjaim IV.Ki volt…..
Eredeti megjelenés: mafab, Harmat Árpád Hivatásomból adódóan imádom a történelmi filmeket, és az elmúlt években két nagyon színvonalasat is volt szerencsém látni: az egyik a 2021-es Az utolsó párbaj (melyet 85-90%-ra értékeltem, annyira ütősnek találtam) a másik pedig netflixes Törvényen kívüli…..
Ha a középkorról hallunk, egyből társítjuk a "sötét" jelzőt a kifejezéshez, melyet középiskolai tanulmányainkból ismerünk. Kérdés azonban, hogy miért "érdemelte ki" ez a történelmi időszak ezt a megbélyegző jelzőt és az ezer esztendős korszakot tekintve melyik évszázad lehetett a…..
A Rákóczi-szabadságharc   A magyar lakosság sérelmei: A török kiűzése után az osztrák hadsereg megszállva tartotta az országot és erős elnyomás vette kezdetét. 1.) Hazánkat fegyverrel meghódított gyarmatként kezelték, megvonva minden önkormányzatiságunkat, megfosztva bennünket attól a…..
A honvédelem (Tk. 41) Magyarországon hivatásos, szerződéses és tartalékos honvédség létezik, vagyis nincs sorozás. A sorkatonai szolgálatot 2004-ben szüntették meg hazánkban. A hadsereg feladatai: Magyarország területi épségének, határainak, függetlenségének védelme illetve humanitárius…..
Az ókori Róma   A hódítások, birodalom-alkotás: Az ókori Róma történetét a folyamatos hódítások jellemezték. A rómaiak óriási birodalmat hoztak létre Julius Caesar korára, aki Krisztus előtt 44-ben megkaparintotta a teljhatalmat és meghódította Galliát. Caesar kora után a császár-kor…..
Napóleon portré I. Életrajzi adatok: Korzika szigetén született 1769-ben, olasz gyökerekkel rendelkező, kisnemesi családban. Fiatalon eldönti, hogy katonatiszt lesz, így tizenévesen elhagyja Korzikát, hogy katonai iskolába íratkozhasson Franciaországban. Itt már 16 évesen végez hadnagyként…..
Magyarország 1918-ban Válságjelenségek Magyarországon a háború után: Éhínség, nyomor, munkanélküliség Spanyolnátha járvány Belpolitikai válság Belpolitikai válság: Az őszirózsás forradalom   Károlyi Mihály 1918 október 28-án a tüntetők és tiltakozók élére állt, kitört a forradalom. A…..
Ki volt valójában Rózsa Sándor? Sok embernek a neve hallatán a "betyár" szót jut eszébe, melyhez némi gondolkodást követően a magyar pusztában fosztogató köztörvényes bűnöző képe társulhat. Ez a kép nem is áll messze a valóságtól, ám ennél sokkal árnyaltabb is egyúttal. A helyzet az ugyanis, hogy…..
Üdvözöllek Harmat Árpád gimnáziumi történelemtanár oldalán, mely a Batsányi Gimnázium diákjai számára kínál segítséget a töritanuláshoz! A lejjebb következő egymás alatti linkekre kattintva érheted el, az osztályodnak megfelelő tananyagokat! [Követelmények] Honlap tulajdonos: Harmat Árpád tanári…..
Történelem tankönyvek Tankönyvjegyzék Oktatási Hivatal 10A: OH-TOR10TB - Száray Miklós (TKV/265-7/2021) [LINK] 11A: OH-TOR11TB - Száray Miklós (TKV/20-8/2022)   [LINK] 12A: OH-TOR12TB - Száray Miklós (TKV/11-4/2023)   [LINK] Nyolcosztályos történelem: 5F: OH-TOR05TB (OH-TOR05MAB) -…..
A történelmi blogok nagyon sokat segíthetnek a múltbéli események, csaták, életutak, motivációk megértésében. Megkönnyíthetik a folyamatok, érdekességek elképzelését. Az itt felsorolt 17 történelmi blog több mint 400 posztja mind tartalmaz hasznos információkat a magyar és az egyetemes történelemről…..
Kiemelt publikációk, Harmat Árpád   Publikációim között egy helytörténeti könyv (társzerzőként), egy szakmai tanulmány és számtalan történelmi témájú cikk szerepel, melyeket saját blog-oldalaimon jelentettem meg 2014 és 2023 között. Ezek mindegyike kikerült az országosan is olvasott Index.hu…..