Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Csecserits Anikó

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A parlagfű (latin nevén Ambrosia artemisiifolia) évről évre sok százezer ember életminőségét rontja a növény virágzásának idején, mivel virágpora a jelentős allergének közé tartozik. A mintegy 100 évvel ezelőtt, Észak-Amerikából behurcolt parlagfű agresszíven terjeszkedik, és ennek a folyamatnak az…..
Csecserits Anikó 2017.05.09 20:07:55
@Bobby Newmark: Akkor a gyógyászati célú felhasználás forrása:
naeb.brit.org/uses/search/?string=Ambrosia - az az usda oldaláról elérhető Native American Etnobotany adatbázis, ahol növények latin nevei alapján lehet keresni.
Az Ambrosia artemisifolia névre több találatot is kiad és a találatok erre a forrásra hivatkoznak:
Hamel, Paul B. and Mary U. Chiltoskey, 1975, Cherokee Plants and Their Uses -- A 400 Year History, Sylva, N.C. Herald Publishing Co., page 52 és erre:
Tantaquidgeon, Gladys, 1972, Folk Medicine of the Delaware and Related Algonkian Indians, Harrisburg. Pennsylvania Historical Commission Anthropological Papers #3, page 35
Ezeket a közvetlen forrásokat én sem láttam, de gondolom, elérhető könyvtárkon vagy a szerzőkön keresztül.
Amit akartam írni, annak az a lényege, hogy régen sok mindent sok mindenre használtak, sokszor több fajt is összekeverve, de ez még önmagában nem bizonyíték semmire. És persze arra is figyelni kell, hogy hogy is használták: pl. egy kicsit, bőrre csepegtetve vagy betegség esetén fogyasztva. Arra nincs semmi adat, hogy naponta ezt itták volna, pedig a hatás nagyon eltérő lehet a mennyiségtől függően.
A só is lehet mérgező, ha 2-3 evőkanállal esszük naponta.
Valószínűleg a parlagfűben is vannak olyan másodlagos anyagcsere-melléktermékek, melyeknek jelentős élettani hatásuk lehet, tartós fogyasztás esetén súlyos károsodást okoz és jelenleg nem ismert pontosan, mikor mekkora az a mennyiség, ami az emberben a hosszú távú káros hatást kiváltja. Szóval én is úgy vélem, hogy csak óvatosan!
Csecserits Anikó 2017.05.10 09:09:42
@kodpiszkalo: Köszönöm a választ!
Még egy apró megjegyzés: úgy tudom, hogy a Pécsi Orvostudományi Egyetemen kezdtek foglalkozni a parlagfüvet evő kecske tejével, de nem tudok többet a vizsgálatról. Esetleg érdemes lenne érdeklődni, hol is tartanak.
Nyilván a kecsketej és a parlagfű kivonat elég más összetételű (szine is más:), így a hatása is más lesz.