Regisztráció Blogot indítok
Adatok
pflaumensaft

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ismét egy vendégposzt, Don Caroly, azaz K. Amery ezúttal a thai szellemvilágba kalauzol el bennünket. 2012, a német nagykövetség Bangkokban. Az épület bővítésre szorul, a tervek már régen készen vannak. Sajnos a lebontásra kinézett teraszon egy díszes házikó útban áll. Benne lakik a Föld szelleme,…..
Japán már többször volt téma a Könyvtacskón. Először egy Jukio Misima, majd egy Haruki Murakami regényt mutattunk be. Misima kapcsán írtunk a japánok (homo)szexualitáshoz fűződő különös viszonyáról. Furcsa véletlen, hogy A színtelen Tazaki Cukuru és zarándokéveit, az első Murakami regényt, amely a…..
pflaumensaft 2017.12.06 10:50:48
Én általában csak jókat szeretek írni a japánokról, de azt el kell mondanom, hogy a fiatal japánok túlnyomó többségének fogalma sincs, hogy Magyarország hol van. Már számtalan japánnal találkoztam (20-30 éves korosztály), a többségük egyetemista, és legjobb esetben azt legalább tudják (kisebb részük), hogy valahol Európában vagyunk, de ez a maximum. Viszont, ahogyan már említettem, ez sem jellemző.

Ezért inkább a japán oktatást teszem felelőssé, mert lehet, hogy több évtizeddel ezelőtt még a sztereotip, japános iskolarendszer volt náluk, de több japánnal is átbeszéltem a dolgot, és az ő mostani sulirendszerükhöz képest a magyar oktatás egy brutális poroszos-szovjetes kiképzés. Például a japán sulikban egyszerűen semminek sincs következménye, lehet késni, lehet igazolatlanul hiányozni akár 3 hetet (!) is, lehet mobilozni az órán stb.
Történelemből szinte semmit nem tanulnak, de a világháborúig amúgy sem jutnak el.
Egyik brazil ismerősöm, aki egy angol nyelvtanfolyamon volt együtt japánokkal, hitetlenkedve mesélte, hogy a japánok semmiről sem tudnak semmit. Az volt a feladat, hogy ismertebb emberekről kell beszélni, és a japánok egyet sem ismertek (pl. Gandhi, Dalai Láma).
De ez még nem a legbrutálisabb. A japán barátaim a saját császárukat sem ismerték (!). Azt tudták, hogy van náluk vmi császár, de semmit nem tudtak róla. Először azt hittem, hogy csak az egyik ilyen, de kiderült, hogy ez Japánban teljesen általános. Például a lány, akit kérdeztem, kémikusnak készül, a mesterképzést nyomja...és nem tudja, hogy ki a császár. Hihetetlen...
A turanizmust (a rokonságelméletet) csak az egyik japán ismerte, de ő külföldi oktatást kapott, látszott, hogy a csaj az ottani "elit" része.

Igen, ez van. A japánok ázsiaiak voltak, amerikaiak lettek.
A 2012-es évről és a koreai popzenéről szinte mindenkinek PSY Gangnam Style-ja ugrik be először. A dalt, ami megfertőzte az egész világot, és felhívta a figyelmet a dél-koreai zenei kultúrára, öt éve hallhattuk először. De nem ez volt az egyetlen k-pop sláger, ami színessé és izgalmassá tette a…..