Regisztráció Blogot indítok
Adatok
SzEGy

143 bejegyzést írt és 22 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Az éves gimnáziumi osztálytalálkozónk előtt, és A nyaraló című könyv olvasása után egy csendes, elmaradt házimunka bepótlással és egyéb otthoni szöttyögéssel telő szabad délelőttön azon gondolkoztam, ténylegesen milyen támogatást is nyújthat egymásnak pár barátságos ember, néhány örömteli…..
A napokban nagy port kavart a közösségi médiában egy hír – az ötvenes nevelőszülő, kevésen múlt, de lecsúszott arról, hogy a nála elhelyezett csecsemőt örökbe fogadhassa. Hasonló ügyek miatt immár sokadszor eltűnődtem, vajon ez a nevelőszülő mennyire gondolta végig, mennyire tartotta ténylegesen…..
Lelkizóna Gólya viszi a fiát… 2021.02.08 00:03:00
  Azt hiszem, nem árulok el nagy újdonságot, amikor azt mondom, hogy itt a gyermekvédelmi szakellátásban élő gyerekek mellett, a jövőjükért dolgozva minden érintettnek külön izgalmat jelent egy kezdődő nemzetközi örökbefogadás. Pláne mostanában. Természetesen igyekszik mindenki tenni a dolgát,…..
Mire vágysz, mit tervezel, mit vársz az újévtől? Semmit! Tudja a fene! Tudja a fene? Hmm… Akkor az idén neked talán tényleg sikerülhet újrahasznosítani a be nem vált tavaly újévi fogadalmaidat! Bármit kívántál akkor, a mostani semminél jobb lesz. Elnézést, ha a kérdés bosszantott volna fel.…..
  Tudom, szorít az idő. Már mondom is, hogy szaladhassunk tovább, hiszen az év összes napjai közül alighanem neked is ezek a legzsúfoltabbak. Ígérem, most tényleg nagyon rövidre fogom. Végül is csak egy gyors, utolsó ellenőrzésre lenne szükség még az ünnep beköszönte, a vendégek megérkezése…..
Lelkizóna Mint a testvérek 2020.10.19 00:03:00
Az örökbefogadási alkalmassági vizsgálat félig strukturált egyéni interjú kérdéseinek egy nagyobb blokkjában szóba kerül, mit is gondolnak a kérelmezők a testvérekről, a testvéri kapcsolatokról. Sokan eleve úgy érkeznek, hogy egyből testvéreket szeretnének örökbe fogadni. A legütősebb érvük a…..
 Azok, akikkel szívesen értek egyet, azt mondják, az egyetlen megfelelő hozzáállás a félelemmel való küzdelemben, ha pontosan szembefordulunk vele, jól megnézzük és nekiállunk olyan aprólékosan, ahogyan csak tudjuk, olyan részletességgel, ahogy csak sikerül megvizsgálni. Feltartjuk, a fény felé…..
  Szeptember, méla, csendes ősz. Az emberek a reggel hűvösében határozott léptekkel, kihúzott derékkal, dideregve sietnek, aki teheti, megy munkába. Fáznak. Fázunk. „Őszi fényben és homályban, Fel-feltámadt régi vágyam: Társaimmal útra kelni, Fényt és felhőt úszva szelni.”[i] Déltájt még…..
Lelkizóna Álmodj hintát… 2020.07.27 00:02:00
 A napokban a címadó dal[i] mellett alaposan befészkelte magát a fejembe a kérdés: hogyan is hűsölnék a legszívesebben? És miközben az aktuális olvasmányaimban kutakodtam szépen leírt, találó válasz változatok után, jött, hogy magam is mélyebben megmerítkezzek a képzeletem tavában a saját…..
„Ingyom-bingyom tálibe, tutálibe málibe, virágoknak!” - Folytathatnánk a régi gyermek dalocska soraival, bár manapság, már nem olyan nagy meggyőződéssel. Minek is a kert? Negyven - ötven éve még sokkal egyértelműbb lett volna a válasz: megtermelni mindazt, amire a családnak szüksége van. A boldog…..
Lelkizóna Hívogat a nyár 2020.07.13 00:03:00
 Igenis hívogat. Talán nem éppen úgy, ahogy azt jó előre (tavaly, azelőtt, vagy még régebben) elképzeltük. Az az ábrándosan szép világ körüli hajóút továbbra is várat magára (persze még mindig ott tanyázik a lehetősége nyilván, ahol az ölünkbe hulló milliók és a szánkba repülő sült galamb is vár…..
 A lépcsőházban dobogó tűzoltók minden ajtón becsengetésére, hangos vezényszavaira, bedörömbölésére ocsúdtunk az egész napi hőséget követő kora esti elcsendesedésből.   - Menjenek ki! Mindenki menjen ki a lépcsőházból! Menjenek ki a ház elé, most! Az egyik lenti lakásból csípős, szürke füst…..
Hangoztatjuk, nem tegnaptól, hogy mindenkinek kell a kikapcsolódás, hogy jót tesz és fontos, hogy szükséges egy komolyan vehető, de mégsem munka jellegű tevékenység a szabaddá tehető időből. Egy igazán magunkért és magunknak választott elfoglaltság, amibe bele tudunk temetkezni, ami leköti és…..
Lelkizóna Hogy kell unatkozni? 2020.06.15 00:03:00
   Igen, egészen komolyan kérdezem, hogyan kell? Pontosan azért, mert szeretnék egy kicsit unatkozni, csak úgy néz ki, elfelejtettem, hogyan is kell azt csinálni. Nem, nem tegnap felejtettem el, valamikor sokkal régebben kopott ki belőlem ez a tudás. Azt hiszem tizenhat lehettem, amikor, úgy…..
Lelkizóna A szenvedély árnyéka 2020.06.02 00:03:00
Őzike barna szemei még nagyobbra kerekedtek a csodálkozástól. Miket is beszélek én itt, hogy ő majdnem szerencsésen megúszta, hiszen innen is visznek el lányokat külföldre, szex-rabszolgának? Hogyan is mondhatok ilyesmit? Dobálóznék a számokkal, de éppen nem igazán jut eszembe, milyen konkrét…..
SzEGy 2017.10.02 20:34:49
@Brix: Sokkal szívesebben értenék egyet a véleményével, de ellent kell, hogy mondjak. Az eddigi tizenkilenc év, munka a gyermekvédelmi szakellátásunkban mondatja velem, hogy a nézete, sajnos illúzió. Nem ritka, hogy a lány jó (kívülről akár irigylésre méltó) körülmények közül származik, az apák pedig gyakran nincsenek a helyzet magaslatán, ha felserdült leányuk szökéséről, engedetlenségéről, botlásáról van szó.
A tiszta víz, az ivóvíz létszükségletünk. A mindennapjaink része, messzire nem távolodhatunk el tőle, mivel sokáig nem nélkülözhetjük. Az évszakváltás apropóján, az idén makacsul távolmaradásával tüntető tavasz végén, talán a szűnni nem akaró esőktől kissé megcsömörlötten, mégis hajoljunk most…..
Lelkizóna Szabadságba zárva… 2020.05.18 00:03:00
Bármikor elmenni innen? Maradsz, mert bármikor elmehetsz?[i] Na nem, ennyire még nem jó a helyzet. Nem, még éppen nincsen feloldva minden korlátozás, de érezhetően közeledünk. Igazi megkönnyebbülés, mert nagyon vártuk már, hogy így legyen. Maholnap a hétköznapi világunkban is látható méreteket ölt…..
Lelkizóna Erős vagy és bátor 2020.05.11 00:03:00
Ó, igen, erős vagy és bátor. Dehogy is kell. Miért kéne ezt bizonyítanod? Igazi nagy mázlista vagy, töretlen a szerencséd, a magabiztosságod acélos és megingathatatlan, miközben elhiszed, hogy itt minden jól van. Miféle bajok? Ugyan már! Azok csak máshol, másokkal történhetnek – te sérthetetlen,…..
Kitört, kirobbant körülöttünk a tavasz.  Április 22-én megünnepeltük a Föld napját, másnap, április 23-án a könyv napja volt, már akkor mocorgott bennem a gondolat, hogy legalább egy kisebb lélegzetű írást illene ebből az alkalomból, a fáknak szentelni. A május elejét, a virágbontást köszöntő…..
Széljegyzet Anyák napja ünnepére az Úgy szeretném meghálálni[i] és a Mama kérlek[ii] dallamai közt, a mondanivalójukat elválasztó térben. Miért éppen ez a két közkedvelt dal jutott eszembe? Talán, mert ezek a dalok a hétköznapokon és egész évben sincsenek túl messzire tőlünk, a gondolatainktól. A…..
Most már boldogok lennénk azzal, amit elvettek tőlünk... Cseppet patetikusan hangzó, közszájon forgó, de érdekes gondolat. Egészen addig amíg csak át nem gondoljuk, erősen bólogatunk. Hiszen olyan nagyon hiányzik a szabadságunk. „Nem az a szabadság, hogy azt teheted, amit akarsz, hanem, hogy…..
Tudom, tudom, ez aztán igazán rossz ötlet. Nem mintha máskor olyan jó ötlet lenne, de most tényleg nagyon gyenge az időzítés. A gyógyítással foglalkozók ugyan errefelé máskor is alapvetően leterheltek, nagyon kevesen vannak, de most mióta tart ez a háború, beásva a lövészárkokba… Persze,…..
Lelkizóna A tavasz egy új kezdet 2020.04.13 00:06:00
Nálunk az év ugyan januárral indul, de igen, a tavasz (az örökös folytatás folyamatában) ismét egy új kezdet és ezt szeretjük benne. Na meg persze azt, hogy vele a télnek végre vége. Az élőlények többsége számára itt a mérsékelt égövben a tavasz tagadhatatlanul egy új, friss és lendületes…..
Manapság szinte nem is kell rá várni, járvánnyal fenyegetett, karanténnal körbezárt, a korlátozásoktól folyamatosan frusztrált és feszült hétköznapi világunkban ehhez külön feltételeket szabni sem szükséges. Garantáltan házhoz jön, ha nincs szerencsénk, és nem vagyunk rá felkészülve, nem is tágít a…..