Regisztráció Blogot indítok
Adatok
fapuska

19 bejegyzést írt és 13 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az ágyvéggel általában keveset foglalkozunk, amikor a hálószobába kiválasztjuk a franciaágyat és a matracot. Pedig az ágyvég és az ágytakaró markánsan meghatározzák az egész háló hangulatát. ..
A múlt héten élesen(?) bíráltam a Dalai Lámát. A mondanivalóm lényege az volt, hogy nem érzem hiteles figurának az illetőt, ugyanis speciális, kiválasztott helyzete erősen segíti abban, hogy ellazult, békés buddhista legyen: nem kell a holnapon aggódnia, nem tud olyat csinálni, ami bizonytalanságba…..
fapuska 2016.04.04 21:10:39
Csak most olvastam el az eredeti szöveget, és kissé elszörnyedtem:)

A következőt tudom mondani mint kezdő buddhista gyakorló:

Ma már szinte mindenkinek lehetősége van rá, hogy szerzetes legyen. Általában ez elég sok előkészületet igényel, de egyáltalán nem lehetetlen - általában pár év komoly munka elég. Ha szerzetes vagy - akármit is gyakorolsz, akármilyen vallásban mélyülsz is el -, bizony kevésbé kell szembesülnöd a hétköznapi élet nehézségeivel. Amikor pl. 18 éves koromban Pannonhalmára látogattam egy ismerősöm beöltözésére (ez náluk a szerzetesség első lépcsője), akkor nekem annyira tetszett az ottani kolostori élet nyugalma és mélysége, hogy kereszténytelenségem ellenére megfordult a fejemben, hogy én is szerzetes leszek. Még nevet is fabrikáltam magamnak.

Nemcsak a buddhistáknál, hanem sok más vallásnál is éppen az a szerzetesi élet célja, hogy ne kelljen a mindennapok miatt aggódni. A szerzetesek adományból élnek, és nem kell a mindennapi betevőért dolgozniuk. Még a szegény Tibetben sem, ahol hagyományosan sokkal magasabb színvonalon éltek évszázadokon át, mint a lakosság nagy része. Vagyis ez teljesen természetes velejárója a szerzetesi létnek.

Ami a magas rangú, ún. "tudatosan újjászülető" lámákat illeti, mint amilyen a Dalai Láma is, ők gyakran hatalmas adományokat kapnak, amelyhez az is hozzátartozik, hogy pl. egy babonás kínai üzletember fizeti a business class-t a repülőgépen meg a méregdrága hotelt. (Ez abszolút így szokott lenni. Tudom.) A buddhista szerzetesi élet egyik fő szabálya, hogy amit kapok, azt elfogadom. Akár a húst is, ha valaki olyan fogalmatlan, hogy ezzel kínál egy tibeti lámát. Hozzáteszem: akár a pofont is. Emellett, ahogy Évi is írta, a DL valóban politikus is, és mint ilyennek egy kicsit másképpen kell viselkednie, hogy komolyan vegyék.

Pl. az az ismerősöm, aki Pannonhalmán lett bencés szerzetes, óriási pénzek felett diszponált, de hivatalosan semmi sem volt az övé. A francia meg a brazil testvérektől kapták a nagy részét. A bencés rend nagyon gazdag világszerte. Olyan pompás ebédlőben ebédelnek a pannonhalmi szerzetesek, hogy azt Orbolínó is megirigyli, és mint tanító rend semmiben sem szenvednek hiányt.

Persze, ha most "nulláról kezdve" buddhista szerzetesek leszünk, nem lesz rögtön olyan "gondtalan" az életünk, mint a Dalai Lámáé, de ha körültekintően választunk, akár ilyen értelemben könnyű életünk is lehet. Nagyon sokat kell meditálnunk - vagy úgy csinálni, mintha meditálnánk, mert különben feltűnik, hogy valami nem stimmel velünk. Nem használhatunk pszichoaktív szereket, és nem élhetünk szexuális életet. Valamint nem járhatunk koncertre, színházba, operára és így tovább. Mert ezek mind testi

"Azt olvastam, hogy a Dalai Láma egyelőre bizonytalan abban, hogy újjá fog-e születni." - Ez biztosan valami félreértés, ugyanis a tibeti szerzetesek mind bóddhiszattva-fogadalmat tesznek, ami azt jelenti, hogy megvilágosodásuk esetén sem távoznak el a nirvánába, hanem tudatosan újjászületnek egészen addig, amíg az összes érző lény meg nem világosodik. A DL a hagyomány szerint egy ilyen megvilágosodott bódhiszattva 14. újjászületése - habár azt hozzá kell tenni, hogy az aktuális személyt ez nem mentesíti attól, hogy minden egyes életében kénytelen újra és újra elérni a megvilágosodást - ami akár félre is sikerülhet!

Nem találkoztam még a DL-val, de más ilyen újjászülető mesterrel már igen. Kétségtelen, hogy nagy jólétet biztosítanak nekik, ugyanakkor azt is látnom kellett, hogy az emberek szinte szétszedik őket, ők pedig eközben hihetetlen kedvességgel, nyugalommal, elfogadással fordulnak feléjük attól függetlenül, hogy akár napi 20 órában is ezzel kell foglalkozniuk. Eközben sokan
fapuska 2016.04.04 21:11:06
közülük szó szerint egyfolytában utaznak, mégis képesek erre a misszióra. Némelyik ilyen láma a kedvességével, az egyszerűségével és az éleslátásával óriási hatást tett rám. Ugyanakkor nem tukmálhatnak senkire semmit. Ha valaki eldönti, hogy ezzel akar foglalkozni, akkor már sokkal többet tudnak segíteni, de azért a munka nagy része az egyénen magán múlik. Amúgy nem teljesen igaz, hogy a DL nem ad gyakorlati tanácsokat, amelyeket akár a nyugdíjas uránbányász is megfogadhat, de a pársoros idézetekből nyilván nem lehet sokat profitálni. Csak annyit lehet érezni, hogy azért talán egy együttérző szívből jönnek.

Amúgy a buddhizmus abból indul ki, hogy még a leggazdagabbak is szenvednek: születés, öregség, betegség, halál még őket sem kerülheti el. Nagyon érdekes S. N. Goenka hitvallása, aki zsírgazdag családból volt való (akárcsak a történelmi Buddha): Goenka azt mondja, nagyon hálás, amiért olyan szerencsés volt, hogy zsírgazdag családba született, mert különben állandóan azt hitte volna, ha pénze lesz, elkerülhetné a szenvedést. Így viszont az történt vele, hogy miután - teljesen hiába - körbeutazta a világ legjobb és legdrágább orvosait Svájcon, Japánon, Amerikán stb. át, hogy kigyógyítsák a krónikus migrénjéből, majd a morfiumfüggőségéből, kénytelen volt kipróbálni a meditációt, ami segített neki. De úgy gondolja, ha szegény lett volna, állandóan a gazdagság után ácsingózott volna, és azt hitte volna, az majd segít neki kikeveredni a szenvedéséből.

Természetes, hogy a legtöbb nyugati embernek nem sok fogalma van a buddhizmusról, annak számtalan ágáról, történetéről, gyakorlati különbségeiről, nézőpontjairól. Mindenesetre sokan csak azt látják, hogy itt egy ember, aki kedves dolgokat mond. Vagy csak elgondolkodtatókat. És akkor elolvasnak egy bejegyzést, amiben elküldöd a picsába ezt a személyt. Nyilván a legtöbbüknek fogalma sincs, hogyan reagáljanak erre, még akkor sem, ha gyakorolnak valamilyen meditációt.

Tudniillik azért hívják ezt "gyakorlásnak", mert ez "csak" gyakorlás. Pl. gyakoroljuk a kedvességet, az együttérzést vagy épp az elfogadást, aztán vagy sikerül, vagy nem. A lényeg a motiváció, a szándék: "az elfogadást szeretném gyakorolni". És akkor valaki ír egy ilyen cikket, elolvasom, és ahelyett, hogy türelmesen, kedvesen, elfogadással viszonyulnék az illetőhöz, mert tudom, hogy nem akart rosszat, ahelyett nekiesem. Ebben az esetben nem sikerült elfogadónak lennem, de talán egy másik alkalommal igen. Van, aki nehezebben halad előre, van, aki könnyebben, de gyakorlás nélkül nem megy, és a gyakorlásnak fontos része, hogy időnként vagy gyakran vagy 99,9%-ban nem sikerül. (Persze, ha túl nagy a cél, akkor nehéz a motivációt fenntartani.) Nem baj, ehhez is elfogadással kell viszonyulni - aztán vagy sikerül, vagy nem. Így válhat az egész élet szépen-lassan gyakorlássá - azaz meditációvá.

Remélem, ebben a különlegesen hosszúra nyúlt hozzászólásban sikerült megvilágítanom a felvetésed néhány aspektusát. Azt is remélem, hogy nemsokára személyesen is kalauzolhatlak ebben a dzsungelben. Mivel nagyon benne vannak a betűk az ujjaimban, írnék még, ám most már gyakorolnom kell az önmagammal szembeni kedvességet, mert holnap fél ötkor kelek, és már elmúlt 9 óra, és még pakolnom, zuhanyoznom is kell.

Kívánom, hogy mindnyájan szabaduljunk meg minél több szenvedéstől:)
Share Egyelőre távol állunk attól, hogy a kínai üzleti/kreatív/filozófiai/akármilyen gondolkodást megértsük. Híres példa, hogy amikor egy amerikai nő mobiltelefont akart venni Pekingben, az eladó, bármelyikre mutatott is, eltanácsolta a készüléktől. Végül a nő türelmét…..
Share Ha jól emlékszem, régen az Addicton voltak olyan "reklámelemzések", amelyekben a szerző megpróbálta "kitalálni" a kreatív briefjét. Nos, a tegnap, orrcseppvásárlás közben lefotóztam* vásárláshelyi hirdetés is megérhetne egy találgatózási misét. A…..
fapuska 2011.01.18 14:54:12
@halucska: háááát, lehet, de akkor eléggé mellélőttek:)
Share Minden irónia nélkül mondom, hogy csak helyeselhetők azok a kezdeményezések, amelyek az ódon, nehezen mozduló, az újítástól tartózkodó régi intézményeket betolják a frissebb légkörökbe. A katolikus egyházi kezdeményezések között - bármily meglepő - sok ilyen van.…..
Share Már jó ideje divat az országos rosszkedvre panaszkodni, és ugyanúgy divattá vált a panaszkodásra panaszkodni. Panaszkultúra, nemzeti depresszió, sírva vigad a magyar – hogy a nyelv kitermelte ezeket a fogalmakat, az tökéletesen mutatja ezeknek a jelenségeknek a…..
Share A félévnyi hallgatás véletlenül gondolkodással is együtt járt, úgyhogy újra és sokkal jobban és pontosabban megfogalmazom a múltkori posztom állításait, de most inkább az individuum, illetve az egyes ügynökségek szemszögéből. Tehát vannak brandek és a mögöttük…..
Share A reklámügynökségi kreatív munka misztifikálódását semmi sem mutatja jobban, mint hogy egy dolgozó, ha akar és jól érvényesül, évente több versenyen vehet részt, mint egy professzionális futballista. Népszabadság-Ringier izé, Lollipop, Hipnózis, Arany Penge,…..
Évezredeken keresztül a 2D uralta a festészetet. A szélesség és a hosszúság két lábbal tiporta a mélység és magasság jogait. Ám ennek vége! Áttörjük a dimenziók kapuit! Lebontjuk a hátrányos megkülönböztetés falait, és igazságot szolgáltatunk a jogaiban megtiport…..
Share Ez a poszt az artinvent-blogon jelent meg eredetileg, de mivel én írtam, gondoltam, itt is közzéteszem.A rossz reklám nem magyar vagy káojrópai vagy harmadik, illetve második világbéli jelenség (a második világ ti. a szoci blokkot jelentette, kérdés, hogy akkor mi most melyik…..
Share A rossz reklám nem magyar vagy káojrópai vagy harmadik, illetve második világbéli jelenség (a második világ ti. a szoci blokkot jelentette, kérdés, hogy akkor mi most melyik világ tagjai vagyunk), hanem egészen általános, és - sajnos vagy nem sajnos - egészen a modern reklám…..
Share "A rossz magyar reklám" ugyan nem létezik, mégis mindnyájan ismerjük, mert igenis van. Ha a laikus, azaz a nem reklámvilágbéli ember beszél erről, ő feltétlenül valami ilyesmire gondol:  Azonban a reklám beavatott papjaiként sokan tudjuk, hogy ezekért…..
ShareA múltkori posztra a Facebookon ez a megjegyzés érkezett: "A kérdés az, hogy lehet ezen változtatni? Vagy tényleg csak erre van igény?" Tényleg: mit is lehetne csinálni, hogy az emberekben megszülessen a szükséglet az ún. igényes popkultúrára? Hogyan lehetne elérni,…..
ShareNa, persze, a magyar reklám nem létezik, de úgy általánosságban persze: szar. Pláne ahhoz képest szar, amilyen – nemzetközi kitekintésből tudjuk – lehetne, de érzésszinten annyit 100%-os biztonsággal elmondhatok, hogy ha az ember bekapcsolja a tévét Prágában,…..
ShareNevetve és fejcsóválva olvastam a comment:com-on, hogy a Téged akarlak!-ot előre megírt forgatókönyv alapján "eljátsszatjuk" a szereplő játékosokkal, és "a szájukba rágjuk" aktuális mondataikat. (A cikket részletesebben lásd itt.) Azért nevettem, mert…..
ShareAmikor David Ogilvy megírta híres könyvét, az egyben egy paradigmaváltás bejelentése is volt: vége a termékek korának – mert itt vannak a brandek. Az a hagyományos reklámfelfogás, amelynek a keretei között egészen a közelmúltig – alapvetően: az internet…..
Händel, La Resurrezione (A feltámadás). Il Giardino Armonico, Giovanni Antonini. Müpa, 2010. április 2.Ülsz, hallgatod ezt a komplex, pompás zeneművet, eltelik tíz perc, eltelik húsz perc, és rájössz, hogy az összetett harmóniák, a raffinált struktúrák megfigyelése olyan…..
Az idők során kialakult az a sajnálatos helyzet, h egyre rövidebb idő alatt, egyre kevesebb pénzért egyre több munkát kell elvégeznünk.Merton meghatározása szerint az anómia akkor alakul ki, amikor egy meghatározott célt olyan eszközökkel kell elérni, amelyek elégtelenül vagy…..
Nagyon viccesnek találom, h úgy indítom el ezt a blogot, h nem szólok róla senkinek. Jó, hát értem én, a lelki szegényeknek minden vicc új, ráadásul, ugye, előre kell bocsátanom, h ez már a második blogom, amit így indítok el – szegény ember vízzel főz, magad uram, ha…..
Tegnap a Szívlapáton már volt szó a legfrissebb banki reklámról, az Erste bank egészen furcsa kalandjáról a tehénnevű alkalmazottal, és annak végtelenül kínos produkcióival. Az se semmi egy kampány, de az Unicredit bank sokadik imidzsváltó filmje is megér egy reklámszünetet.…..
Tékozló Homár Fogda 2500-ért 2008.04.25 16:05:00
Új rekord született rendőrségi pénzbehajtás kategóriában. Naiv gyalogost egy 75 ezer forintos fantom(?)büntetés miatt rabosította a jard, majd elvitték éjjelnappali postán feladni 2500 forintot, amivel kiváltotta aznapi fogdáját. Kellett a pénz cigire, vagy mi? 2008. március…..