Regisztráció Blogot indítok
Adatok
csakpozitivan

0 bejegyzést írt és 14 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mármint házasságkötés előtt vagy után? Persze, hisz mi másra is gondolhattunk volna… ;) Szexualitás, egy örökké visszatérő kérdés és szerintem nincs olyan ember az Egyház környezetében, aki valamilyen módon ne találkozott volna ezzel a sokat vitatott témával. Nem csoda, hiszen ez egyszerűen hozzá…..
csakpozitivan 2017.08.11 23:04:11
@Felicitasz:
"Persze hogy igazam van" - valahogy ez a fene nagy önbizalom zavar.
Nekem sok minden nem stimmel, amit írsz:
"Teljesen mindegy, hogy a "kontrollt" pénznek hívjuk, vagy tcst-nek, vagy óvszernek, mindenképpen Istent játszunk ezek alkalmazásával; rendelkezni akarunk valamivel, amivel az isteni törvény alapján nincs jogunk rendelkezni." - Igenis pontosan rendelkezhetünk azzal, amit a Jó isten ránk bízott. Felelősség? Az smafu? Nem nyulaknak teremtett, vagyis bízott abban, hogy felnőtt keresztényként (sic krisztusiként) tudunk élni.
"Amikor az egyház (egy-két jófej jezsuita vagy nem jezsuita gyóntató szavai által) irgalmat gyakorol..." - vagyis felment az alól, ami alól egyébként nem kellene?,
" szigorúan szakmai (orvosi) szempontokkal, és igény esetén keresztény szósszal" - vagyis neked kizárólag a családtervezés szakmai szempont, semmi egyéb. Sajnálom, nekem ennél többet jelent. Ez a"keresztény szósz" amolyan "ars poetica" lehet, nekem nem hiányzik. Hányingerem van a szószoktól, bocs.
„...kincseiből régit és újat hoz elő.” (Mt 13,51) 2013. március 13-án a bíborosi konklávé Ferenc pápát Róma püspökévé és az egyetemes egyház pápájává választotta. A pápa lelkipásztori és teológiai tevékenységét azóta is sokan és sokféleképpen értékelik, az egyházon kívül és belül egyaránt. Olykor…..
Tudok egy nagyon idős és nagyon derék lengyel jezsuitáról, aki a ’60-as években titokban Magyarországon végezte el a filozófiai és teológiai tanulmányait. Rendi körökben azóta is tréfálkozva meséli, hogy két idegen nyelvet beszél magas szinten, ám a nemzetközi…..
csakpozitivan 2017.07.20 21:52:03
@szemet: "egyfajta érettség jele ha valaki olyan (szabadság)jogokat támogat(vagy legalább tolerál) amit önmaga nem alkalmaz" - hát nem vagyok egy pszichológus, de ha ezt állítod, az nagyon szegényes lelkiállapotról tesz tanúságot. "Én támogatom az egybitesek mozgalmát, de szombatonként azért ásóval intézem el őket." (Vagy szombaton nem is dolgozhatok?)
csakpozitivan 2017.07.20 21:59:29
@szemet: "egyfajta érettség jele ha valaki olyan (szabadság)jogokat támogat(vagy legalább tolerál) amit önmaga nem alkalmaz 100%ban"
Hát nem vagyok egy pszichológus, de ha ezt mondod, ez nagyon sovány, mondhatni valahol megragadtál a béka segge alatt. "Én támogatom az egybitesek mozgalmát, de ha lehet, szombatonként agyonütöm őket." (Vagy szombaton nem dolgozhatok? :-) )
Hallottatok már Pió atyáról? Ő egy szentéletű olasz kapuccinus szerzetes, akit 2002-ben emelt oltára (vagyis avatott szentté) a katolikus egyház. Fantasztikus személyiség, hihetetlen kisugárzással – ez már abból is nyilvánvaló, hogy máig is milyen eleven tisztelete él Olaszország szerte! Részben…..
Gondolkoztál már azon, hogy amire érdemes rátenned az életedet? Ha a halálos ágyadon visszanéznél az egészre, vajon mitől látnád értelmesnek? Nekem úgy tűnik, az emberek nagy része egyáltalán nem teszi fel ezeket a kérdéseket. Sokak „érdeklődési területén” egyszerűen „kívül esik”, hogy ilyesmin…..
csakpozitivan 2017.06.18 15:06:28
@matthaios: "Az ember viszont nincs mindig ennek az aktív szellemi jelenlétnek az állapotában." Szerintem ehhez hozzátartozik az is, hogy ez az állapot hogyan jön létre, vagyis aktívan, mulasztással, egyéb úton jutott-e ebbe az állapotba. Egy kicsit előbb írtad, hogy " Tehát ha valaki bedrogozva tesz hamis vallomást a kirakatperben, nem követ el bűnt." Szerintem itt valóban nem a hamis vallomás a bűn, hanem ahogy odajutott, hogy "bedrogozott". Nem?
Már régebben történt, de azt hiszem, nem fogom elfelejteni, amíg élek. Előzőleg egy előadást tartottam egy szerzetesnővér-közösség számára Róma egyik külvárosi negyedében. Ezért aztán, dolgom végeztével, talpig fekete papi ruhában békésen baktattam a rendházunk felé. Nem akartam buszra szállni, hogy…..
csakpozitivan 2017.03.21 21:14:54
@jan: "olyan normális országokban nincsen, hogy a kormányfő a saját kollégiumi szobatársából, gázszerelőjéből, fogorvosából, vejéből stb. milliárdost csinál közpénzek teljesen egyértelmű ellopásával"
Francia választási kampány megvan? Az normális ország? Családtag úgy dolgozik a parlamentben, hogy belépője sincs? stb.
Az alábbiakban szeretnék megosztani Veletek néhány dolgot a lelkivezetői tapasztalataimból, és abból, ezen a téren hogy hogyan jutottam oda, ahol most tartok. Talán már nem rátartiság, ha azt mondhatom: vannak tapasztalataim. Az elmúlt 20 évből 11 és fél évet hivatalosan voltam spirituálisi vagy…..
Mélyen megmaradt az emlékezetemben egy eset. Repülőgépen utaztunk, amikor egy férfi nyíltan szembeszegült a légiutaskísérők utasításaival. A gép leszálláshoz készülődött, ezért már érvényben volt az utasítást: mindenki üljön a helyére és kapcsolja be a biztonsági övét! Erre egy kigyúrt fiatalember…..
csakpozitivan 2017.02.10 21:03:48
@pacsy: "Engem ugyanis már gyerekkorom óta arra szoktattak, hogy ne lógjak ki a sorból – és elég jó megtanultam a leckét. Klerikus is lettem, márpedig – tapasztalat szerint – az egyházban egyáltalán nem ritkák a behódolásra kész, valamely tekintélyi személynek magukat szívesen alávető emberek. Láttam már idősebb papot a püspöke színe előtt mintegy varázsütésre átváltozni 10-12 éves kisfiúvá... (Pedig előtte milyen tekintélyelvűen tudott fellépni!) - Én már várom Mindszenty boldoggá avatását, aki tudott ilyen "10-12 éves kisfiú" lenni még a pápa előtt is. Ez a viselkedés tényleg frusztrál téged? Ez "behódolás"? Vagy akár lehet krisztusi alázat is?

Prokop Péter: Az este emléke. A magyar prímás a római Szent István-házban (Új Európa folyóirat, 1972. március - in Mészáros István: Mindszenty és az "Ostpolitik", 2001. Kairosz Kiadó, 224-225. o.)
"... Most közelről megfiatalodott. Mennyivel erősebb, mint három napja a televízió képernyőjén: karra támaszkodó öregemberként lépett ki a Bécsből érkező gépből. Lehet, hogy csak az első meghökkenés sugallta ezt az érzést. Huszonöt év előtti harcos emlékek távolából nem akarunk belenyugodni, hogy a hősök is aggastyánokká válhatnak. A pápa előtt is megtörtebbnek véltük. Vagy csak gyermekibbnek? Úgy mutatta a fejéről levett pileolusával s mindig a bal oldalára iparkodva, hogy jobb kézről tarthassa: neki még pápa a pápa. Az egyházi fegyelem napjaink fura jelenségei között talán utolsó nagy feladata, hogy a nála fiatalabb, akarata ellenére rendelkező Péter utódjának engedelmes fiává tudott alázkodni. A karácsonyi misztérium, a gyermekké válás, az önkiüresítés a kereszténység ősprincípiuma. Tirannusoknak ellenállt, de kerékbe tudta törni saját akaratát..."