Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Fabók Márton

8 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hét évvel ezelőtt ezen a napon még a közel húszezer halálos áldozatnál is több rázta meg Japánt: a biztonságos életbe vetett hit alapjai rendültek meg. Ehhez önmagában még a hatalmas földrengés és cunami pusztítása is kevés lett volna. A természeti katasztrófára ugyanis felkészült az ország. A…..
Paks II nem, kisméretű atomerőművek igen, áll a Momentum most közzétett programjában. A kormány nem állt meg ennyinél, áprilisban egy kisméretű atomreaktor közös kifejlesztésére és tömeges gyártására írt alá megállapodást Iránnal. Látszólag a kisméretű atomerőmű az új dili. De mi is az az SMR, avagy…..
A napokban a magyar sajtót bejárta egy súlyos tévedés: Profitot termelhet Paks 2, Brüsszel: hasznot ígér Paks II, Paks II hozama 7,35% lehet, köszönt vissza a címlapokról. A valóság ezzel szemben az, hogy az Európai Bizottság épp ennek ellenkezőjét mutatta ki számításaival: Paks II várhatóan nem…..
“Ez nem foci” – fordult oda kedélyesen Vlagyimir Putyin orosz elnök Orbán Viktorhoz a cselgáncs világbajnokság díszpáholyában. „Igyekszem tanulni” - tette hozzá a magyar miniszterelnök, a Kreml hétfői ízes beszámolója szerint. Nos, Paks II sem foci, és ebben is van bőven tanulnivalónk. Keveset…..
A kormány a napokban örvendetes módon visszavonta az Atomtörvény a nukleáris biztonságot leginkább veszélyeztető passzusát. Ez azonban csak a jéghegy csúcsa volt. Miközben az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) büszkén hirdeti, hogy a „biztonság mindekelőtt”, a valóságban…..
Novemberben személyesen látogattam el a radioaktivitással szennyezett japán atomerőmű térségébe. A saját szememmel szerettem volna látni, mi történt a cunami által elpusztított, majd az atomerőmű katasztrófája után élhetetlenné vált régióban. Kísértetvárosokat látogattam meg egy Geiger-Müller…..
A Bellona civil szervezet kiderítette, hogy a Paksra tervezett VVER-1200 atomerőmű prototípusa komoly konstrukciós problémával küzd. A tavaly augusztusban átadott Novovoronyezs II. reaktorát novemberben két és fél hónapra le kellett állítani a generátor rendellenessége miatt. Ráadásul a súlyos…..
Hogyan lehet atomerőművet tervezni legalább 70 évre előre, miközben a világ akár néhány év alatt a feje tetejére állhat, legyen szó Trump megválasztásáról vagy drón hadviselésről? A minapi közmeghallgatáson Paks II. telephelyengedélyéről ez a kérdés járt a fejemben. Hosszú távú…..
Fabók Márton 2017.01.16 14:21:46
@csentecsa: A Hinkley Point projekt Angliában ezer sebből vérzik. Egyrészt, az állam az adófizetők pénzéből volt kénytelen garantálni a beruházó EDF-nek a jelenlegi nagykereskedelmi áramár kifizetését 35 éven át. www.bbc.com/news/uk-36925580
Másrészt, a szóban forgó EPR reaktorok építése a finn Olkiluoto és a a francia Flamanville esetében sok-sok éves császásban és mindkét esetben kb háromszoros költéstúllépésben van, ők már nem is szeretnénk többet.
Harmadrészét, a kínaiak bevonása komoly nemzetbiztonsági kockázatokat vetett fel, ami miatt a miniszterelnök kkorábban be is lengette a projekt támogatását. www.bbc.com/news/uk-36935342

Finnországban a kérdéses Roszatom projekttel elég sok kérdőjel van, sok félnek az ország függetlenségének feladásától: www.helsinkitimes.fi/finland/finland-news/domestic/14199-report-fennovoima-s-nuclear-power-project-could-undermine-sovereignty-of-finland.html

Cseheknél, dél-afrikaiaknál még elég gyerekcipően vannak a dolgok, évek óta húzódozik még egy tender kiírása is.
Fabók Márton 2017.01.16 14:22:44
@gigabursch: Esetleg van erre vonatkozólag infód?
Fabók Márton 2017.01.17 15:48:12
@BNati: drónok és vírusok - épp most raktam be egy frissítést egy 2035-as biztonságpolitikai forgatókönyvekről a cikk végére, szerintem érdemes belenézned!
A németeknél zajló radikális átalakulásról meg van egy nagyon jó angol nyelvő információs portál szuper infografikákkal, hogy hogyan zuhan le évről-évre megújulók ára és válnak egyre verszenyképesebbé (értsd egyre kevésbé kell támogatni a terjedésüket): energytransition.org/