Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kovács Gábor Maláta

57 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
SERTEPERTE Óvatosan az alkohollal! 2023.11.15 10:03:40
Az alkoholos italok gyártói és forgalmazói általában azt állítják, hogy céljuk egy olyan világ, amelyet a felelős alkoholfogyasztás jellemez. Igen ám, de mi lenne velük, ha az alkoholizmus, illetve a nagyfogyasztók visszaszorulnának? Hiszen a felelős fogyasztás alatt általában a mérsékelt és a…..
Nem véletlen, hogy ha a sörök ár-érték arányáról van szó, szinte kizárólag az olcsó sörökről beszélünk, mert a drága tán meg se éri az árát. A fogyasztót nyilvánvaló nem érdekli, hogy a sörgyár vagy a sörfőzde mennyi hasznot húz egy-egy palack sörön. Számára az a legfontosabb szempont, hogy a…..
A sörhab mennyisége régi probléma. Leginkább persze megszokás – mely országonként változó – kérdése, hogy milyen a sörhab és a sör aránya a pohárban. – Gazdag ember a kocsmáros, bőven méri a habot – állapította meg Krúdy Gyula egyik elbeszélésének a hőse, célozva arra, hogy a sok habbal a kocsmáros…..
SERTEPERTE Biosör 2023.09.29 09:57:37
1516-ban nem ismerték az élesztőt, nem tudtak az aszkorbinsavról, nem hallottak a kukoricadaráról, sőt a rizsről sem. És nyilván az ismeretek hiánya okozta azt is, hogy az 1516-os Sörtisztasági Törvény nem foglalkozik sem a polivinilpolipirrolidonnal történő  fehérjestabilizálással,  sem az…..
SERTEPERTE Sörök csoportosítása 2023.09.25 10:05:03
Látszólag a legegyszerűbb a szín szerinti csoportosítás, lehetne: világos és barna. Csakhogy akkor hova soroljuk a vörös, vagy a félbarna söröket? Besorolhatók a sörök a felhasznált maláta (árpa, búza, rozs) vagy éppenséggel a sör ereje azaz az alkoholtartalom vagy éppenséggel az eredeti…..
SERTEPERTE A sörhabról 2023.09.23 15:36:14
Ha a hab felől közelítünk a kérdéshez, akkor kétféle sörivót különböztetünk meg. Az egyik a sört habbal, a másik hab nélkül szereti. Néhány országban csapolás közben a masszív hab képződése alapvetően fontos. Olyan országokban, mint például Belgium, hagyományos az, hogy a pohár fele habbal van…..
SERTEPERTE Döglött béka 2023.08.18 09:48:53
Nincs kétségünk afelől, hogy a farkatlan kétéltűek által piacra dobott  Mimosa Hazy IPA egy nagyszerű sör, már azok számára persze, akik a villásreggelihez egy 6,7% alkoholtartalmú, ködös , száraz lecsengésű sört választanak. 2023 nyarán a hülyenév díjunkat a Dead Frog Brewery nyerte el,…..
Blogunk időt és fáradtságot nem kímélve felfedezte, hogy február tizennegyedike, egy nagyon fontos szent ünnepe. Az ókori Rómában, egy nappal később, február tizenötödikén tartották a Lupercaliát, a Faunus istennek szentelt termékenységi, engesztelési és tisztulási ünnepet. Ezen az éjszakán a…..
SERTEPERTE Time for a Pint 2023.01.21 10:08:41
Finding the best time of day for having a pint of beer is still an unexplored area of beer science, however, time is a very important factor in beer drinking. Early mornings for Hungarians are predominantly about consuming pálinka, the national “eye opener” spirit. This custom is rooted in the…..
  Az apartheid, a faji elkülönítés rendszere, amely Dél-Afrikában és Délnyugat-Afrikában az 1990-es évek elejéig létezett. Sok egyéb törvény mellett, melyek mind a fekete, mind a színesbőrű lakosságot hátrányosan érintették, volt még egy sunyi törvény, mely 1928 és 1961 között megtiltotta, hogy a…..
SERTEPERTE Sörök sora 2021.12.13 10:21:02
Az alábbi felsorolás teljesen önkényes válogatás. Sok tétel bekerült a rövid magyarázatokkal ellátott sörszótárba és sok minden kimaradt. Egyszer talán folytatom... Addig is, jó szórakozást! aratási sör Németországban a Harz-hegység uradalmaiban főzött igen könnyű, középkori sör. biere…..
SERTEPERTE Kocsmai ismerősök 2021.11.22 08:31:32
Életemben sok száz kocsmában jártam és rengeteg emberrel ismerkedtem össze, de egyiket sem hívtam meg soha a lakásomba. Azaz egy kivételre mégis csak emlékszem. A Szlovák sörözőben egy – a börtönből hét év után szabadult – fickót, egy órányi közös piálás után, meglehetősen ittas állapotban hívtam…..
SERTEPERTE Mit ígért Kósa Lajos? 2020.06.25 16:20:24
A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete már régóta tiltakozik a három nagy multinacionális sörgyártó gyakorlata ellen, amivel jelentős összegű támogatásért, olyan szerződés aláírását kérik a vendéglátóhelyektől, hogy azoknak ne érje meg kisebb sörfőzdék, vagy független importőrök söreit betenni a…..
Az 1800-as évek közepére a sörfőzést is elérte az ipari forradalom. Ennek eredményeképpen az aprócska sörfőzdéket hatalmas sörgyárak váltották fel Ausztriában, Csehországban és Magyarországon. Ha ezeket az épületeket összevetjük, nagyon sok a hasonlóság. Az Osztrák-Magyar Monarchia ipari építészete…..
Néhány nappal ezelőtt Magyarországon hamar kivívta a züllött jelzőt, aki reggeli után a kocsma felé vette az útját, hogy frissen csapolt sörrel kezdje a napját. Pedig, aki kóstolta tudja, hogy nincs édesebb korty a délelőttinél. Természetesen – mivel nálunk nincs kultusza a „Frühschoppen”…..
Nem értem az embereket! Ahelyett, hogy örülnének, hogy megérték a nyugdíjas korukat, amiatt panaszkodnak, hogy hány régi szesztestvérük, ivócimborájuk dobta fel a talpát, vagy ha úgy tetszik halt bele szenvedélyébe. Ilyenkor az persze nem jut eszükbe, hogy azok közül, akik, nap mint nap elindultak…..
SERTEPERTE Tájkép bor nélkül 2020.02.10 09:45:41
Hosszú éveken keresztül legfeljebb Párkány felé átutazóban jártam Esztergomban. Ebbõl nyilván kitalálták, hogy az út célja valamelyik kocsma lehetett, és azt is, hogy már akkor is a sör õszinte barátja voltam. Megvallom, szeretem a szlovákok gulyásait, a knédlit, a sztrapacskát és a rántott sajtot…..
Az mindig is igaz volt, hogy a jó sörért és a jó kocsmáért Prágába kell utazni. Egy ilyen utazásnak köszönhetően találkoztam, a híres cseh íróval Bohumil Hraballal. Vasárnap volt, 1989-ben, valamikor a nyár legelején. Négyen voltunk, két nő és későbbi tettestársam Vétek Gyuri. Épp a vasút…..
SERTEPERTE A sörtípusok 2019.11.18 18:00:00
Ha érdekelnek a különféle sörtípusok, hogy mi a különbség a különböző sörök között, itt választ találsz a kérdéseidre. A vállalt feladat természetéből fakadóan az oldal folyamatosan bővül, ahogy újabb és újabb sörtípusokról jelennek meg posztok, szóval érdemes időnként visszalátogatni ide! Ha…..
American Homebrewer Association: Az Amerikai Házisörfőzők Szövetsége. Az 1980-as években egyre többen untak rá az amerikai egyensörökre, és kezdtek el otthon hagyományos és saját receptek alapján söröket főzni. Ennek köszönhetően ma már az amerikai piacon széles választékban kaphatók a különféle…..
Abbey d'Orval: Vallon nemzetiségű trappista kolostor Belgiumban, közel a francia határhoz. Az 1070-ben alapított kolostort az évszázadok során többször is kirabolták, maradványai ma is láthatók az 1920-as években épített új épületek mellett. A sör halvány borostyán sárga, a többi trappista sörhöz…..
SERTEPERTE Cseh sörfőzdék 2019.10.27 02:00:53
Bernard a sokarcú sörgyáros Humpulec város sörgyára az 1980-as évek végén csődközeli állapotba került. Az 1597-ben alapított, főzde dicső múltjából egy lepusztult üzem maradt, mindössze évi 26 ezer hektoliteres termeléssel, ami a gyártól nem igazán számottevő mennyiség. 1991-ben mégis akadt valaki,…..
Nyolc éve írom itt, a blog.hu jóvoltából, és barátaim segítségével, blogbejegyzéseimet, de azt hiszem a „Nagyon keserű méz” volt az utolsó. Szeretném ha nem így lenne, de erre alig látok esélyt.. Szeretném, de nem hiszek benne, mert azt gondolom, hogy az Indexen belüli csatározások, előbb-utóbb el…..
Számomra az, hogy a nagy sörgyárak is elkezdtek trendi söröket főzni, nem más, mint hogy rátenyereltek a kézműves sörök világára. Nincsenek kétségeim afelől, hogy azzal, hogy nekiálltak felső-erjedésű sört főzni, a piaci szegmens lerablása a céljuk. Közben persze a „kézműves” sört is lezüllesztették…..
SERTEPERTE Csajok 2018.02.09 13:28:34
Ma nyolc évvel ezelőtt jelent meg az első poszt a Sertepertén. Ha most belegondolok, hogy azóta micsoda változások történtek a hazai sörtörténelemben, igen hosszú lenne a lista, hogy mi minden nem úgy van ma már, mint volt régen. A sörkultúra gyökeret vert itthon is, ma már nem snassz sört inni,…..