Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Savaria MHV Múzeum

237 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Trafikálás a régi trafikokról címmel emlékezett meg az utolsó – eredeti formáját megőrzött, a Pelikán parknál álló – szombathelyi trafiképületről 2023 augusztusában Orbán Róbert helytörténész. Szeptemberben pedig bemutatták Peltzer Géza újságíró könyvét Solymos Endre (1922–2001) hadirokkant…..
Egy műtárgy keletkezése időfolyamba szúrt mérföldkő. Az alkotás a létrejövetel pillanatában egyszerre emlékművé is válik, a kor, az év, a pillanat emlékművévé, melyben megszületett. Nagyon sok mindent megtudhatunk egy adott korról, ha a benne született műtárgyakat vizsgáljuk. Nem csak az uralkodó…..
“Mentek, s elkeveredtek azonnal a lótuszevőkkel,  kik nem terveztek számukra gonosz veszedelmet,  ámde megízleltették vélük a jóizü lótuszt.  És közülük ki a mézédes termést meg is ette,  már nem akart hírt adni nekünk, nem akart hazatérni,  ott kívánt az örökre maradni a lótuszevőknél,  egyre a…..
A pajzs alakú, áttört hátterű növényi ornamentikával díszített, világos rajzolatú, jó minőségben kivitelezett, leheletvékony aranyréteggel bevont öntött bronz kisszíjvég a késő avar fémművesség szép példája. A veret a tárgytípusnál a későavar korban alkalmazott gyakorlat szerint készült. Elő- és…..
Augustus császár (Kr.e. 27 – Kr.u. 14) uralkodása alatt a portrészobrászat az udvari művészet szolgálatába került, kifejezésvilágában az uralkodói óhaj vált meghatározóvá. A realisztikus ábrázolás mellett a császárportrék időtlenséget, kiegyensúlyozottságot, békét (Pax Romana) és hatalmat…..
„Oh nagy volt hajdan a magyar, Nagy volt hatalma, birtoka; Magyar tenger vizében húnyt el Éjszak, kelet s dél hullócsillaga.” (Petőfi Sándor: A hazáról – részlet) Ma is tartja magát az a népszerű, közmondássá lett hiedelem, mely szerint Magyarország határait – ahogy azt Petőfi is versbe foglalta –…..
A Föld átlaghőmérséklete emelkedik, de a gleccserek és a sarki jégtakaró megléte tanúskodik róla, még mindig jégkorszakban, annak egyik felmelegedési periódusában élünk. A 2024 januári Hónap műtárgyaként kiállított tojó csicsörkét (Lelt.sz.: 2003.181.1.) 1969 júniusában Bechtold István gyűjtötte…..
A világon mindenhol ismerik a fánkok különböző fajtáit, de hányan emlékeznek az úgynevezett tarkedli/talkeldi/csehpimasz nevezetű fánkra és az annak elkészítéséhez használt tűzálló edényre? A fánk egy zsiradékban sütött kelttészta-féle, amelynek elnevezését már a 16. századtól ismerjük, a 17.…..
A Karnevál hercegnője, Schrammel Imre Herend számára készült porcelánjai, az úgynevezett “karneváli figurák” csoportjába sorolható. A sorozat alakjait egy velencei karnevál forgataga ihlette. A mű egy kisméretű porcelán plasztika vázlat a művész korai herendi korszakából. Az 1996 és 2006 közti…..
Polgár Csaba 1942-ben született Budapesten. A Magyar Iparművészeti Főiskolán szerzett diplomát 1962-ben. 1968-tól aktívan vett részt a magyar textilmozgalomban, a kísérleti textilművészet fontos képzőművészeti megnyilvánulásaiban, itthon és külföldön. A művészet különböző ágaiban dolgozott,…..
„Bóbita, bóbita táncol,Körben az angyalok ülnek,Béka hadak fuvoláznak,Sáska hadak hegedülnek.”(A Tündér) Ki ne ismerné a fenti verssorokat? Kisgyerekkori emlékek elevenednek meg a hallatán. Igen, Weöres Sándor tollából származnak e sorok, aki költő, műfordító, drámaíró volt. 2024 januárjában 35…..
Illyés Gyula Hetvenhét magyar népmese kötetében lévő, A két lány meg a vasorrú banya című meséjének végén a banya beteljesíti a mesében hangoztatott fenyegetését: „Lipit-lapát, vasgereben, mindjárt utolérlek, legerebenezlek! […] A vasorrú banya nemsokára utolérte a lányt, jól…..
Káldy Lajos 1922 április 1-én született a Vas megyei Csipkereken. Onnan ered a falusi táj, a föld  iránti szeretete, az ottani lét iránti tisztelete és alázata, amely aztán egész életén át elkísérte. Az elemi iskolát már Kőszegen végezte. Elmondása szerint gyakran rajzolta meg osztálytársai házi…..
Szombathelyen 1889-ben készült el a hatalmas, a cs. és kir. 11. huszárezrednek majd 25 évig otthont adó lovassági laktanya. A város társadalmi életében fontos szerepet betöltő alakulat mellett a kaszárnya azonban minden évben otthont adott egy önkéntes lovasiskolának és egy dandártiszti iskolának,…..
Kaukázusi jegenyefenyő-erdő, Abházia, 2018. szeptember végén (fénykép: Dendrológiai Atlasz archívuma) A karácsony előtti időszakban a sajtóban is minden évben szó esik a karácsonyfaként állított fenyőfélékről. Hazánkban hagyományosan a legnépszerűbb az európai elterjedésű közönséges lucfenyő (Picea…..
A helyi, aktív, öntevékeny polgárok életére vonatkozóan a Smidt Múzeum egyik legértékesebb dokumentumegyüttese az Emberbaráti Egylet iratai. A kétszáz éves, legkorábbi jegyzőkönyvek arról tanúskodnak, hogy néhány év mérlegelés után – valószínűleg a város 1817-ben elszenvedett tűzkárának okán – bécsi…..
Mai modern naptárunk és a magyar népszokások december 13-át Luca napjaként tartják nyilván, amelyhez számos szokás és hagyomány tartozik. El kell vetni néhány szem jelképes gabonát, nem szabad tipikus női munkát végezni, és a keresztények is ezen a napon emlékeznek meg Szent Lucia mártírhaláláról.…..
A Smidt Múzeum gazdag könyvgyűjteményének különlegesebb darabjai közé tartozik egy 1657-ben nyomtatott orosz evangélium, melyet dr. Smidt Lajos múzeumalapító még második világháborús oroszországi szolgálata idején gyűjtött Kurszkban. Az orosz könyvnyomtatás a XVI. században, a Moszkvai…..
múzeumi mozaik Pille-álom 2023.12.06 10:00:00
Egyszer egy illetékes főember azt álmodta, hogy pillepalack lett. De felébredve nem tudta, hogy ő álmodik-e, vagy a pillepalack álmodja most őt… (E kissé átalakított, eredetileg délkelet-ázsiai gondolat-motívum legyen rövid tanmesénk mottója.) Összegyűlt pillepalack-uszadéktömeg. Gyöngyös patak,…..
múzeumi mozaik Melengető Alaszka 2023.12.05 10:00:00
Rózsa Anna ipari textiltervező 1908-ban született Budapesten. Iskoláit felváltva Budapesten és Svájcban végezte, de a nyarait imádott nagyanyjánál töltötte a pusztán. Nem vallotta magát sohasem „pestinek”, ő „tanyasi”. A kőrengeteg – a város önmagában, sohasem hatott rá inspiratívan. Ez a…..
A járvány miatt bevezetett kijárási korlátozás, az otthon töltött többletidő gyakran olyan dolgokat hozott ki belőlünk, amit régebben elképzelhetetlennek tartottunk. Ismeretségi körömben többen kenyérsütésbe kezdtek. No de, hogyan? Miben sül, és miből a kenyerük?  Nagyanyám képe van előttem, amint…..
A Nyerges Éva és Oláh Tamás gobelinművész alkotópáros - szinte egy emberként említhető. Többnyire „munkamegosztásban” dolgoznak, a mű szellemi tartalma mindkettőjüké, az alkotás útja azonban kettéágazik. Alkati – művészi formálódásuk hozta ezt magával az eltelt évek során. Nyerges Éva az, aki…..
Mai életünkben szinte minden az idő körül forog,  de már a 16-17. században is nagy volt az igény a pontos idő ismeretére. A városok lakosainak az időt - például az egyházi rítusok időpontjáról - a központban lévő toronyórák jelezték, melyekre nagy gondot fordítottak. Így történt ez Szombathely…..
Egy római kori étkészlet nem sokban tér el attól, amit ma is használunk. Habár egyes edények formái eltérőek voltak, ugyanúgy használtak tálat, tányért, poharat, valamint tálkát és csészét. Az előkelő készlet jellegzetes, vörös színű ún. terra sigillata edényekből állt, amelyeket gyakran kísértek…..
Frey Krisztián, aki 1929-ben Budapesten született a hatvanas évek első felében járt Németországban és Olaszországban tanulmányutakon. Autodidakta művész volt. 1970-ben emigrált Svájcba, ahol 1976-től foglalkozott komputergrafikával. Korai munkáiban többféle stílust próbált ki. Egyaránt…..