Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Petrus Rosidus Maximus

22 bejegyzést írt és 217 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Morpheus Most vagy soha! 2024.03.15 11:17:29
A Rákay Philip média-csoport elkészítette időre a Petőfi filmet nagy nemzeti ünnepünkre, majd ki is adták a központi utasítást: minden hazafi és NER-társ haladéktalanul keljen útra a legközelebbi moziba, hazafiúi kötelességét teljesíteni. Ez pedig a film megtekintése és dicsérete (kánonban) és…..
Scriptor Ridley Scott és Napóleon 2023.12.06 17:01:32
Az éppen most 86-ot betöltő angol rendező Ridley Scott az utóbbi években olyan sikerfilmeket készített, mint a Szárnyas fejvadász 2049 és Az utolsó párbaj. Az előbbi 2017-ben, az utóbbi pedig 2021-ben került a mozikba. Ezúttal megint történelmi vizekre evezett és Bonaparte Napóleonról készített…..
A Gázai övezet 2023 októberében a világ közérdeklődésének középpontjába került (ismét). Háborúban áll Izraellel és nagyon sokan nem értik miért harcolnak a felek, milyen jogállású a terület, hová tartozik, miért nem teljesen önálló illetve hogyan jött létre ez a sajátos politikai képződmény? A…..
Paracord A gazemberség érdemérem 2022.05.01 00:09:01
Már ilyen is létezik bizony: "Gazemberség érdemérem". Azok kapják, akik az ukrajnai háborúban különösen nagy gazemberségeket követnek el, leginkább civilek és védtelenek ellen. Alapja egy aktus: Vlagyimir Putyin április 19-én kitüntette és előléptette az Azatbek Omurbekov alezredes vezette 64-es…..
Eremitha A T-34 harckocsi [26.] 2022.06.06 15:33:37
A történelem egyik legfontosabb fejezetében, a második világháborúban  meghatározó szerepet töltött be a szovjet hadsereg, így a Sztálin és Zsukov vezette haderő felszereltsége illetve sikerességének kérdése is döntő tényező, ha a korszakot vizsgáljuk. A vörös Hadsereg győzelme pedig (a Wehrmacht…..
Petrus Rosidus Maximus 2022.06.08 12:14:21
@Control_: Igen, a T-34 erősen fogyóeszköznek bizonyult. Közel 60 ezret gyártottak le a háború alatt és alig maradt belőlük. Táblázat:
m.blog.hu/ha/haboruk/image/szovjet_harckocsi_gyartas.jpg
Ritkán lehet elmondani egy filmről, hogy "betalál" (szinte mindenkinél), de Joseph Kosinski filmje, a Top Gun-folytatás Maverick bizony ilyen. Minden korosztály számára szórakoztató: a 45 felettiek nosztalgikus emlékek miatt élvezik (felidézve az 1986-os Tony Scott rendezést, a Top Gunt a 24 éves…..
Petrus Rosidus Maximus 2022.06.07 08:25:04
@midnight coder: Jajj de kár ezt a remek filmet gagyi 3D-ben nézni. Pazarlás.
Az Ukrajnában február 24 óta zajló háború esetleges eszkalálódása ma a legjelentősebb biztonságpolitikai kérdés (és kockázat) a világon. Jelenleg senki nem ismeri ugyanis Vlagyimir Putyin (vagy kiszemelt utódja) terveit. Az sem világos (még a katonai szakértők számára sem), hogy legyőzheti e…..
Petrus Rosidus Maximus 2022.05.29 13:08:06
@nemecsekerno_007: Szerintem a realitás narratívája ez. Az, amit Putyin tenni fog. Ebben pedig a legkevésbé az amerikai külügy fogja majd befolyásolni. :))
A hivatalosan közzétett adatok alapján túl vagyunk a járványterjedési csúcson, azaz lassú, fokozatos csökkenés várható a napi új fertőződések számát tekintve. A legtöbb napi új megbetegedés november 29-én volt, 6819 fertőződéssel, majd december elején még előfordultak 6 ezer feletti számok (pl…..
Forró nyári napok után feltámadhat bennünk az érdeklődés: hol lehetnek a világon a legforróbb területek, legmelegebb országok, legtikkasztóbb városok, ahol a számunkra már szinte elviselhetetlen 35 fokos hőség mindennapos dolognak számít és ahol akár még ennél 10-15 fokkal forróbb hőmérsékletek is…..
A koronavírus hivatalosan március 4-én jelent meg Magyarországon (nem hivatalosan valószínűleg sokkal hamarabb), majd március 11-én elhozta a "rendkívüli vészhelyzet" elrendelését, illetve március 16-án a magyar iskolák bezárását. Aztán jött egy gyors felfutás: március 15-én elhunyt az első…..
Petrus Rosidus Maximus 2020.06.22 22:32:26
@felucca02: idióta
A középkori történelem egyik legérdekesebb fejezete a keresztes-háborúk kora, melyben a pápa hívó szavára és az európai főnemesség vezetésével tízezrek indultak a Közel-Keletre, hogy harcban foglalják vissza a kereszténység ősi, szent városát, Jeruzsálemet. A közrendűek bűnbocsánatért, a köznemesek…..
Petrus Rosidus Maximus 2020.06.08 22:54:54
@Arkadiai: Igen, így van. Nálam mindkettő benne van a "történelem 30 legjelentősebb csatája" listában.
A fényképek mindig egy adott időpillanatot rögzítenek, örök időkre kimerevítve egy bizonyos emlékképet, mely többnyire egy hangulatot is kifejez. Az itt következő gyűjteményben olyan ikonikus hírességek fotóit láthatjuk - többnyire párokban - akiknek életútja, munkássága a XX. század egy-egy…..
A cím kicsit nyilván csalóka, hiszen nehéz objektíven lemérni a kegyetlenség szintjét és az öt legkegyetlenebb történelmi alak kiválasztása is szubjektív, mert a rengeteg szóba jöhető figura közül mindenki mást választana az első ötbe. Jelen poszt mégis arra tesz kísérletet, hogy öt olyan ismert…..
Petrus Rosidus Maximus 2020.05.13 13:45:42
@kugi: Bizony hogy része volt Vlad Tepes a magyar történelemnek, tekintve, hogy Havasalföldet ütközőállamként vezetve számtalan török támadást hárított el, melyeket így megúsztunk.
@Szarazinda: Azért volt Endre László kevésbé kegyetlen mint a többiek, mert míg a másik négy sajátkezűleg gyilkolt, addig Endre László "csak" a szervezésben vett részt.
Sokan foglalkoztak már a kérdéssel - mely napjaink koronavírus-járványának egyre súlyosabbá válásával ráirányítja a figyelmet az epidemiológia különböző területeire - hogy vajon melyik nagy világjárvány volt a legpusztítóbb az emberiség történetében. Több kutató az 1918/20 -as spanyolnátha járványra…..
Ha valaki szereti a kémtörténeteket - és így a karantén-bezártság idején szeretne egy filmes "kiruccanást" egy egészen elképesztő világba -  annak érdekes "filmcsemege" lehet a Vörös veréb (Red Sparrow) című thriller, mely napjaink Oroszországába kalauzol bennünket, pontosabban a Putyin vezette…..
Európa egyik leghosszabb időn keresztül uralkodó koronás fője, a 68 éven át trónon helyet foglaló Franz Joseph von Habsburg-Lotaringen volt, vagy ahogyan mi magyarok hívtuk: Ferenc József császár. Az 1848/49-es szabadságharctól kezdődően tekinthetjük a magyar történelem meghatározó alakjának, hiszen…..
Petrus Rosidus Maximus 2020.05.01 20:43:22
@Control_: Az ambivalenciát illetően egyetértek: Ferenc József történelmi szerepének megítélésében a történészek sem egységesek.
Épp 34 éve történt, 1986 április 26-án, hajnali 1 óra 23 perckor a Szovjetunióban - egészen pontosan Csernobil és Pripjaty városok közt a Lenin atomerőmű 4-es reaktorában - egy rosszul megtervezett és szabálytalanul végrehajtott kísérlet során. A Viktor Bruhanov igazgató tudtával és Nyikolaj Fomin…..
Történelmi érdekességek rovatunkban ezúttal a középkor lovagi kultúráját és a lovagi tornákat vennénk górcső alá. De előtte érdemes tisztázni a "lovagkor" fogalomkörét. Nehezen datálható "nem hivatalos" korszakot jelentett Európában, melynek kezdetét több történész is a 732-ben Franciaországban…..
Az 1930-as évek Európáját sajátos viszonyok jellemezték: a kontinens országainak jelentős része tekintélyuralmi rendszereket működtetett - így például Lengyelország (Pilsudski-rendszer), Jugoszlávia, Bulgária, Románia, Magyarország (Horthy-rendszer), Törökország, Portugália (Salazar-rendszer) - és…..
Petrus Rosidus Maximus 2020.04.20 12:54:16
@Arkadiai: Igen. A német - szovjet "látszat barátságot" jól tükrözi a posztban lévő karikatúra. :)
Már lassan 4 hónapja (január elseje óta) nézhetjük minden hétköznap este a Bátrak földje című magyar történelmi teleregény újabb és újabb részeit (az egyik hazai TV csatornán) mégpedig intrikák, családi rejtélyek és egy szerelmi háromszög (vagy négyszög) érdekes alakulásán szórakozva. Már közel…..
Petrus Rosidus Maximus 2020.04.17 11:38:58
@Argus_: Igen, amikor 18-20 évesen elhatározta, hogy orvos lesz belőle, valószínűleg kinevették, hiszen a Magyar Királyságban (és feltehetően az egész Habsburg Birodalomban is) CSAK férfi doktorok praktizáltak ekkoriban. Svájcig kellett mennie, hogy olyan egyetem találjon, ahol egyáltalán nőként volt esélye tanulni. De elvégezte és bár hazatérve jó ideig nem ismerték el a diplomáját, végül csak összejött neki minden!
Blog Újság Aki megölte Lincolnt 2020.04.13 17:57:02
Épp 155 éve annak, hogy 1865 április 14-én - pont öt nappal az április 9-én megvalósult appomattoxi fegyverletételt és így az amerikai polgárháború lezárulását követően - John Wilkes Booth a washingtoni Ford Színházban este 22 óra 30 perckor hátulról fejbe lőtte Abraham Lincoln amerikai elnököt. A…..
Petrus Rosidus Maximus 2020.04.14 16:03:00
@degreen: javítva
A londoni The Sunday Times örömteli hétvégét okozott az Egyesült Királyság (és a világ) számára, amikor egyik cikkében bejelentette, (mégpedig szombaton, azaz április 11-én) hogy az Oxfordi Egyetem laboratóriumának kutatócsoportja, Dr. Sarah Gilbert vakcinológus-professzor vezetésével elkészítette a…..
Petrus Rosidus Maximus 2020.04.12 12:22:09
@illaim: Ez teljes mértékben így van! A Föld nem csak erre a vakcinára van utalva. (A cikk első bekezdésében is szerepel, hogy még számtalan helyen folynak vakcina-kísérletek. )És az is igaz, hogy a poszt valóban csak az oxfordi felfedezéssel és előrelépéssel foglalkozik. Ezúttal ERRE akartuk felhívni a figyelmet! Szerintünk ez most a legreményteljesebb! De mindegy honnan jön a megoldás, a lényeg: JÖJJÖN! :)
Mindenki hallott már a "hős" forradalmárról, Fidel Castro segítőjéről és jobbkezéről, az 1953-1959 közti kubai forradalom nagy harcosáról, akinek arcképe - jellegzetes, szakállas ábrázata, szúrós tekintete - számtalan pólón szerepel és akit Kubában ma is nemzeti hősnek tartanak. A neve: Che Guevara.…..
Az Európában január 24-én megjelent és azóta kontinensünkön 640 ezer fertőződést illetve 47 ezer halálesetet okozó SARS-CoV-2 vírus (és COVID-19 betegség) terjedési üteme és pusztítása jelenleg mintha lassulni látszódna. A két leginkább fertőzött európai országban: Spanyolországban és Olaszországban…..
Petrus Rosidus Maximus 2020.04.07 11:10:44
@Control_: Sajnos valóban csak a tömeges vakcinázás hozhat megnyugtató javulást, de az a második "szezon" fertőzöttjein segíthet csak, majd jövőre. (Ha egyáltalán elkészül 2021 márciusáig a vakcina.) A legelső, vagyis mostani szezon védtelen egyelőre a vírussal szemben. És egy teljes éven keresztül kiszolgáltatottak leszünk. Max a járványgörbén laposíthatunk, de a népesség harmada - fele úgyis elkapja. Előbb - utóbb.
Petrus Rosidus Maximus 2020.04.07 11:17:45
@tireless treehugger: "Munka-megfontolás nélkül?" Nos, ha kutatási anyagokat, tudományos cikkeket akarsz, akkor ne egy blogbejegyzést olvasgass. Ha viszont egy most érzékelt tendenciaváltás érdekel, arra ez a poszt is jó szerintem. Rávilágít pár egyszerű grafikonnal, hogy 4 napja változik a helyzet. Ennyi.