Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Sírásók naplója

40 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szeptember első napjaiban a kormányzat úgy döntött, hogy megszünteti a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt. Bár L. Simon László, kultúráért felelős államtitkár múlt héten a Parlamentben úgy fogalmazott, hogy: "Soha senki nem mondta azt, hogy meg fogjuk szüntetni a…..
Alig egy hétig látható az Országházban az a kiállítás, amely elsősorban az elmúlt tíz év nagy építkezéseihez kapcsolódó ásatásokon előkerült legjelentősebb tárgyakból válogat. A Magyar Régész Szövetség és a Megyei Múzeumok Igazgatóságainak Szövetsége által…..
Most, hogy a videobeillesztés normálisan működik olvasóink figyelmébe ajánlunk egy még októberi adást a MTV1-ről a kincskeresésről és fémkeresőzésről. ..
Pusztulásra ítélt lelőhelyek, "ugrásra kész" buldózerek, megfélemlített kormánytisztviselők - az fn24.hu újságírója, Varajasi Viktor két részes interjúban beszélgetett blogunk szerkesztőjével az új régészeti törvényről. Az most megjelent cikket a tervek szerint…..
Mint korábban mi is hírt adtunk róla, Pest megye honfoglalás kori gyűjteménye az utóbbi egy évben csodás leletekkel gazdagodott, beruházásoktól és gazdasági tőkétől függetlenül – elkötelezett civil örökségvédőknek köszönhetően. A Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága…..
Véres bronzkori csaták, kő- és csonteszközök titkai, légi régészet, ékszerek a népvándorlás korból ­- ismét izgalmas eladásokkal várják az ELTE Régészettudományi Intézetének munkatársai és doktoranduszai az érdeklődőket most pénteken, szeptember 23.-án, a Kutatók…..
Blogunk több szerzőjének közreműködésvel, közel egy órás műsorban mutatta be múlt héten az ATV Hazai Turizmus című műsora Budapest római kori emlékeit. A film az alábbi linken látható, akár nagyobb felbontásban is.  ..
Több mint egy évtizedig kommunikációs területen dolgoztam. Szerettem a munkámat, de valahogy mindig ott motoszkált bennem valami: úgy éreztem, nem ez az én utam, ez csak egy ösvény valami felé, de nem tudtam pontosan megfogalmazni még magamnak se, hogy mi az.Az első, nagyon…..
Interjú a pest megyei tarsolylemezes sírról Füredi Ágnessel és Rácz Tiborral. ..
Köszönjük a filmet annak rendezőjének, Kardos Józsefnek! Szintén ajánljuk olvasóink figyelmébe az alkotó egy másik, a történeti korú járványos betegségékről: a szifiliszről, lepráról és a TBC-ről szóló ismeretterjesztő filmjét:   ..
Nagy örömünkre szolgál, hogy úgy tűnik néhány lelkes kollégának köszönhetően a jövőben az ELTE Régészettudományi Intézet doktoranduszai és végzős hallgatói is szervezetten bekapcsolódnak blogunk írásába. Bár már eddig is olvasható volt az Intézet több…..
A Konteo blogon ma reggeltől olvasható egy izgalmas összefoglaló a Seuso-kincs előkerülésének körülményeivel és megtalálójának, Sümegh Józsefnek rejtélyes halálával kapcsolatos rendőrségi nyomozásról. Szerzője Tiboru, fogalmazzunk úgy, hogy a téma alapos ismerője, így…..
Hány kilogrammot nyomott a valaha talált legnagyobb Kárpát-medencei bronzkincs? Milyen volt az aquincumi helytartói palota? Milyen növényeket termesztettek az őskorban? Néhány kérdés, amelyre választ kaphatnak az érdeklődők, ha szeptember 24-én a Kutatók Éjszakájának gazdag…..
Műholdas felvételek segítségével különleges túrát tehet az ókori Egyiptom legfontosabb emlékeinél az a látogató, aki felkeresi a piramisok.hu oldalt. A Gulyás András egyiptológus által szerkesztett lap hasznos linkgyűjteményt nyújt az ősi ország régészeti…..
Múltunk újrajátszva - mesélő csontok címmel nyílt fotókiállítása Dénes Fanninak, az MTA Régészeti Intézetének fotósának. A mostani tárlat elsősorban az ásatásokon előkerült csontleletekről készült felvételekből válogat és szeptember végéig tekinthető meg a…..
Információink szerint a mai nappal felmentették Mezős Tamást a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnökét. Mezős 2007 júniusa óta állt a Hivatal élén, vezetését számos botrányos ügy kísérte, amelyek közül a Budai Vár falának bontásával, a téli, normális…..
Egy különlegesen finom kidolgozású, életnagyságúnál jóval nagyobb római bronzszobor lába került elő 2009-ben, Paks határában, az egykori Lussonium katonai tábor területén végzett ásatások során. A feltehetőleg a Kr. u. 3 századra keltezhető tárgy minden bizonnyal egy…..
Két művész és egy régész együttműködéséből született az a ma este, a Margitszigeten nyíló művészeti kiállítás, amely kortárs nyilvános tereket vizsgál a régészet szemszögéből. A nagyrészt fotókból és néhány tárgyból álló gyűjtemény elsősorban olyan, az…..
Egy különös, „hétfejű” ember; rejtélyes aquincumi múmiák; sírokba temetett szörnyű átkok. Június 6 -án, vasárnap fény derül az aquincumi temetők titkaira Lassányi Gábor régész és Bernert Zsolt antropológus előadásban. A mai Óbuda területén az elmúlt másfél…..
A Magyar Régész Szövetség honlapjára a közelmúltban került fel egy új, most készülő Régészeti Kézikönyv vitaanyaga. Hasonló összefoglaló módszertani kötet, amely egyaránt foglakozik a feltárások gyakorlati tudnivalóival, a régészeti leletanyag feldolgozásával és…..
Ha az ember Rómára gondol, vagy akár a birodalom provinciáira, általában a Colosseum, templomok, és fényes paloták jutnak eszébe. De hogyan, milyen körülmények között élt az átlagpolgár? Alsó- Pannonia fővárosát, Aquincum település-együttesét a fénykorában, a Kr. u. 2- 3.…..