Regisztráció Blogot indítok
Adatok
celeblobbi

46 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Fotó: Neményi Márton A magyar Lakatos Mónikának itélték az idén a legrangosabb nemzetközi világzenei elismerést, a WOMEX Artist Award életműdíjat. Ő az első cigány származású művész, aki ebben a kitüntetésben részesült...
Ritmus és hang Szép sorban 2019.12.30 19:50:54
Két izgalmas, hazai vonatkozású zenéket is tartalmazó év végi listát mutatunk meg.  Előbbi a WMCE összesítése, ami az idei legjobb 50 albumot tartalmazza. Ezen négy magyar is - Lajkó Félix, Parno Graszt, Romano Drom, Meszecsinka - is ott van. A teljes 150-es listán megtalálhatjuk még a Babrát és a…..
Ritmus és hang Legyél menő! 2019.08.08 19:42:36
Még a tavasszal olvastam itt (az egyik kedvenc blogom), hogy naponta 40 ezer új dal jelenik meg csak a Spotify-on! Ez csak a Spotify és még nem beszéltünk a YouTube-ról, a iTunes-ról, a Deezerről és a többi csatornáról. A cikk kapcsán azon gondolkoztam, hogy mennyi munka, mekkora kitartás.…..
Elindul a Kobuciban a II. Világzenei hét. Senki ne aggódjon, az első nem a múlt héten volt, hanem tavaly augusztusban. Nézzük, hogy mit kínál az idén 10 éves Kobuci Kert a nép-és világzene iránt érdeklődöknek és azoknak is, akik most szeretnének megismerkedni ezekkel a műfajokkal. A szervezők…..
Az az igazság, hogy a Budapest Ritmo fesztivál oly mértékben kimaxolja az esemény kommunikációját, hogy aki előzetest kíván írni a róla igazán nehéz helyzetben van. Vagy a sajtótájékoztatón hallottakból állít össze egy standard anyagot vagy ennek kapcsán egy szubjektív előzetest pakol össze. Én az…..
Cinkota, Rákoskeresztúr, Mátyásföld akkor került fel nálam a térképre, mikor az Ikarusz mátyásföldi művelődési házába jártam A.E. Bizottság és Kontroll Csoport koncertekre. Azok a koncertek mára a rock történet részévé váltak, jók is voltak, érdemes volt miattuk kimenni a "külvárosba"...
2001-ben jártam Korzikán, ahol volt szerencsém megismerni a jellegzetes korzikai polifonikus éneket. Hallottam archaikus formáját kávéházban üldögélő helyiektől és később a modern feldolgozásait felvételekről. Mindaddig a tuvai torokénekesek, a bolgár Angelita női kórus és Janis Joplin Mercedes Benz…..
Ritmus és hang Most erre tart 2018.04.04 09:16:16
Az embert az alkotásra rengeteg hatás - véletlen, a környezet, az önkifejezés vágya, a tehetség, a kreativitás és még ezer ok - inspirálhatja. Nincsenek erre kész válaszok. Az viszont biztosnak látszik, hogy Enyedi Ági esetében nem lehet véletlenről beszélni, pályája determinált...
Ritmus és hang Apa menő 2017.12.10 13:20:33
"Apa menő." - mondta, mikor elolvasta az értesítést, aztán ment a dolgára. Kétségtelen, hogy a jelenleg "flegmában utazó" kis tinédzsertől kaptam a legnagyobb elismerést. Másrészt Debreczeni-Kis Helga és Dömény Krisztián szeretete és bizalma nélkül nem született volna meg ez a poszt és ez sem!..
Három zenekarban is énekel, évek óta zeneterápiával foglalkozik. A népzenei szcéna öntörvényű és népszerű énekese a közelmúltban a TEDxYouth@Budapest 2017 konferencián tartott előadásán azoknak is visszaadta az éneklésbe vetett hitét, akik erről már rég lemondtak. Hosszú, konfliktusoktól sem mentes…..
Lehet-e kortárs művészeti gyakorlatok mentén közelíteni a hagyományőrzéshez? Jelenleg vannak-e kapcsolódásai a táncházmozgalomnak a kortárs kultúrához? Mit jelent ma az autentikusság? Léteznek-e átfedések a különféle szubkultúrák között? Mindannyian „technoparasztok” vagyunk? Képesek-e közösen…..
A marokkói-amerikai H.A.T. remix-művész és hagyományörző, saját gyűjtéseiből komponál film- és zenei etűdöket. A Budapest Ritmon magyar zenészekkel is dolgozott, Balogh Kálmán és Berta Alexandra szerepelt a budapesti live-setjében. Ennek, a hagyományt és kortárs kultúrát összekötő produkciónak…..
Lisztes Jenő és Unger Balázs eredetileg duóban képzelték el az együttműködésüket, aztán mégis továbbgondolták a dolgot. Nem bonyolították túl a zenekar szervezését, mindketten fivéreiket hívták az új együttesbe, a Cimbalom Brothersbe. A közelmúltban adták első koncertjüket, ebből az alkalomból…..
Sajtótájékoztatón jelentették be a 2017. évi Prima Primissima díj tíz kategóriájának három-három jelöltjét a Pesti Vigadóban. ..
Fotó: Réti Benedek Varga Vera már gyerekként nyughatatlan volt és felnőttként is kifogyhatatlan energia és kíváncsiság jellemzi. A Babrából is ismert zenész, alig hogy lediplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, egy ösztöndíjjal négy hónapig Görögországban tanult. A görögországi út nem…..
  13 éves korában beatzenekara volt, filléres fotókon csodálta a Beatlest és a Rolling Stonest, a legendás Bosch-klub ablakába felkapaszkodva pedig a hazai beat úttörőit. Ezt, a számára pezsgő és fantasztikus világot hagyta itt 1965-ben és szüleivel Nyugat-Németországba került, ahol kezdetben nem…..
Percenként több mint 500 órányi tartalmat töltenek fel csak a YouTube-ra, jó részük zene és többségét soha nem ismerjük meg. A feldolgozhatatlan mennyiségű tartalom töredéke egy időre kiköt a playlistjeinken, aztán újabbakra vadászunk a végtelenségig. Zenét legjobb élőben hallgatni. Klubok,…..
Május 13-án, a Táncház Napján, a Zeneakadémián rendezett ünnepi koncerten idén is átadták a Halmos Béla-vándordíjat és emlékérmet. A vándordíjat Nyitrai Tamásnak, a Magyar Állami Népi Együttes prímásának ítélt oda a kuratórium, míg az emlékérmet dr. Simoncsics Jánosnak, a Szegedi Nemzetközi…..
Tóth Árpád, ének-zene tanár, karnagy és művészeti vezető elképesztően jó 15 perces előadása az éneklésről." (...) továbbra is csak arra vágyott, hogy feloldódjon az éneklésben, lehetőleg minél több emberrel közösen. Ehhez azonban rengeteg konvenciót kellett felrúgnia: sztereotípiák egész sorát…..
„Papírunk van róla, hogy világzenét játszunk” Hamar Dániel Bartókról, a népzene városi életben betöltött szerepéről és a definíciók visszásságáról. Interjú...
A Táncház Egyesület és az OTP Bank 2012-ben azzal a céllal hozta létre a Táncház Díjat, hogy ezzel is elismerje azoknak a táncosoknak, zenészeknek, énekeseknek, zene- és táncpedagógusoknak a munkáját, akik jelenleg is azon dolgoznak, hogy az élő néphagyomány mind szélesebb tábor számára váljon…..
Ritmus és hang Szezon 2017.04.12 09:50:39
 A Pont Fesztivállal indult a hónap elején a fesztivál szezon. Az április továbbra is jó koncerteket tartogat, nem is beszélve a májusról és a nyári hónapokról. A követhetetlenül gazdag választékból itt van néhány, amelyekre érdemes lesz majd benézni, mert a Muzsikás bejárja az országot, a két…..
Tíz nap múlva nyit a 36. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár, ami évek óta a Budapesti Tavaszi Fesztivál állandó eseménye. A szervezők évről évre megpróbálják becsatornázni a programba a sokrétű szcéna minden területét és jellemzőit, reflektálnak a műfaj és a világ változásaira és ennek…..
Mert erős lesz az áprilisi fesztivál program...
A legjobb 20 világzenei album között a Cimbaliband, Recycle című lemeze. A teljes lista itt...